Sunday, April 20, 2008

Ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργο Κουμουτσάκο

(απόσπασμα απο το Υ. Εξοτερικων και ένα κομεντ από το Αλβανό αναλυτή m. Nazarko, γνωστός για την ανθελληνική στάση και μεταφρασι απο το κ. Μιλτο)


http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/160408_fo2035.htmκ. ΒΙΒΕ: Κύριε Εκπρόσωπε ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια αλλαγή της Ελλάδος στην οριοθέτηση της μειονοτικής ζώνης στη νότια Αλβανία και αν κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών, του κ. Κασσίμη στην γείτονος χώρα είχε δηλωθεί η ατζέντα των συναντήσεών του στις αλβανικές Αρχές. Γιατί υπήρχε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών...

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ποιου Υπουργείου Εξωτερικών, του αλβανικού ή του ελληνικού;

κ. ΒΙΒΕ: Αν το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει την ατζέντα στις αλβανικές Αρχές. Δεύτερον αν υπάρχει κάποια αλλαγή, επειδή στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο Υφυπουργός είχε συναντήσεις σε μειονοτικά χωριά στη Νάρτα και Χειμάρρα καθώς και στην Κορυτσά. Η ανακοίνωση λέει ότι είναι μειονοτικό χωριό.

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Κασσίμης επισκέφθηκε και είχε επαφές με μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στο αλβανικό έδαφος. Όσον αφορά τις μειονοτικές ζώνες, όπως ξέρετε, αυτό είναι μια ρύθμιση που έχει κάνει παλαιότερα η αλβανική πλευρά. Όπου υπάρχουν Έλληνες ομογενείς, ο κ. Κασσίμης έκρινε σκόπιμο ότι μπορεί να τους επισκεφθεί.

κ. ΒΙΒΕ: Στη Νάρτα και στη Χειμάρρα…

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ισχύει ο,τι λέγεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου. Όσον αφορά στα της ημερήσιας διάταξης, θεωρώ ότι μία τριήμερη επίσκεψη, γιατί τόσο κράτησε η επίσκεψη του κ. Υφυπουργού, ήταν καλά προετοιμασμένη κι απ’ τις δυο πλευρές.

κα ΦΡΥΣΣΑ: Μια ερώτηση πάλι για την Αλβανία, αν συζητήσαμε συμφωνία οριοθέτησης των χωρικών υδάτων Ελλάδας – Αλβανίας κι αν το συζητήσαμε ποια είναι τα όρια, είναι δηλαδή τα 6 μίλια ή τα 12;

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού των Εξωτερικών συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση τεχνικών επιτροπών και των δυο χωρών για ν’ αρχίσει η συζήτηση για το θέμα αυτό. Αυτή τη στιγμή δεν έχω περισσότερες πληροφορίες.http://www.gazeta-shqip.com/artikull.php?id=40712

Nje lexim tjeter i ngjarjes se Himares

Mentor Nazarko

"Ka një përcaktim të zonave të minoritetit nga qeveria shqiptare... Zëvendësministri i Jashtëm ka të drejtë t‘i takojë minoritarët kudo qofshin ata, siç u tha në komunikatën zyrtare. Sa për agjendën,... një vizitë treditore, ishte përgatitur mirë nga të dy palët". Prej kësaj deklarate të zëdhënësit të Ministrisë së Jashtme greke, Kucumakos mund të kapësh përfundimin më interesant në lidhje me ngjarjen e Himarës, të parë brenda vizitës së zëvendësministrit Kasimis. Ndërsa shumë komente të mediave shqiptare po merren me Bollanon, dhe interpretime joprofesionale të historisë së Himarës, askush nuk merret me domethënien e vizitës së zëvendësministrit Kasimis, pra me mesazhet e vizitës së tij, lidhjen e saj me ngjarjen e Himarës dhe implikimet për të ardhmen. Po bëjmë një sforco të parë për të ndriçuar diçka.

Për këdo që e njeh diplomacinë, nisur dhe nga çfarë ka thënë më sipër zëdhënësi i qeverisë greke, Kucumakos, mësëpari mbeten për t‘u sqaruar disa pika, që nesër mund të përkthehen në qëndrime apo zhvillime të rëndësishme në lidhje me Himarën dhe minoritetin grek në Shqipëri. E para, ç‘domethënë një vizitë treditore e zëvendësministrit grek në vendin tonë, vetëm fare pak kohë pasi Shqipërinë e vizitoi ministrja e Jashtme Bakojanis? Një vizitë e përgatitur mirë, madje edhe siç pretendon Kucumakosi, me dijeninë dhe bashkëpunimin e autoriteteteve shqiptare, gjatë së cilës për herë të parë, zyrtarisht grekët shpallin edhe Nartën e Korçën si zona ku banon minoriteti grek. Një vizitë, që qartësisht ka si qëllim të shpallur kontaktin me minoritetin grek në gjithë zonat e pretenduara historikisht, në një hartë që po zgjerohet edhe më sipas një agjende të bekuar nga autoritetet tona. Madje, në tolerimin e një agjende të tillë, nëse Kucumakosi nuk gënjen, demokratët po kalojnë vijën e demarkacionit të socialistëve që kishin refuzuar rregullisht të shoqëronin homologët e tyre grekë në Himarë. Duke mos lejuar vizita atje të autoriteteve greke. Sigurisht, socialistët e sotëm të politikës së re kanë mëkate të tjera: Kanë lejuar PBDNJ të fitojë në Himarë dhe në Nartë!

Është e vërtetë që përgjithësisht Kasimis u tregua diplomat në mesazhet e bëra publike, duke u këshilluar vetëpërmbajtje protestuesve, që kërkonin të votonin në Greqi, por dardha greke veçanërisht e ka bishtin më mbrapa se të tjerat. A thua, vizita e Kasimis shërbeu për përgatitjen e vizitës së Presidentit Papulias? Nëse do të ishte kështu, nuk ka çudi të presim që dhe Papulias të vizitojë këto zona, duke ndërkombëtarizuar përfundimisht ato si zona të minoritetit grek.

Në ngjarjet e Himarës sigurisht pati një protestë, që me shumë gjasa mund të jetë nxitur nga Bollano, por në publik nuk pati asnjë deklaratë të dënueshme të tij, që të justifikojë histerinë ndaj tij. Ne duhet të mësohemi të mos ua hedhim fajin të tjerëve - Bollano është shqiptari jonë, por i greqizuar - , kështu që duhet ta konsiderojmë "tjetri që është ai që është". Duhet të mësohemi me idenë se një grup njerëzish në Himarë, me mëdyshjen e identitetit të tyre, me joshjen e pensioneve, vizave ‘Shengen‘, shtetësisë etj, kërkojnë deri autonominë e të ashtuquajturit Vorio-Epir. Autonomi deri në shkëputjen e veriut në Itali ka kërkuar dhe Bosi, një italian 400 karatësh, por sot askush nuk e merr seriozisht për ta dënuar me burg, dhe ai është forcë qeverisëse. Problemi është si të shfrysh, të eleminosh arsyet pse qytetarë të tu kërkojnë gjëra të tilla dhe jo të konsiderosh të dënueshme penalisht deklarimet për autonomi të 50 vetëve të ardhur me autobus apo të joshur në vendin ku banojnë. Duhet të mendosh për zhvillimin e tyre, për rrugë, për turizmin në zonat ku banojnë, t‘u krijosh mirëqenie, të mos i vjedhësh pronat e tyre, dhe jo t‘i shash domosdoshmërisht për t‘u dukur patriot.

Po pse kjo butësi e autoriteteve tona?

50 vetët e Himarës apo dhe më shumë, nuk do të bënin ato që bënë nëse atyre nuk u ofrohet zhvillim në vend të dokrrave nacionaliste. Por jo vetëm. Edhe nëse ne do të tregojmë më shumë dinjitet në marrëdhëniet me Greqinë që i inkurajon protestuesit të bëjnë atë që bënë për të simuluar skena keqtrajtimi të minoritarëve "të rremë" në Shqipëri. Viti që kemi hyrë duket i rëndësishëm, qoftë për firmosjen dhe ratifikimin e Marrëveshjes së Asociim-Stabilizimit, qoftë ratifikimin e anëtarësimit në NATO. Është një vit para zgjedhjeve dhe qeveria e PD e interpreton në këtë situatë, rëndësinë e firmës së Greqisë në këto dy akte, si vendimtare. Ose të paktën justifikon veten pse pranon vizita si këto të Kasimisit. Pse pranon - duhet ta supozojmë - ndërtime varrezash të tjera ushtarësh grekë në Jug të Shqipërisë, apo pse do të pranojë akoma kërkesa të tjera absurde të grekëve. Me shumë gjasa do të shohim këtë avancim të agjendës historike greke, ndërsa agjenda ekonomike, biznesi grek po tkurret prej ekspansionit të atij turk apo me flamur tjetër. E gjitha kjo, kur koniunktura ndërkombëtare është totalisht në favor të shqiptarëve, siç u duk me pavarësimin e Kosovës dhe ftesën për NATO. Duket shumë qartë se amerikanët nuk do të tolerojnë hapje kapitujsh minoritetesh në Shqipëri, siç e tregoi frika e zëvendësministrit Kasimis për të guxuar më shumë në takimin me njerëzit e vet në sheshin e Himarës. E tregoi dhe vetëpërmbajtja e zëdhënësit grek, Kucumakos, në konferencën e 16 prillit, ku nuk pati arrogancë të shpallur. Që amerikanët nuk tolerojnë pozicionime antishqiptare e tregon dhe fakti që Greqia nuk pengoi Shqipërinë të merrte ftesën, por vetëm Maqedoninë, me lutjen ndaj të mëdhenjve, se "pranimi i Maqedonisë do të sillte rënien e qeverisë në Greqi". Por kjo nuk do të thotë se kjo shumicë politike në pushtet në vendin fqinj nuk po punon në rrogoz në zgjerimin e pretendimeve të veta formale me natyrë historike. Dhe kjo punë në rrogoz po lehtësohet nga servilizmi i pakuptueshëm antihistorik i demokratëve në pushtet, që nuk kanë guxuar të kërkojnë asgjë, as sa në 1996, as dhe ato pretendime që janë të ligjshme, sipas studimeve të shkencëtarëve seriozë grekë, shpallur në shkurt, në mes të Athinës. Rezultati i parë më i dukshëm i këtij servilizmi ishte protesta e inskenuar televizive e Himarës, dhe imuniteti që fituan dhunuesit e ligjit atje, të inkurajuar jo me fjalët në publik, por me praninë e zëvendësministrit Kasimis dhe mesazhet në takimet e mbyllura. Imagjinoni se sa të paprekshëm do të jenë ata nesër, kur me bekimin dhe heshtjen servile të autoriteteve tona do të shndërrohen në shtetas grekë, siç po duket me procesin masiv të shpërndarjes së pasaportave ç‘mund të ndodhë nesër me 100 mijë a më shumë shtetasit grekë në territorin tonë?


Tranlation of Nazarkos article by Miltos-blog commnets. We thank Miltos for the contribution. If is any body ho can improve any think in translation, we accept.


Εκανα μια προχειρη μεταφραση με τα φτωχα αλβανοαγγλικα μου. οποιεσδηποτε διορθωσεις δεκτες με χαρα.

Μια άλλη ανάγνωση των γεγονότων της Χιμάρας.

Ο καθορισμός των μειονοτικών περιοχών από την αλβανική κυβέρνηση...
Ο υφυπουργός εξωτερικών δικαιούται να συναντήσει την μειονότητα όπου και να βρίσκεται αυτή. Όσο για την ατζέντα,... μια τριήμερη επίσκεψη, πολύ καλά προετοιμασμένη και από τις δυο πλευρές. Από αυτή τη δήλωση του εκπρόσωπου τύπου του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών , κ Κουμουτσάκου μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα του συμβάντος της Χιμάρας από το πρίσμα της επίσκεψης του κ. Κασίμη.
Ενώ τα αλβανικά media ασχολούνται με τον Μπολλάνο και με ερασιτεχνικές ερμηνείες της ιστορίας της Χιμάρας κανείς δεν ασχολείται με το νόημα της επίσκεψης Κασίμη, δηλαδή με τα μηνύματα της, την σύνδεση της με το συμβάν της Χιμάρας και τις μελλοντικές της επιπτώσεις. Ας κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια να διαφωτίσουμε κάτι...

Για οποίον γνωρίζει την διπλωματία, από τα λεγόμενα του κ. Κουμουτσάκου μένουν ορισμένα αδιευκρίνιστα σημεία που στο μέλλον μπορούν να μετατραπούν σε σημαντικές θέσεις ή εξελίξεις σε σχέση με την Χιμάρα και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Πρώτον τι νόημα έχει μια τριήμερη επίσκεψη του έλληνα υφυπουργού, ελάχιστο χρόνο μετά από την επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών κύριας Μπακογιαννη; Και μάλιστα μια καλά προετοιμασμένη επίσκεψη, όπως ισχυρίζεται ο Κουμουτσακος, κατά τη διάρκεια της οποίας για πρώτη φορά επισήμως οι έλληνες διακηρύσσουν την Νάρτα και την Κορυτσά σε περιοχές όπου διαμένει ελληνική μειονότητα; Μια επίσκεψη που έχει ξεκάθαρα σκοπό την γνωστοποίηση των επαφών με την ελληνική μειονότητα σε όλες τις ιστορικά διεκδικούμενες περιοχές, σε ένα χάρτη που διευρύνεται πλέον σύμφωνα με μια ατζέντα που έχει και τις ευλογίες των αρχών μας. Μάλιστα, με την ανοχή μιας τέτοιας ατζέντας, εάν ο Κουμουτσακος λέει αλήθεια, οι δημοκρατικοί (κυβέρνηση) παραβιάζουν την γραμμή του “αποχαρακτηρισμού” των σοσιαλιστών (αντιπολίτευση) πoυ είχαν αρνηθεί να συνοδεύσουν τους έλληνες ομολόγους τους στην Χιμάρα, μην επιτρέποντας επισκέψεις των ελληνικών αρχών εκεί. Σίγουρα οι σημερινοί σοσιαλιστές έχουν άλλες αμαρτίες. Επέτρεψαν στην Ομόνοια να κερδίσει στην Χιμάρα και τη Νάρτα!

Είναι αλήθεια ότι γενικά ο Κασίμης ήταν διπλωματικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, συμβουλεύοντας για αυτοσυγκράτηση τους “διαδηλωτές” που ζητούσαν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα , αλλά η ελληνική “αχλάδα” έχει την ουρά πιο πίσω από τις άλλες. Θα μπορούσε η επίσκεψη Κασίμη να εξυπηρετεί την προπαρασκευή τις επισκέψεως του Προέδρου Παπούλια; Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν περίεργο και ο Παπούλιας να επισκεφτεί αυτές τις περιοχές, διεθνοποιώντας τις τελικά σαν μειονοτικές περιοχές.

Στα γεγονότα της Χιμάρας σίγουρα υπήρξε μια διαδήλωση, που πιθανότατα πυροδοτήθηκε από τον Μπολλάνο, όμως δημόσια δεν έγινε καμία καταδικάσιμη δήλωση από μέρους του που να δικαιολογεί την υστερία εναντίον του. Θα πρέπει να μάθουμε να μην κατηγορούμε τρίτους – ο Μπολλάνος είναι ο αλβανός μας, αλλά εξελληνισμένος. Έτσι θα πρέπει να σκεφτούμε πως ο άλλος είναι αυτός που είναι. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα πως μια ομάδα ανθρώπων στην Χιμάρα με την αμφισβήτηση της ταυτότητας τους, με το δέλεαρ των συντάξεων, τις βίζας Shengen, της υπηκοότητας κτλ ζητούν έως και την αυτονομία της αποκαλούμενης Βόρειας Ηπείρου. Αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση του βορά στην Ιταλία έχει ζητήσει και ο Μπόσι όμως σήμερα κανείς δεν τον παίρνει σοβαρά ώστε να τον καταδικάσει με φυλάκιση, μάλιστα είναι κυβερνητική δύναμη. Το πρόβλημα είναι πως να περιορίσει κανείς τις αιτίες για τις οποίες οι πολίτες ζητούν τέτοια πράγματα και όχι να θεωρεί ποινικά κολάσιμες τις διακηρύξεις για αυτονομία 50 ατόμων που ήρθαν με λεωφορεία ή προσελκυσμένων στο μέρος που μένουν. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς για την ανάπτυξη τους, για δρόμους, για τον τουρισμό σ΄αυτες τις περιοχές, να δημιουργήσει ευημερία, να μην τους κλέβει τις περιούσιες και όχι να τους βρίζει για να φανεί πατριώτης.


Όμως γιατί αυτή η επιείκεια από τις αρχές μας;

Τα 50 η και περισσότερα άτομα της Χιμάρας, δεν θα έκαναν αυτά που κάνουν εάν τους προσφερόταν ανάπτυξη αντί των εθνικιστικών βλακειών. Και αν ακόμα δείξουμε περισσότερη αξιοπρέπεια στις σχέσης μας με την Ελλάδα που ενθαρρύνει τους διαδηλωτές να κάνουν αυτά που κάνουν για να προβάλλει σκηνές κακοποίησης των μειονοτικών στην Αλβανία. Η χρόνια που διανύουμε είναι σημαντική για την επικύρωση του Σύμφωνου Σταθερότητας και της υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ. Ένα χρόνο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση του PD θεωρεί αποφασιστική την σημασία της υπογραφής της Ελλάδος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η τουλάχιστον δικαιολογεί τον εαυτό της για την αποδοχή επισκέψεων όπως αυτή του Κασίμη. Και επιπλέον, θα πρέπει να υποθέσουμε, χτίσιμο άλλων νεκροταφείων ελλήνων στρατιωτών στο νότο της Αλβανίας και γιατί θα αποδεχτεί και αλλά παράλογα αιτήματα των ελλήνων. Πιθανότατα θα δούμε αυτή την αναβάθμιση της ελληνικής ιστορικής ατζέντας, ενώ η οικονομική ατζέντα, οι ελληνικές επιχειρήσεις περνούν κάμψη εξαιτίας της εξάπλωσης των τούρκικων και άλλων.

Όλα αυτά ενώ η διεθνής συγκυρία είναι απολύτως υπέρ της Αλβανίας όπως φάνηκε με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αμερικανοί δεν θα ανεχτούν άνοιγμα μειονοτικών θεμάτων στην Αλβανία, όπως φάνηκε από το φόβο του Κασίμη να είναι πιο τολμηρός στην συνάντηση με τους ανθρώπους του στην πλατειά της Χιμάρας. Φάνηκε και από την αυτοσυγκράτηση του Κουμουτσάκου που δεν ήταν αλαζονικός. Το ότι οι αμερικανοί δεν ανέχονται αντιαλβανικές θέσεις το δείχνει και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εμπόδισε την Αλβανία να πάρει την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ παρά μόνο την “Μακεδονία” με την δικαιολογία εναντίον των μεγάλων ότι η αποδοχή της “Μακεδονίας” θα συντελούσε στην πτώση της κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της γείτονος δεν εργάζεται για την διεύρυνση των ιστορικής φύσεως επίσημων διεκδικήσεων της. Και αυτή η επιχείρηση διευκολύνεται από την δυσνόητη αντιιστορική δουλικότητα της κυβέρνησης Μπερίσα, που δεν έχει τολμήσει να ζητήσει τίποτα, ούτε όσα το 1996, ούτε και τις διεκδικήσεις που είναι νόμιμες, σύμφωνα με τις μελέτες σοβαρών ελλήνων επιστημόνων, που ανακοινώθηκαν το Φλεβάρη στην Αθήνα. Το πρώτο και εμφανέστερο αποτέλεσμα της δουλικότητας ήταν η στημένη τηλεοπτική διαδήλωση της Χιμάρας και η ασυλία που κέρδισαν οι τοπικές αρχές ενθαρρυνόμενοι όχι από τις δημόσιες δηλώσεις αλλά από την παρουσία του υφυπουργού Κασίμη και τα μηνύματα πίσω από κλειστές πόρτες. Φανταστείτε πόσο προστατευμένοι θα είναι αύριο, όταν με τις ευλογίες και την δουλικότητα των αρχών μας θα γίνουν έλληνες πολίτες όπως φαίνεται με την μαζική διανομή διαβατηρίων. Τι μπορεί να συμβεί αύριο με 100 χιλιάδες η περισσότερους έλληνες υπηκόους εντός των συνόρων μας;9 comments:

Skinious said...

Βρε παιδιά, δώστε στα Ελληνικά το comment του Nazarko! Μας αφήσατε στα κρύα του λουτρού!

Anonymous said...

O Nazarko tipika lei oti "O Bollanos dhen exei kanei kamia dimosia dhillosi poy na katigorithei" kai oti "i epithesi kata toy Bollano ine isteria". Episis lei oti anti na katigorisoyme toys ximareoys gia na fanoyme patriotes, as prosferoyme stin anaptiksi tis perioxhs.

Kai lei episis oti i axhenta episkepseos toy k. Kassimi eixe simfonithei prin kero mazi me tin albaniki kivernisi

Tipika blepoyme mia pio isoropimeni stasi sxetika me ta gegonota poy eginan sti Xeimara.

Ayto einai to thetiko sto arthro toy Nazarkoy, epidhi einai analitis me skepsi.

Apo tin ali meria, tonizei oti o Kassimis dhen entharine kapioys geroys stin Xeimara. Edho omos dhen elipe na lei kai psemata oti ayta ta gerontakia me mpastoyni dhithen irthan me leoforio apo tin Athina, iponountas oti pali i ypokinisi irthe apo tin Elladha. eno tha mporoyse na pei oti einai ntopoi apo ti Xeimara, dhlladhi tin alithia. Yponoei
episis oti i diamartiria ton pedion pithanon egine apo ton dimarxo. Edho lei ikasies xoris na ta dikeologisi. Episis eksigise tin prosektiki stasi toy k. Kassimi me ton fobo poy exei i Elladha apo tin Ameriki kai alles bllakies.
Dhen paraliptei na kanei kritiki sto socialistiko koma toy Fatos Nano poy epetrepse na kerdhisei tis eklloges o dhimarxos mas!!! Edho emfanizete i arostimeni dimokratiki katastsi. Dhilladhi dhen ginete llogo gia dimokratia, apla an theloyme to pepitrepoyme.


Parolo tis anakrivies kai ikasies, kai ti statheri anth-eleniki stasi, inai o monos poy ektimai oti i ekstratia enanti toy dimarxoy mas einai mia isteria toy albanikoy tipoy.
Dhen exo perisotero xrono na to metafraso

Xeretismoys
O kosmas

akroqeravnos said...

Efxaristoyme to K. Kosma gia tin met frasi poy ekane . Kaloyme na simbaloyn osoi mporoyn, to blogger einai ena meso epoikoinonias tis Xeimarras

o akrokeravnos

Anonymous said...

Kalimera se olous,

diavazo kairo tora to Blog sas. Sxetika me to teleutaio thema pou exei prokipsei tha ithela na proteino tin dieksagogi enos dimopsifismatos (poll) meso tou Blog.
Parteto ayto san mia geniki protasi gia kathe sovaro thema pou yparxei.

Me ektimisi,

Fanis

akroqeravnos said...

Kalimera episis, mporeitai na eiste pio singekrimenos? Dhilladhi ti protinete na ginei dimopsifisma.
Akrokeravnos

Anonymous said...

Mporeite na prosthesete stin selida tou Blog ena Poll, opou o kathe episkeptis na psifizei ean thelei tin autodiaxeirisi sti Himara i oxi. Yparxei auti i dynatotita sto Blog meso ton Polls.

Fanis

miltos said...

Εκανα μια προχειρη μεταφραση με τα φτωχα αλβανοαγγλικα μου. οποιεσδηποτε διορθωσεις δεκτες με χαρα.


Μια άλλη ανάγνωση των γεγονότων της Χιμάρας.

Ο καθορισμός των μειονοτικών περιοχών από την αλβανική κυβέρνηση...
Ο υφυπουργός εξωτερικών δικαιούται να συναντήσει την μειονότητα όπου και να βρίσκεται αυτή. Όσο για την ατζέντα,... μια τριήμερη επίσκεψη, πολύ καλά προετοιμασμένη και από τις δυο πλευρές. Από αυτή τη δήλωση του εκπρόσωπου τύπου του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών , κ Κουμουτσάκου μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα του συμβάντος της Χιμάρας από το πρίσμα της επίσκεψης του κ. Κασίμη.
Ενώ τα αλβανικά media ασχολούνται με τον Μπολλάνο και με ερασιτεχνικές ερμηνείες της ιστορίας της Χιμάρας κανείς δεν ασχολείται με το νόημα της επίσκεψης Κασίμη, δηλαδή με τα μηνύματα της, την σύνδεση της με το συμβάν της Χιμάρας και τις μελλοντικές της επιπτώσεις. Ας κάνουμε μια πρώτη προσπάθεια να διαφωτίσουμε κάτι...

Για οποίον γνωρίζει την διπλωματία, από τα λεγόμενα του κ. Κουμουτσάκου μένουν ορισμένα αδιευκρίνιστα σημεία που στο μέλλον μπορούν να μετατραπούν σε σημαντικές θέσεις ή εξελίξεις σε σχέση με την Χιμάρα και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Πρώτον τι νόημα έχει μια τριήμερη επίσκεψη του έλληνα υφυπουργού, ελάχιστο χρόνο μετά από την επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών κύριας Μπακογιαννη; Και μάλιστα μια καλά προετοιμασμένη επίσκεψη, όπως ισχυρίζεται ο Κουμουτσακος, κατά τη διάρκεια της οποίας για πρώτη φορά επισήμως οι έλληνες διακηρύσσουν την Νάρτα και την Κορυτσά σε περιοχές όπου διαμένει ελληνική μειονότητα; Μια επίσκεψη που έχει ξεκάθαρα σκοπό την γνωστοποίηση των επαφών με την ελληνική μειονότητα σε όλες τις ιστορικά διεκδικούμενες περιοχές, σε ένα χάρτη που διευρύνεται πλέον σύμφωνα με μια ατζέντα που έχει και τις ευλογίες των αρχών μας. Μάλιστα, με την ανοχή μιας τέτοιας ατζέντας, εάν ο Κουμουτσακος λέει αλήθεια, οι δημοκρατικοί (κυβέρνηση) παραβιάζουν την γραμμή του “αποχαρακτηρισμού” των σοσιαλιστών (αντιπολίτευση) πoυ είχαν αρνηθεί να συνοδεύσουν τους έλληνες ομολόγους τους στην Χιμάρα, μην επιτρέποντας επισκέψεις των ελληνικών αρχών εκεί. Σίγουρα οι σημερινοί σοσιαλιστές έχουν άλλες αμαρτίες. Επέτρεψαν στην Ομόνοια να κερδίσει στην Χιμάρα και τη Νάρτα!


Είναι αλήθεια ότι γενικά ο Κασίμης ήταν διπλωματικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, συμβουλεύοντας για αυτοσυγκράτηση τους “διαδηλωτές” που ζητούσαν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα , αλλά η ελληνική “αχλάδα” έχει την ουρά πιο πίσω από τις άλλες. Θα μπορούσε η επίσκεψη Κασίμη να εξυπηρετεί την προπαρασκευή τις επισκέψεως του Προέδρου Παπούλια; Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν περίεργο και ο Παπούλιας να επισκεφτεί αυτές τις περιοχές, διεθνοποιώντας τις τελικά σαν μειονοτικές περιοχές.


Στα γεγονότα της Χιμάρας σίγουρα υπήρξε μια διαδήλωση, που πιθανότατα πυροδοτήθηκε από τον Μπολλάνο, όμως δημόσια δεν έγινε καμία καταδικάσιμη δήλωση από μέρους του που να δικαιολογεί την υστερία εναντίον του. Θα πρέπει να μάθουμε να μην κατηγορούμε τρίτους – ο Μπολλάνος είναι ο αλβανός μας, αλλά εξελληνισμένος. Έτσι θα πρέπει να σκεφτούμε πως ο άλλος είναι αυτός που είναι. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα πως μια ομάδα ανθρώπων στην Χιμάρα με την αμφισβήτηση της ταυτότητας τους, με το δέλεαρ των συντάξεων, τις βίζας Shengen, της υπηκοότητας κτλ ζητούν έως και την αυτονομία της αποκαλούμενης Βόρειας Ηπείρου. Αυτονομία και ανεξαρτητοποίηση του βορά στην Ιταλία έχει ζητήσει και ο Μπόσι όμως σήμερα κανείς δεν τον παίρνει σοβαρά ώστε να τον καταδικάσει με φυλάκιση, μάλιστα είναι κυβερνητική δύναμη. Το πρόβλημα είναι πως να περιορίσει κανείς τις αιτίες για τις οποίες οι πολίτες ζητούν τέτοια πράγματα και όχι να θεωρεί ποινικά κολάσιμες τις διακηρύξεις για αυτονομία 50 ατόμων που ήρθαν με λεωφορεία ή προσελκυσμένων στο μέρος που μένουν. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς για την ανάπτυξη τους, για δρόμους, για τον τουρισμό σ΄αυτες τις περιοχές, να δημιουργήσει ευημερία, να μην τους κλέβει τις περιούσιες και όχι να τους βρίζει για να φανεί πατριώτης.


Όμως γιατί αυτή η επιείκεια από τις αρχές μας;

Τα 50 η και περισσότερα άτομα της Χιμάρας, δεν θα έκαναν αυτά που κάνουν εάν τους προσφερόταν ανάπτυξη αντί των εθνικιστικών βλακειών. Και αν ακόμα δείξουμε περισσότερη αξιοπρέπεια στις σχέσης μας με την Ελλάδα που ενθαρρύνει τους διαδηλωτές να κάνουν αυτά που κάνουν για να προβάλλει σκηνές κακοποίησης των μειονοτικών στην Αλβανία. Η χρόνια που διανύουμε είναι σημαντική για την επικύρωση του Σύμφωνου Σταθερότητας και της υποψηφιότητας στο ΝΑΤΟ. Ένα χρόνο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση του PD θεωρεί αποφασιστική την σημασία της υπογραφής της Ελλάδος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η τουλάχιστον δικαιολογεί τον εαυτό της για την αποδοχή επισκέψεων όπως αυτή του Κασίμη. Και επιπλέον, θα πρέπει να υποθέσουμε, χτίσιμο άλλων νεκροταφείων ελλήνων στρατιωτών στο νότο της Αλβανίας και γιατί θα αποδεχτεί και αλλά παράλογα αιτήματα των ελλήνων. Πιθανότατα θα δούμε αυτή την αναβάθμιση της ελληνικής ιστορικής ατζέντας, ενώ η οικονομική ατζέντα, οι ελληνικές επιχειρήσεις περνούν κάμψη εξαιτίας της εξάπλωσης των τούρκικων και άλλων.

Όλα αυτά ενώ η διεθνής συγκυρία είναι απολύτως υπέρ της Αλβανίας όπως φάνηκε με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αμερικανοί δεν θα ανεχτούν άνοιγμα μειονοτικών θεμάτων στην Αλβανία, όπως φάνηκε από το φόβο του Κασίμη να είναι πιο τολμηρός στην συνάντηση με τους ανθρώπους του στην πλατειά της Χιμάρας. Φάνηκε και από την αυτοσυγκράτηση του Κουμουτσάκου που δεν ήταν αλαζονικός. Το ότι οι αμερικανοί δεν ανέχονται αντιαλβανικές θέσεις το δείχνει και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εμπόδισε την Αλβανία να πάρει την πρόσκληση για το ΝΑΤΟ παρά μόνο την “Μακεδονία” με την δικαιολογία εναντίον των μεγάλων ότι η αποδοχή της “Μακεδονίας” θα συντελούσε στην πτώση της κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της γείτονος δεν εργάζεται για την διεύρυνση των ιστορικής φύσεως επίσημων διεκδικήσεων της. Και αυτή η επιχείρηση διευκολύνεται από την δυσνόητη αντιιστορική δουλικότητα της κυβέρνησης Μπερίσα, που δεν έχει τολμήσει να ζητήσει τίποτα, ούτε όσα το 1996, ούτε και τις διεκδικήσεις που είναι νόμιμες, σύμφωνα με τις μελέτες σοβαρών ελλήνων επιστημόνων, που ανακοινώθηκαν το Φλεβάρη στην Αθήνα. Το πρώτο και εμφανέστερο αποτέλεσμα της δουλικότητας ήταν η στημένη τηλεοπτική διαδήλωση της Χιμάρας και η ασυλία που κέρδισαν οι τοπικές αρχές ενθαρρυνόμενοι όχι από τις δημόσιες δηλώσεις αλλά από την παρουσία του υφυπουργού Κασίμη και τα μηνύματα πίσω από κλειστές πόρτες. Φανταστείτε πόσο προστατευμένοι θα είναι αύριο, όταν με τις ευλογίες και την δουλικότητα των αρχών μας θα γίνουν έλληνες πολίτες όπως φαίνεται με την μαζική διανομή διαβατηρίων. Τι μπορεί να συμβεί αύριο με 100 χιλιάδες η περισσότερους έλληνες υπηκόους εντός των συνόρων μας;

akroqeravnos said...

Milto, efxaristoyme gia tin metafrash

Pros k. Fani: Pros to paron dhen tha itan poli katallilo na prothitai tetio thema meso aytoy toy bloger. Idhi mas fortonoyn katigories poy dhen tis aksizoyme. As perimenoyme.

akroqeravnos

Aqifis Treas Kapertonis said...
This comment has been removed by a blog administrator.