Monday, March 24, 2008

Intervew of Nick Gage in Australia- Συνέντευξη Ν.Γκατζογιάννη για Κόσοβο, Αλβανία, "Ελένη"

posted by DEMETRIOS KOUTOULAS

Sunday, 23 March 2008

ANA/MPA

"Οι πικρές εμπειρίες της παιδικής μου ηλικίας με έχουν στρέψει κατά των απολυταρχικών καθεστώτων και των φανατικών ιδεολογιών", λέει ο Νικόλαος Γκατζογιάννης.Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας σήμερα είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, ένα παγκόσμιο όργανο που διασυνδέει και συντονίζει τους Ηπειρώτες των πέντε ηπείρων.

Με αυτή την ιδιότητα βρέθηκε στην Αυστραλία όπου μίλησε για όλους και για όλα σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος". Μιλώντας για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας είπε:

"Ζητήσαμε και εξακολουθούμε να ζητάμε την απογραφή των εθνικών μειονοτήτων της Αλβανίας, αίτημα που απορρίπτεται από τις αλβανικές κυβερνήσεις οι οποίες, ενώ αρνούνται την απογραφή του Ελληνισμού της Αλβανίας ζητούν από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών την απογραφή των πολιτών τους, αλβανικής καταγωγής, για να στηρίξουν τα δικαιώματά τους.

Ζητάμε επίσης μεγαλύτερη εκπροσώπηση των Ελλήνων της Αλβανίας στη δημόσια διοίκηση της χώρας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των αδελφών μας, που τους αφαίρεσαν οι αλβανικές κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνω, επιτύχαμε πολλά με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε, όμως, για την πλήρη δικαίωση των Ελλήνων της Αλβανίας.

Εκτιμάμε, γενικά, ότι η αυτονόμηση του Κοσσυφοπεδίου είναι αποσταθεροποιητική εξέλιξη στα Βαλκάνια, που ενδέχεται να έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα για μας.

Θεωρώ, ότι η αυτονόμηση του Κοσόβου θα μας δώσει τη δυνατότητα να πιέσουμε την κυβέρνηση της Αλβανίας να δώσει στους Έλληνες τα δικαιώματα που διεκδικεί από τη Σερβία για τους δικούς της πολίτες.

Την ημέρα που η Αλβανία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εξαφανιστούν τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας. Η Νότια Αλβανία θα γίνει "ελληνική". Είναι, ήδη, ελληνική πολιτισμικά. Δεν θα είναι ελληνική γεωγραφικά, αλλά θα είναι ελληνική πολιτισμικά, οικονομικά και καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής με την οποία η Αλβανία μπορεί να συνεργάζεται πολιτισμικά και οικονομικά και θεωρώ απόλυτα επιτυχημένη την προσπάθειά μας να κρατήσουμε το κομμάτι αυτό της Αλβανίας ελληνικό και ηπειρωτικό.

Αν διασφαλίσουμε, μακροπρόθεσμα, τα δικαιώματα των ομογενών μας θεωρώ ότι θα έχουμε επιτύχει το στόχο μας, διότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας τα σύνορα δεν έχουν, πλέον, ιδιαίτερη σημασία".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο Ν. Γκατζογιάννης υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το βιβλίο του "Ελένη" όταν ρωτήθηκε για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί λέγοντας:

"Μένω άφωνος, κάθε φορά που με ρωτούν για το βιβλίο αυτό. Κυρίως, διότι οι περισσότερες ερωτήσεις εστιάζουν στην περιορισμένη κριτική που του έγινε, αντί των επαίνων και του λογοτεχνικού βραβείου που απέσπασε.

Το φαντάζεστε; Το βιβλίο που έγραψε ένα συγγραφέας, που μέχρι δέκα χρόνων δεν ήξερε ούτε μία αγγλική λέξη, τιμήθηκε με το σημαντικότερο βραβείο αγγλικής λογοτεχνίας από το Royal Literature Society. Τιμήθηκε με πολλά άλλα βραβεία, έχει μεταφραστεί σε 29 γλώσσες, έγινε κινηματογραφική ταινία και παραμένει σε όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου. Μένω κατάπληκτος, λοιπόν, από το γεγονός, ότι κάποια άτομα αγνοούν τις επιτυχίες του βιβλίου και εστιάζουν στην ελάχιστη κριτική που του έγινε.

Το βιβλίο "Ελένη" κυκλοφόρησε πριν 25 χρόνια και δεν έχει βρεθεί ένας άνθρωπος να διαψεύσει, έστω και μία γραμμή, από αυτά που έγραψα.

Γιατί; Διότι αυτά που έγραψα είναι αληθινά, είναι πραγματικά και εγράφησαν με θαυμάσιο τρόπο. Αυτά που έγραψα, λοιπόν, είναι αυτά που έζησα στην περιοχή που έζησα σαν παιδί. Δεν έκρυψα τίποτα, δεν προσέθεσα τίποτα από αυτά που έζησα. Αν, δε, άλλοι άνθρωποι έχουν άλλες εμπειρίες ας τις γράψουν για να γίνουν, κι αυτές, γνωστές. Δεν είχα ιδεολογικά κίνητρα. Ήμουνα και εξακολουθώ να είμαι κάθετα εναντίον δικτατορικών καθεστώτων, τα οποία θέτουν τις ιδεολογίες τους πάνω από τους ανθρώπους. Πιστεύω, δε, ότι κάθε λογικός άνθρωπος οφείλει να εναντιώνεται σε τέτοια καθεστώτα.

Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά μπορείτε να το επιβεβαιώσετε. Κατά τη διάρκεια της χούντας έγραψα τις περισσότερες κριτικές κατά των δικτατόρων, από κάθε άλλο δημοσιογράφο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντιτάχθηκα στη χούντα τόσο δυναμικά, όσο αντιστάθηκα στο σταλινικό καθεστώς.

Οι πικρές εμπειρίες της παιδικής μου ηλικίας με έχουν στρέψει κατά των απολυταρχικών καθεστώτων και των φανατικών ιδεολογιών".

No comments: