Tuesday, February 17, 2009

Σοβαρές ελληνικές ανησυχίες για τις εκλογές στην Αλβανία


H Aθήνα ανησυχεί για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών της 28ης Ιουνίου στην Αλβανία, ανησυχία που δεν έκρυψε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Τίρανα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ.

Επειδή όμως τις ανησυχίες της Αθήνας μοιράζονται και άλλες κυβερνήσεις η κ. Μπακογιάννη έθεσε ανοικτά το θέμα διεξαγωγής δίκαιων και ελεύθερων εκλογών στους εκπροσώπους των περισσότερων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή είτε εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ο οποίος αριθμεί οκτώ κόμματα - με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Σαλί Μπερίσα (φωτογραφία), είτε στην αντιπολίτευση που εκπροσωπείται στη Βουλή από πέντε κόμματα με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό υπό τον Εντι Ράμα, ο οποίος είναι και δήμαρχος Τιράνων.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Μπακογιάννη ζήτησε να υπάρξει ξεκαθάρισμα μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής των διπλοεγγεγραμμένων, να εφοδιαστούν εγκαίρως όλοι οι ψηφοφόροι –κυρίως αυτοί που δεν διαθέτουν διαβατήρια– με ταυτότητες, ώστε να κατέχουν ένα από τα δύο έγγραφα με τα οποία είναι δυνατόν να ψηφίσουν, και να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση προς τους χώρους ψηφοφορίας καθώς και ελεύθερη μετάδοση από τα ΜΜΕ.


Η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε να υπάρξει και «μακροπρόθεσμη» αποστολή του ΟΑΣΕ/ODIHR πολύ πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών για τον έλεγχο της προετοιμασίας, εκτός από τους παρατηρητές που θα εποπτεύσουν την εκλογική διαδικασία. Ο διεθνής οργανισμός έχει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να δώσει την εικόνα που θα επικρατήσει κατά την εκλογική αναμέτρηση στη διεθνή κοινότητα, είπε η υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αν οι εκλογές δεν διεξαχθούν με δίκαιο και ελεύθερο τρόπο, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα και κυρίως για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για την πρόσφατη ψήφιση νόμου ο οποίος προβλέπει το άνοιγμα των «φακέλων» των δημόσιων λειτουργών και την αποπομπή τους στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες του προηγούμενου καθεστώτος. Η κ. Μπακογιάννη θα ζητήσει να έρθουν στην Αλβανία εμπειρογνώμονες σε νομοθετικά ζητήματα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την προεδρία της Ε.Ε. και τον ΟΑΣΕ προκειμένου να βρεθεί λύση για την τύχη του νόμου, ο οποίος φέρει αναταράξεις στην πολιτική ηγεσία.

express

No comments: