Monday, September 15, 2008

Ελληνες χάκερς χτύπησαν το CERN

Δευτέρα, 15.09.08
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=51622

Xρειάστηκαν 8.000 επιστήμονες για να δημιουργήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στην ιστορία της επιστήμης. Και μια χούφτα Eλληνες χάκερ για να αποκαλύψουν τη «μαύρη τρύπα» στην ασφάλεια του δικτύου του! Η είδηση για την εισβολή στο δίκτυο υπολογιστών του CERN έκανε το Σαββατοκύριακο το γύρο του κόσμου μέσα από τις βρετανικές εφημερίδες «Times» και «Daily Telegraph» και τάραξε τα νερά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Το πρωί της Τετάρτης και ενώ οι πρώτες δέσμες σωματιδίων κυκλοφορούσαν στο εσωτερικό του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), μια ομάδα Ελλήνων χάκερ με την υπογραφή «Ελληνική Ομάδα Ασφαλείας» («Greek Security Team») έσπασε τα συστήματα ασφαλείας και εισέβαλε στο δικτυακό τόπο του CERN.

Οι δράστες δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να πλήξουν το ιστορικό πείραμα και αρκέστηκαν να αναρτήσουν ένα χλευαστικό μήνυμα στα ελληνικά, με το οποίο προειδοποιούσαν για τα υφιστάμενα κενά στον τομέα της ασφάλειας. Σκοπός τους, να αναδείξουν την ανεπάρκεια και τον «ερασιτεχνισμό» των ειδικών, την ώρα που το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στο «πείραμα του αιώνα» που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα.

«Δεν σας ξεβρακώνουμε γιατί δεν θέλουμε να σας βλέπουμε να τρέχετε όλοι πανικόβλητοι και γυμνοί ψάχνοντας το πώς θα κρυφτείτε και γιατί απλά δεν είμαστε σαν κι εσάς», γράφουν στο μήνυμά τους, αποκαλώντας τους ειδικούς που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των υπολογιστών του CERN «σχολιαρόπαιδα». «Είμαστε 2.600, μην τα βάζετε μαζί μας», σημειώνουν μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας ωστόσο εξαρχής ότι δεν έχουν κάποια προσωπική αντιπαράθεση με την ομάδα διαχείρισης του CERN.

Η «επίθεσή» τους έγινε σε μια δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα (cmsmon.cern.ch) την οποία χρησιμοποιεί το σύστημα CMS, ένας από τους τέσσερις μεγάλους ανιχνευτές σωματιδίων του πειράματος. H «Daily Telegraph» έγραψε ότι οι δράστες βρέθηκαν «μόλις ένα βήμα μακριά» από το σύστημα ελέγχου του ανιχνευτή, ωστόσο οι ειδήμονες εμφανίστηκαν από την πρώτη στιγμή καθησυχαστικοί. «Δεν ξέρουμε ποιοι ήταν, αλλά δεν φαίνεται να έχει γίνει ζημιά. Προφανώς πρόκειται για ανθρώπους που ήθελαν απλώς να τονίσουν ότι το CERN μπορεί να παραβιαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CERN Τζέιμς Γκίλις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το κέντρο διαθέτει πολλά επίπεδα δικτύου και ασφάλειας και ανακάλυψε γρήγορα την παραβίαση.

Οι ειδικοί κατατάσσουν τους Ελληνες εισβολείς στην κατηγορία των λεγόμενων «white hat hackers», δηλαδή τους «ηθικούς» χάκερ, οι οποίοι -σε αντίθεση με τους «black hat hackers»- δεν εμπλέκονται στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Οι τελευταίοι ανήκουν συνήθως σε οργανωμένες ομάδες και χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να κατασκευάσουν ηλεκτρονικούς ιούς και κατασκοπευτικά προγράμματα και να συντελέσουν οικονομικά εγκλήματα μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ομάδας αντιμετώπισης ηλεκτρονικού εγκλήματος του FBI, το ετήσιο κόστος από το κυβερνοέγκλημα (ιοί, οικονομικές απάτες, δικτυοπειρατεία κ.ο.κ.) ξεπερνάει τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ.

Παρά τα απρόοπτα, τις φήμες για το επικείμενο «τέλος του κόσμου» και τις απειλές που δέχονται σχεδόν καθημερινά για τη ζωή τους οι επιστήμονες του CERN, το μεγάλο πείραμα συνεχίζεται με επιτυχία. Εκτός απροόπτου, το επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε υπολογίζεται να συμβούν και οι πρώτες συγκρούσεις πρωτονίων με μεγάλη ενέργεια. Στις 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της εγκατάστασης, παρουσία πολλών αρχηγών κρατών, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

No comments: