Sunday, November 25, 2007

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΡΥΜΜΑΔΩΝ

photo:

Οι Μαρία και Γιώργος Μάλο με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής,

Κο. Απόστολο Κακλαμάνη

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΡΥΜΜΑΔΩΝ

Κατά τον ερχομό μας στην Ελλάδα και έχοντας σαν στόχο το λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι επιδόσεις τους στα θρανία επιβεβαίωσαν με το παραπάνω αυτό που μαρτυρούσαν οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού: «...άνθρωποι της Χειμάρρας, της πένας και του τουφεκιού...», εμφυσώντας περηφάνεια σε όλους τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι έβλεπαν αυτά τα παιδιά να πραγματοποιούν κάθε όνειρο, που τους είχε στερήσει το αυταρχικό καθεστώς του Χότζα. Ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών θεωρείται η ενεργή συμμετοχή τριών μαθητών από τις Δρυμμάδες στο θεσμό της Βουλής των Εφήβων από τη δεύτερη κιόλας σύνοδό του, που ανέδειξαν με το λόγο τους τόσο τα προβλήματα που αντιμετώπιζε – και αντιμετωπίζει – η μειονότητα, όσο και την ανάγκη πολλών από εμάς να αναζητήσουμε στήριγμα στην παιδεία και στη θρησκεία.

Τρία παιδιά, με όνειρα και φιλοδοξίες, εκπροσώπησαν με τον πλέον αναγνωριστικό τρόπο τη μικρή, αλλά ένδοξη κοινότητα των Δρυμμάδων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αισθανθούμε ιδιαίτερα περήφανοι για την καταγωγή μας, αλλά και ελαφρύτερο το βάρος των δυσκολιών της ζωής μας.

Τα δύο αδέρφια, Μαρία και Γιώργο Μάλο του Λουκά και της Σοφίας, και η Ουρανία Μήλο (Ντένα) του Πέτρου και της Μαρίκας ήταν οι τρεις εκπρόσωποί μας στη Βουλή. Στη Β’ Σύνοδο του 1997 η Μαρία, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, από το βήμα με παραπονεμένη φωνή και μάτια βουκωμένα, άγγιξε τις καρδιές όλων των Έφηβων και Ελλήνων Βουλευτών, όταν αναφέρθηκε στους φυλακισμένους, πολιτικούς κρατουμένους και διωγμένους του καθεστώτος Χότζα στην Αλβανία: «...Ένας από τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους ήταν και ο παππούς μου, ο οποίος φυλακίστηκε για αρκετά χρόνια με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ της ένωσης της Β. Ηπείρου με την Ελλάδα...». Ο παππούς τους, Γκόγκο Μάλο, μόλις που πρόλαβε να ζήσει την «Νέα Εποχή», μετά την πτώση του καθεστώτος, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να χαρεί τα εγγόνιά του στο βήμα της ελληνικής Βουλής. Όμως, ένα είναι σίγουρο, ότι από εκεί πάνω τους βλέπει και καμαρώνει, δικαιωμένος που οι κόποι και τα μαρτύριά του δεν πήγαν χαμένα.

Ο Γιώργος, ως αριστούχος Λυκείου, στη Ζ’ Σύνοδο του 2002, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, αναφέρθηκε στο ρόλο που θα πρέπει να παίζει το σχολείο στη διαμόρφωση της κοινωνίας ως «... πλάστης ανθρώπων...». Κλείνοντας την ομιλία του, προέτρεψε του συνομηλίκους του να μην εγκαταλείψουν τόσο εύκολα τη θρησκεία, αναζητώντας το πραγματικό νόημά της: «...αναζητήστε μέσα σας τον Σωτήρα Χριστό, γιατί είναι η μόνη αλήθεια...», αναδεικνύοντας το πόσο βαθειά ριζωμένο είναι το αίσθημα του Χριστιανισμού στις ψυχές μας. Και ποιός τους προέτρεπε; Αυτός ο οποίος, όπως όλοι οι Βορειοηπειρώτες, την είχε στερηθεί.

Στην ίδια αίθουσα, παρούσα ήταν και η Ουρανία, που ακούγοντας τον συγχωριανό της ένιωσε περήφανη, αισθανόμενη πως μέσα από τα λόγια αυτά ακουγόταν και η δική της φωνή αγωνίας. Έχοντας και οι τρεις ως σημείο αναφοράς τους παππούδες τους, που εκδιώχθηκαν στην Αλβανία, ανέδειξαν με την αξία τους το χωριό μας. Όπως ο Γκόγκο Μάλο, έτσι και ο Βαγγέλης Ντένας, παππούς της Ουρανίας, θα αισθανόταν απέραντη χαρά με το επίτευγμα της εγγονής του, μετά τα όσα υπέφερε ως εκδιωχθείς από το καθεστώς, αφού δεν δεχόταν να παραχωρήσει τα κτήματά του στο συνεταιρισμό (kooperativa), παρά τις ακραίες πιέσεις, οι οποίες έφταναν μέχρι και το σημείο απαγόρευσης ψωμιού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήταν ο τελευταίος ο οποίος υπέγραψε για την παραχώρηση των κτημάτων.

Σήμερα, συνεχίζοντας την επιτυχή τους πορεία, πρωταγωνιστούν με τις επιδόσεις τους και στο πανεπιστήμιο. Η Μαρία, ολοκληρώνοντας το 2003 της σπουδές της στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., συνεχίζει τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Διοίκησης&Οργάνωσης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ταυτόχρονα εργάζεται ως τεχνικός σύμβουλος σε πολυεθνική εταιρία. Ο Γιώργος είναι φοιτητής στην Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ουρανία φοιτήτρια στο Τμήμα Εμπορίου και Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα έχουμε πολλά περισσότερα παιδιά για τα οποία αυτή η στήλη θα ήταν πολύ μικρή για να αναδείξει τις προσπάθειες και τις επιτυχίες τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες, όπως ήταν αναγκασμένοι να υποφέρουν οι γονείς τους στην Αλβανία, λόγω της «κόκκινης βιογραφίας», που τους κατέτρεχε σε κάθε τους βήμα. Όλοι ελπίζουμε τα παιδιά μας να αναδειχθούν σε λαμπρούς επιστήμονες – γιατί όχι και σε πολιτικούς; - , συμμετέχοντας ενεργά στην κοινωνία μας, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να αναδειχθεί το Βορειοηπειρωτικό και πάλι σε μείζον θέμα.

Λεονάρδος Μπιτζίλης


No comments: