Ηλέκτρα Κίκη
Δικηγόρος Αθηνών
Εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Σωματείων Άνω Δρόπολης Βορείου Ηπείρου «Οι Σελλοί»
20 Νοεμβρίου 2008
«ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ»
http://www.NoitikiAntistasis.com

Τηρώντας την υπόσχεσή του ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Βασίλης Μπολάνος, συνέχισε τις επαφές του και στον Ελλαδικό χώρο με βορειοηπειρωτικούς φορείς, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ευάγγελος Ντούλες και ο έπαρχος Λιβαδειάς Ηρώδης Νταλιάνης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής εκπροσώπους όλων των ομοσπονδιών (που οργανώθηκαν με βάση τις επαρχίες) και συζήτησαν θέματα συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις ομοσπονδίες. Οι ανωτέρω αναφέρθηκαν επί το πλείστον στην αναδιοργάνωση της Ομόνοιας και στην περαιτέρω συνεργασία τους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ομόνοιας συναντήθηκε με τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο για το θέμα της διπλής υπηκοότητας, Υπουργό Εσωτερικών και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος Βασίλης Μπολάνος έθιξε τα βασικά θέματα που απασχολούν τους Βορειοηπειρώτες, όπως: το θέμα της καθυστέρησης στην απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας, τα οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες, αλλά και τα προγράμματα ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ο κ. Παυλόπουλος, ως προς το θέμα της υπηκοότητας, τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος των στοιχείων κάθε φακέλου προκειμένου να μην κωλύεται άσκοπα η διαδικασία αυτή σε ανθρώπους που διαθέτουν πλήρη στοιχεία και έγγραφα στο φάκελό τους. Ο κύριος Μπολάνος απ’ την πλευρά του τόνισε: «Εκτιμώντας το μέχρι τώρα έργο της ελληνικής κυβέρνησης, το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Ομόνοιας και της τελευταίας, είμαι σίγουρος ότι θα υλοποιηθούν και τα προαναφερθέντα βασικά θέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα ρύθμιση για τις συντάξεις του ΟΓΑ, μετά από πρωτοβουλία του πρόεδρου του κύριου Λευτέρη Γεωργακόπουλο».

Στις 11 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Ομόνοιας συναντήθηκε με εκπροσώπους των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων και συζήτησαν για την αναδιοργάνωση της Ομόνοιας. Ως προς αυτό το θέμα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι μελετάται η βελτίωση του καταστατικού σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα. Η Ομόνοια δέχεται προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού της, οι οποίες θα τύχουν αξιολόγησης από την αρμόδια επιτροπή. Τόνισε επίσης ότι η οργάνωση της Ομόνοιας στον ελλαδικό χώρο θα βασιστεί στις δομές των επαρχιών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας. Η πρακτική αυτή ευελπιστούμε ότι θα φέρει πιο κοντά στην Ομόνοια, χωρίς διακρίσεις, όλους τους Βορειοηπειρώτες, επεσήμανε ο πρόεδρός της. Η Ομόνοια χρειάζεται κοντά της κάθε συμπατριώτη μας, ο οποίος έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος της σε όποιο χρονικό διάστημα επιθυμεί.

Ο κύκλος των επαφών του, συνεχίστηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με προέδρους των σωματείων της Άνω Δρόπολης καθώς και τη διοικούσα επιτροπής της Ομοσπονδίας «Οι Σελλοί» μετά από πρόσκληση της τελευταίας. Ο κ. Μπολάνος συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Πολλές και ποικίλες ήσαν οι ερωτήσεις των, αφενός για θέματα που αφορούν την επαρχία τους και αφετέρου για ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ηπείρου.

Ο μαχητής πρόεδρος της Ομόνοιας, Βασίλης Μπολάνος, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το γενικό συμβούλιό της αγωνίζονται για την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων και τη διεθνοποίηση του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος.

Εν συνεχεία τόνισε ότι η Ομόνοια όλα αυτά τα χρόνια πρόσφερε πολλά στον τόπο μας και συνεχίζει να προσφέρει. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο άνοιγμα των ελληνικών σχολείων στη Χιμάρα και στην Κορυτσά, το οποίο αποτελεί επίτευγμα της οργάνωσης μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις της στην αλβανική κυβέρνηση. Δεν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας ζητήματα, δήλωσε ο αγωνιστής Βασίλης Μπολάνος. Ο ίδιος το έχει αποδείξει και συνεχίζει να το αποδεικνύει με τη στάση του, την εργατικότητά του, τον ακέραιο και ξεχωριστό πατριωτισμό που τον διακρίνει. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο περιφερειακό – εκλογικό νόμο που πρόκειται να εφαρμοστεί στις προσεχείς εκλογές καλώντας τους Βορειοηπειρώτες να ψηφίσουν για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Οι Δροπολίτες και η διοικούσα επιτροπή της ομοσπονδίας δήλωσαν ευθαρσώς ότι στηρίζουν την Ομόνοια και βρίσκονται στο πλευρό του προέδρου της Βασίλη Μπολάνου.

Κατόπιν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σωματείων της Ένωσης Λιβαδειάς. Συζήτησε μαζί τους το θέμα αναδιοργάνωσης της Ομόνοιας, αλλά και το αναπτυξιακό. Αναφέρθηκε στην κατασκευή του οδικού άξονα (με ευρωπαϊκές προδιαγραφές) Χιμάρα – Άγιοι Σαράντα που χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι η Ομόνοια πιέζει συνεχώς και για τα προβλήματα που αφορούν τον αναπτυξιακό τομέα, συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην καλή διαχείριση του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ένα ακόμη επίτευγμα της οργάνωσης είναι η μεγάλη συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών στη δημόσια διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι η Ομόνοια ποτέ δεν εγκατέλειψε το δρόμο που ξεκίνησε, αλλά πάντα συνδέεται στενά με τον εθνικό κορμό.

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας συναντήθηκε και με εκπροσώπους των άλλων επαρχιών όπως: του Αλύκου, του Μεσοποτάμου, Δίβρης κ.λ.π. Όλοι τους δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον πρόεδρο της Ομόνοιας για μία καλύτερη και δημοκρατική οργάνωση.

Εν κατακλείδι, ο κ. Μπολάνος ολοκλήρωσε τις επαφές του στις 12 Οκτωβρίου με τους Χιμαριώτες, μιλώντας τους για το ιδιοκτησιακό ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της Χιμάρας και άλλες περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Τόνισε ότι η αναβάθμιση της περιοχής στηρίζεται στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην υλοποίηση επενδυτικών έργων με κύριο χρηματοδότη την Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι πολλά και η επίλυσή τους επέρχεται μόνο με συλλογικές αποφάσεις, τόνισε ο Δήμαρχος Χιμάρας και Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος. Αναφέρθηκε εκτενέστερα στις επιπτώσεις του Ν.7501 που αφορά το ιδιοκτησιακό, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει τον εν λόγω νόμο ειδικά για το μέρος που αλλοιώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ότι ο ίδιος κάνει προσπάθειες με νόμιμα μέσα για την επιστροφή της γης στους Χιμαριώτες. Ο Δήμαρχος Χιμάρας επεσήμανε τη σύνταξη της έκθεσης, αλλά και τις καταγγελίες που έκανε o ίδιος για τις αυθαιρεσίες που αναφύονται με την εφαρμογή του Ν.7501. Επεσήμανε ότι τα θέματα που προκύπτουν από τον εν λόγω νόμο βρίσκονται προς συζήτηση και ήδη έχει συσταθεί επιτροπή ελέγχου για την εφαρμογή του και τη νομιμότητά του. Ένα άλλο βασικό θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μπολάνος ήταν εκείνο της κοινοτικής γης. Αλλοίωση κοινοτικής γης υπάρχει σε όλη την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και για το λόγο αυτό συντάσσουμε έκθεση που αφορά ζητήματα αυθαιρεσιών σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο, η οποία θα σταλεί στην αλβανική και ελληνική κυβέρνηση, αλλά και
στους διεθνείς οργανισμούς.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή του με τους Χιμαριώτες τόνισε ότι τα προβλήματα επιλύονται με συλλογική δουλειά και δεσμεύτηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί δεύτερος κύκλος επαφών με όλες τις βορειοηπειρωτικές οργανώσεις.

Ο εκφραστής του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, πρόεδρος της Ομόνοιας, αγωνίζεται δυναμικά για τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών και οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο!