Monday, January 12, 2009

Αλβανία-Εκδηλώσεις για τη 18η επέτειο από την ίδρυση της "Ομόνοιας

α) Χαιρετισμός του Βουλευτή Μιχάλη Χρ. Παντούλα

β) του ανταποκριτή Π. Μπάρκα: http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=4835


Χαιρετισμός του Βουλευτή Μιχάλη Χρ. Παντούλα στην εκδήλωση για τη 18η Επέτειο Ίδρυσης της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” (Δερβιτσιάνη, 11.1.09)

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιο Α. Παπανδρέου στις εκδηλώσεις για τη 18η επέτειο από την ίδρυση της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", της οργάνωσης του Ελληνισμού της Αλβανίας, θα ήθελα να μεταφέρω στον Πρόεδρό της κ. Βασίλη Μπολάνο, στα μέλη του Προεδρείου και του Γενικού Συμβουλίου, αλλά και προς όλους τους ομογενείς, είτε ζουν εδώ είτε εργάζονται στην Ελλάδα και αλλού, τις ολόθερμες ευχές του ο ελληνισμός της Αλβανίας να πετύχει όλους τους στόχους που έθεσε για το 2009. Το ΠΑΣΟΚ είναι παρών για να στηρίξει, όπως και στο παρελθόν, την όλη προσπάθεια.

Ο κ. Παπανδρέου, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, απευθύνει ταυτοχρόνως τις ίδιες ειλικρινείς ευχές για ευημερία, προκοπή, πρόοδο και συνεργασία προς την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας και το φίλο αλβανικό λαό.

Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Το ρόλο αυτό θα συνεχίσει να τον διαδραματίζει με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη και στο μέλλον. Η συζήτηση, για παράδειγμα, για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας θα στερούνταν οποιουδήποτε περιεχομένου αν δεν είχε προηγηθεί η πρόταση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2003, και η εν συνεχεία αποδοχή της από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσω ακόμη ότι ο πρώτος - και για μια μεγάλη χρονική περίοδο ο μόνος - φορέας που αμέσως μετά την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος έθεσε ως μείζονα στόχο την ένταξη της Αλβανίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ήταν η "ΟΜΟΝΟΙΑ", Πολιτικές δυνάμεις, φορείς και προσωπικότητες της χώρας αυτής έως πρόσφατα προτιμούσαν τη μακαριότητα της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής και εθνικής τους αυτάρκειας. Χαίρομαι ειλικρινά γιατί η ηγεσία της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" και στο τελευταίο υπόμνημά της εξακολουθεί να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Την ξεκάθαρη αυτή θέση της "ΟΜΟΜΟΙΑΣ" τη γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικές ηγεσίες της Αλβανίας και της Ελλάδος, γι΄αυτό και μου προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι μέσω των αλβανικών μέσων ενημέρωσης επιχειρείται η διαστρέβλωσή της. Ένα είναι βέβαιο. Όσοι επιχειρούν να παραπληροφορήσουν τους αλβανούς πολίτες, στοχοποιώντας την ηγεσία της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" ως δήθεν αρνητή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας αυτής το μόνο που καταφέρνουν είναι να υπονομεύουν οι ίδιοι το μείζονα αυτό στόχο του συνόλου των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων. Οι υστερικές εθνικιστικές και αλυτρωτικές κραυγές δε συνάδουν με το ευρωπαϊκό πολιτικό κεκτημένο. Κλείνουν και δεν ανοίγουν δρόμους στους λαούς.

Η Ελλάδα στηρίζει ενθέρμως την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία, το 2003, από την πλατεία της Δερβιτσιάνης διακήρυξε ότι: "η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει υποχρεωτικά από την Ελλάδα", υπονοώντας προφανώς ότι από το σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο η Ελλάδα επιθυμεί με καθαρό και ειλικρινή τρόπο την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη και ταυτοχρόνως ότι η πορεία αυτή δημιουργεί στη συγκεκριμένη χώρα υποχρεώσεις απέναντι στην εθνική ελληνική μειονότητα.

Οι υποχρεώσεις αυτές μπορούν να συνοψισθούν στα ζητήματα της διασφάλισης της ατομικής και κοινοτικής περιουσίας, στην παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας στην απογραφή του πληθυσμού με σημεία αναφοράς τη γλώσσα, τη θρησκεία και την εθνικότητα, στη λειτουργία στρατιωτικών νεκροταφείων για τους Έλληνες μαχητές του έπους του '40, στην ανάδειξη μελών της εθνικής μειονότητας σε διακεκριμένες θέσεις του δημόσιου βίου της χώρας, αλλά και μία σειρά από άλλα θέματα, η διασφάλιση των οποίων αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή ένωση αυξάνει ταυτοχρόνως και τις υποχρεώσεις της μητροπολιτικής Ελλάδας απέναντι στην εθνική ελληνική μειονότητα της γειτονικής χώρας. Οι υποχρεώσεις συγκεκριμενοποιούνται στην παροχή ηθικής, πολιτικής και νομικής υποστήριξης για την κατοχύρωση και διεκδίκηση της ιδιωτικής και κοινοτικής περιουσίας, στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στα μειονοτικά και δίγλωσσα σχολεία, στην ακώλυτη παροχή βιβλιαρίων υγείας και συντάξεων του ΟΓΑ στους ομογενείς, στην αυτόματη παροχή της ελληνικής υπηκοότητας σε όσους διαθέτουν δεκαετές Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, στην ενίσχυση των επενδύσεων στο χώρο με την υλοποίηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στη συνέχιση κατασκευής έργων υποδομής και άλλα πολύ σοβαρά θέματα.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Αλβανία. Η Ελλάδα συνέβαλε καθοριστικά, όπως καθοριστική ήταν και η συμβολή των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Τώρα η ποιότητα των προβλημάτων είναι διαφορετική. Οι ανάγκες έχουν άλλα χαρακτηριστικά και οι λύσεις που προτείνονται πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς σήμερα εδώ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δερβιτσάνης , το οποίο εγκαινίασε το 2000 ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας , τα πρώτα ανοίγματα της χώρας μας προς την Αλβανία. Έγιναν το 1985 με πρωτεργάτες τον τότε Υπουργό, Εξωτερικών και σημερινό Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη με καταγωγή από το Κηπαρό της Χειμάρας και τη Δρόβιανη Δελβίνου και τόσους άλλους.

Καταθέτοντας την επίσημη τούτη ημέρα των γενεθλίων της οργάνωσης του ελληνισμού της Αλβανίας την ευγνωμοσύνη μας προς τους πρωτεργάτες της όλης προσπάθειας, αλλά και την υποστήριξη των πολιτικών επιλογών της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών στη γειτονική χώρα, θέλω να διαβεβαιώσω τους ομογενείς μας και το σύνολο του αλβανικού λαού ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα ως δύναμη ειρήνης και συνεργασίας προς όφελος των λαών της περιοχής.

Χρόνια πολλά σε όλους.

του ανταποκριτή μας Π. Μπάρκα

Τη 18η επέτειο από την ίδρυσή της γιόρτασε χθες η πολιτική οργάνωση των Ελλήνων της Αλβανίας "Ομόνοια". Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Δερβιτσιάνη, κεφαλοχώρι της ελληνικής μειονότητας στο νομό Αργυροκάστρου, εκεί που οι πρωτεργάτες της, πριν από 18 χρόνια βρήκαν καταφύγιο από το διωγμό των δομών του κομμουνιστικού καθεστώτος και αποφάσισαν την ίδρυσή της.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Κασσίμης, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ελληνικής καταγωγής βουλευτές της αλβανικής βουλής, οι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος της Ελλάδας στην Αλβανία, στελέχη της "Ομόνοιας" και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), το οποίο εκπροσωπεί πολιτικά την "Ομόνοια" στο αλβανικό κοινοβούλιο και άλλοι προσκεκλημένοι.

Απουσίαζαν, ωστόσο, οι ιδρυτές της οργάνωσης.

Αναφερόμενοι στην 18χρονη πορεία της "Ομόνοιας", οι ομιλητές επισήμαναν την ιστορική σημασία της ίδρυσής της, τις επιτυχίες, αλλά και τις αδυναμίες της, τόνισαν την ανάγκη να διαδραματίσει ρόλο η "Ομόνοια" στις εξελίξεις στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή και χαιρέτισαν τη στήριξη της οργάνωσης στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης επισήμανε την ανάγκη να απαλλαγεί η κοινότητα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία της ελληνικής κομματικοποίησης.

Έθεσε, επίσης, έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης της οργανωτικής δομής της "Ομόνοιας" και του ρόλου της, κάτι, που όπως είπε, ξεκίνησε αλλά δεν προχώρησε, ούτε όμως θα σταματήσει.

Προηγείται, επισήμανε, η ανάγκη επιστράτευσης όλων για να επιτευχθεί εκ νέου η πολιτική εκπροσώπηση της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην αλβανική βουλή στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, τον προσεχή Ιούνιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της "Ομόνοιας", Βασίλης Μπολάνος, είπε ότι συχνά η οργάνωση έχει γίνει στόχος αλβανικών ΜΜΕ, πολιτικών και μερίδας της αλβανικής κοινής γνώμης, που υποστηρίζουν ότι η "Ομόνοια" επιθυμεί να υπονομεύσει τη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, αλλά, όπως τόνισε, "δεν το πέτυχαν και ούτε θα το πετύχουν (σ.σ. να πλήξουν την οργάνωση)". Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης της οργανωτικής και πολιτικής δομής της "Ομόνοιας".

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλες, επισήμανε την ανάγκη άρσης του διλήμματος του τρόπου εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας στην αλβανική βουλή, δηλαδή μέσω του συνδυασμού "Ομόνοιας-ΚΕΑΔ" ή μέσω των εκπροσώπων της "Ομόνοιας" στα άλλα αλβανικά κόμματα και επικράτησης της πρώτης εκδοχής.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο κ. Κασσίμης είχε συνάντηση με ομάδα εκπροσώπων βιοτεχνιών και άλλων παραγωγικών μονάδων στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας για να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους που προτείνουν για την επίλυσή τους.

No comments: