Sunday, December 21, 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 37-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Διόρθωση τοποθεσίας: Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βορειοηπειρωτικής Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου γίνονται στο Χολαργού


ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email dperdiki@otenet.gr

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 37

Σας ευχόμαστε ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και το νέο έτος 2009 με υγεία, ευτυχία και εκπλήρωση κάθε προσδοκίας.

Στη Νίβιτσα οι Βορειοηπειρώτες αντιστέκονται. Σκληρότητα των αλβανικών αρχών

Oι κάτοικοι της Νίβιτσας αντιστέκονται ηρωικά στην προσπάθεια του αλβανικού κράτους (και παρακράτους) να διαρπάξει την παραλία της Κακομαίας, που ανήκει σε κατοίκους του χωριού, στην κοινότητα και στην ορθόδοξη εκκλησία. Νύχτα μέρα οι κάτοικοι έχοντας αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί στην παραλία, εμποδίζουν την οικοδομική εταιρία που με παράτυπες αποφάσεις της εκχωρήθηκε από το αλβανικό κράτος η παραλία για την ανέγερση τουριστικού χωριού. Η αλβανική αστυνομία συνεπικουρούμενη από ομάδα εγκληματικών και κακοποιών στοιχείων, κάτω από τον μανδύα εταιρίας security χτυπά αδιάκριτα, γέρους, γερόντισσες, παιδιά. Ήδη τέσσερις κάτοικοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, προφυλακισμένοι επ’ αόριστο (μία ακόμα πρωτοτυπία της αλβανικής «δικαιοσύνης»). Μεταξύ αυτών είναι και δημογέροντας του χωριού. Ο ιδιαίτερα μαχητικός έπαρχος του Λουκόβου Βλαδίμηρος Κουμής απέστειλε επιστολή προς τα αλβανικά θεσμικά όργανα και τον ΟΑΣΕ, όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι «Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση». Ο ίδιος σε δήλωσή του προς τα αλβανικά Μ.Μ.Ε. υπεραμύνθηκε της συμπαράστασης που προσφέρει το ΛΑΟΣ και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, λέγοντας «Μας υποστηρίζει γιατί είμαστε Ηπειρώτες».

Συνέντευξη τύπου και διαδήλωση στην αλβανική πρεσβεία

Στις 28 Νοεμβρίου η EΈνωση Χειμαρριωτών παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στην διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση προς τα Μ.Μ.Ε. για τα γεγονότα της Νίβιτσας. Eπίσης οι ομιλητές απεκάλυψαν τις αλβανικές μεθοδεύσεις για την διαρπαγή των περιουσιών που περιέχουν δυο στοιχεία. Το διαχρονικό σχέδιο της αλβανοποίησης της Βορείου Ηπείρου και τις βρώμικες μπίζνες μαφιόζικου τύπου του διαπλεκόμενου αλβανικού κράτους με το παρακράτος.

Στη συνέχεια το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία. Η διαδήλωση υπήρξε εξαιρετικά δυναμική, μεγαλύτερη από άλλες προηγούμενες, καλλίτερα οργανωμένη. Οι Βορειοηπειρώτες μαζί με αρκετούς Ελλαδίτες και Κύπριους αδελφούς, φώναξαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, δείχνοντας έτσι ότι ο αγώνας και η μάχη ήταν και είναι για τους Έλληνες φιλοσοφία ζωής που πάνε μαζί με τον χορό και το τραγούδι.

Σε όλα αυτά η «Αναγέννηση» ήταν παρούσα, προσφέροντας με κάθε δυνατό τρόπο και συμμετέχοντας στον κοινό αγώνα. Στις 2 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» Δημήτρης Περδίκης, προσεκλήθη στον πάντα ευαισθητοποιημένο στα εθνικά θέματα τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ και μίλησε για τα γεγονότα της Νίβιτσας αλλά και για το βορειοηπειρωτικό γενικότερα καθώς και για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο όλο θέμα. Στην διαδήλωση παρέστη και απεύθυνε μήνυμα συμπαράστασης ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης. Επίσης παρέστη και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αναγέννησης.

Συνάντηση στην Αθήνα του Χρυσόστομου Δήμου με ΒΗπειρωτικούς φορείς

Στις 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση στα γραφεία του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών. Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών συναντήθηκε με τους προέδρους των περισσοτέρων και σημαντικότερων βορειοηπειρωτικών οργανώσεων. Ακόμα περευρέθη ο εκδότης του ΒΗπειρωτικού περιοδικού ΠΡΟΒΟΛΗ κ.Θανάσης και ο τροβαδούρος της ηπειρωτικής παραδοσιακής μουσικής Σάββας Σιάτρας. Την «Αναγέννηση» εκπροσώπησε ο πρόεδρός της Δημήτρης Περδίκης. Στην συνάντηση ο κ. Δήμου μετέφερε την συμπαράσταση των αποδήμων ηπειρωτών και την βούληση να βοηθήσουν στο ΒΗπειρωτικό ζήτημα. Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν στο θέμα και πραγματοποίησαν προτάσεις που θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν. Κρατήθηκαν σημειώσεις και πλέον όλοι ευελπιστούμε σε μία καρποφόρα συνεργασία προς όφελος του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Μνημόνιο της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» προς το ελληνικό κοινοβούλιο

Στην ελληνική βουλή βρίσκεται από τις 15 Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για την επικύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας σταθερότητας και σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε. και εξετάζεται από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και αμύνης, πριν έλθει προς ψήφιση από το κοινοβούλιο.

Η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» απέστειλε ένα μνημόνιο προς την επιτροπή με κοινοποίηση προς την υπουργό και τον αρμόδιο υφυπουργό των εξωτερικών. Επίσης προς την επιτροπή αποδήμου Ελληνισμού και την ομάδα βουλευτών ελληνοαλβανικής φιλίας. Στο μνημόνιο απαριθμούνται ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ε.Ε. και του ΟΑΣΕ που είναι σύμφωνα με τα αιτήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. (Σε παράρτημα υπάρχουν και τα αντίστοιχα έγγραφα). Αναφέρονται τα προβλήματα και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός από το αλβανικό κράτος. Στην συνέχεια παρατίθενται τα αιτήματα της «Ομόνοιας» και ζητείται η σύνδεση της επικύρωσης με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΒΗπειρωτικός Ελληνισμός. Όπως αναφέρεται ζητείται να μην φέρει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου, όχι τουλάχιστον προτού υπάρξουν σαφείς και χρονικά οριοθετημένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Αλβανίας, με διμερή διακρατική συμφωνία. Το μνημόνιο υπογράφεται από το Γενικό Προεδρείο της «Ομόνοιας» καθώς και από τους βορειοηπειρωτικούς συλλόγους και από τις ηπειρωτικές συνομοσπονδίες της Ελλάδος, Ευρώπης, Αμερικής, Αφρικής και Αυστραλίας.

Συνάντηση των προέδρων «Ομόνοιας» - Κ.Ε.Α.Δ. με βορειοηπειρωτικούς φορείς

Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο PARK, στην Αθήνα στις 14 Δεκεμβρίου, συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους της «Ομόνοιας» Β. Μπολάνο, Κ.Ε.Α.Δ. Β. Ντούλε και βορειοηπειρωτικούς φορείς. Σε μία κατάμεστη αίθουσα αναπτύχθηκαν στόχοι, θέσεις και προβληματισμοί. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Σοφία Βούλτεψη. Παρευρέθησαν επίσης οι βουλευτές κ. Τρυφωνίδης (Ν.Δ.) και Μ. Παντούλας (ΠΑΣΟΚ). Την ιδιαίτερα επιτυχημένη αυτή συνάντηση διοργάνωσαν από κοινού δέκα ΒΗπειρωτικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και η «Αναγέννηση».

Η συνεστίαση της «Αναγέννησης»

Στις 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Επιτέλους», στο Γαλάτσι, η καθιερωμένη συνεστίαση των μελών και των φίλων της «Αναγέννησης». Παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Χρυσόστομος Δήμου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του βορειοηπειρωτικού συλλόγου Μπάμπης Καραθάνος και ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Θανάση Πλεύρη κ.Λαμπράκος. Επίσης παρέστη η πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «Τα παιδιά της Γης» Τζίνα Σιδηροπούλου και πολλά μέλη και φίλοι της «Αναγέννηση». Ακόμα χαιρέτησε την εκδήλωσή μας με μήνυμά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, ο οποίος παρά την επιθυμία του, σημαντικό γεγονός στα Ιωάννινα τον κράτησε μακριά μας.

Η κοπή της βασιλόπιτας της «Αναγέννησης»

Η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη κοπή της πίτας μας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιανουα-

ρίου και ώρα 6μμ στο ξενοδοχείο ΕSPERIA, Σταδίου 22. Θα θέλαμε να δούμε τα μέλη και τους φίλους της κίνησής μας πάλι κοντά μας.

Προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για την προάσπιση των δικαιωμάτων στην Β. Ήπειρο

Με πρωτοβουλία μελών της «Αναγέννησης» πραγματοποιείται προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο του Ο.Η.Ε. κατά της Αλβανίας για παραβιάσεις των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Σε επόμενο δελτίο θα έχουμε περισσότερα.

Παιχνίδια για τα παιδιά της Βορείου Ηπείρου

Χάρη στην προσφορά μέλους μας, στείλαμε πολλά παιχνίδια σε σχολείο της Βορείου Ηπείρου για να δοθούν στα παιδιά στην διάρκεια της χριστουγεννιάτικης γιορτής που θα διοργανωθεί εκεί.

Εβδομάδα Βορειοηπειρωτικής Τέχνης και Πολιτισμού

Η Ένωση Καλλιτεχνών Βορείου Ηπείρου (Ε.ΚΑ.Β.Η.) πραγματοποιεί από 19-27 Δεκεμβρίου στην Αθήνα την Εβδομάδα Βορειοηπειρωτικής Τέχνης και Πολιτισμού. Πολλές και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης παρουσίας της Βορείου Ηπείρου. Στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, Παρασκευή 19.12 ώρα 8μμ τελετή έναρξης. Λαογραφικά συγκροτήματα από την Βόρειο Ήπειρο.

Στο Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Χολαργού. Δευτέρα 22.12 Διαλέξεις για τις τέχνες και τα γράμματα. Έκθεση εικαστικών, βιβλίου και καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Ντοκυμανταίρ. Χορωδία και ορχήστρα με έντεχνο τραγούδι. Τρίτη 23.12 Σολίστες και μουσικά σύνολα, συναυλία. Σάββατο 27.12 Θέατρο των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ και ντοκυμανταίρ.

Παραδόθηκε στην Αλβανία το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου

Είναι ένα γεγονός που μας λύπησε πάρα πολύ. Το Ελληνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου κατασκευάστηκε πριν από κάποια χρόνια με δαπάνες του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Στελεχωμένο με άξιο και έμπειρο ελληνικό προσωπικό έγινε το παράδειγμα για τις ιατρικές υπηρεσίες που προσέφερε στους Βορειοηπειρώτες και τους Αλβανούς. Υπηρεσίες βέβαια που δεν έχουν καμία σχέση με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα αλβανικά νοσοκομεία.

Παρά το ότι η αλβανική πλευρά ζητούσε να παραμείνει το νοσοκομείο περισσότερο χρόνο κάτω από ελληνική διοίκηση, η Ελλάδα προχώρησε βιαστικά στην παράδοσή του στις αλβανικές ένοπλές δυνάμεις με όλα τα μηχανήματα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Μία ελληνική σημαία υπεστάλη στο Αργυρόκαστρο, μία ελληνική παρουσία έπαψε. Μεγάλη η απογοήτευση των Βορειοηπειρωτών που πλέον θα γεμίζουν τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Η τύχη του νοσοκομείου αυτού προβλέπεται, στα χέρια των Αλβανών, τραγική.

Επίσκεψη Αντώνη Μπέζα στην Βόρειο Ήπειρο

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας επισκέφθηκε την Βόρειο Ήπειρο. Στην διήμερη παρουσία του ο κ. Μπέζας επιθεώρησε τον οδικό άξονα Σαγιάδας - Αγίων Σαράντα, που κατασκευάζει η Ελλάδα. Ακόμα συναντήθηκε και συσκέφθηκε με παράγοντες του Ελληνισμού.

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: