Wednesday, July 30, 2008

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ


sent by "perdikis" [dperdiki@otenet.gr]
see also http://www.greekinsight.com/?conID=13895&PHPSESSID=71151bd3b835ff152cab363bdea75ea8

Στις 25 ως 27 Ιουλίου 2008 πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το 1ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Το συνέδριο ασχολήθηκε και με το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου και ενέκρινε το κατωτέρω ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

Εμείς οι αντιπρόσωποι ηπειρωτικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, συνελθόντες στο 1ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού από 25 έως 27 Ιουλίου 2008. Με την συμβολή και την συνεργασία των αντιπροσώπων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, εξετάσαμε την παρούσα κατάσταση και τις συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες διαβιεί ο Ελληνισμός στην Αλβανία, δηλώνουμε ότι:

1. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αποτελούν γηγενή πληθυσμό της περιοχής με ιστορική παρουσία 3000 ετών.

2. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του οικουμενικού Ελληνισμού.

3. Αναγνωρίζουμε ότι έχουν καταβληθεί ορισμένες προσπάθειες από την αλβανική κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

4. Επικρατεί ακόμα στην Αλβανία κατά καιρούς κλίμα ανασφάλειας και εκφοβισμού εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

5. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου κατά καιρούς δεν αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους και δεν χαίρουν πάντοτε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία δικαιούνται σύμφωνα με τις διμερείς και διεθνείς συνθήκες.

Εμείς οι αντιπρόσωποι στο 1ο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού

1. Καταδικάζουμε το κλίμα ανασφάλειας και εκφοβισμού που επικρατεί κατά καιρούς εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και ολόκληρης της Αλβανίας.

2. Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να σεβαστεί και να αποκαταστήσει στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και ολόκληρης της Αλβανίας όλα τα εκπαιδευτικά, θρησκευτικά, πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα τα οποία απορρέουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες, υπογεγραμμένες από τους αντιπροσώπους της από την ημέρα σύστασης του κράτους το 1913, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εθνικού αυτοπροσδιορισμού.

3. Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να επιτρέψει την πλήρη ελευθερία στην λειτουργία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και να επιστραφεί η ακίνητη περιουσία που παράνομα κατέσχεσαν το κομμουνιστικό καθεστώς και οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης από την Εκκλησία αυτή. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας προς την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και τον προκαθήμενό της Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, κκ. Αναστάσιο.

4. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

5. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει οικονομική στήριξη και εγγυήσεις δανείων σε όσους βορειοηπειρώτες θέλουν να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, με σκοπό να ανοίξουν μία επιχείρηση ή βιοτεχνία, στοχεύοντας έτσι στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και την αύξηση του εργατικού δυναμικού.

6. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον απανταχού της Γης Ελληνισμό να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της Βορείου Ηπείρου με επενδύσεις και έργα υποδομής, ώστε να παραμείνει στις εστίες του ο εκεί Ελληνισμός.

7. Καλούμε τους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συζητούν την ενσωμάτωση της Αλβανίας στους κόλπους της να σταματήσουν όλες τις διαπραγματεύσεις έως ότου οι εισαγγελικές αρχές της Αλβανίας σταματήσουν την ποινική δίωξη όσων Βορειοηπειρωτών διαμαρτύρονται καθώς και για την στέρηση του δικαιώματός τους αυτού, όπως στην πρόσφατη περίπτωση της εισαγγελικής παρέμβασης στη Χειμάρρα.

8. Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να άρει το αβάσιμο και γελοίο κατηγορητήριο των πέντε καταδικασθέντων Χειμαρριωτών.

9. Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να επιστρέψει τις δεσμευμένες από το προηγούμενο καθεστώς ακίνητες περιουσίες στους Έλληνες δικαιούχους τους και να σταματήσει την παράνομη απονομή των ακινήτων αυτών σε τρίτους, όπως συμβαίνει στην Χειμάρρα, στο Πωγώνι και στο Αλίκο.

10. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας προς την «Ομόνοια» και το κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) ως εκφραστές των Βορειοηπειρωτών της Αλβανίας.

11. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους Βορειοηπειρώτες οι οποίοι στερήθηκαν την αλβανική τους υπηκοότητα, όπως ξεκινήσουν τις διαδικασίες επαναπόκτησης της.

12. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διευθετήσει οριστικά το θέμα της χορήγησης των συντάξεων ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες που διαμένουν μονίμως στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

1 comment:

Anonymous said...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ [gtsantikos@agon.gr] "Ηπειρωτικός Αγώνας"
Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008, 9:57:02

«Αναπτυξιακός μοχλός» από τους απόδημους

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ- Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2008

Ευχαριστημένους άφησε τους διοργανωτές του, το 1ο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα. Από τις εργασίες, προέκυψε και το νέο διοικητικό συμβούλιο, όπου πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον Νίκο Γκατζογιάννη (επίτιμος, πλέον, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση της νέας διοίκησης) θα είναι ο Χρυσόστομος Δήμου από την Πανηπειρωτική Ευρώπης. Αντιπρόεδρος θα είναι ο Φώτης Γκαλίτσης (ΗΠΑ), γενικός γραμματέας ο Γεώργιος Καλλίδης (Αίγυπτος), ταμίας ο Αθανάσιος Νασίκας (Ευρώπη), ειδικός γραμματέας ο Δημήτριος Κουτούλας (Αμερική) και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας, ο Σπύρος Κωσταδήμας (Ευρώπη). Μέλη της νέας διοίκησης θα είναι οι Δημήτριος Βάρνας (Αυστραλία), Κώστας Βασιλείου (Αυστραλία), Κώστας Καλυμνιός (Αυστραλία), Εύα Καντλή (Αμερική) και Βασίλειος Μπολάνος (Ευρώπη). Αναπληρωματικά μέλη, οι Φιλιώ Ζώη (Αυστραλία), Σταύρος Μπούσης (Ευρώπη) και Αθηνά Ξυνογάλου (Αμερική). Το συνέδριο επικεντρώθηκε σε τρία βασικά πράγματα: Κατ΄ αρχάς, το συντονισμό δράσης των αποδήμων απανταχού της Γης, με μια πρώτη επαφή τους. Δεύτερον, την εκλογή οργάνων και την έκδοση ψηφισμάτων επάνω στους βασικούς άξονες του συνεδρίου και τρίτον, την επαφή με τις τοπικές αρχές και τους θεσμικούς φορείς. Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ευρώπης και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσόστομος Δήμου, είχε επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, αλλά και τον υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασσίμη που πάντως, δεν έμεινε μέχρι τέλους στο συνέδριο, αλλά και με τις τοπικές αρχές.

Επαφές και αποφάσεις

Η επαφή ήταν σχεδόν… διαρκής πάντως με το δήμαρχο, Νίκο Γκόντα, ο οποίος ουσιαστικά ήταν και ο οικοδεσπότης του συνεδρίου. Με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πανοζάχο, ο κ. Δήμου συναντήθηκε χθες για να συμφωνηθούν τα εξής: Το συμβούλιο θα μετέχει ως παρατηρητής στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ, καθώς ο κ. Δήμου έχει τονίσει επανειλημμένα ότι σκοπός της αποδημίας είναι να συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου. Επίσης, αποφασίστηκε αποκτήσει το συμβούλιο μόνιμα γραφεία στη νέα «έδρα» της Περιφέρειας Ηπείρου, στο παλιό πανεπιστήμιο, στη Δομπόλη. Την Κυριακή, ο κ. Δήμου συναντήθηκε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννη Γεροθανάση. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να μονιμοποιηθούν τα προγράμματα ελληνομάθειας και ελληνικού πολιτισμού για τους νέους και τις νέες της αποδημίας με «όχημα» το Κέντρο Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Το πρώτο από αυτά έκλεισε πανηγυρικά τα Σάββατο το βράδυ τις εργασίες του, στη δεξίωση που έγινε στο «Ήπειρος Παλλάς». Ακόμη, συμφώνησαν να προκηρυχθούν δύο διδακτορικές διατριβές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με στόχο την καταγραφή της ιστορίας του απόδημου ηπειρωτισμού. Τέλος, το συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα επτά συνολικά ψηφίσματα. Στα σημαντικότερα εξ αυτών, ήταν το ψήφισμα για το Βορειοηπειρωτικό, όπου καταδικάστηκε το κλίμα «ανασφάλειας και εκφοβισμού που επικρατεί κατά καιρούς εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και ολόκληρης της Αλβανίας» και ζητήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των βορειοηπειρωτών, αλλά και από την ελληνική να ενισχύσει οικονομικά την κοινότητα. Ακόμη, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός «ηπειρώτικου ομογενειακού χωριού» για το οποίο θα ξεκινήσει η διερεύνηση των όρων για τη δημιουργία του. Τέλος, αποφασίστηκε η καταγραφή των ηπειρωτών επιχειρηματιών ανά τον κόσμο.