Thursday, July 24, 2008

Με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σ. Μπερίσα συναντήθηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδης



http://omogeneia.ana-mpa.gr/press
της απεσταλμένης μας Ολγας Καρβουνιάρη

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, η πορεία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, καθώς και θέματα συνεργασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο "επίκεντρο" της συνάντησης που είχε σήμερα στα Τίρανα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, που επισκέπτεται την αλβανική πρωτεύουσα.

Ο κ.Μπερίσα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις άριστες σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα του στην προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας επιτυγχάνεται σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού", είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Αλβανία και απηύθυνε πρόσκληση στον κ.Καραμανλή να επισκεφτεί τα Τίρανα στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας των δύο χωρών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του νομάρχη, τον οποίο ευχαρίστησε για τις δράσεις που έχει αναπτύξει η νομαρχία, προκειμένου να βοηθήσει τους Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Ψωμιάδης, από την πλευρά του, τόνισε πως επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη απόλυτα ικανοποιημένος από τις επαφές και τη συνεργασία τόσο με τον κ.Μπερίσα, όσο και με το νομάρχη Τιράνων. "Η δική μου πρόταση και πρόσκληση είναι να καλέσω τους Έλληνες επιχειρηματίες τώρα που είναι νωρίς να επενδύσουν στην Αλβανία. Υπάρχει δυνατότητα και βοήθεια και από την αλβανική πλευρά", είπε. Η διήμερη επίσκεψη του νομάρχη Θεσσαλονίκης στην Αλβανία ολοκληρώθηκε με συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα, Νικόλαο Πάζιο.

-Συνάντηση με τον Νομάρχη Τιράνων

Γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τη Νομαρχία Τιράνων «έκτισε» ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης στη συνάντηση που είχε χθες στα Τίρανα με τον ομόλογό του Ρουσντί Κέτσι.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε στον πολιτιστικό τομέα και στον επιχειρηματικό», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

«Βλέπουμε ότι είναι άριστες οι σχέσεις, συνεργάζονται οι δύο κυβερνήσεις και θα συνεργαστούμε και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης», σημείωσε.

Ο κ. Ψωμιάδης υπογράμμισε ότι καθημερινά γίνονται εγκαταστάσεις νέων επιχειρήσεων στην Αλβανία. Εξέφρασε δε την άποψη ότι «μπορούμε με τη βοήθεια της Νομαρχίας και των επαφών σε διακρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο αυτές οι επενδύσεις να επεκταθούν και να πληθαίνουν. Είδα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στα Τίρανα», είπε.

Ο νομάρχης Τιράνων ευχαρίστησε τον κ. Ψωμιάδη για όσα έχει κάνει το ελληνικό κράτος για τους Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στη φιλοξενία όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη το 1991 και τη χαρακτήρισε την καλύτερη πόλη του κόσμου.

Ο κ. Κέτσι πρόσφερε στον κ. Ψωμιάδη ένα άγαλμα του εθνικού ήρωα των Αλβανών Σκεντέρμπεη, καθώς και ένα άγαλμα της Μητέρας Τερέζας, ενώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης από την πλευρά του, του δώρισε ένα αγαλματίδιο με το Λευκό Πύργο κι ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στην αρχιεπισκοπή της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας και στην πόλη του Δυρραχίου, όπου ο νομάρχης Κλοντιάν Παλιούνι παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του νομάρχη. Ο νομάρχης Δυρραχίου αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει η περιοχή, λέγοντας ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται το Δυράχιο 500.000 τουρίστες, προερχόμενοι από την Ιταλία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.



Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ο σημερινός Νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1948 και απο μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Υπήρξε πρωταθλητής στίβου στα 400 μέτρα και μέλος της Εθνικής Ελλάδος στίβου. Στην πολιτική μπήκε το 1982 με την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 1990, 1993, 1996 και το 2000. Το 2002 εκλέχτηκε νομάρχης Θεσσαλονίκης και η θητεία του ανανεώθηκε το 2006. Είναι παντρεμένος με την Ιουλία Χαλβατζή και έχει δύο κόρες.

(foto 2: Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΙΡΑΝΩΝ

foto 3 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

http://www.nath.gr

(click in the pictures to increase them)

1 comment:

akroqeravnos said...

http://www.express.gr/
Αλβανία - Επίσκεψη Π. Ψωμιάδη στα Τίρανα
Γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τη Νομαρχία Τιράνων «έκτισε» ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης στη συνάντηση που είχε σήμερα στα Τίρανα με τον ομόλογό του Ρουσντί Κέτσι. «Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε στον πολιτιστικό τομέα και στον επιχειρηματικό», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. «Βλέπουμε ότι είναι άριστες οι σχέσεις, συνεργάζονται οι δύο κυβερνήσεις και θα συνεργαστούμε και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης», σημείωσε.

Ο κ. Ψωμιάδης υπογράμμισε ότι καθημερινά γίνονται εγκαταστάσεις νέων επιχειρήσεων στην Αλβανία. Εξέφρασε δε την άποψη ότι «μπορούμε με τη βοήθεια της Νομαρχίας και των επαφών σε διακρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο αυτές οι επενδύσεις να επεκταθούν και να πληθαίνουν. Είδα ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στα Τίρανα», είπε.

Ο νομάρχης Τιράνων ευχαρίστησε τον κ. Ψωμιάδη για όσα έχει κάνει το ελληνικό κράτος για τους Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στη φιλοξενία όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη το 1991 και τη χαρακτήρισε την καλύτερη πόλη του κόσμου. Ο κ. Κέτσι πρόσφερε στον κ. Ψωμιάδη ένα άγαλμα του εθνικού ήρωα των Αλβανών Σκεντέρμπεη, καθώς και ένα άγαλμα της Μητέρας Τερέζας, ενώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης από την πλευρά του, του δώρισε ένα αγαλματίδιο με το Λευκό Πύργο κι ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στην αρχιεπισκοπή της ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας και στην πόλη του Δυρραχίου, όπου ο νομάρχης Κλοντιάν Παλιούνι παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του νομάρχη.

Ο νομάρχης Δυρραχίου αναφέρθηκε στην τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει η περιοχή, λέγοντας ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται το Δυράχιο 500.000 τουρίστες, προερχόμενοι από την Ιταλία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο. Αύριο το πρωί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, θα γίνει δεκτός από τον Αλβανό πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα και θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.