Thursday, November 29, 2007

Στενότερη συνεργασία Ελλάδας-visit of President Topi

Στενότερη συνεργασία Ελλάδας -Αλβανίας (http://www.neoskosmos.com)



O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδέχεται τον Αλβανό ομόλογό του Μπαμίρ Τόπι

ΑΘΗΝΑ, Τετάρτη.- Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας είχε ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, ο οποίος από την Κυριακή βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη. Τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση, του κ. Τόπι με τον Κάρολο Παπούλια όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν διατυπώθηκε η πεποίθηση των δύο πλευρών πως οι καλές ελληνοαλβανικές σχέσεις εμπεδώνουν την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Παπούλιας διαβεβαίωσε τον Αλβανό ομόλογό του, ότι η χώρα μας υποστηρίζει τις προσπάθειες της γείτονας να προσεγγίσει τις ευρωατλαντικές δομές. Στο θέμα τού Κοσσόβου ο πρόεδρος της Αλβανίας ξεκαθάρισε ότι η χωρά του τάσσεται υπέρ τής ανεξαρτητοποίησης τής περιοχής. Ο κ. Τόπι συναντήθηκε με τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου θα συνέβαλε στην οριστική ειρήνευση της περιοχής και θα συνιστούσε πολύτιμη συμβολή στην ειρήνη, υποστήριξε ο Αλβανός Πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προσθέτοντας ότι το Κόσσοβο, η Αλβανία και η Σερβία βλέπουν το μέλλον τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, καθώς και για τα περιφερειακά ζητήματα (Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Κυπριακό).

Ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι στις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία των ελληνοαλβανικών σχέσεων και διαπιστώθηκε το υψηλό τους επίπεδο.

"Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας, γιατί συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, χαιρετίζει τις προόδους της σ' αυτή την πορεία και εύχεται να ικανοποιήσουν τα Τίρανα όλες τις προϋποθέσεις", επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας επίσης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδύτρια χώρα και ο δεύτερος εμπορικός εταίρος στην Αλβανία, τονίζοντας ότι παρακολουθεί στενά την πρόοδο των Ελλήνων της γειτονικής χώρας και ότι προσπαθεί σε συνεργασία με τις αρχές να βοηθήσει σε όσα προβλήματα αναδύονται.

Η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από την Αλβανία στην Ελλάδα βοηθά και την ελληνική οικονομική ανάπτυξη, αλλά και αιμοδοτεί την αλβανική οικονομία με τα εμβάσματά τους, τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αλβανίας ευχαρίστησε τον κ. Κ. Παπούλια για το θετικό του ρόλο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την προοδευτική αναβάθμιση του καθεστώτος και τη νομιμοποίηση των μεταναστών με τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα, όπως επίσης και για τη συμφωνία του στην αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης των παιδιών των Αλβανών μεταναστών στη μητρική τους γλώσσα.

Ο κ. Τόπι προσκάλεσε τον Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την Αλβανία, ταξίδι που ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα κάνει σύντομα.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, παράθεσε επίσημο δείπνο προς τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΦΩΛΙΑ

Επίσης ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Μπαμίρ Τόπι ζήτησε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στους Ατλαντικούς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια. Όπως τόνισε ο κ. Φώλιας, "οι γείτονες είναι πιο σημαντικοί και από την οικογένεια, γιατί σε αυτούς προστρέχεις σε ώρα ανάγκης. Η αλβανική κοινότητα της Ελλάδας συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, όπως και, αντιστοίχως, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα της Αλβανίας προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη της γείτονας και φίλης χώρας". Ο κ. Tόπι σημείωσε ότι οι συμπατριώτες του, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, είναι "πολίτες της Ευρώπης και αποτελούν τη νέα γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών" και συμφώνησε ότι προσφέρουν όχι μόνο στην οικονομία της Αλβανίας αλλά και της Ελλάδας. Παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Φώλια να επισκεφτεί την Αλβανία.

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Η ελληνοαλβανική φιλία και οι σχέσεις των δύο λαών καθώς και το θέμα του Κοσσόβου συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τον Μπαμίρ Τόπι.

Η κα Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ της κοινής δράσης Ελλήνων και Αλβανών εργαζομένων αλλά και μέτρων που βοηθούν όσους θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να ενσωματωθούν.

Η γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο Κόσσοβο ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία για ανεξαρτησία αυτή δεν θα εξασφαλίζει τις μελλοντικές εξελίξεις.

"Η επίσκεψη του κ. Τόπι συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών αλλά και στην προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων, της μεν ελληνικής να στηρίξει τα δικαιώματα των εδώ μεταναστών και της αλβανικής να στηρίξει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας", τόνισε μετά τη συνάντηση του με τον Αλβανό Πρόεδρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος

Ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε και υπέρ της σταθεροποίησης της κατάστασης των Βαλκανίων.

Ο κ. Τόπι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον πρόεδρο της Αλβανίας να δώσει χάρη στους πέντε Έλληνες Χειμαρριώτες που έχουν καταδικαστεί από το Σεπτέμβριο του 2004 σε ποινές φυλάκισης 2-3 ετών.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ έθεσε και το θέμα της περιουσίας των Χειμαρριωτών και σημείωσε ότι υπήρξε ευήκοον ούς εκ μέρους του αλβανού Προέδρου.

No comments: