Monday, October 13, 2008

Συγκέντρωση για το περιουσιακό και τις εξελίξεις στην Χειμάρρα

Με ικανοποιητική προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ένωση Χειμαρριωτών με θέμα το περιουσιακό και τις τελευταίες εξελίξεις στην Χειμάρρα. Η συζήτηση άνοιξε με μία ανασκόπηση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος της Χειμάρρας και πρόεδρος της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" κύριος Βασίλης Μπολάνος, για τα ζητήματα που αφορούν κυρίως την Χειμάρρα αλλά και την Βόρειο Ήπειρο γενικότερα. Ο Κύριος Γιώργος Δημογιάννης, πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Αχαϊας και νήσων, τεκμηρίωσε μέσω σύντομης ιστορικής αναδρομής τα δίκαια της Χειμάρρας, απηύθυνε αίτηση για ομόνοια ανάμεσα στους Χειμαρριώτες και εξέφρασε την ανάγκη συνεργασίας και δράσης από όλους τους φορείς με σκοπό την απόδοση των δικαιωμάτων και ανάπτυξη της περιοχής μας. Από την πλευρά του ο κύριος Διονύσης - Φρέντης Μπελέρης, πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, ανέπτυξε την θέση της Ενώσεως αναφορικά με το περιουσιακό ζήτημα η οποία δεν είναι άλλη από την απόδοση των γαιών στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Στην ομιλία του ο κύριος Μπολάνος ανεφέρθη στις εξελίξεις σχετικά με το περιουσιακό και στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο δήμος καθώς και σε άλλα σημαντικά ζητήματα όπως είναι τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που πρόκειται να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον.
Συγκεκριμένα, ο δήμος βρίσκεται στα δικαστήρια για τις εκτάσεις στον Πάνορμο και τον Δραλαίο (Δρυμάδες), έχει αποστείλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό της Αλβανίας στο οποίο εξηγεί λεπτομερώς τις δίκαιες θέσεις του δήμου για τις εκτάσεις αυτές και άλλες περιπτώσεις καταπάτησης, ενώ παράλληλα μία ομάδα εργάζεται στην κατάρτιση ενός πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου με την πρόταση του δήμου για την συνολική απόδοση των περιουσιών.
Σχετικά με τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους πολίτες πως ο οδικός άξωνας Χιμάρα - Άγ. Σαράντα προχωρά με γοργούς ρυθμούς και πιθανότατα θα είναι έτοιμος πριν από την προβλεπόμενη από το χρονοδιάγραμμα ημερομηνία. Ανακοίνωσε επίσης πως με χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ξεκινά η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος στην πόλη της Χιμάρας. Το έργο αυτό περιλαμβάνεται στο πακέτο χρηματοδοτήσεων στο οποίο υπάγονται και άλλα έξι έργα που εκτελούνται στην περιοχή όπως ο δρόμος Αγ. Θεόδοροι - Γυπαία, το υδραγωγείο των Δρυμάδων, και άλλα.
Τέλος συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τον δήμο της Χειμάρρας, όπως το πρόβλημα της καθαριότητας, η φορολόγηση των δημοτών και άλλα.
Ουσιαστικά δεν υπήρξε κάποια νέα πρόταση για το περιουσιακό, ο λαός της Χειμάρρας επιμένει στην απόδοση των γαιών στους πραγματικούς ιδιοκτήτες και τους απογόνους τους. Μικρή μερίδα των παρευρισκομένων υποστήριξε πως πρέπει να πραγματοποιηθεί αναδασμός της γης βάσει του ισχύοντος νόμου (7501). Η Ένωση Χειμαρριωτών καλεί όσους στηρίζουν αυτήν την άποψη να αναλογιστούν το δίκαιο και να συνταχθούν με την πλειοψηφία του χειμαρριώτικου λαόυ. Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος δεν σταματά και υπάρχει η θέληση να ακουστούν όλες οι απόψεις και προτάσεις προκειμένου κανείς να μην θεωρηθεί αδικημένος.
Η συγκέντρωση άφησε θετική αίσθηση στους παρεβρισκόμενους καθώς είναι εμφανές ότι η δημοτική αρχή εργάζεται συστηματικά για όλα τα θέματα που αφορούν την Χειμάρρα και το έργο έχει αποδώσει μέχρι στιγμής σημαντικούς καρπούς.
Η Ένωση Χειμαρριωτών ευχαριστεί όσους παρεβρέθησαν για την συμμετοχή τους καθώς και τον δήμαρχο της Χειμάρρας κύριο Βασίλη Μπολάνο που παρά τις υποχρεώσεις του δεν έχει αρνηθεί ποτέ το κάλεσμά μας.

No comments: