Thursday, December 20, 2007

ΕΕ και ΗΠΑ κλείνουν την «πόρτα» σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο


Ο Χασίμ Θάτσι στα Ηνωμένα Έθνη λίγο πριν την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Κοσόβου


Ηνωμένα Έθνη



Σε τροχιά απόσχισης μπαίνει πλέον και επίσημα το Κοσσυφοπέδιο μετά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αμβλύνει το αδιέξοδο. ΕΕ και ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Σερβία και Ρωσία αντιδρούν...

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται ότι η Ένωση θα αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου καθεστώτος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη επικυρώσει την αποστολή αστυνομικής δύναμης στο Κόσοβο.

Με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της πλειονότητας των κρατών-μελών της ΕΕ (η μεγαλύτερη αντίσταση έρχεται από την Κύπρο) οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου αναμένεται να προχωρήσουν σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας στις αρχές του 2008, επισημαίνει το BBC.

Η στάση της ΕΕ ως προς την αναγνώριση θα καθοριστεί μετά στις σερβικές εκλογές τον Φεβρουάριο, ώστε να μην προηγηθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εθνικιστική στροφή στις κάλπες.

Σερβία και Ρωσία καταγγέλλουν από πλευράς τους παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ζητούν συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από ΕΕ και ΗΠΑ μετά την τεταμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κλείνει την «πόρτα» περαιτέρω διαλόγου.

«Είναι σαφές κατά την άποψή μας ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις υπό οποιαδήποτε μορφή δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. [...] Η δυνατότητα μιας διαπραγματεύσιμης λύσης έχει πλέον εξαντληθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις ομιλίες του Σέρβου πρωθυπουργού Β.Κοστούνιτσα και του Αλβανού προέδρου του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου στο ΣΑ.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: