Wednesday, November 07, 2007

Σχέδιο αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου



Στη φωτογραφία: Φρεντης Μπελερης, Άγγελο Κοκαvεσσης στην διαμαρτυρία του 5-11-2007

Για συντονισμένες ενέργειες των αλβανικών κυβερνήσεων με στόχο την υφαρπαγή εκτάσεων που ανήκουν στις ελληνικές μειονονοτικές κοινότητες κάνουν λόγο οι πρόεδροι του Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ και της Ενωσης Χειμαρριωτών

«E» 1/11

Μεθοδευμένο σχέδιο αφελληνισμού της Β. Ηπείρου και συρρίκνωσης του μειονοτικού πληθυσμού, μέσω διωγμών, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών των Ελλήνων, καταγγέλλουν το Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ και η Ενωση Χειμαρριωτών. «Σήμερα στην Αλβανία διαπράττεται ένα μεγάλο έγκλημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ, Αλκης Παπάς.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο γ.γ. της Ενωσης Χειμαρριωτών, Φρέντυ Μπελέρης, έκαναν λόγο για συντονισμένες ενέργειες των αλβανικών κυβερνήσεων μετά το 1990, με στόχο την υφαρπαγή τεράστιων εκτάσεων που ανήκουν στις ελληνικές μειονοτικές κοινότητες, ενώ εξέφρασαν τη λύπη τους για την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Ειδικότερα ο κ. Παπάς αναφέρθηκε σε τρεις νόμους του 1991, του 1993 και του 1995, που μοιράζουν την καλλιεργήσιμη, την οικοδομήσιμη και τη χορτολιβαδική γη αντίστοιχα.

Οπως είπε, βάσει των δύο τελευταίων, κυρίως, νόμων, μεθοδεύεται συστηματικά η μοιρασιά της κρατικής -μέχρι την πτώση του κομμουνισμού- γης σε Αλβανούς, που φέρουν τίτλους ιδιοκτησίας από αγάδες και μπέηδες ή ακόμη και «αμφιβόλου γνησιότητας» τίτλους, με τους οποίους διεκδικούν και παίρνουν εκτάσεις δίπλα σε ελληνικά χωριά, με επακόλουθο την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης. «Η γη εντός των αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών ανήκει στη μειονότητα. Δώσαμε αγώνες για να φύγει η Οθωμανική αυτοκρατορία, να αποκτήσουμε ελευθερία, να πάρουμε πίσω την περιουσία μας». Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Παπάς, το 90% των παραλιακών εκτάσεων - φιλέτων εντός της μειονοτικής ζώνης έχουν περάσει σε χέρια Αλβανών.

«Εθνοκάθαρση»
Ο κ. Μπελέρης έκανε λόγο για «εθνοκάθαρση» που συντελείται με οργανωμένη στρατηγική, βαφτισμένη προσφάτως και ως «τουριστική ανάπτυξη». Οπως επεσήμανε, κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας Επενδύσεων (υπεύθυνος για την Αλβανία είναι ο γαμπρός του Σαλί Μπερίσα) επισκέφθηκε πρόσφατα τη Χειμάρρα και άσκησε πίεση στον Ελληνα δήμαρχο Βασίλη Μπολάνο να αποδεχθεί στο σύνολό του το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της παραλίας, που «ενσωματώνει καταπατήσεις γης της μειονότητας».

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά έκταση 8.500 στρεμμάτων στο Πόρτο Παλέρμο, η οποία, ενώ ανήκει σε 150 οικογένειες Χειμαρριωτών, περιήλθε με δικαστική απόφαση στην ιδιοκτησία κάποιου «αχυρανθρώπου αυστριακής εταιρείας, που θέλει να κατασκευάσει τουριστικό χωριό στην περιοχή».

Ο κ. Μπελέρης επεσήμανε τον «λυσσαλέο πόλεμο» που υφίστανται ο κ. Μπολάνος και όλες οι δυνάμεις της ελληνικής μειονότητας από τα αλβανικά ΜΜΕ και τις πιέσεις από την αλβανική κυβέρνηση (π.χ. το εθνικό λογιστήριο της Αλβανίας έχει δεσμεύσει τα έσοδα του Δήμου Χειμάρρας).

- Την ερχόμενη Δευτέρα 5/11, στις 18.00, το Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ και η Ενωση Χειμαρριωτών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα (Βεκιαρέλη 7, Φιλοθέη).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

No comments: