Wednesday, November 07, 2007

Συγκέντρωση για τη διανομή της γης που ανήκει στη μειονότητα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αλβανική πρεσβεία (Φιλοθέη) πραγματοποιούν σήμερα, στις 6 το απόγευμα, σύλλογοι Βορειοηπειρωτών, καταγγέλλοντας την αλβανική κυβέρνηση για μεθοδευμένη διανομή της γης που ανήκει στην ελληνική μειονότητα, σε επιχειρήσεις και Αλβανούς ιδιώτες.

«Στις 26 Σεπτεμβρίου στη Χειμάρρα, μία έκταση 850 στρεμμάτων με δικαστική απόφαση περιήλθε στην ιδιοκτησία του Αν. Τσάνη, ο οποίος κατοικεί στα Τίρανα. Ο δήμος και το δασαρχείο δεν εκλήθησαν στη δίκη, όπως ορίζει ο αλβανικός νόμος. Ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος, Β. Μπολάνος, έκανε έφεση κατά της απόφασης. Η αυστριακή εταιρεία Ρόγκνερ σκοπεύει να χτίσει στην περιοχή τουριστικό χωριό. Αλλά η συγκεκριμένη έκταση ανήκει σε περίπου 150 χειμαρριώτικες οικογένειες και για να τους παρακάμψουν χρησιμοποίησαν ως αχυράνθρωπο τον Τσάνη».

Αρκετές αντίστοιχες κραυγαλέες περιπτώσεις καταγγέλλονται από την ελληνική μειονότητα -το Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ και την Ενωση Χειμαρριωτών.

Υποστηρίζουν ότι η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει ακόμη και σε πλαστούς ιδιοκτήτες να διεκδικούν τις παραλιακές εκτάσεις της Αλβανίας όπου η γη έχει αξία και κατοικούνται από τους Ελληνες μειονοτικούς. Η Αλβανία είναι η μόνη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ, που 17 χρόνια αφότου πέρασε στο πολυκομματικό σύστημα δεν έχει επιλύσει το περιουσιακό ζήτημα. Διευκρινίζουν ότι με τους τρεις τελευταίους νόμους που ψηφίστηκαν μετά το καθεστώς του Χότζα (1991, '93, '95) για το μοίρασμα της οικοδομήσιμης και καλλιεργήσιμης γης, «επιχειρείται ο αφελληνισμός μέσω διωγμών και της συρρίκνωσης της ελληνικής μειονότητας εφόσον επιτρέπεται σε πρώην ιδιοκτήτες (μπέηδες, αγάδες, ακόμα και πλαστούς ιδιοκτήτες) να διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις σε χωριά που κατοικούνται από Ελληνες μειονοτικούς».


Γ. ΔΑΜΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2007

No comments: