Saturday, January 05, 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 29

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:arvan@hol.gr

Αθήναι: Δεκέμβριος 2007

1. Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΤΑΣ

Η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας θα γίνει και φέτος στο ξενοδοχείο ESPERIA PALACE, Σταδίου 22, στην αίθουσα ΑΘΗΝΑ , το Σάββατο 19 Ιανουαρίου και ώρα 6 μμ. Θα θέλαμε και φέτος να δούμε όλα τα μέλη μας και τους φίλους της «Αναγέννησης» κοντά μας. Για τις συμμετοχές τηλ. 210.3815376 (Δημήτρ. Περδίκης) και 210.5753432 (Κώστας Αρβανιτάκης)

2. ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ

Νέος χρόνος,, και εμείς σας ευχόμαστε ο νέος χρόνος να είναι για όλους γεμάτος υγεία και ευτυχία. Ο νέος χρόνος όμως σηματοδοτεί και εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, το θέμα αυτό ήδη έχει ανοίξει και για μερικούς μήνες θα γίνουν προσπάθειες για την επίλυση εκκρεμών προβλημάτων, ώστε οι χώρες της περιοχής αυτής να μπορέσουν να ενταχθούν στις Ευρωατλαντικές δομές. Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται και στο παρελθόν από το στόμα πολιτικών έχει ακουσθεί η φράση «Ότι ισχύσει στο Κόσσοβο, το ίδιο να ισχύσει και για την Βόρειο Ήπειρο». Αυτόν τον καιρό λοιπόν οι σκέψεις των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας εκεί τριγυρίζουν συνέχεια «Θα μας φέρει άραγε ο νέος χρόνος το ποθούμενο; Θα γίνει κάτι και για μας, για να δικαιωθούμε και εμείς ; » Τρεις φορές στον 20ο αιώνα απελευθερώθηκε η Βόρειος Ήπειρος για να ξαναεπιστραφεί στην Αλβανία, παρ’όλες τις διεθνείς συμφωνίες: 1914 Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας καθορίζει την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. 1946 Η διάσκεψη των Παρισίων αποδέχεται ότι το Βορειοηπειρωτικό είναι ένα εκκρεμές θέμα που θα πρέπει να λυθεί στο μέλλον. Ευχή μας η Ελληνική κυβέρνηση να δείξει την απαιτούμενη διεκδικητικότητα και να θέσει το θέμα της Βορείου Ηπείρου όπως έχει υποχρέωση απέναντι στον Ελληνισμό, στην ιστορία και στις ψυχές όσων έχουν ως τώρα προσφέρει την ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία του μαρτυρικού τούτου τόπου.

3. ΈΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

Ο διαδικτυακός χώρος www.noiazomai.net ανακήρυξε στις 31 Δεκεμβρίου «τον Έλληνα της χρονιάς 2007» και επέλεξε για αυτήν την τιμητική θέση τον Δήμαρχο της Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνο. Ο κ.Μπολάνος προ μηνών είχε αναφέρει σε εκπομπή της Αλβανικής τηλεόρασης ότι δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο για την Βόρειο Ήπειρο από ότι ζητά η Αλβανία για το Κόσσοβο. Σε νεότερες δε δηλώσεις του υπεραμύνθηκε των δηλώσεων του αυτών προσθέτοντας ότι η Βόρειος Ήπειρος έχει με το μέρος της περισσότερα διεθνή νομικά έγγραφα από όσα διαθέτει το Κόσσοβο. Aκόμα ο Δήμαρχος της Χειμάρρας που είναι επίσης και Αντιπρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει δώσει και δίνει συνεχώς μάχες κατά της Αλβανικής αυθαιρεσίας σε πολλά μέτωπα π.χ. η απόδοση των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες, η καταπολέμηση των φαινομένων υφαρπαγής της γης των Βορειοηπειρωτών, η εκλογική βία και νοθεία, η προάσπιση του Ελληνικού χαρακτήρα της Χειμάρρας κ.ά.

4. ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Πληροφορούμεθα ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα επενδύσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ, σε έργα ενεργειακής υποδομής στην Αλβανία το 2008. Εμείς διερωτώμεθα πόσα από αυτά θα επενδυθούν στον «νότο» ; Μήπως ισχύσει, για μια φορά ακόμα ο κανόνας, να πετάξουν λίγα ψίχουλα στην Βόρειο Ήπειρο; Τα αδέλφια μας της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ θα πρέπει έγκαιρα και με ταχύ ρυθμό να ενεργοποιηθούν. Τους τρόπους τους γνωρίζουν καλά. Ας μην μένουν μόνο στα καθημερινά και τα καθιερωμένα και ας επιχειρήσουν την υπέρβαση, διαφορετικά εγκυμονεί ο μαρασμός.

5. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΠΑΝΤΟΥΛΑ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων (ΠΑΣΟΚ) κ. Μιχάλης Παντούλας υπέβαλλε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ερωτήσεις και αιτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς. Με αυτές ο κ. Παντούλας ζητά να λειτουργήσει Τελωνείο στην συνοριακή διάβαση Αμπελώνα Θεσπρωτίας, καθώς και στην αντίστοιχη των Δρυμάδων Πωγωνίου, ώστε να μπορούν να διέρχονται από εκεί και αυτοκίνητα. Επίσης ο ανωτέρω βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χατζηδάκη να επιτραπεί η χορήγηση και σε Βορειοηπειρώτες αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως. Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι Υπουργοί να αποδεχθούν τα δίκαια και εύλογα αυτά αιτήματα.

6. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Όλο και περισσότεροι ΒΗπειρώτες αποφασίζουν να ενεργοποιηθούν και να μην βλέπουν σαν απλοί θεατές την εξέλιξη των γεγονότων. Στις τελευταίες αρχαιρεσίες του Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ και της Βορειοηπειρωτικής Νεολαίας η προσέλευση ήταν πολλαπλάσια από τις προηγούμενες φορές. Εξ άλλου επαναδραστηριοποιείται η Νεολαία της Χειμάρρας.

Ακόμα στις 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το αναμενόμενο από καιρό Συνέδριο της Ομόνοιας.

Ένα ακόμα σχήμα που ετοιμάζονται Βορειοηπειρώτες να δημιουργήσουν είναι το «Κεντρικό ΒΗπειρωτικό Συμβούλιο» στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, και το οποίο θα λειτουργήσει σαν ένα συντονιστικό όργανο για να συνενώσει επι τέλους όλους κάτω από μία ενιαία οργάνωση.

7. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στην Λευκωσία της Κύπρου πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ο Βορειοηπει-

ρωτικός Ελληνισμός δια μέσου της φωτογραφίας». Η έκθεση οργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Βορείου Ηπείρου και από τον Παγκύπριο Φορέα Βοηθείας.

8. ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλεως του Αργυροκάστρου ανεκήρυξε ομόφωνα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια «Επίτιμο δημότη» του Αργυροκάστρου. Ο δήμαρχος της πόλεως αυτής της Βορείου Ηπείρου δήλωσε ότι «Ο κύριος Παπούλιας είναι η προσωπικότητα που έχει χαράξει τον δρόμο της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους δυο γειτονικούς λαούς και στις συνοριακές πόλεις των Ιωαννίνων

και του Αργυροκάστρου».

9. ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΜΕΝΕΛΑΟ ΖΩΤΟ

Το πολιτιστικό κέντρο της Πολύτσανης Πωγωνίου ονομάσθηκε με απόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου σε Πολιτιστικό κέντρο ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΖΩΤΟΣ προς τιμή του εκλιπόντος πρόσφατα αντιπροέδρου του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, με έδρα τα Ιωάννινα. Ο Μενέλαος Ζώτος, ΒΗπειρώτης από το Πωγώνι ο ίδιος, αφιέρωσε την ζωή του στην Βόρειο Ήπειρο και στην ανάδειξη της μέσα από την ιστορική και την λαογραφική έρευνα και βέβαια όχι μόνο.

Με άλλη απόφαση η κεντρική πλατεία της Πολύτσανης ονομάσθηκε Πλατεία Παναγιώτη Λέκκα τιμώντας έναν άνθρωπο που είχε και αυτός σε όλη του την ζωή αγωνισθεί και προσφέρει στην Πολύτσανη και στο Πωγώνι.

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.


No comments: