Tuesday, November 06, 2007

Politikane te koruptuar larg duart nga Himara









10 comments:

Anonymous said...

Όλα καλά και ωραία, ο Πλεύρης τη δουλειά έχει με αυτά δεν καταλαβαίνω.

Anonymous said...

Ο κος. Πλεύρης είναι βουλευτής στο Ελληνικό κοινοβούλιο με το κόμμα ΛΑ.ΟΣ.
Με αφορμή την επίσκεψη του Αλβανού Προέδρου της Δημοκράτιας στην Ελλάδα έγινε μια συνάντηση του με τον αρχηγό του ΛΑ.ΟΣ, όπου συζήτησαν διάφορα θέματα, μεταξύ των άλλων το θέμα της περιουσίας των Χειμαρριωτών και να δώσει χάρη στους πέντε Έλληνες Χειμαρριώτες που έχουν καταδικαστεί από το Σεπτέμβριο του 2004 σε ποινές φυλάκισης 2-3 ετών. Μέσα σ' αυτούς τους 5 Χειμαρριώτες είναι και ο κος. Μπελέρης και ο κος. Κοκαβέσης που φαίνονται σε αυτες τις φωτογραφίες.
Με λίγα λόγια, το κόμμα ΛΑ.ΟΣ υποστηρήζει τα συμφέροντα των Χειμαρριωτών στην Αλβανία.

Anonymous said...

Πιστεύω ότι δεν είναι και πολύ τιμητικό για τους Χειμαρριώτες να τους στηρίζουν τέτοιοι άνθρωποι. Εδώ μιλάμε για το κόμμα ΛΑ.ΟΣ, μιλάμε για τα άκρα της πολιτικής. Αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει όλη η Ελλάδα. Προσωπικά δεν με εκφράζουν τέτοιες ιδέες και πιστεύω ότι δεν εκφράζουν ούτε την πλειοψηφία της Χειμάρρας. Για να μην παρεξηγηθώ δεν αμφισβητώ τις θέσεις του ΛΑ.ΟΣ σχετικά με την Χειμάρρα, όμως όταν τα προβλήματα της Χειμάρρας τα στηρίζουν τέτοια άτομα, το θέμα ξεφεύγει και έχει την τάση να γίνει εθνικιστικό, ενώ στην πραγματικότητα παρά μόνο τοπικιστικό είναι.
Θέλουμε δεν θέλουμε αυτό είναι ένα θέμα που εντάσσεται σε Αλβανικό χώρο, και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε. Ποτέ δεν πίστεψα ότι οι αδικίες που έχουν γίνει στην Χειμάρρα έγιναν λόγο της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Η εικόνα που έχω είναι ότι πάντα το Αλβανικό κράτος αντιμετώπισε την Χείμαρρα σαν μία απ' όλες τις περιοχές της Αλβανίας, κάτω από τους ίδιους νόμους όπως σε όλη την Αλβανία. Δεν εξετάζω το εάν ήταν άδικο ή όχι, σίγουρα αδικηθήκαμε, όπως ολόκληρη η Αλβανία. Το ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε γι' αυτό δεν χωράει συζήτηση, όμως στο σωστό μέρος και με τον σωστό τρόπο.

Anonymous said...

Tipika exeis mia ikona poy einai kapos makria apo tin pragmatikotita otan les oti i Albania antimetopizei tin Xeimara os olles tis perioxes.
Ta gegonota dhixnoyn oti to OSBE kai ODHIR poy einai organa oydhetera exoyn paratirisei to antitheto me afto poy lete. Poy alloy estiazoyn to fako toys olla ta albanika kanala ka albanikos typos se kathe periodho eklogon? Mono Sth Himara!!!.Ego dhen ksero kamia perioxi na antimetopizete me tetio tropo. Ayto dhen to paratireitai?

Gia to alo thema, ego prosopika dhen mbporo na mi po efxaristo sto opiodhipeote boyleyth poy lei mia kali leksi gia ta pedia tis Himaras, eitai einai dekseios eitai aristeros.Ayto, poso dekseios i aristeros einai dhen mas afora emas. Mas arkei oti einai boyleyths toy elinikoy kinoboylioy. An inai etsi, tote giati to k Karaxhaferi to sinantise kai o albanos proedros?
Eksalloy prepei na kserete oti i antipoliteysi dhen exei ta xereia dhemena na thetei otidhipote problima, kai kirios otan ayti ekprosopeitai sto Europaiko koinoboylio.
Mihalis

Anonymous said...

Καταρχήν δυσκολεύομαι αφάνταστα να σας διαβάσω, όταν γράφετε GreekEnglish, οι web browsers υποστηρίζουν όλες τις γλώσσες πια, οπότε μπορείτε να γράφετε στα Ελληνικά.
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας για τις εκθέσεις των οργανισμών αυτών, ωστόσο θα πρέπει να σας θυμίσω ότι οι εκθέσεις αυτές αφορούσαν και άλλες περιοχές τις Αλβανίας από τον βορά έως τον Νότο. Έτσι πρόχειρα εδώ http://www.shekulli.com.al/news/49/ARTICLE/4936/2007-02-20.html δεν αναφέρετε κάπου συγκεκριμένα στην περιοχή της Χειμάρρας, αλλά στο σύνολο της Αλβανίας. Ή θα μπορούσε να αναφέρει και ονόματα περιοχών, όπου θα πρέπει να ήταν και η Χειμάρρα εκεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν μόνο η Χειμάρρα.
Τώρα για το θέμα της παρέμβασης των Ελλήνων πολιτικών στα θέματα της Χείμαρρας, η αίσθηση που έχω, αίσθηση η οποία τείνει να γίνει επιβεβαίωση, είναι ότι όταν υπήρξε παρέμβαση τους τα πράγματα μάλλον πηγαίναν προς το χειρότερο. Σ' αυτό το πλαίσιο ήταν και η θέση μου σχετικά με τον εν λόγω βουλευτή, ο οποίος τυγχάνει να έχει και ακραίες ιδέες για εθνικά θέματα στην περιοχή των Βαλκανίων, ιδέες οι οποίες μόνο την φιλία και την ευημερία των λαών δεν προβάλλουν. Και τέλος, σκεφτείτε ότι κάποια μέρα ο εν λόγω κύριος θα απαιτήσει να "εξαργυρωθεί" αυτή η προσπάθεια του από τον λαό της Χειμάρρας, γιατί στο κάτω-κάτω αυτή είναι η δουλειά του. Η δική μας δουλειά, του λαού δηλαδή, είναι να συμβιώνουμε και συνυπάρχουμε με όλο τον κόσμο, όπως έχουμε πράξει έως τώρα.

Anonymous said...

Και για του λόγου το αληθές διαβάστε αυτές τις δηλώσεις:
http://www.balkanweb.com/sitev4/index.php?id=12375

Anonymous said...

Η αποψη σας: Ποτέ δεν πίστεψα ότι οι αδικίες που έχουν γίνει στην Χειμάρρα έγιναν λόγο της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Η εικόνα που έχω είναι ότι πάντα το Αλβανικό κράτος αντιμετώπισε την Χείμαρρα σαν μία απ' όλες τις περιοχές της Αλβανίας, κάτω από τους ίδιους νόμους όπως σε όλη την Αλβανία.

Η δική μου άποψη: Η Χειμαρρα έχει μια ιδιαιτερότητα, 90% του πληθυσμού της έχουν ειδική ταυτότητα ομογενών, δηλαδή έχουν δηλώσει ότι είναι Έλληνες. Άρα η Ελλάδα αναγνωρίζει την ελληνικότητα της Χειμαρας, η Αλβανική κυβέρνηση δεν το αναγνωρίζει.
Όποτε κατευθείαν αυτή η δήλωση την φέρνει σε μια ιδιαίτερη κατάσταση στην Αλβανία.
Ακριβώς επειδή η Αλβανία θέλει να εφαρμόζει τους νόμους που δεν αφορούν μια ελληνική μειονότητα, εδώ είναι το γόρδιο κόμβο.
Συγκεκριμένα μια ηλικιωμένη γυναίκα δεν μπορεί να συνεννοηθεί στα κρατικά γραφεία επειδή δεν ξέρει κανείς ελληνικά στα κρατικά γραφεία.
Χτίζανε στην Χειμαρα μια στρατιωτική βάση με σκοπό την αλλοίωση του πληθυσμού.
Όταν κατάρρευσε το σύστημα, και άρχιζαν να απολύουν κόσμο από τον στρατό, απολύθηκαν όλοι οι χειμαριοτες ενώ κράτησαν στην υπηρεσία όλους από την Λαμβερια.
Ήταν να μοιράσουν τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών στην Χειμαρα (που προοριζόταν για αξιωματικούς) το 1992-94. Δεν δώσανε διαμέρισμα σε κανένα χειμαριοτη, ούτε σε αυτούς που τους υπηρετήσαν.
Γκρέμιζαν στο Γυαλί τα κτίρια των ντόπιων , τα κτίρια ξένων τα πείραξαν.

Το 2000 έγινε η λεγόμενη ”Aleanca per shtetin”. Με βία και νοθεία πήραν της εκλογές. Γιατί το έκαναν αυτό? Ας διαβάζουμε τον Viron Gjymshana: «..se lajmi per arritjen e nje marreveshjeje ndermjet Partise Demokratike dhe PBDNJ per lenien e Himares kandidatit te minoritetit grek, nuk eshte as i ri as i papritur...Ne kete variant te nderrimit te kufijve mund te perfshihet tani apo edhe pas 10 vjetesh edhe Maqedonia dhe Shqiperia. Atehere pushteti lokal ne Himare, apo edhe ne Dropull e tjeterkund ne Shqiperine e Jugut mund te organizoje referendume mbarepopullore per shkeputje nga Shqiperia dhe bashkengjitje me Greqine. ....... FJALEKRYQI I NGATERRUAR I ZGJEDHJEVE TE HIMARES-14-09-2003».
Άρα η έλλειψη δημοκρατικού οράματος από τους Αλβανούς δημοσιογράφους συσπείρωσε το αλβανικό εθνικισμό. Και ντύνονται τα μέλη της επιτροπής των εκλογών με φόρεμα κόκκινο-και μαύρο (αλβανική σημαία). Το αποτέλεσμα, η αντίσταση των χειμαριωτων καταδικαστικέ το 2003(μια γυναίκα, γιατρός) και 2006 (5 άτομα) με φυλακή. Κανείς αλός, αυτοί που μαγείρευαν την νοθεία δεν καταδικάσθηκαν ποτέ από τις αλβανικές αρχές. Δηλαδή αυτή είναι η ισονομία που λέτε εσείς?
Γκρεμίζουν ένα μονώροφο στα Σπήλια (δίπλα στο παλιό νοσοκομείο), στα βράχια, δίπλα στο άμμο συνεχίζει να χτίζεται ένα ξενοδοχείο (τώρα έχει τελειώσει). Αυτή είναι η ισονομία που λέτε εσείς?
Χτίζει ο Κοκεδιμας 11 όροφο κτίριο στην Χειμαρα (επιτρέπονται κτίρια 5-οροφα), κανείς δεν τον αγνίζει, ένα φουκαρά που χτίζει ένα δωμάτιο το γκρεμίζουν. Αυτή είναι ι ισονομία που λέτε?
Το 2003 απολύεται από το ΟΤΕ ένας μηχανικός ηλεκτρονικός, ο μοναδικός με εκπαίδευση και στην Γερμανία, ενώ οι αγράμματοι έμειναν στην δούλα. Το ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή διευθυντής στο ΟΤΕ στη Χειμαρα είναι ένας αγρονόμος, υπηρέτης του αλβανικού Shik ενώ ο μηχανικός ηλεκτρονικός δουλεύει ως εργολάβος ηλεκτρολόγος (δουλεία ενός με τεχνικό λύκειο και όχι με πανεπιστήμιο)?
Η Χειαμρα είναι και θα παραμείνει μια ξεχωριστεί περίπτωση στην Αλβανία. Ως τουριστικός μέρος έχει ανοίξει την όρεξη νεόπλουτων της Αλβανίας. Αυτοί στοχεύουν να εκμεταλεβουν για λογαριασμό τους αυτή την ιδιαιτερότητα, κρύβοντας τα σχέδια τους για αρπαγή της γης με εθνικιστικά πρότυπα.

Νομίζω ότι η υποστήριξη από την Ελλάδα κάθε άλλο παρά έχει ομαλύνει τα πράματα. Στης τελευταίες εκλογές, όταν τα τσιράκια του παρακρατικού καθεστώς καθηστερουσαν τον κόσμο για να μι μπορούν να ψηφίζουν όλοι, ηταν η Eλαδα που εστιλε αυτο το επισημο γραμμα: Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme greke, Jorgos Kumcakos, u ka bërë thirrje autoriteteve shqiptare që të mos i shkelin rregullat e një procesi zgjedhor demokratik, në një zonë e cila është e banuar edhe nga greqishtfolës. "Ne ndjekim me interes dhe vëmendje të veçantë procedurën e zgjedhjeve të sotme vendore në Shqipëri. Na duhet të nënvizojmë me shqetësim se po konstatohen fenomene parregullsish dhe pengesash të tjera në zhvillimin normal të votimit në qendra votimi të zonës së Himarës. Shpresojmë se procedura normale do të rivendoset dhe më së fundi votuesit do të ushtrojnë pa pengesa të drejtën e tyre për votim", thuhet në deklaratën në fjalë.-gazeta shqip –19-11-2007.
Η Ελλάδα έκανε αυτό που κάνει πάντα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πνεύματος. Αυτό που άλλαξε είναι ότι δεν συμφέρει στην αλβανική πλευρά η επανάληψη γεγονότων του 2000.
Σχετικά με τα OSBE ktl, κανείς δεν είπε οτι έχει κάνει δήλωση μόνο για την Χειμαρα, απλά λέμε ότι έχουν διαπιστώσει ότι οι λόγοι που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα στη Χειμαρα είναι εθνικιστικές, άρα οφείλονται στην ιδιαιτερότητα της Χειμαρας που κάποιος αρνείται να το πιστέψει.

Mihalis

Anonymous said...

Αγαπητέ κύριε/α,

δεν διαφωνούμε, ίσα-ίσα αυτά που λέτε εδώ επιβεβαιώνουν την άποψη μου ότι το Αλβανικό κράτος αντιμετώπισε την Χείμαρρα σαν μία απ' όλες τις περιοχές της Αλβανίας, κάτω από τους ίδιους νόμους όπως σε όλη την Αλβανία, δηλαδή ποτέ ως μειονότητα.
Άλλωστε το αναφέρατε και εσείς "Ακριβώς επειδή η Αλβανία θέλει να εφαρμόζει τους νόμους που δεν αφορούν μια ελληνική μειονότητα, εδώ είναι το γόρδιο κόμβο.". Και επειδή μιλάτε για "ειδική μεταχείριση" των κατοίκων της Χειμάρρας, και εδώ έχω αμφιβολίες γιατί απ' ότι ξέρω οι Χειμάρριώτες μια χαρά τα κατάφερναν πριν το '90 και το ίδιο συνεχίζουν και σήμερα, παρ όλες τις δυσκολίες του αλβανικού κράτους.
Το θέμα μας είναι, όμως, πως μπορούν να βρουν οι Χειμάρριώτες το δίκιο τους στις αδικίες που εκείνοι πιστεύουν ότι έχουν υποστεί. Η άποψη του κου. Ντούλε (http://www.balkanweb.com/sitev4/index.php?id=12375) με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Anonymous said...

Ena apospasma apo to Mentor Nazarko poy sinithos dhen mporei na teleiosei ena arthro an dhen vriskei kati na katigorisei thn ellada ("sot"-29-11-2007):

(apo to Nazarko
....Por ndërkohë ka njëlloj problematike në marrëdhëniet dypalëshe, që megjithëse nuk ndihet zëshëm, ekziston. Ka ngërç në çështjen e varrezave greke; ka probleme me frenimin e investimeve greke dhe hyrja e turqve në Albtelekom krijon njëlloj pakënaqësie; ka presion për çështjen e depozitave në Durrës, ashtu si dhe pretendime greke se ndaj himariotëve ka padrejtësi për çështjen e pronave. Ka dhe çështje më pak të rëndësishme, si përshembull shtetësia e kryepeshkopit Janullatos, çështje që duhet të jenë ngritur në takimet e Topit me zyrtarë të lartë grekë. Problematika duket dhe në mosrealizimin e vizitave të ministrave të jashtëm dhe të mbrojtjes grekë në Shqipëri.

Por ç‘doli nga qëndrimet e zotit Topi, filtruara nëpërmjet njoftimeve të shtypit apo nëpërmjet intervistave të tij? Sigurisht qëndrimet e Topit janë më së shumti qëndrimet e ofruara atij nga kancelaria, domethënë nga ministria e Jashtme. "Nuk kam premtuar gjë", tha Topi, ndoshta në mënyrë të parrumbullakosur në lidhje me shtetësinë e Janullatosit, të cilin madje ai e quajti në intervistën për "Top Channel" "Anastasi". Për problemin e varrezave, Topi shprehu qëndrimin e frikësuar të administratës së Berishës për të ecur me hapa kaq të shpejtë: duhen komisione për të ecur më tej. Me shumë gjasa ndërsa i kanë ngritur problemet në Himarë, sepse minoritarët e vërtetë nuk kanë probleme për tokën, Topi duhet të ketë ngritur si refleks çështjen e pasurive të shqiptarëve në Greqi. Kjo duhet vlerësuar gjithsesi, megjithëse edhe aty u fol për komisione dypalëshe, domethënë çështja u shty në kalendat, për të cilët grekët janë specialistë...

Anonymous said...

Πιάσε τ' αυγό και κούρευτω δηλαδή. Όσο ο ένας θα ζητάει δικαιώματα για την μειονότητα του, ο άλλος θα απαντάει με τα δικαιώματα της δικιάς του μειονότητας (όποια ο καθένας θεωρεί μειονότητα βέβαια). Και στη μέση οι Χειμαρριώτες.