Tuesday, November 06, 2007

Διαμαρτυρία Χειμαρριωτών-Archive 2002

Διαμαρτυρία Χειμαρριωτών

Την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2002, στις 12:30 το μεσημέρι, ομάδα εκπροσώπων της ΕΝΩΣΕΩΣ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ με 12 Χειμαρριωτόπουλα, συμβολίζοντα το καθένα τα 12 χωριά της Χειμάρρας, συγκεντρώθηκαν στην συμβολή των οδών Ηρώδου του Αττικού & Βασιλίσσης Σοφίας, διαμαρτυρόμενοι για την καταπάτηση της ακινήτου περιουσίας τους από το αλβανικό κράτος και απαιτώντας την λειτουργία ελληνικών σχολείων στην Χειμάρρα, όπως και την υπόλοιπη Βόρεια Ήπειρο. Η αστυνομία, δεν επέτρεψε φυσικά, ούτε και σε ανήλικα παιδάκια να προχωρήσουν προς το Μέγαρο Μαξίμου και να ενοχλήσουν τα μαγειρέματα των Σημίτη - Παπανδρέου με τους ομολόγους τους Αλβανούς, τα οποία για άλλη μία φορά δεν αναμένεται να περιλαμβάνουν την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων του Ελληνισμού της Αλβανίας. Στην εκδήλωση παρέστη εκ μέρους του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Παναγιώτης Δούμας.

Προηγουμένως, στις 11:45, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Χειμαρριωτών είχε επιδώσει στην Πρεσβεία της Αλβανίας το ακόλουθο ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα.

ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ
Που ζούμε προσωρινά στην Ελλάδα
Προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εμείς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι Ελληνικής Εθνικότητος Αλβανοί πολίτες που ζούμε προσωρινά στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεστε και που μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να ζήσουμε μια πιο αξιοπρεπή ζωή, κάποια ημέρα θα επιστρέψουμε στις πόλεις και τα χωριά μας. Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, μάς δίνει την ευκαιρία να σας θέσουμε δύο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον λαό της Χειμάρρας. Είναι τα θέματα της περιουσίας, ιδιωτικής, κοινοτικής και εκκλησιαστικής καθώς και της παιδείας.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ: ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ.

Ιδιωτικές περιουσίες: Για πολλούς αιώνες η Χειμάρρα αποτελούσε μια περιοχή με ιδιαίτερα προνόμια και ξεχωριστό χαρακτήρα. Αυτό είναι κάτι γνωστό και στην Αλβανία και στην Ελλάδα. Σε περιόδους σκοτεινές, ο τόπος μας είχε το δικό του δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, όπου τα πάντα περνούσαν από την κρίση των Χειμαρριωτών και της δημογεροντίας. Η μόνη περίοδος που αυτό το σύστημα δεν λειτούργησε ήταν επί Χότζα. Όταν στις αρχές του 1990 απελευθερωθήκαμε επαναφέραμε τους αρχαίους κοινοτικούς μας θεσμούς.

Σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο 7501 του 1992, αποφασίσθηκε τα συνεταιριστικά αγροκτήματα να διανεμηθούν στα ίσα μεταξύ όλων των κατοίκων. Οι κάτοικοι της Χειμάρρας αποφασίσαμε ότι μια τέτοια διανομή ήταν άδικη και μας ισοπέδωνε. Θέτοντας σε εφαρμογή τους δημοκρατικούς κοινοτικούς θεσμούς, αποφασίσαμε διαφορετικά. Έγινε δημοψήφισμα σπίτι-σπίτι και αποφασίσθηκε ο καθένας να πάρει ό,τι είχε η οικογένειά του πριν από το 1946, όταν έγινε η αγροτική μεταρρύθμιση. Έκτοτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει ρευστό με τα κρατικά όργανα άλλοτε να ανέχονται και άλλοτε να δημιουργούν προβλήματα με αυτή την κατάσταση. Ζητάμε από εσάς να πάρετε μια γενναία απόφαση. Να αναγνωρίσετε την ομόφωνη απόφαση του λαού της Χειμάρρας και να επιστρέψετε τις περιουσίες σε αυτούς από τους οποίους τις έκλεψε το καθεστώς Χότζα το 1946-1957. Το πρόβλημα δεν είναι σημαντικό για εσάς. Για εμάς όμως είναι ζωτικό, αφού αφορά την γη των προγόνων μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Κοινοτική περιουσία: Στην Χειμάρρα δεν υπήρχε ποτέ πριν από το 1946 κρατική γη. Όλη η περιουσία που δεν ήταν στα χέρια των Χειμαρριωτών ανήκε στις κοινότητές μας. Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η υφαρπαγή της κοινοτικής περιουσίας και η παράδοσή της μέσω του κράτους σε ιδιώτες που ορέγονται τις ωραίες παραλίες της Χειμάρρας. Κύριε Πρωθυπουργέ, ας το ξεκαθαρίσουμε. Δεν υπήρξε ούτε σπιθαμή κρατικής γης στη Χειμάρρα πριν το 1946. Η κοινοτική περιουσία αποτελεί τον μόνο υγιή τρόπο ανάπτυξης του τόπου και η εκμετάλλευσή της ανήκει στις κοινότητές μας και μόνον.

Εκκλησιαστική περιουσία: Οι πάντες ξέρουμε ποιά είναι η εκκλησιαστική περιουσία και τα βακούφια της περιοχής. Ο λαός της Χειμάρρας τα σέβεται. Ζητάμε και από την κυβέρνηση να τα σεβασθεί και να αποκαταστήσει τον πραγματικό ιδιοκτήτη, την εκκλησία, για να μπορέσουμε να ξανακτίσουμε τους ναούς και τα μοναστήρια μας.

Ζητάμε από την Κρατική Επιτροπή για την Επιστροφή της Ακίνητης Περιουσίας να ασχοληθεί και με την περίπτωση της Χειμάρρας και να λύσει όλα αυτά τα περιουσιακά προβλήματα.

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ.

Η Επαρχία της Χειμάρρας, όπως αναγνωρίζεται και από τον Ο.Α.Σ.Ε. στην τελευταία έκθεσή του για τις δημοτικές εκλογές του 2000, κατοικείται από Έλληνες στην καταγωγή. Για τον λόγο αυτό αξιώνει την εφαρμογή των διεθνώς αναγνωρισμένων μειονοτικών δικαιωμάτων. Ως ένδειξη καλής θέλησης αξιώνουμε την άμεση επαναλειτουργία των Ελληνικών σχολείων της Επαρχίας. Η κυβέρνησή σας αρνείται συνεχώς να εφαρμόσει τους διεθνείς νόμους, παρά τα σχετικά αιτήματα των γονέων που γίνονται κάθε χρόνο. Αυτή η στάση σας παραβιάζει το δικαίωμά μας να διδαχθούμε την μητρική μας γλώσσα και έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 1935.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αποφασίστε επιτέλους! Στη μια περίπτωση, των περιουσιών, επιμένετε να εφαρμόζετε αυστηρά ένα νόμο αγνοώντας επιδεικτικά την θέληση του λαού της Χειμάρρας. Στη δεύτερη περίπτωση, επιμένετε να αγνοείτε εδώ και χρόνια τους διεθνείς νόμους, αγνοώντας επιδεικτικά και πάλι την θέληση του λαού της Χειμάρρας. Το μόνο σταθερό και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι εμείς οι Χειμαρριώτες εμφανιζόμαστε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, όπως άλλωστε συνέβαινε τόσα χρόνια επί Χότζα. Διορθώστε με γενναίες αποφάσεις την κατάσταση και είναι σίγουρο ότι και η ησυχία θα αποκατασταθεί στην Χειμάρρα και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις θα κερδίσουν πολλά.

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2002

No comments: