Thursday, January 15, 2009

Κύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ε.Ε.

Με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, επικυρώθηκε η συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και Ε.Ε. - μία πράξη που επικρίθηκε έντονα από το ΛΑΟΣ, αλλά και το ΚΚΕ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, με την συμφωνία αυτή, που σηματοδοτεί την έναρξη της προενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, η γειτονική χώρα δεσμεύεται για μία ολόκληρη σειρά ριζικών τομών, στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, τη νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα - με ευκρινή τα οφέλη για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ελληνική μειονότητα:

«Η κατάσταση της μειονότητας στην Αλβανία, αποτελεί αδιαμφισβήτητα βαρόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας. Τονίζεται πάντα η ανάγκη πλήρους σεβασμού και εφαρμογής των μειονοτικών δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας και όχι μόνον στις αυθαίρετα προσδιορισμένες, από το αλβανικό κράτος, μειονοτικές περιοχές. Ως ελληνικό κράτος, στεκόμαστε έμπρακτα πλάι στη μειονότητα, η μέριμνά μας είναι διαρκής. Διανεμήθηκαν δωρεάν σχολικά εγχειρίδια για την ελληνική γλώσσα. Στο περιουσιακό, επισημαίνουμε σταθερά και αδιάλειπτα τη μειονοτική πτυχή και βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τους εκπροσώπους της μειονότητας για δίκαιη επίλυση των υποθέσεων που αφορούν τις περιουσίες τους» ανέφερε ο κος Βαληνάκης.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, διευκρίνισε πως το κόμμα της πρόκειται να καταψηφίσει τη συμφωνία, η οποία «θα επιτρέψει την χειραγώγηση της Αλβανίας και την πρόσδεσή της στο άρμα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ενώ ο Αλβανός εργαζόμενος θα μπει στη διαδικασία του 65ωρου και της προσωρινής απασχόλησης (?) Ό,τι έχει απομείνει από μία εργασιακή αντίληψη στην Αλβανία, θα ξεριζωθεί» σημείωσε.

Εντονότατες ωστόσο, υπήρξαν οι αντιρρήσεις του ΛΑΟΣ, καθώς το σύνολο των βουλευτών του έλαβε το λόγο για να εκφράσει την αντίθεσή του στην κύρωση, θεωρώντας την, τουλάχιστον πρόωρη.

Χαρακτηριστικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μάκης Βορίδης, ζήτησε «να γίνουν πρώτα πέντε πραγματάκια για την μειονότητα και μετά να το υπογράψουμε», ενώ ο Ά. Γεωργιάδης ζήτησε καθυστέρηση 3-4 μηνών, ως πίεση στην αλβανική κυβέρνηση «που κρατά κλειστά τα ελληνικά σχολεία». Ο κος Γεωργιάδης μάλιστα, επικαλέστηκε και αποφάσεις των βορειοηπειρωτικών σωματείων και των πανηπειρωτικών Ομοσπονδιών, που ζητούσαν την μη υπογραφή της συμφωνίας για τους ίδιους λόγους. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, συνένοχοι σε όλα τα εγκλήματα, να απαξιούν να απαντήσουν στους Βορειοηπειρώτες» σημείωσε. Ειδικά δε, για το ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε πως, «ακούει την καταπίεση που ενδεχομένως αισθάνονται στην Ελλάδα οι νέοι, αλλά όχι την καταπίεση που αισθάνονται οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες».

«Δεν υπάρχει - όπως πίστευαν τα φασιστικά καθεστώτα - Έλλην με σύνθεση αίματος διαφορετική από εκείνη των άλλων ανθρώπων» απάντησε ο Θ. Πάγκαλος. «Έθνος ελληνικό θεωρούμε όσους συμμερίζονται τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και θέλουν να μένουν σ' αυτή τη χώρα και να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους μας». Όσο για τους Βορειοηπειρώτες, «δεν είναι έρημοι, ώστε να τους υιοθετήσουν μερικοί στην Ελλάδα και να τους καταστήσουν κτήμα τους. Μπορούν να απευθυνθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στο αλβανικό όπου μετέχουν με 11 βουλευτές. Η Συνθήκη, αφορά άμεσα και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Αλβανίας».

«Ο κος Πάγκαλος μίλησε για φασισμό. Εμείς δεν έχουμε στο γονίδιό μας, ούτε φασίστες, ούτε δικτάτορες, ούτε ρατσιστές, ούτε προδότες εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων» παρενέβη ο Γ. Καρατζαφέρης. «Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλεκτική μνήμη για το ποιοι πούλησαν τον Οτσαλάν, με τι τίμημα και πού. Κάποιοι δεν πρέπει να μιλάνε εδώ μέσα για τέτοια θέματα». Απευθυνόμενος δε, στην κυβέρνηση, ο κος Καρατζαφέρης την κατηγόρησε ότι «είναι εύκολη, χύμα. Ξεχάσατε τι κάζο κάνανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οργανωμένες ομάδες Τσάμηδων στην Αλβανία. Και ποια η πολιτική σας στην Κύπρο, πέρα από το κρυφτούλι; Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι αισθάνεται έρημος και μόνος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας..."

Απαντώντας για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Μπεγλίτης εξέφρασε το φόβο του, ότι «η Ιστορία θα καταγράψει τον κο Οτσαλάν, ως έναν από τους νεκροθάφτες του μεγάλου δημοκρατικού κινήματος του κουρδικού λαού».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, παρατήρησε επίσης ότι «ο πατριώτης δεν διακρίνεται μονάχα από την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος αλλά και από τον τρόπο της υπεράσπισης. Από τη στιγμή που με την Συμφωνία οι ίδιοι οι Αλβανοί βάζουν πάνω από το κεφάλι τους ένα Συμβούλιο που θα ελέγχει την προστασία της μειονότητας, εμείς θα το αρνηθούμε;"

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως «όταν το συμβόλαιο εξευρωπαϊσμού ισχύσει, τότε αρχίζουν να τρέχουν οι υποχρεώσεις της Αλβανίας».

«Τα μεγάλα λόγια και οι πλειοδοσίες πατριωτισμού, δεν χωρούν στην εξωτερική πολιτική. Είναι απαράδεκτοι οι λαϊκιστικοί, μειωτικοί χαρακτηρισμοί. Εμείς διαπραγματευόμαστε σκληρά, κάνουμε νυχθημερόν το χρέος μας - και το κάνουμε καλά. Η χώρα μας είναι ισχυρή, παράγων εξευρωπαϊσμού της ΝΑ Ευρώπης, που ξέρει να λέει «όχι» όταν το απαιτούν οι περιστάσεις» κατέληξε ο κος Βαληνάκης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: