Monday, December 15, 2008

The batle for Kakome

Στην Ελλάδα η Βιστωνίδα και στην Αλβανία η Κακομαία… Δεν πρόκειται για λίμνη, αλλά για μία παραλία «φιλέτο», που η αλβανική κυβέρνηση παραχώρησε σε ιδιωτική εταιρεία, αγνοώντας τους νόμιμους ιδιοκτήτες, που «τυχαίνει» να είναι Έλληνες μειονοτικοί, κάτοικοι του χωριού Νίβιτσα, στη Βόρειο Ήπειρο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα 700 παραθαλάσσια στρέμματα, φέρονται να εκμισθώθηκαν από το αλβανικό δημόσιο στην εταιρεία «RIVIERA», για 99 χρόνια, έναντι 46 εκατομμύρια αλβανικά λεκ το χρόνο, κάτι λιγότερο από 38 χιλιάδες ευρώ.

Έκταση … «φιλέτο» για 30.000 ευρώ το χρόνο

Πρόκειται για μία έκταση 700 στρεμμάτων, γύρω από την παραλία της Κακομαίας στο Ιόνιο Πέλαγος, απέναντι από την Κέρκυρα. Μέχρι το 1945 οι κάτοικοι είχαν στα χέρια τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, που αφαιρέθηκαν από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Μετά το 1990 και την πτώση του καθεστώτος, η γη δεν επιστράφηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Εδώ και σχεδόν πέντε εβδομάδες, οι κάτοικοι του χωριού έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στην παραλία, εμποδίζοντας τα σκαφτικά μηχανήματα να ξεκινήσουν χωματουργικές εργασίες, στην επίμαχη έκταση.

Τις πρώτες μέρες σημειώθηκαν και σοβαρά επεισόδια, με άνδρες της αλβανικής αστυνομίας, που χτύπησαν ηλικιωμένους και προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων Ελλήνων, ανάμεσά τους και του κοινοτάρχη Κλεομένη Μπαντζάρη, για «αντίσταση κατά της αρχής».

Η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, παραχώρησε την έκταση στην εταιρεία «RIVIERA», που επιδιώκει να κατασκευάσει στην περιοχή τουριστικό συγκρότημα πολυτελείας. Δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων, αναφέρουν πως βασικός μέτοχος στη «RIVIERA» είναι βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος. Βέβαια, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τους οποίους είχε επισκεφθεί προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός στο χωριό τους, τους είχε υποσχεθεί πως, αν κέρδιζε τις εκλογές, θα έπαιρναν πίσω τη γη τους.

Είναι η δεύτερη φορά που η αλβανική κυβέρνηση, επιχειρεί να «βάλει χέρι» στην ιδιοκτησία των κατοίκων της Νίβιτσας. Το 2005, επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή Φάτος Νάνο, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Τότε ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός «CHANNEL 7» είχε καταγράψει τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τα ΜΜΕ της Αλβανίας, έχουν «θάψει» τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Νίβιτσας. Περιστασιακά, ρεπορτάζ κάνουν λόγο για διαμαρτυρίες … «Αλβανών» κατοίκων της περιοχής που επιχειρούν να «καταπατήσουν δημόσια έκταση».

«Εμείς δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης. Ασφαλώς και θέλουμε επενδύσεις στην περιοχή μας, αλλά με σεβασμό στη νομιμότητα και στις ιδιοκτησίες μας» λέει στη zougla.gr o κ. Κωνσταντίνος Δούλης, μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Εδώ και σχεδόν πέντε εβδομάδες που οι κάτοικοι της Νίβιτσας είναι στους δρόμους, ουδείς από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα ή το ελληνικό Προξενείο στους Αγίους Σαράντα τους επισκέφθηκε για να ενημερωθεί για την κατάσταση και τον αγώνα τους.

«Κλείνει» τα μάτια και το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ

Την ίδια ώρα στην ελληνική βουλή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, τασσόταν υπέρ της κύρωσης του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Ε.Ε με την Αλβανία, για το οποίο η «Ομόνοια», το κόμμα της ελληνικής μειονότητας, έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Άδωνι Γεωργιάδη: «Προτείνουμε στους Βορειοηπειρώτες να αναζητήσουν κυβέρνηση άλλου ευρωπαϊκού κράτους για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα τους, διότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται».

Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΥΠΕΞ, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην αλβανική εφημερίδα «Panorama», όπου εμφανίστηκε … βασιλικότερος του… Σαλί Μπερίσα: «Μέχρι τα Χριστούγεννα το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία. Οι εσωτερικές ταραχές ματαίωσαν την επικύρωση αλλά σε διαβεβαιώνω πως αυτό θα γίνει σύντομα. Η Ελλάδα δεν λαμβάνει υπόψη της τους μη σοβαρούς ισχυρισμούς του κ.Μπολάνου». Ο «κ.Μπολάνος» βέβαια είναι ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» και δήμαρχος Χειμάρρας, που οι Αλβανοί αποκαλούν απλά … «Bolano» αρνούμενοι την ελληνική του καταγωγή.




No comments: