Sunday, July 27, 2008

«Έφαγαν» ξύλο γιατί μιλούσαν ελληνικά!

Ξύλο σε όποιον μιλά ελληνικά!


ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

«Έφαγαν» ξύλο γιατί μιλούσαν ελληνικά!

Σε δίκη δέκα ομογενείς, επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το γεγονός

Γιάννης Συμεωνίδης

Χιμάρα, Βόρειος Ήπειρος, βράδυ της 9ης προς 10η Απριλίου. Αστυνομικοί σταματούν δύο νεαρά Ελληνόπουλα της ομογένειας και τα συλλαμβάνουν γιατί διέπραξαν το «έγκλημα» να μιλήσουν ελληνικά μπροστά τους! Δεν σταματούν, όμως, εκεί, αφού το εθνικιστικό μένος τούς οδηγεί και στον ξυλοδαρμό των Ελληνόπουλων!

Όπως είναι φυσικό, αυτό το γεγονός προκάλεσε την οργή των υπόλοιπων Ελλήνων της Χιμάρας, που το κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές. Αυτές απαντούν με νέα επίθεση στο μαγαζί ιδιοκτησίας του πατέρα ενός από τα δύο θύματα της προηγούμενης βραδιάς! Το βράδυ της 10ης Απριλίου, ομογενείς συγκεντρώνονται έξω από το αστυνομικό τμήμα της Χιμάρας διαμαρτυρόμενοι για τα περιστατικά. Η συγκέντρωση είναι ειρηνική, αλλά σημαδεύεται από πυροβολισμούς στον αέρα και εκβιαστικές απειλές από τα «όργανα της τάξης». Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί αρχίζουν να πυροβολούν στο κέντρο της πόλης.

Ο λαός ξεσηκώνεται και αναφέρει τα γεγονότα και στον νομάρχη Αυλώνας, όπου ανήκει η Χιμάρα. Οι αλβανικές αρχές θεωρούν την πραγματοποιηθείσα συγκέντρωση παράνομη και ασκούν διώξεις σε βάρος δέκα Ελλήνων. Η κλήση αναφέρει ότι κατηγορούνται για συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση κατά την οποία μέσω συνθημάτων ζητήθηκε η απομάκρυνση της αστυνομίας από τη Χιμάρα και η αντικατάστασή της από Έλληνες αστυνομικούς. Οι περισσότεροι από τους διωκόμενους αρνήθηκαν να εμφανιστούν στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου Έλληνες είναι κατηγορούμενοι στα αλβανικά δικαστήρια. Η άλλη υπόθεση αφορά δίωξη σε βάρος του δημάρχου Χιμάρας και προέδρου της «Ομόνοιας» (της οργάνωσης της ελληνικής μειονότητας), Βασίλη Μπολάνου, γιατί ξήλωσε πινακίδες γραμμένες στα αλβανικά και στα αγγλικά. «Τις ξηλώσαμε γιατί είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να τις τοποθετεί. Το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση να γράφονται και στα ελληνικά», δηλώνει στην «Α» ο κ. Μπολάνος.

Απογραφή από την εποχή του Χότζα!

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στόχος των αλβανικών αρχών είναι να εξοντώσουν κάθε ελληνική φωνή στη Βόρειο Ήπειρο. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή ζουν περίπου 250 με 300 χιλιάδες Έλληνες. Στη Χιμάρα, σε σύνολο 13 χιλιάδων κατοίκων, οι δέκα χιλιάδες περίπου είναι συμπατριώτες μας. Στο δημοτολόγιο είναι εγγεγραμμένοι περίπου 29 χιλιάδες Έλληνες, αλλά οι περισσότεροι ζουν πλέον στη χώρα μας. Τα συγκεκριμένα νούμερα, όμως, είναι υπολογισμοί της CIA(!) αφού απογραφή πληθυσμού έχει να γίνει από την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος! «Ζητάμε να γίνει δημοκρατική απογραφή πληθυσμού μέσω της αποτύπωσης της ελεύθερης βούλησης κάθε πολίτη και να καταγραφεί η εθνικότητα και η θρησκεία του καθενός», τονίζει ο κ. Μπολάνος.

«Η Αλβανία καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα»

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Χιμάρας κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να πιέσει για τον εκδημοκρατισμό της γειτονικής χώρας. « Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Αλβανίας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, εκείνη όμως συνεχίζει να κυνηγά τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, γεγονός που μας γυρνά πολύ πίσω. Αυτή η χώρα δεν δικαιούται να συμμετέχει στις ευρωατλαντικές δομές, αφού καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά της ελευθερίας έκφρασης, αυτοπροσδιορισμού και του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από το 2003 εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις πέντε συμπατριωτών μας επειδή διαδήλωσαν υπέρ νομίμων εκλογών, ενώ από το 2006 εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις δύο Ελλήνων επειδή διαδήλωσαν κατά των παρανόμων διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Είναι προφανές, ισχυρίζονται από την Ένωση Χιμαριωτών Ελλάδας, ότι όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου που, μέσω της τρομοκρατίας, καταπάτησης του ηθικού και της μεθοδευόμενης οικονομικής παράλυσης, μοναδικό σκοπό έχει την αρπαγή της γης τους και χρήση της για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών Ελλάδας, Διονύσης Μπελέρης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, κάνει λόγο για συστηματική προσπάθεια του αλβανικού κράτους να ξεριζώσει τους συντοπίτες του από τις πατρογονικές τους εστίες, από ελληνική γη τεσσάρων χιλιάδων χρόνων: «Πρώτο ζήτημα είναι η αναγνώριση της εθνικότητάς μας. Οι Αλβανοί, εξάλλου, δημεύουν τη γη μας. Όπως και της Εκκλησίας μας. Παρουσιάζουν πλαστά χαρτιά και ψευδομάρτυρες, οι οποίοι επικαλούνται πως κτήματα Ελλήνων ανήκουν στο αλβανικό κράτος και όχι σε εμάς».

Η ζωή, οι δρόμοι και οι υποδομές της πόλης, όπως μας τις παρουσιάζει ο κ. Μπελέρης, θυμίζουν εκείνες στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, τη Χιμάρα ως μια τυπική ελληνική πόλη περασμένων δεκαετιών, υπό αλβανική διοίκηση. Ο ίδιος, όμως, εκφράζει και παράπονα προς την ελληνική κυβέρνηση, αφού «δεν δραστηριοποιείται και δεν προστατεύει όσο θα έπρεπε τα συμφέροντα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου»

No comments: