Sunday, March 23, 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 31- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου


ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email :{dperdiki@otenet.gr}

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 31

H ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

Για το τέλος του προσεχούς Μαΐου προγραμματίζουμε την επόμενη εκδρομή μας στην Βόρειο Ήπειρο. Η εκδρομή θα είναι τετραήμερη, με τρεις διανυκτερεύσεις. Οι δηλώσεις συμμετοχής ήδη έχουν αρχίσει.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΛΑΝΟΣ

To Σάββατο 8 Μαρτίου συνήλθε στους Αγίους Σαράντα η 7η τακτική Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Στις εργασίες, τα στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και τα μέλη της συνδιάσκεψης τοποθετήθηκαν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και πλήρη επίγνωση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Τέθηκαν θέματα όπως: Η κατοχύρωση των περιουσιών, η επιστροφή της εκκλησιαστικής και μονασ-

τηριακής περιουσίας, η απογραφή με ελευθερία έκφρασης της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας, η πρόσβαση στα ΜΜΕ, στην δημόσια διοίκηση, η πολιτιστική αυτονομία, τα εκπαιδευτικά δικαιώματα κ.ά.

Νέος πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ εξελέγη από την συνδιάσκεψη ο Βασίλης Μπολάνος, δήμαρχος της Χιμάρας. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η νέα ηγεσία της Ομόνοιας θα προχωρήσει στην βελτίωση του καταστατικού και του εσωτερικού κανονισμού, στην συγκρότηση νέων τοπικών οργανώσεων, στο άνοιγμα στους Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στον ελλαδικό χώρο κ.ά.

EΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Την Πέμπτη 20 Μαρτίου η Ελληνίδα ΥΠΕΞ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα. Συναντήθηκε με τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα καθώς και με άλλους Αλβανούς επισήμους. Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους των ελληνικών οργανώσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο κ.Αναστάσιο. Της απενεμήθη ακόμα ο χρυσός σταυρός της πόλεως των Τιράνων από τον δήμαρχο της πόλεως Έντι Ράμα.

Οι συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και η κ.Μπακογιάννη επιβεβαίωσε την στρατηγική επιλογή της Ελλάδος για την ένταξη της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές.

Συμφωνήθηκαν διμερή θέματα όπως η δημιουργία τεσσάρων ακόμα ελληνικών σχολείων από το ελληνικό κράτος στους Αγίους Σαράντα, Δερβιτσάνη, Λειβαδιά και Χειμάρρα, τα ελληνικά στρατιωτικά κοιμητήρια του πολέμου 1940-41 και η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδος - Αλβανίας. Συζητήθηκαν ακόμα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Αλβανίας όπως η χρήση της ελληνικής γλώσσας στην δημόσια διοίκηση, η ελληνική παιδεία, η επενδυτική παρουσία του Ελληνισμού, οι περιουσίες των Βορειοηπειρωτών κ.ά.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η κ.Μπακογιάννη μετά τα Τίρανα μετέβη κατευθείαν στις Βρυξέλλες (21 Μαρτίου) όπου έλαβε μέρος στην συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ. Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ δήλωσε εκεί ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόσκληση της Κροατίας και της Αλβανίας ως υποψήφιες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα προόδου στην κατεύθυνση της προστασίας των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΤΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στις 28.11.2007 ο βουλευτής νομού Ιωαννίνων (ΠΑΣΟΚ) κ.Μιχάλης Παντούλας είχε πραγματοποιήσει μία ερώτηση στην Ελληνική βουλή σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες στην απόκτηση της σύνταξης ΟΓΑ που δικαιούνται επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούν από αυτούς να έχουν μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Στις 7 Μαρτίου ε.έ. ήλθε η απάντηση από την αρμόδια Υπουργό Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Η κυρία Υπουργός στην απάντησή της επιβεβαιώνει ότι ζητείται από τους Βορειοηπειρώτες να αποδεικνύουν την μόνιμη διαμονή τους στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άτομο ανεξαρτήτως υπηκοότητος. Ουσιαστικά η κυρία Υπουργός καλεί τους Βορειοηπειρώτες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες για να πάρουν την σύνταξη του ΟΓΑ. Ο κ,Παντούλας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την πολιτική αυτή της κυβέρνησης, αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι «Τέτοια πολιτική δεν θα τολμούσαν να θέσουν σε εφαρμογή ούτε οι πλέον νοσηροί εγκέφαλοι των Αλβανών εθνικιστών. Το κάνει δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση» Ντροπή κυρία Πετραλιά, τέτοια παντελή έλλειψη εθνικής ευαισθησίας δεν πιστεύαμε ότι θα επιδεικνύατε.

ΠΑΝΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στις 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συνέλευση Βορειοηπει-

ρωτών από όλες τις περιοχές της Βορείου Ηπείρου και εκπροσώπων όλων των βορειοηπειρωτικών οργανώ-

σεων. Σκοπός της συνέλευσης αυτής είναι η δημιουργία ενός Κεντρικού Βορειοηπειρωτικού Συμβουλίου που θα ενώσει όλους κάτω από ένα κεντρικό όργανο. Το συμβούλιο αυτό έτσι θα μπορεί με μία ισχυρότερη φωνή να διακηρύξει και να απαιτήσει την επίλυση όλων των προβλημάτων καθώς και την δικαίωση των Βορειοηπει-ρωτών όπως αυτή απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα επισκευθεί το Αργυρόκαστρο. Λίγο αργότερα, στα τέλη Απριλίου, ο υφυπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Κασίμης θα περιοδεύσει σε πόλεις και χωριά της Βορείου Ηπείρου.

AΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΣΑΓΙΑΔΑ - ΆΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ

Στις 23 Φεβρουαρίου άρχισε με την παρουσία επισήμων και με εορταστικές εκδηλώσεις η κατασκευή του οδικού άξονα Σαγιάδα - Άγιοι Σαράντα μήκους 40 χιλιομέτρων, από ελληνική κατασκευαστική εταιρία και με χρηματοδότηση ( 30 εκατομ. Ευρώ ) από το πρόγραμμα ΕΣΟΑΔ. Ο δρόμος αυτός που σήμερα είναι χωματόδρομος και κακής βατότητας, αναμένεται να τελειώσει το 2009 και είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής για την ανάπτυξη και την ευημερία ενός τμήματος της Βορείου Ηπείρου. Μαζί με το έργο αυτό θα γίνει και αναβάθμιση της οδού Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας καθώς και του τελωνείου Μαυροματίου. Επίσης οι εργασίες στην οδό σύγχρονων προδιαγραφών Δρυμάδες - Χειμάρρα - Μπόρσι προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.

OI ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ

Με την διακήρυξη της ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει κάθετα ανέβει ο πυρετός των ζυμώσεων στην γειτονιά μας. Παρά την δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ότι η Αλβανική ολοκλήρωση τελειώνει με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δηλώσεις διαφόρων πολιτικών στην Αλβανία, την ΤΓΔΜ και στο Κοσσυφοπέδιο προδιαθέτουν και για άλλες εξελίξεις. Στους πανηγυρισμούς στην Πριστίνα για την ανεξαρτησία έγινε αναφορά στην αλβανική ολοκλήρωση που τελειώνει στην Τσαμουριά (σ.σ. την ελληνική Ήπειρο). Ακόμα άλλες δηλώσεις Αλβανών της ΤΓΔΜ μιλούσαν για «εκκαθάριση» της Νότιας Αλβανίας από το ελληνικό στοιχείο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο αγώνας για την Τσαμουριά. Αυτά όλα βέβαια τα γνωρίζουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ξένες εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και η διπλωματική κινητικότητα και εδώ ανέβηκε. Στην σκακιέρα των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει ακόμα η διαφαινόμενη είσοδος της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης η νομοθέτηση στην αλβανική βουλή εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ, όπως αναλυτές αναφέρουν. Νατοϊκά στρατεύματα θα μπορούν να εισέρχονται σε αλβανικό έδαφος χωρίς καμία έγκριση από την αλβανική βουλή. Άλλη αναφερόμενη εξέλιξη είναι μία, σε αρχικό στάδιο ακόμα, σύγκρουση αλβανικού βορρά με τον ορθόδοξο νότο. Γκέγκηδες εναντίον Τόσκηδων.

Προβλήματα για δυνατούς λύτες. Μέσα σε όλα αυτά ζητούμενο είναι η διαφύλαξη (και η δικαίωση) του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού από την Ελλάδα. Μέσα από αυτή περνάει και η διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων γενικότερα.

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: