Αθήνα Τελευταία ενημέρωση 02/04/08 00:10 |
|
Πηγαίνουμε στο Βουκουρέστι έχοντας τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε με θέμα τη στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ -η οποία αρχίζει την Τετάρτη-, ενώ είχαν προηγηθεί η συνάντηση Κ.Καραμανλή-Γ.Παπανδρέου και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κ.Παπούλια. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προωθούν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM.
Οι ΗΠΑ φέρονται να αποφάσισαν να στηρίξουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία επί της ονομασίας της ΠΓΔΜ «παγώνουν» και ως επιχείρημα προβάλεται η ενδιάμεση συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία της.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά τονίζει ότι ούτε επιθυμεί, ούτε δέχεται εμπόδια, δηλαδή ελληνικό βέτο.
O αναπληρωτής εκπρόσωπός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι επανέλαβε ότι οι δύο χώρες «χρειάζεται να καταλήξουν σε συμφωνία, αμοιβαίως αποδεκτή».
«Οι θέσεις των ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει από χθες, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει αμφότερες την Ελλάδα και τη Μακεδονία, προκειμένου να καταλήξουν σε δίκαιη και αμοιβαίως συμφωνημένη λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του κ. Νίμιτς» ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει τις προσβλητικές εις βάρος της Ελλάδας αφίσες που αναρτήθηκαν στα Σκόπια, ο κ. Κέισι διευκρίνισε πως «οι αφίσες αυτές είναι προβλητικές. Είναι κάτι που δεν θεωρούμε καθόλου θετικό ή κάτι που να συμβάλει θετικά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας».
Στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι οι προσωρινές λύσεις δεν είναι αποδεκτές από την Ελλάδα, που επιδιώκει οριστική λύση του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει μιλήσει πολύ καθαρά και εγκαίρως. Εάν οι γείτονές μας παρανόησαν τη θέση μας ή αν πίστεψαν ότι ήταν μπλόφα, δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Λύσεις μεταβατικές, λύσεις με προσωρινές ονομασίες, δεν είναι οριστικές λύσεις και επιδίωξη της Ελλάδας είναι η οριστική λύση. Είναι πολύ σημαντική η στιγμή που ένα κράτος επιδιώκει να ενταχθεί σε μια οικογένεια. Θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τα έχει καλά με όλα τα μέλη της οικογένειας. Και δεν είναι αυτή η περίπτωση».
Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την απορία του για την δήλωση των Σκοπίων ότι η τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς είναι «τελική», σημειώνοντας: «Ούτε ο κ. Νίμιτς ούτε κανείς άλλος έχει μιλήσει για τελική πρόταση. Πώς να ερμηνεύσει κανείς αυτή την διατύπωση; Είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από την διαδικασία; Δεν ξέρω. Τι σημαίνει η ερμηνεία που δίνουν; Δεν οφείλουμε εμείς να το εξηγήσουμε αυτό, αλλά η άλλη πλευρά».
Ερωτηθείς εάν η ενδιάμεση συμφωνία προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ μπορεί ανεμπόδιστα να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς ως FYROM και αν στην αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα καταγγείλει την συμφωνία, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι από την ενδιάμεση συμφωνία προβλέπεται ότι οι δύο χώρες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μην καλλιεργείται κλίμα φανατισμού.
«Αναφέρω ενδεικτικά την μετονομασία του αεροδρομίου και την φωτογραφία του πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Γκρούεφσκι να καταθέτει στεφάνι σε μνημείο εθνικού ήρωα της ΠΓΔΜ, κάτω από σημαία στην οποία απεικονίζεται η 'Μεγάλη Μακεδονία', ως τις ακτές της Χαλκιδικής. Αυτή δεν είναι μια συμφωνία που μπορεί να εφαρμόζει ή να την επικαλείται κανείς με επιλεκτικό τρόπο. Εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο. Εκείνοι έχουν» τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί άσκησης πιέσεων από την Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα με τις ΗΠΑ σχετικά με την στρατηγική της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος της προσπάθειας για ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Κληθείς να σχολιάσει την στάση των άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τα ελληνικά επιχειρήματα, ο κ. Κουμουτσάκος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι εταίροι μας δεν συμφωνούν με τις θέσεις της Αθήνας και δήλωσε: «Δεν έχω ακούσει συνολικά τα κράτη της συμμαχίας να τοποθετούνται επ' αυτού. Αντιθέτως, έχω δει ποια έγγραφα, ποια κείμενα του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνηθεί ομοφώνως. Και τα scripta manent («τα γραπτά μένουν»). Τα κείμενα που έχουν συμφωνηθεί ομοφώνως, αναφέρουν ρητά ότι υπάρχει ζήτημα σχέσεων καλής γειτονίας, μέσω της εκκρεμότητας του ονόματος. Στο ένα μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στο ότι ενθαρρύνεται η ηγεσία της ΠΓΔΜ να λύσει το ζήτημα».
Επιστολές Καραμανλή
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειές της εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επιστολές προς στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στις οποίες αναλύει τα ελληνικά επιχειρήματα και τις θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έστειλε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής. Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη.
Παράλληλα, ο Έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ενημέρωσε τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα πρέσβεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και σε χωριστές συναντήσεις τους πρέσβης της Κίνας και της Ρωσίας για τις ελληνικές θέσεις επί του ζητήματος.
Στήριξη Παπανδρέου
Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου είπε «όχι» σε ένταξη της ΠΓΔΜ από το «παράθυρο», χωρίς οριστική λύση, ενώ επανέλαβε την ανάγκη «εθνικής κόκκινης γραμμής» την οποία πρέπει να υποστηρίξει η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, διαμήνυσε στις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να σέβονται τους συμμάχους που έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους.
Ο Γ.Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι να μην λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ κατά τη Σύνοδο, ενώ σημείωσε ότι στη συνέχεια οι διαβουλεύσεις για την ονομασία θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικές και πιο σοβαρές.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για πιέσεις «από συμμάχους και εταίρους» προσθέτοντας ότι η χώρα μας αδικείται.
«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι δεν είναι η ώρα για κριτική, αλλά «είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε την φωνή της Ελλάδας σε αυτές τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις» και προσφέρθηκε ακόμα και να επισκεφθεί τα Σκόπια, προκειμένου να ενδυναμώσει τη διεθνή θέση της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση για το ταξίδιο του κ. Παπανδρέου στα Σκόπια ευπρόσδεκτη, ωστόσο την απέρριψε με το σκεπτικό ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της ελληνικής φωνής στο διεθνές πεδίο είναι ευπρόσδεκτη «αλλά γίνεται λίγο πριν πάμε όλοι στο Βουκουρέστι».
Λίγο αργότερα, μετά τη συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά αυτή τη δύσκολη διαδικασία, έχοντας το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στο πλευρό της, με τους ίδιους στόχους και τις ίδιες προϋποθέσεις.
Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής έγινε προεργασία για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις. Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές θέσεις και την άσκηση βέτο η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και έχουν δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.
Όπως έγινε γνωστό, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συζήτησαν αναλυτικά όλους τους χειρισμούς της Αθήνας εν όψει της Συνόδου στο Βουκουρέστι.
Στο μεταξύ, στο θέμα της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς. Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα έκανε κάθε τι το δυνατόν για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση. «Δεν μπορεί όμως να ξεπεράσει κάποια όρια. Φτάσαμε στην κόκκινη γραμμή, από δω και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες προσπάθειες».
Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, επιημαίνει ότι «ο περιορισμός της συζήτησης από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μόνο στο όνομα της FYROM, αποσιωπώντας τα άλλα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία θα αποφασίσει η σύνοδος του ΝΑΤΟ αποτελεί έναν επικίνδυνο αποπροσανατολισμό».
«Εδώ και 16 χρόνια ζητάμε την απάλειψη από το προοίμιο κάθε αλυτρωτικού όρου και στόχου. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι, όποιος όρος Μακεδονία και Μακεδονικός, πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ.Χαλβατζής στη Βουλή. Παράλληλα, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τη πολιτική που ακολουθούν την στιγμή, που όπως είπε, το Κόσοβο μετατρέπεται σε απέραντη αμερικανική βάση.
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Τόνισε ότι η αιτία της ανησυχίας είναι το γεγονός πως η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μεταφέρθηκε από το πλαίσιο του ΟΗΕ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ανταλλαγμάτων, υπογραμμίζοντας πως το ενδεχόμενο μονομερούς αναγνώρισης του Κοσόβου είναι ίσως σημαντικότερο -μακροχρονίως- από την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Νωρίτερα, στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας. Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΝ για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστ.Ροντούλης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε στα Σκόπια, χωρίς καμιά νομιμοποιητική βάση, τον όρο Μακεδονία. «Για αυτό και όλες οι προτάσεις Νίμιτς συμπεριλαμβάνουν τον όρο αυτό. Το βέτο για το πρόθεμα γίνεται γιατί κάναμε τη μεγάλη υποχώρηση. Υπήρξαν εξ αρχής λανθασμένοι χειρισμοί. Φύλο συκής είναι το γεωγραφικό πρόθεμα», πρόσθεσε ο κ. Ροντούλης.
«Η θέση της Ελλάδας και του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή ήταν και παραμένει σαφέστατη. Αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή ονομασία, δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση σε πρόσκληση της FYROM στο ΝΑΤΟ και, όπως φαίνεται, υπάρχει μεγάλη απόσταση στις θέσεις κάθε πλευράς» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Π.Δούκας.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την αναχώρησή του το μεσημέρι από τα Σκόπια για το Βουκουρέστι, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της στάσης της Ελλάδας, ο ίδιος είναι αισιόδοξος και ελπίζει ότι η χώρα του θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.
Όπως το... Νέο Μεξικό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ερωτηθείς αν αποτελεί διεκδικητική βάση της χώρας μας το ιστορικό προηγούμενο με το Νέο Μεξικό και το Μεξικό δήλωσε ότι «η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί όλα εκείνα τα επιχειρήματα τα οποία μπορούν να αντληθούν απο την ιστορία, τη γεωγραφία και απο το διεθνές περιβάλλον, προκειμένου να πείσει τους συμμάχους της και τους εταίρους για την υπόθεση αυτή». Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα International Herlad Tribune η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πράδειγμα του Νέου Μεξικού και του Μεξικού, λέγοντας ότι όταν μία ιστορική περιοχή διχοτομείται τότε η νεώτερη περιοχή χρησιμοποεί έναν επιθετικό προσδιορισμό.
Ο Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ακόμη πως ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ με ξένους ηγέτες, όπως και η υπουργός Εξωτερικών με ομολόγους της. Σε άλλο ερώτημα για το αν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει προσωρινή παράταση στο ΝΑΤΟ προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ούτως ή άλλως απο μόνο του το θέμα θα πάρει παράταση, εφόσον δεν βρεθεί λύση.
Ο κ. Κ.Καραμανλής αναχωρεί την Τετάρτη στις 3.40 το μεσημέρι και θα φτάσει στο Βουκουρέστι στις 5.00 το απόγευμα. Το κρίσιμο δείπνο εργασίας των ηγετών είναι στις 7.00 το απόγευμα.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment