Monday, November 26, 2007

ΥΠΟΜΝΗΜΑ στο Πρόεδρο της Έλληνικής Δημοκρατίας

ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44

ΑΘΗΝΑ Τηλ. 6972997225

Φαξ.210.3832341

24 Νοεμβρίου 2007

Aξιότιμο Πρόεδρο της Έλληνικής Δημοκρατίας

Κύριο Κάρολο Παπούλια

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε

Σας παραθέτουμε κατωτέρω υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Χειμάρρας στην Βόρειο Ήπειρο, με την παράκληση και την ελπίδα ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να λυθούν κατά την επικείμενη συνάντηση σας με τον Αλβανό ομόλογο σας.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Γνωρίζετε ότι όλες οι Αλβανικές κυβερνήσεις κάνουν το παν για την αλλοίωση και τον εκπατρισμό των Χειμαρριωτών. Αυτή την εθνοκάθαρση την πραγματοποιούν με όλους τους τρόπους, οικονομικά, πολιτικά, και δημιουργώντας νόμους κατά της κοινότητάς μας.

Είναι γνωστό ότι την Χειμάρρα δεν την καταπάτησαν οι Τούρκοι, και έτσι δεν υπήρξαν στην Χειμάρρα ποτέ Μπέηδες, μεγαλοκτηματίες με τσιφλίκια. Η γη της Χειμάρρας είχε μόνο Χειμαρριώτες ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων γης , επίσης υπήρχε η κοινοτική γη και η εκκλησιαστική. Το 1946 έγινε γεωργική μεταρρύθμιση, άρπαξαν την γη από τους αντίθετους με το καθεστώς και την έδωσαν στους «φτωχότερους». Μετά δημιούργησαν τις γεωργικές κοπερατίβες (δηλαδή η γη όλη έγινε κοινοτική). Αργότερα κρατικοποίησαν τους βοσκοτόπους και τελικά όλη η γη της επαρχίας μας έγινε κρατική.

Με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, εδημιούργησαν νόμους με σχεδιασμό την εθνοκάθαρση, έτσι σύμφωνα με τον νόμο 7501 η καλλιεργήσιμη γη των κοπερατίβων δεν επιστρέφεται στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή στους κληρονόμους τους, αλλά σε αυτούς που εργάσθηκαν στις κοπερατίβες, δηλαδή και σε πολλούς ξένους (μη Χειμαρριώτες). Αυτός ο νόμος μπορεί να είναι κατάλληλος σε άλλες περιοχές της Ελληνικής μειονότητας, όπου υπήρχαν τσιφλίκια, αλλά όχι στην Χειμάρρα. Με τον νόμο για τα τουριστικά χωριά, η κάθε αλβανική κυβέρνηση μπορεί να κρατικοποιεί τις περιουσίες των Χειμαρριωτών, χωρίς την θέληση των ιδιοκτητών.

Τουριστικά χωριά σχεδιάζουν

  1. Στον Δραλαίο των Δρυμάδων, αρπάζοντας από τους Δρυμαδιώτες εκατοντάδες στρέμματα. Κρυφά αυτές οι εκτάσεις έχουν γραφεί στο όνομα δύο Δρυμαδιωτών ενώ πίσω τους κρύβονται Αλβανοί πολιτικοί.
  2. Στην παραλία Γιάλι κοντα στο χωριό Βούνο, πριν μερικούς μήνες, κατεδάφησαν όλα τα σπίτια των Χειμαρριωτών χριστιανών, αλλά κανένα ερχόμενων Αλβανών μουσουλμάνων.
  3. Στην παραλία Κακομαία (Χωριό Νίβιτσα) τα τελευταία χρόνια για τους ίδιους λόγους έχουν γίνει αγώνες και συγκρούσεις ανάμεσα στους Χειμαρριώτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις όταν επιχειρήθηκε η υφαρπαγή της γης.
  4. Στο χωριό Κηπαρό αλλά και σε άλλα σημεία έχουν παρουσιασθεί τα ίδια φαινόμενα.
  5. Στον Πάνορμο (Παλέρμο) γίνεται η τελευταία σύγκρουση με μια νέα τακτική. Έχουν εγγραφεί στο όνομα κάποιου καταγόμενου από το χωριό Κούδεσι της Χειμάρρας 8600 στρέμματα, γεωργική γη και βοσκοτόπια, δηλαδή το 10% της όλης έκτασης της επαρχίας Χειμάρρας. Οι βοσκότοποι σύμφωνα με τον Αλβανικό νόμο επιστρέφονται στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους με δικαστικές αποφάσεις. Πήγαν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους οι οποίοι έχουν όλα τα έγγραφα ιδιοκτησίας (πριν και μετά το έτος 1945) και σημερινές άδειες οικοδόμησης να κτίσουν στον τόπο τους και η αστυνομία τους εμπόδισε επειδή ο ως άνω αναφερόμενος παρουσιάζει αποφάσεις δικαστηρίων του νομού Αυλώνος (απόφαση πρωτοδικείου Αρ.1687 της 15.10.2006 και εφετείου Αρ.421 της 26.6.2007 οι οποίες «επιδικάζουν» στον Κουδεσιώτη τα 8600 στρέμματα, τα οποία στην πραγματικότητα ανήκουν σε 180 οικογένειες της Χειμάρρας, συμπεριλαμβανομένου του Πανόρμου (Παλέρμο). Στα δικαστήρια ο ως άνω αναφερόμενος είχε παρουσιάσει πλαστά έγγραφα αγοραπωλησιών, χωρίς υπογραφές και χωρίς επικυρώσεις από συμβολαιογράφο που δήθεν έχουν γίνει από τον παππού του τα έτη 1922 έως το 1940. Μερικά τεμάχια γης αναφέρεται ότι ανήκαν προηγουμένως σε ξένους από το χωριό Κούτσι, πράγμα μη αληθές διότι τέτοιοι ιδιοκτήτες δεν υπήρξαν ποτέ στην Χειμάρρα.

Για το θέμα αυτό έχουν γίνει στην Χειμάρρα δύο διαδηλώσεις με κλείσιμο της κεντρικής αρτηρίας και στην Αθήνα η Ένωση Χειμαρριωτών και το Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ οργάνωσε διαδήλωση έξω από την Αλβανική πρεσβεία. Οι αγώνες θα συνεχιστούν.

Ζητάμε από εσάς Κύριε Πρόεδρε την υπεράσπιση μας και την παρέμβαση στον Αλβανό πρόεδρο ώστε να σταματήσουν αυτές οι πράξεις που εντάσσονται στο σχέδιο εθνοκάθαρσης της Χειμάρρας.

Πριν από λίγες ημέρες όλοι οι βουλευτές του Αλβανικού κοινοβουλείου, με καταγωγή από την περιοχή της Χειμάρρας, από όλα τα Αλβανικά κόμματα, με κοινή δήλωση τους προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας ζητούν και αυτοί το ίδιο, και συντάσσονται αλληλέγγυοι με τον λαό της Χειμάρρας ως προς τα ανωτέρω προβλήματα.

1. Για να μην αλλοιωθεί από τους Αλβανούς ο πληθυσμός και να κρατηθεί η Ελληνικότητα της Χειμάρρας, απαιτούνται προγράμματα από την Ελληνική Πολιτεία με σκοπό την επιστροφή πολλών οικογενειών (ιδιαίτερα πολυτέκνων). Οι οποίοι θα πρέπει να βοηθηθούν οικονομικά ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις στην Χειμάρρα και να ζήσουν στον τόπο τους. Οι πολύτεκνοι θα γεμίσουν το Έλληνικό σχολείο με ελληνόπουλα και θα δημιουργήσουν μία νέα δυναμική για την Χειμάρρα.

2. Στις νοθείες των Αλβανών στις δημοτικές εκλογές του 2003, εμείς αντιδράσαμε ειρηνικά και δημοκρατικά. Αλβανικό δικαστήριο όμως της Αυλώνας δίκασε και καταδίκασε ερήμην πέντε Χειμαρριώτες με τις κατηγορίες της «προσβολής των εθνικών συμβόλων» και «πρόκληση σε εθνικό μίσος», σε μία δίκη πολιτική, κατασκευασμένη, χωρίς αποδείξεις. Καμία τέτοια πράξη δεν διέπραξε κανένας Χειμαριώτης, απλώς αντιδράσαμε ειρηνικά στην νοθεία και διαδηλώσαμε με Ελληνικές σημαίες. Το πρωτοδικείο καταδίκασε σε 3 χρόνια φυλάκιση (χωρίς αναστολή ή δικαίωμα εξαγοράς (αρ.244 της 24.09.2004) τους κάτωθι

- Άγγελο Κοκαβέση, Πρόεδρο της Ένωσης Χειμαρριωτών

- Φρέντη Μπελέρη, Γ.Γραμματέα της Ένωσης Χειμαρριωτών

- Κώστα Λάζαρη

- Βαγγέλη Κολλίλια

Επίσης καταδίκασε σε 1 ½ έτους φυλάκιση την Σοφία Ράπου

Στις 24.12.2006 το εφετείο διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση.

Οι ανωτέρω πέντε δεν μπορούν να μεταβούν στην Χειμάρρα γιατί θα φυλακισθούν. Είναι κοινή αίσθηση στους κύκλους της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας ότι το θέμα δεν είναι πλέον δικαστικό αλλά πολιτικό.

Χρειάζεται παρέμβαση προς το Αλβανικό κράτος αλλά και προς τους Ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς για αυτήν την πολιτική καταδίκη.

Σημειώνουμε ότι ενώ έχει περάσει περισσότερο από ένα έτος από την κατ αδικαστική απόφαση στο εφετείο, δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί η ημερομηνία της δικασίμου στο ανώτατο αλβανικό δικαστήριο, αίτημα μας είναι η επίσπευση της διαδικασίας.

3. Τον τελευταίο καιρό οι Αλβανικές αρχές αφαίρεσαν τους αναμεταδότες

των Ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών από την περιοχή του Αργυροκάστρου, ενώ δεν έπραξαν το ίδιο για τους υπάρχοντες εκεί αναμεταδότες Τουρκικών, Ιταλικών και Γαλλικών τηλεοπτικών σταθμών,

αυτό έγινε παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών αρχών. Έτσι ο Ελληνικός πληθυσμός που είναι η πλειοψηφία στην περιοχή δεν μπορούν να έχουν τηλεόραση στην μητρική τους γλώσσα.

Ελπίζοντας Κύριε Πρόεδρε ότι η συνάντηση σας με τον Αλβανό πρόεδρο θα δρομολογήσει την επίλυση πολλών προβλημάτων που απασχολούν τον Έλληνισμό της περιοχής της Χειμάρρας.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών

Άγγελος Κοκαβέσης

No comments: