Friday, March 06, 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ– ΑΡΙΘ. 39-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:dperdiki@otenet.gr



Φεβρουάριος 2009


Καταδίκη πέντε Χειμαρριωτών από το ανώτατο αλβανικό δικαστήριο


Το 2003 οι δημοτικές εκλογές ανέδειξαν δήμαρχο της Χειμάρρας τον Βασίλη Μπολάνο, παρά την βία και την νοθεία που εφάρμοσαν οι Αλβανοί στην προσπάθειά τους να αλλοιώσουν την βούληση του λαού της Χειμάρρας. Μετά τις εκλογές αλβανικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε ποινές φυλάκισης 3 και 1½ ετών πέντε διαπρεπείς Χειμαρριώτες με ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες. Ήταν μια κατασκευασμένη πολιτική δίκη που σε καμία δημοκρατική χώρα δεν θα μπορούσε να φθάσει στο ακροατήριο. Μετά από μία μακριά πορεία εφέσεων και αναβολών, η υπόθεση εκδικάσθηκε από το ανώτατο δικαστήριο στις 4 Φεβρουαρίου. Η απόφαση του ήταν καταδικαστική και αποδεχόμενη τις πρωτόδικες ποινές. Χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα, ούτε εξαγοράσιμες. Τα αλβανικά δικαστήρια έδειξαν για μία ακόμα φορά το αληθινό τους πρόσωπο. Όμως όλα αυτά τα χρόνια ακούγαμε από χείλη επισήμων και αρμοδίων ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί το θέμα, και ότι επίκειται η ευτυχής κατάληξη του θέματος». Όμως η απόφαση αυτή, λίγο μετά την ψήφιση από την Ελληνική Βουλή της συνθήκης προσέγγισης της Αλβανίας με την Ε.Ε. και λίγο πριν την επίσκεψη της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στα Τίρανα, έδειξε την αχαριστία της Αλβανίας προς την Ελλάδα. Όμως και ένα ερώτημα. Οι Αλβανοί μας δουλεύουν; Και η Ελλάδα τι κάνει;

Εκδήλωση της Ν.Ε.Ο.Σ. για την Βόρειο Ήπειρο

Στις 8 Φεβρουαρίου η νεολαία του ΛΑΟΣ (Ν.Ε.Ο.Σ.) οργάνωσε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση για την Βόρειο Ήπειρο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΛΑΟΣ και είχε κεντρικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Μίλησαν επίσης οι βουλευτές κ. Θανάσης Πλεύρης και Βαϊτσης Αποστολάτος, ο ευρωβουλευτής κ. Γεώργιος Γεωργίου, τα στελέχη του Λ.Α.Ο.Σ, κ.κ. Α. Μπαμίχας, Α. Οικονόμου και Παναγιωτακόπουλος. Ακόμα οι Μπ. Καραθάνος, Φρ. Μπελέρης, Κ. Τάλλιος , Δ. Περδίκης και άλλοι. Η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Το πλήθος του κόσμου έφθανε μέχρι έξω από το κτήριο στον δρόμο. Στην είσοδο του κτηρίου είχε τοποθετηθεί και μία γιγαντοοθόνη για όσους δεν μπορούσαν να πλησιάσουν περισσότερο. Να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό κομμάτι από την ομιλία του κ. Καρατζαφέρη. Γιά μένα δεν υπάρχει Βόρειος Ήπειρος. Υπάρχει Ήπειρος, η μισή είναι ελεύθερη, η άλλη μισή δεν είναι ακόμα ελεύθερη.

Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών ζήτησε την επιστροφή των εκκλησιαστικών χώρων


(12 Φεβρ.) Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών κάλεσε την κυβέρνηση της Αλβανίας να επιστρέψει τους εκκλησιαστικούς και μοναστικούς χώρους που είχε δημεύσει το κομμουνιστικό καθεστώς.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία

(13 Φεβρ.) Παρουσιάσθηκε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία. Όπως αναμενόταν δεν είναι καθόλου κολακευτική για την χώρα αυτή που θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το αντίθετο μάλιστα, είναι μία καταγγελία κατά της χώρας του Μπερίσα. Αναφέρει μεταξύ των άλλων «Με ρυθμούς χελώνας πραγματοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία. Συνεχίζονται οι διακρίσεις προς την ελληνική μειονότητα. Συνιστάται στην αλβανική κυβέρνηση να προσέξει ιδιαίτερα και με προτεραιότητα το σοβαρό θέμα των ιδιοκτησιών». Εξ άλλου παρά το ότι η Ε.Ε, έχει διαμηνύσει στην Αλβανία ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της θα καθυστερήσει, η αλβανική κυβέρνηση επιμένει ότι τον προσεχή Ιούνιο θα υποβάλλει αίτηση προσχώρησης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο εορτασμός της επετείου της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου

Στις 15 Φεβρουαρίου εορτάσθηκε στην Αθήνα, η 95η επέτειος της ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρίτση έγινε η δοξολογία. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του βορειοηπειρωτικού συλλόγου Μπάμπης Καραθάνος εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Στην συνέχεια βορειοηπειρώτισσες και βορειοηπειρώτες ντυμένοι με τις τοπικές ενδυμασίες και φέροντες τις σημαίες της Βορείου Ηπείρου, με την συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων και πλήθους κόσμου, κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου έγινε κατάθεση στεφάνου. Ο εορτασμός αυτός πραγματοποιείται κάθε χρόνο και διοργανώνεται παραδοσιακά από τον σύλλογο Βορειοηπειρωτών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδέχθηκε το σφάλμα της

Στις 16 Φεβρουαρίου η Ένωση Χειμαρριωτών απέστειλε προς την Παγκόσμιο Τράπεζα ένα μνημόνιο, την στιγμή που η Παγκόσμια Τράπεζα συνεδρίαζε για να αποφασίσει μετά την έρευνα και την έκθεση καταπέλτη των επιθεωρητών για τις παρατυπίες στην Αλβανία.
Στο μνημόνιό της η Ένωση Χειμαρριωτών μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε «Το σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Αλβανίας για την παραβίαση των εθνικών, ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων».
Την επομένη το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται τις παρατυπίες στο χρηματοδοτούμενο από αυτήν αναπτυξιακό πρόγραμμα και δηλώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής Γιάλι θα αποζημιωθούν για τις κατεδαφίσεις, ενώ κανένα έργο δεν θα πραγματοποιηθεί σε παράνομα υφαρπαγμένη γη.

Ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή η εισδοχή στο ΝΑΤΟ Αλβανίας και Κροατίας

(17 Φεβρ.) Ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή η επικύρωση της εισδοχής της Αλβανίας και Κροατίας στο ΝΑΤΟ. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ. Ιδιαίτερα μαχητικοί στις ομιλίες τους, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού υπήρξαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ).

Αίτημα Καρατζαφέρη προς την Ελληνική Βουλή

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε από τον πρόεδρο της βουλής Δ. Σιούφα, την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Ανάμεσα στα θέματα που ο κ. Καρατζαφέρης παραθέτει είναι και η «αφαίρεση περιουσιών Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία».

Έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την κατάσταση στην Αλβανία

(27 Φεβρ.) Δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση στην Αλβανία. Η έκθεση υιοθέτησε στα περισσότερα σημεία τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές εκφράσθηκαν από την ηγεσία της «Ομόνοιας». Συγκεκριμένα αναφέρονται οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας σε θέματα όπως 1. Η υφαρπαγή των περιουσιών. 2. Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση. 3. Η μη αναγραφή στα ελληνικά των πινακίδων στις περιοχές του ελληνικού στοιχείου. 4.Η μη χρήση της ελληνικής γλώσσας στην διοίκηση, στις μειονοτικές περιοχές. 5. Η δίωξη του δημάρχου της Χειμάρρας επειδή αφαίρεσε πινακίδες που δεν ήσαν γραμμένες και στα ελληνικά 6. Στον νέο αλβανικό εκλογικό νόμο που αφαιρεί εκλογικά δικαιώματα και ουσιαστικά στηρίζει τα αλβανικά κόμματα εξουσίας.
7. Η άρνηση της κυβέρνησης της Αλβανίας να προσδιορίσει αριθμητικά το πληθυσμιακό μέγεθος της Ε.Ε.Μ.
8. Η μη επαρκής συμμετοχή του ελληνικού στοιχείου στην αλβανική δημόσια διοίκηση 9. Απουσία βούλησης στην αναγνώριση ελληνικών πόλεων πέραν των όσων βρίσκονται εντός των «μειονοτικών ζωνών». Επικριτική είναι ακόμα η έκθεση για την συμπεριφορά της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στους αθίγγανους.

Επίσκεψη Ντόρας Μπακογιάννη στα Τίρανα

Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τα Τίρανα, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ. Στις συζητήσεις με τους Αλβανούς επισήμους ετέθησαν και θέματα της Ε.Ε.Μ. Να δούμε στην πράξη όμως. . .

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: