Saturday, November 22, 2008

Two Cemeteries for Greek Heroes in Albania


ellinoitalikos_polemos_efodos
Two military cemeteries will be built in Albania for Greek heroes, who lost their life during the Greek-Italian war from 1940-41. The agreement was signed in Tirana and is the result of long negotiations with the Albanian side.
Foreign Minister Dora Bakoyannis expressed her satisfaction to the Albanian government and people for their cooperation and understanding. She also reported the agreement settles an issue of humanitarian and emotional importance to the Greek people.
She also thanked Deputy Foreign Minister Theodoros Kassimis and the head of the negotiating team Ambassador Eleftherios Angelopoulos, the Ambassador Dimosthenis Stoidis and all the members of the Foreign and Defence Ministries, as they had worked hard and responsibly to settle the above issue.

Sources: ΝΕΤ / ΑNA-ΜPA
Varrezat e ushtarëve grekë, firmoset marrëveshja Tiranë-Athinë

Sipas marreveshjes numri i varrezave do të mbetet i pandryshueshëm, ato do të jenë në varrezat ekzistuese të Këlcyrës dhe Gjirokastrës.

Shekulli Online

Premte, 21 Nentor 2008 15:03:00

Tiranë- Gjen zgjidhje problemi i shumë debatuar i varrezave të ushtarëve grekë të rënë në vendin tonë gjatë viteve 1940-1941. Tirana zyrtare dhe Athina kanë firmosur së fundi një marrëveshje që i jep zgjidhje këtij diskutimi.

Lajmin e ka dhënë në fillimi kryediplomatja greke, Dora Bakojanis në mediat greke, e pas saj Ministria jonë e Jashtme ka nxjerrë një deklaratë për shtyp ku njofton nënëshkrimin e marrëveshjes mes dy qeverive.

“Më 19.11.2008, në Tiranë u siglua marrëveshja midis Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe asaj të Republikës së Greqisë lidhur me vendprehjen e ushtarakëve grekë të rënë në Shqipëri, gjatë luftës italo-greke të viteve 1940-1941”- thuhet në deklaratën e ministrisë së Punëve të Jashtme.

Sipas saj, ka qenë fryma e bashkëpunimit të sinqertë e konstruktiv, si dhe e mirëkuptimit të dyanshëm ajo që bëri të mundur zgjidhjen e duhur të një çështjeje të tillë të ndjeshme për të dy vendet tona, siç është ajo e vendprehjes së ushtarakëve grekë.

“Ministria e Punëve të Jashtme shpreh bindjen se siglimi i kësaj marrëveshje do t`i kontribuojë thellimit dhe intensifikimit të mëtejshëm të marrëdhënieve të shkëlqyera që ekzistojnë midis dy vendeve tona mike”- thuhet në deklaratë.

Ndërkohë sipas mediave greke, përpara dy ditësh u zhvillua mbledhja e fundit e komisionit të përbashkët të ekspertëve, që saktësoi pikat e marrëveshjes. Sipas saj, numri i varrezave do të mbetet i pandryshueshëm. Ato do të jenë në varrezat ekzistuese të Këlcyrës dhe Gjirokastrës.

Ekzaminimet e eshtrave që do të vendosen do të bëhen nga një grup ekspertësh të ngarkuar posaçërisht për kryerjen e kësaj procedure. Në to do të jenë numër i barabartë anëtarësh nga të dyja palët dhe do të kenë në përbërjen e tyre ekspertëve të mjekësisë ligjore, ushtarakë dhe historianë, që do të merren me administrimin e eshtrave por edhe të elementëve të tjerë që kanë lidhje me zbardhjen e fakteve historike.

Skeletet që do të nxirren do të fotografohen dhe dosja do të mbahet në dy kopje e protokolluar nga të dy palët. Varrezat do të administrohen nga Kisha ortodokse shqiptare, por vetëm në aspektin humanitar të tyre.

No comments: