Tuesday, July 08, 2008

10 ΧΙΜΑΡΑΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δέκα συμπατριώτες μας βρίσκονται αυτήν την στιγμή κατηγορούμενοι από τις αλβανικές αρχές για την διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου 2008, έξω από το αστυνομικό τμήμα της Χιμάρας. Αφορμή της διαμαρτυρίας η οποία ήταν ειρηνική από πλευράς του πλήθους αλλά σημαδεύτηκε από πυροβολισμούς στον αέρα και εκβιαστικές απειλές από τα «όργανα της τάξης», είχε σταθεί ο παράνομος ξυλοδαρμός και η άδικη κράτηση δύο νέων Χιμαραίων από τις αστυνομικές αρχές της περιοχής επειδή μίλησαν ελληνικά μπροστά τους. Η κλιση αναφέρει ότι κατηγορούνται για συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση κατά την οποία μέσω συνθημάτων ζητήθηκε η απομάκρυνση της αστυνομίας από την Χιμάρα και αντικατάστασή της από Έλληνες αστυνομικούς. Η Αλβανία, χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση και είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ με τις ευλογίες και της Ελλάδος, δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν δικαιούται να συμμετέχει στις ευρωατλαντικές δομές καταπατώντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά της ελευθερίας έκφρασης, αυτοπροσδιορισμού και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.
Υπενθυμίζουμε ότι
- Από το 2003 εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις πέντε συμπατριωτών μας επειδή διαδήλωσαν υπέρ νομίμων εκλογών
- Από το 2006 εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις δύο συμπατριωτών μας επειδή διαδήλωσαν κατά των παρανόμων διακοπών στην ηλεκτροδότηση
- Φέτος ο δήμαρχος Χιμάρας είναι υπόδικος επειδή άσκησε τα νόμιμα καθήκοντά του στα όρια του δήμου του
- Το επί της παρούσης αναφερόμενο περιστατικό έρχεται σαν λογική συνέχεια της πρακτικής τρομοκράτησης και καταπάτησης του ηθικού του λαού της Χιμάρας.
Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου που μέσω της τρομοκρατίας, καταπάτησης του ηθικού και της μεθοδευόμενης οικονομικής παράλυσης, μοναδικό σκοπό έχει την αρπαγή της γης των Χιμαραίων και χρήση της για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Κάτι τέτοιο βέβαια πέραν της προφανούς αδικίας θα συνεπαγόταν και πλήρη εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου από τις πατρογωνικές του εστίες.
Η Ένωση Χειμαρριωτών στέκεται στο πλευρό των αδίκως κατηγορουμένων συμπατριωτών μας και καλεί
- το αλβανικό κράτος να τιμήσει τις υπογραφές του και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες που έχει υπογράψει σεβόμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής κοινότητας.
- την ελληνική πολιτεία να πράξει άμεσα ότι είναι απαραίτητο για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία
- τους διεθνείς οργανισμούς να προβούν σε συστάσεις και να βοηθήσουν ούτως ώστε η Αλβανία να εξελιχθεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
- τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό των Χιμαριωτών για να μην επιτραπεί ο ξεριζωμός του ελληνισμού από την Βόρειο Ήπειρο.

Για την Ένωση Χειμαρριωτών,

Πρόεδρος Διονύσης Μπελέρης
Γενικός Γραμματέας Σπύρος Κούτουλας
info@himaraunion.com


Μετάφραση της κλίσης:

Δημοκρατία της Αλβανίας
Εισαγγενία της δικαστικής περιφέρειας Αυλώνα

Κλήση
για απολογία

Βάσει του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ειδοποιείται να προσέλθει στην Εισαγγελία της δικαστικής περιφέρειας Αυλώνα την ημέρα Τετάρτη, 10.07.2008, .ωρα 10.00 ο πολίτης Ανδρέας Μπελέρης γιος του Φώτου γεννημένος την ημερομηνία 07.11.1958, Χιμάρα
Η προσέλευση απαιτείται ούτως ώστε να εξεταστεί ο κατηγορούμενος κατά την ποινική διαδικασία 390 του έτους 2008 για το ποινικό αδίκημα της "Συμμετοχής σε παράνομη συγκέντρωση" το οποίο προβέπεται από από το άρθρο 262/2 του ποινικού κώδικα.
Από τις μέχρι τώρα ανακρίσεις έχει προκύψει ότι ο πολίτης Ανδρέας Μπελέρης σε συνεργασία με άλλα 60-70 άτομα το βράδυ της 10.04.2008 συμμετείχε σε παράνομη συγκέντρωση μπροστά στον σταθμό της αστυνομίας Χιμάρας κατά την διάρκεια της οποίας ακούστηκαν συνθήματα όπως "Να απομακρυνθεί η αστυνομία από την Χιμάρα", "Θέλουμε αστυνομία ελληνική" κτλ. Παρά τις εκκλήσεις για απομάκρυνση από την περιοχή της διαμαρτυρίας και διάλυσής της από την πλευρά της αστυνομίας δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις αυτές.
Σε περίπτωση μη παρουσίας την δεδομένη ημέρα και ώρα, χωρίς νόμιμη αιτιολογία σας ενημερώνουμε ότι βάσει του άρθρου 308 του ποινικού κώδικα θα προσαχθείτε από την Δικαστική Αστυνομία



(click in the picture to increase)

No comments: