Thursday, April 03, 2008

Βουκουρέστι-βέτο της ελληνικής και γερμανηκής πλευράς

http://www.in.gr/video/default.aspx?videoID=65921

Ο πρωθυπουργός με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ευ.Μεϊμαράκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η πανηγυρική συνεδρίαση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν και επίσημα οι δύο νέες προς ένταξη χώρες, Κροατία και Αλβανία.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την απόδοση τιμής στους 60 χιλιάδες άνδρες του ΝΑΤΟ που υπηρετούν σε Αφγανιστάν και Κόσοβο.

Ο γγ της Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, κάλεσε τους 26 ηγέτες να τιμήσουν τους άνδρες του ΝΑΤΟ και τους νεκρούς συναδέλφους τους που αγωνίστηκαν «για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Λαμβάνουμε αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και ασφαλής, τόνισε.

Μετά το βέτο της ελληνικής πλευράς για να δοθεί πρόσκληση στην ΠΓΔΜ έως ότου λυθεί το θέμα της ονομασίας, το βάρος της ελληνικής διπλωματίας πέφτει στη διατύπωση των θέσεων της Αθήνας στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ο μαραθώνιος επαφών για τη μορφή που θα πάρει η διατύπωση στο ανακοινωθέν άρχισε μετά το δείπνο των ηγετών, όπου διατυπώθηκε το ελληνικό βέτο..

Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Πέμπτης, η Αθήνα επιδιώκει αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Το δείπνο, το βέτο και οι αντιδράσεις

Το βέτο που προέβαλε ο Κ.Καραμανλής δεν έγινε δεκτό χωρίς αντιδράσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και από την Κοντολίζα Ράις που συνέτρωγε σε χωριστό δείπνο με την Ντ.Μπακογιάννη και τους άλλους ομολόγους της.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο Μπους όταν αντελήφθη την εμμονή του κ. Καραμανλή, ζήτησε από την Ελλάδα να δεχθεί την πρόσκληση των Σκοπίων με το όνομα FΥRΟΜ, επικαλούμενος την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Για το θέμα αυτό, η ελληνική πλευρά έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά.

Στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου βρέθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας. Από τις 15 «παλιές» χώρες-μέλη της ΕΕ δεν υπήρξαν σαφείς τοποθετήσεις, καθώς αρκετοί προτίμησαν να διατηρήσουν τη σιωπή τους.

Ωστόσο, υπήρξαν χώρες που έδειξαν κατανόηση για την ελληνική θέση, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Μόλις έγινε γνωστό το ελληνικό βέτο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να απείλησε ότι θα αποχωρήσει από το Βουκουρέστι.

Πήγες της κυβέρνησης των Σκοπίων που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, σημειώνουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τού συνέστησαν να παραμείνει στη ρουμανική πρωτεύουσα, να κρατήσει την ψυχραιμία του και χαμηλούς τόνους, διότι διαφορετικά θα κινδυνεύσει να χάσει τις εντυπώσεις.

Newsroom ΔΟΛ


«Όχι στην ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3233805,00.html

Πέραν όμως του Αφγανιστάν η σύνοδος θα συζητήσει το ζήτημα της διεύρυνσης της συμμαχίας. Και εδώ η θέση του Βερολίνου είναι σαφής: Αλβανία, Κροατία και πΓΔΜ θα πρέπει να ενταχθούν στη συμμαχία. Για την Ουκρανία και τη Γεωργία όμως είναι ακόμη νωρίς. Και όπως εξήγησε η καγκελάριος: «Χώρες που εμπλέκονται σε περιφερειακές και εσωτερικές συγκρούσεις δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια συμμαχία, για την υπεράσπιση της ασφάλειας και καμία χώρα μέλος δεν είναι απασχολημένη με τη δική της ασφάλεια».

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εννοεί ότι η μεν Γεωργία μαστίζεται από εμφύλιες αντιπαραθέσεις που μπορεί να γενικευθούν, ενώ στην Ουκρανία το ποσοστό των πολιτών που υποστηρίζουν τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν υπερβαίνει το 30%. Εάν αλλάξουν στο μέλλον τα πράγματα, θα αλλάξει και η γερμανική στάση, διευκρινίζεται στο Βερολίνο. Το ερώτημα που τίθεται είναι, σε ποιο βαθμό θα ανατρέψουν την κατάσταση οι πιέσεις του προέδρου Μπους.

Nina Werkhäuser/Σταμάτης Ασημένιος


No comments: