Wednesday, February 04, 2009

Η Παγκόσμια Τράπεζα «παγώνει» το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Αλβανίας

Hμερομηνία : 03-02-09
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Παγκόσμια Τράπεζα, με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι έχει αναστείλει προσωρινά τη χρηματοδότηση του ολοκληρωμένου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης των ακτών της Νότιας Αλβανίας, όπως αναφέρουν σε σχετικά δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «Σέκουλι» και «Γκαζέτα Σκιπτάρε» των Τιράνων.

Η απόφαση αυτή της Τράπεζας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήρθε έπειτα από τη διαπίστωση ότι έχουν γίνει λάθη σχετικά με το σχέδιο, ενώ επισημαίνεται ότι η Τράπεζα εξετάζει στα σοβαρά το ενδεχόμενο αποζημίωσης εκείνων που έχουν υποστεί ζημιές από τα λάθη που έγιναν κατά την εφαρμογή του σχεδίου. Σχολιάζοντας την απόφαση της Τράπεζας, οι παραπάνω εφημερίδες αναφέρουν ότι, η απόφαση ήρθε έπειτα από πόρισμα ομάδας επιθεωρητών της Τράπεζας, η οποία διαπίστωσε ατασθαλίες των υπαλλήλων της αποστολής της στην Αλβανία, αλλά και του Συντονιστικού Γραφείου, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Γιαμάρμπερ Μαλτέζι, σύζυγος της κόρης του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Στο πόρισμα, μάλιστα, αναφέρεται έμμεσα ότι ο Μαλτέζι έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην κατεδάφιση των κατοικιών στη Γιαλ (Γιαλό) Χειμάρρας τον Απρίλιο του 2007.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σέκουλι», ο Μαλτέζι ίδρυσε και εταιρεία, η οποία έχει ως στόχο την τουριστική αξιοποίηση των ακτών του Ιονίου, με βάση το σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, συντονιστής του οποίου είναι πάλι ο Μαλτέζι. Αυτό, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, συνιστά απροκάλυπτα ασυμβίβαστο συμφερόντων.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν χθες τον ίδιο τον κ. Μπερίσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, για την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη φημολογούμενη ανάμειξη του συζύγου της κόρης του.

«Πρόκειται για μια έκθεση γεμάτη με συκοφαντίες, προϊόν της αντιπαλότητας μεταξύ κύκλων μέσα στην Παγκόσμια Τράπεζα. Οι κηλίδες, στις οποίες αναφέρεται η έκθεση, στην πράξη δεν είναι κηλίδες της σημερινής, αλλά της προηγούμενης αλβανικής κυβέρνησης, τις οποίες η κυβέρνησή μου ξεσκέπασε. Κληρονομήσαμε ένα σχέδιο με κηλίδες, όπου η αλβανική μαφία είχε προγραμματίσει να κτίσει τον παράδεισό της, αλλά η κυβέρνησή μας εξάλειψε τις κηλίδες αυτές και έδωσε το δικαίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση να προσδιορίσει η ίδια τις περιοχές ανάπτυξης, τη στιγμή που η μελέτη μόνο προσδιορίζει τους όρους, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη δόμηση», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας του αλβανικού Κοινοβουλίου, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέσω του εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Εριόν Μπράτσε, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπερίσα ότι «για λόγους οικογενειακούς κατεδάφισε παράνομα τις κατοικίες στη Γιαλ, οδηγώντας τους κατοίκους σε ακραία φτώχεια». Απαντώντας στις κατηγορίες Μπράτσε, ο υπουργός Δημοσίων Έργων, Σοκόλ Ολντάσι, κατηγόρησε τον σημερινό πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα ότι το 2005, σε συνεργασία με τον τότε υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και νυν μέλος της ηγεσίας των Σοσιαλιστών, Αρτάν Λάμε, σχεδίαζαν να δώσουν ένα μέρος της Γιαλ σε δύο εκδότες, στενούς φίλους του Ράμα

No comments: