Εχθές (Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου), έλαβε χώρα η εκδήλωση που οργάνωσε ο τομέας Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της Νεολαίας του ΛΑΟΣ με θέμα την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Η αξία της εκδήλωσης βρίσκεται στο γεγονός ότι πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος μίλησε για την Βόρειο Ήπειρο και μάλιστα από την οπτική της αυτονομίας.
Ο χώρος ήταν κατάμεστος από Βορειοηπειρώτες και μέλη της ΝΕΟΣ (Νεολαία ΛΑΟΣ). Εκτός από τον κύριο Καρατζαφέρη, δεύτερος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Φρέντη Μπελέρης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν βουλευτές και στελέχη του ΛΑΟΣ καθώς και στελέχη Βορειοηπειρωτικών σωματείων.
Από όλα όσα είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ η τοποθέτησή του μπορεί να χωρέσει σε μία πρόταση "Δεν υπάρχει για μένα Βόρειος Ήπειρος. Υπάρχει Ήπειρος, η μισή είναι ελεύθερη και η άλλη μισή σκλαβωμένη"..
Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος της ΝΕΟΣ Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος τόνισε την θέληση της ΝΕΟΣ να σταθεί δίπλα στους αγώνες για την Βόρειο Ήπειρο.
Αυτό που έχει σημασία είναι η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει την αρχή παρόμοιων εκδηλώσεων και νέων δράσεων από όλα τα κόμματα, ούτως ώστε να μπει επιτέλους το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Χειμαρριωτών:
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ.
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του Λ.Α.Ο.Σ, κύριοι βουλευτές, φίλες και φίλοι είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα που συμμετέχω σε αυτή την εκδήλωση για 2 λόγους
α) η αφορμή που μας δίνετε για αυτή την εκδήλωση είναι ιερή και πάρα πολύ σημαντική στη διαχρονική πορεία του βορειοηπειρωτικού
β) ο δεύτερος λόγος ίσως και πιο σημαντικός είναι ότι σήμερα στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ν.Ε.Ο.Σ είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κοινοβουλευτικού ελλαδικού κόμματος πραγματεύεται και μιλά για την Βόρειο Ήπειρο. Ο προηγούμενος αρχηγός κόμματος που αναφέρθηκε στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα ήταν το 1960 ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με την ιστορική φράση του ( το δικαίωμα της Ελλάδος στο βορειοηπειρωτικό είναι ιερό και απαράγραπτο). Για να είμαστε δίκαιοι την δεκαετία του 1990 ο τότε πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης με τους περίφημους 6 όρους που είχε θέσει στην τότε κυβέρνηση Μπερίσσα εξέφρασε κάποια πολιτική για το Βορειοηπειρωτικό. Αλλά επειδή μόλις έθεσε τους 6 όρους και με την αλλαγή του Υπουργού Εξωτερικών άλλαξε και η πολιτική της τότε κυβερνήσεως εγκαταλείφθηκαν τα 6 σημεία και ξεκίνησε η πολιτική που μέχρι και σήμερα εφαρμόζεται στο βορειοηπειρωτικό. Κατά καιρούς υπήρξαν πολιτικοί που είτε σε επίπεδο υπουργού είτε και πιο χαμηλά ενδιαφέρθηκαν, ασχολήθηκαν και επίλυσαν ορισμένα θέματα. Αλλά το γεγονός ότι στο βορειοηπειρωτικό τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει εθνική στρατηγική δυστυχώς παραμένει.
Αν σήμερα είχαμε μεταξύ μας έναν γνώστη του διεθνούς δικαίου, θα μας έλεγε ότι το Πρωτόκολλο της Κερκύρας στα σημερινά διεθνή νομικά πράγματα, δεν έχει καμία ισχύ γιατί απλούστατα συνθήκες και συμβάσεις που υπεγράφησαν πριν την ίδρυση του ΟΗΕ (1946), δεν έχουν ισχύ. Βεβαίως, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους, για όλους εμάς τους Βορειοηπειρώτες είναι σημείο αναφοράς και μας εμπνέει έτσι ώστε με σύγχρονα μέσα και μεθόδους να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για το Βορειοηπειρωτικό. Ακριβώς για αυτό το σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ στην συνέχεια της ομιλίας μου.
Όπως όλοι γνωρίζετε στην Βόρειο Ήπειρο σήμερα, ζει η μειοψηφία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αφού η συντριπτική πλειοψηφία - θέλω να ελπίζω προσωρινά - ζει και εργάζεται στον ελλαδικό χώρο. Το 1991 με την κατάρρευση του δικτατορικού συστήματος, έφυγε ένα μέρος των Βορειοηπειρωτών από την Βόρειο Ήπειρο αλλά όσο περίεργο και αν φαίνεται η μεγάλη πλειοψηφία δεν έφυγε τότε αλλά αργότερα και με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα:
Α. Το 1994 με την καταδίκη των 5 στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και φυλάκιση δεκάδων άλλων
Β. Το 1997 με την υποτιθέμενη εξέγερση
Πέραν των μαζικών κυμάτων φυγής που προκλήθηκαν από τα παραπάνω γεγονότα, υπάρχει μία συνεχής τάση εγκατάλειψης η οποία προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η άρνηση επιστροφής των περιουσιών, η παντελής έλλειψη υποδομών, το χαμηλότατο επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας, τα συχνά φαινόμενα απρόκλητης κρατικής βίας κ.α..
Τα τελευταία χρόνια ενώ τα απομακρυσμένα και τα ορεινά χωριά, σχεδόν άδειασαν και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Στις κωμοπόλεις και τα κεφαλοχώρια (όπως Χιμάρα, Δερβιτσάνη κ.α.), εμφανίζεται μία τάση επιστροφής κάποιων συμπατριωτών μας καθώς και η συγκέντρωση των εναπομεινάντων στα μικρά χωριά, στα κέντρα αυτά. Το συγκεκριμένο γεγονός φαίνεται ότι ενόχλησε το αλβανικό κράτος και επιδίδεται σε καινούριες διώξεις και μεθοδεύσεις έτσι ώστε η συντελούμενη εθνοκάθαρση να ολοκληρωθεί. Ενδεικτικά αναφέρω κάποια σχετικά γεγονότα:
Α. Συστηματική υφαρπαγή περιουσιών από τους νόμιμους ιδιοκτήτες με πλαστά έγγραφα και ψεύτικα δικαστήρια.
Β. Πολλά κρούσματα βεβήλωσης ιερών χώρων (εκκλησίες και βυζαντινές μονές)
Γ. Η άθλια προπαγάνδα που συντελείται στα σχολεία της μειονότητας μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια όπου γίνεται λόγος για τις αλβανικές διεκδικήσεις μέχρι την Άρτα.
Δ. Αμείωτα συνεχίζονται οι πολιτικές διώξεις κατά στελεχών της μειονότητας μέχρι και του ίδιου του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δημάρχου Χιμάρας, Βασίλη Μπολάνου. Οι διεθνείς οργανισμοί παρατηρούν και εκθέτουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα κρούσματα βίας και νοθείας κατά των Ελλήνων ψηφοφόρων και των αιρετών τους. Βία που φθάνει σε σημείο μαχαιρωμάτων, πυροβολισμών μέχρι και ρίψη χειροβομβίδων κατά του πλήθους. Πρίν από δύο μήνες, η αλβανική βουλή ψήφισε νόμο ο οποίος στερεί από το κόμμα της μειονότητας την δυνατότητα να έχει εκλογικούς αντιπροσώπους και παρατηρητές στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ε. Ασκείται ψυχολογική βία μέσω των ΜΜΕ. Οποιοσδήποτε ορθώσει ανάστημα και διεκδικήσει αυτονόητα δίκαια των Βορειοηπειρωτών, στοχοποιείται σε σημείο να κινδυνεύει από ανεξέλεγκτους παρακρατικούς πυρήνες (UCK κτλ) οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην Αλβανία.
ΣΤ. Υπάρχουν κρούσματα ένοπλης βίας. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι στην Δερβιτσάνη, περίοδος κατά την οποία συγκεντρώνονται όλοι οι ξενιτεμένοι στο χωριό, επί δέκα ημέρες καθημερινά έπεφταν πυροβολισμοί από το διπλανό χωριό Λαζαράτι, με τα βλήματα να καταλήγουν σε αυλές σπιτιών, να σπάνε τζάμια και να τρυπούν αυλόπορτες της Δερβιτσάνης. Από θαύμα δεν χάθηκαν ζωές. Το συγκεκριμένο χωριό χαίρει μίας ιδιότυπης ασυλίας από το αλβανικό κράτος και τις αρχές του αφού όπως λέγεται και γράφεται σε όλα τα αλβανικά ΜΜΕ είναι άνδρο κακοποιών, εμπόρων ναρκωτικών, λευκής σαρκός κτλ. Τελευταία στο συγκεκριμένο χωριό λειτουργεί κατάστημα όπου πωλούνται σε εξαιρετικά φθηνές τιμές τα προϊόντα από το πλιάτσικο που έγινε στα μαγαζιά της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 2008.
Ζ. Η παραβίαση των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι συνεχής σε ότι αφορά την γραφειοκρατία του αλβανικού κράτους (μη αναγραφή δίγλωσσων πινακίδων, μη έκδοση πιστοποιητικών στην μητρική μας γλώσσα κτλ.)
Η. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων, που φθάνουν στην Αλβανία ενώ θα έπρεπε να διανέμονται αναλογικά και ίσως και κατά προτεραιότητα στις περιοχές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών επενδύεται στον κεντρικό άξονα Τιράνων – Δυρραχίου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΟΜΟΝΟΙΑ (η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου), όλες οι πανηπειρωτικές οργανώσεις του κόσμου καθώς και οι κυριότεροι βορειοηπειρωτικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην Αθήνα, απέστειλαν προσφάτως υπόμνημα προς την Βουλή των Ελλήνων με το οποίο ζητούσαν την μη κύρωση του συμφώνου σύνδεσης και σταθερότητας μεταξύ της Αλβανίας και της Ε.Ε. Είναι άξιον αναφοράς ότι μόνο ο ΛΑΟΣ καταψήφισε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το υπόμνημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και υπερασπιζόμενο εντός του κοινοβουλίου τα αιτήματα που ετέθησαν. Στο σημείο αυτό κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά για την μάχη που δώσατε υπέρ των δίκαιων αιτημάτων μας, τον εισηγητή στην εν λόγω συνεδρίαση κύριο Γεωργιάδη για την εμπεριστατωμένη και δυναμική εισήγησή του, όσο και τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος που ήταν παρόντες στην εν λόγω συνεδρίαση της βουλής και έπραξαν ομοίως. Δυστυχώς δεν πέρασαν λίγες μέρες και οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν και αντί οι Αλβανοί να συμμορφωθούν και να οδεύσουν προς μία ευρωπαϊκή πορεία, ξεθάρρεψαν και αποθρασύνθηκαν σε σημείο
α. την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, το συμβούλιο εφετών Αργυροκάστρου να διατάξει την περαιτέρω παράνομη κράτηση των τεσσάρων κατοίκων της Νίβιτσας με τις εξωπραγματικές κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και αντίστασης κατά της αρχής κατά την διαδήλωση που είχαν πραγματοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου για την προστασία της γης των προγόνων τους.
β. την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε την προσφυγή των πέντε καταδικασμένων σε τριετή φυλάκιση από το εφετείο Αυλώνος Χιμαραίων με τις αστήρικτες κατηγορίες:
- προσβολή της Αλβανίας και των συμβόλων της
- Προώθηση εθνικού μίσους
Δυστυχώς για την έκβαση του εθνικού μας θέματος η εξέλιξη αυτή δικαιώνει και την υπεύθυνη στάση του κόμματός σας στην Βουλή ενώ αύριο η Κυρία Μπακογιάννη μαζί με τον υφυπουργό κύριο Κασσίμη θα βρίσκονται στα Τίρανα και ένας θεός ξέρει τι θα συζητήσουν.
Είμαστε, ως Βορειοηπειρώτες οι τελευταίοι οι οποίοι θα θέλαμε να προσθέσουμε ένα ακόμη πρόβλημα στα ήδη πολλά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι γνωστή σε εμάς η περίφημη φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου «Τι μου ζητάτε; Να αφήσω τους εφοπλιστές της Χίου για να πάρω τους γύφτους της Πρεμετής;» Για αυτό και οι διεκδικήσεις μας καθώς και η πίεση προς την ελληνική πολιτεία, δεν είναι όσο έντονη θα έπρεπε, σε σημείο κάποιοι να μας θεωρούν και αδιάφορους. Κατανοούμε αν και δεν συμφωνούμε με το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και πολλά χρόνια που λέει «δεν παραχωρούμε, δεν διεκδικούμε τίποτα» αλλά ακριβώς η υπεράσπιση του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου εν κατακλείδι έχει να κάνει με αυτή καθεαυτή την ασφάλεια του σημερινού ελλαδικού κράτους. Πιστεύω ότι κατανοείτε όλοι την σημασία για την εθνική ασφάλεια του σημερινού ελληνικού κράτους οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Κρυσταλλοπηγής, να συνορεύουν με Βορειοηπειρώτες και όχι με Αλβανούς, Αλβανοτσάμηδες, Σκοπιανούς ή Κοσσοβάρους
Κατανοούμε ότι οι δυνάμεις του κόμματός σας και οι παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδος είναι συγκεκριμένες άρα αντικειμενικά η ευθύνη σας για την έως τώρα έκβαση του ζητήματος είναι σχεδόν ανύπαρκτη Ακριβώς εδώ πιστεύω ότι ξεκινά ο ρόλος σας έτσι ώστε να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του Βορειοηπειρωτικού ως σημαντικού θέματος και θα ήταν μεγάλη ικανοποίηση για εμάς αν καταφέρετε να βάλετε το θέμα στην πολιτική ατζέντα και πείσετε τα άλλα κόμματα έτσι ώστε επιτέλους να χαραχθεί ενιαία εθνική στρατηγική.
Σίγουρα η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν ήταν ο στόχος και το όραμα όσον αγωνίστηκαν διώχθηκαν και εν τέλει πέθαναν για την Βορειο Ήπειρο. Όμως σε μια Αλβανία η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οδεύει ολοταχώς προς την Ε. Ε εμείς οι βορειοηπειρώτες το να έχουμε στην κατοχή μας την περιουσία που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας, να τηρούμε τα ήθη και τα έθιμα μας, να προάγουμε τον πολιτισμό με λίγα λόγια να συνεχίσουμε να ζούμε ως έλληνες με δεδομένο ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι η γεωγραφική συνέχεια του ελληνικού κράτους θα μπορούμε εμείς οι Βορειοηπειρώτες να πούμε ότι πράξαμε το εθνικό μας χρέος στο ακέραιο.
Τελειώνοντας, αφού ευχαριστήσω την Ν.Ε.Ο.Σ. και τον πρόεδρό της κο Παναγιωτακόπολο θα ήθελα να επισημάνω το εξής:
Αφού δεν έχουμε την δύναμη για την τελική επίλυση του Βορειοηπειρωτικού, δεν μπορούμε να γίνουμε και οι νεκροθάφτες του. Για εμάς το Βορειοηπειρωτικό παραμένει ανοικτό και όσο και αν δεν μας αρέσει να το λέμε νοιώθουμε και είμαστε υπόδουλοι. Και μέχρι να σταματήσουμε να νοιώθουμε έτσι, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε.
Ο χώρος ήταν κατάμεστος από Βορειοηπειρώτες και μέλη της ΝΕΟΣ (Νεολαία ΛΑΟΣ). Εκτός από τον κύριο Καρατζαφέρη, δεύτερος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Φρέντη Μπελέρης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν βουλευτές και στελέχη του ΛΑΟΣ καθώς και στελέχη Βορειοηπειρωτικών σωματείων.
Από όλα όσα είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ η τοποθέτησή του μπορεί να χωρέσει σε μία πρόταση "Δεν υπάρχει για μένα Βόρειος Ήπειρος. Υπάρχει Ήπειρος, η μισή είναι ελεύθερη και η άλλη μισή σκλαβωμένη"..
Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος της ΝΕΟΣ Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος τόνισε την θέληση της ΝΕΟΣ να σταθεί δίπλα στους αγώνες για την Βόρειο Ήπειρο.
Αυτό που έχει σημασία είναι η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει την αρχή παρόμοιων εκδηλώσεων και νέων δράσεων από όλα τα κόμματα, ούτως ώστε να μπει επιτέλους το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Παρακάτω ακολουθεί η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Χειμαρριωτών:
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ.
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του Λ.Α.Ο.Σ, κύριοι βουλευτές, φίλες και φίλοι είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα που συμμετέχω σε αυτή την εκδήλωση για 2 λόγους
α) η αφορμή που μας δίνετε για αυτή την εκδήλωση είναι ιερή και πάρα πολύ σημαντική στη διαχρονική πορεία του βορειοηπειρωτικού
β) ο δεύτερος λόγος ίσως και πιο σημαντικός είναι ότι σήμερα στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ν.Ε.Ο.Σ είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κοινοβουλευτικού ελλαδικού κόμματος πραγματεύεται και μιλά για την Βόρειο Ήπειρο. Ο προηγούμενος αρχηγός κόμματος που αναφέρθηκε στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα ήταν το 1960 ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με την ιστορική φράση του ( το δικαίωμα της Ελλάδος στο βορειοηπειρωτικό είναι ιερό και απαράγραπτο). Για να είμαστε δίκαιοι την δεκαετία του 1990 ο τότε πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης με τους περίφημους 6 όρους που είχε θέσει στην τότε κυβέρνηση Μπερίσσα εξέφρασε κάποια πολιτική για το Βορειοηπειρωτικό. Αλλά επειδή μόλις έθεσε τους 6 όρους και με την αλλαγή του Υπουργού Εξωτερικών άλλαξε και η πολιτική της τότε κυβερνήσεως εγκαταλείφθηκαν τα 6 σημεία και ξεκίνησε η πολιτική που μέχρι και σήμερα εφαρμόζεται στο βορειοηπειρωτικό. Κατά καιρούς υπήρξαν πολιτικοί που είτε σε επίπεδο υπουργού είτε και πιο χαμηλά ενδιαφέρθηκαν, ασχολήθηκαν και επίλυσαν ορισμένα θέματα. Αλλά το γεγονός ότι στο βορειοηπειρωτικό τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει εθνική στρατηγική δυστυχώς παραμένει.
Αν σήμερα είχαμε μεταξύ μας έναν γνώστη του διεθνούς δικαίου, θα μας έλεγε ότι το Πρωτόκολλο της Κερκύρας στα σημερινά διεθνή νομικά πράγματα, δεν έχει καμία ισχύ γιατί απλούστατα συνθήκες και συμβάσεις που υπεγράφησαν πριν την ίδρυση του ΟΗΕ (1946), δεν έχουν ισχύ. Βεβαίως, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους, για όλους εμάς τους Βορειοηπειρώτες είναι σημείο αναφοράς και μας εμπνέει έτσι ώστε με σύγχρονα μέσα και μεθόδους να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για το Βορειοηπειρωτικό. Ακριβώς για αυτό το σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ στην συνέχεια της ομιλίας μου.
Όπως όλοι γνωρίζετε στην Βόρειο Ήπειρο σήμερα, ζει η μειοψηφία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αφού η συντριπτική πλειοψηφία - θέλω να ελπίζω προσωρινά - ζει και εργάζεται στον ελλαδικό χώρο. Το 1991 με την κατάρρευση του δικτατορικού συστήματος, έφυγε ένα μέρος των Βορειοηπειρωτών από την Βόρειο Ήπειρο αλλά όσο περίεργο και αν φαίνεται η μεγάλη πλειοψηφία δεν έφυγε τότε αλλά αργότερα και με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα:
Α. Το 1994 με την καταδίκη των 5 στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και φυλάκιση δεκάδων άλλων
Β. Το 1997 με την υποτιθέμενη εξέγερση
Πέραν των μαζικών κυμάτων φυγής που προκλήθηκαν από τα παραπάνω γεγονότα, υπάρχει μία συνεχής τάση εγκατάλειψης η οποία προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως η άρνηση επιστροφής των περιουσιών, η παντελής έλλειψη υποδομών, το χαμηλότατο επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας, τα συχνά φαινόμενα απρόκλητης κρατικής βίας κ.α..
Τα τελευταία χρόνια ενώ τα απομακρυσμένα και τα ορεινά χωριά, σχεδόν άδειασαν και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Στις κωμοπόλεις και τα κεφαλοχώρια (όπως Χιμάρα, Δερβιτσάνη κ.α.), εμφανίζεται μία τάση επιστροφής κάποιων συμπατριωτών μας καθώς και η συγκέντρωση των εναπομεινάντων στα μικρά χωριά, στα κέντρα αυτά. Το συγκεκριμένο γεγονός φαίνεται ότι ενόχλησε το αλβανικό κράτος και επιδίδεται σε καινούριες διώξεις και μεθοδεύσεις έτσι ώστε η συντελούμενη εθνοκάθαρση να ολοκληρωθεί. Ενδεικτικά αναφέρω κάποια σχετικά γεγονότα:
Α. Συστηματική υφαρπαγή περιουσιών από τους νόμιμους ιδιοκτήτες με πλαστά έγγραφα και ψεύτικα δικαστήρια.
Β. Πολλά κρούσματα βεβήλωσης ιερών χώρων (εκκλησίες και βυζαντινές μονές)
Γ. Η άθλια προπαγάνδα που συντελείται στα σχολεία της μειονότητας μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια όπου γίνεται λόγος για τις αλβανικές διεκδικήσεις μέχρι την Άρτα.
Δ. Αμείωτα συνεχίζονται οι πολιτικές διώξεις κατά στελεχών της μειονότητας μέχρι και του ίδιου του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δημάρχου Χιμάρας, Βασίλη Μπολάνου. Οι διεθνείς οργανισμοί παρατηρούν και εκθέτουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα κρούσματα βίας και νοθείας κατά των Ελλήνων ψηφοφόρων και των αιρετών τους. Βία που φθάνει σε σημείο μαχαιρωμάτων, πυροβολισμών μέχρι και ρίψη χειροβομβίδων κατά του πλήθους. Πρίν από δύο μήνες, η αλβανική βουλή ψήφισε νόμο ο οποίος στερεί από το κόμμα της μειονότητας την δυνατότητα να έχει εκλογικούς αντιπροσώπους και παρατηρητές στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ε. Ασκείται ψυχολογική βία μέσω των ΜΜΕ. Οποιοσδήποτε ορθώσει ανάστημα και διεκδικήσει αυτονόητα δίκαια των Βορειοηπειρωτών, στοχοποιείται σε σημείο να κινδυνεύει από ανεξέλεγκτους παρακρατικούς πυρήνες (UCK κτλ) οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην Αλβανία.
ΣΤ. Υπάρχουν κρούσματα ένοπλης βίας. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι στην Δερβιτσάνη, περίοδος κατά την οποία συγκεντρώνονται όλοι οι ξενιτεμένοι στο χωριό, επί δέκα ημέρες καθημερινά έπεφταν πυροβολισμοί από το διπλανό χωριό Λαζαράτι, με τα βλήματα να καταλήγουν σε αυλές σπιτιών, να σπάνε τζάμια και να τρυπούν αυλόπορτες της Δερβιτσάνης. Από θαύμα δεν χάθηκαν ζωές. Το συγκεκριμένο χωριό χαίρει μίας ιδιότυπης ασυλίας από το αλβανικό κράτος και τις αρχές του αφού όπως λέγεται και γράφεται σε όλα τα αλβανικά ΜΜΕ είναι άνδρο κακοποιών, εμπόρων ναρκωτικών, λευκής σαρκός κτλ. Τελευταία στο συγκεκριμένο χωριό λειτουργεί κατάστημα όπου πωλούνται σε εξαιρετικά φθηνές τιμές τα προϊόντα από το πλιάτσικο που έγινε στα μαγαζιά της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 2008.
Ζ. Η παραβίαση των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι συνεχής σε ότι αφορά την γραφειοκρατία του αλβανικού κράτους (μη αναγραφή δίγλωσσων πινακίδων, μη έκδοση πιστοποιητικών στην μητρική μας γλώσσα κτλ.)
Η. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων, που φθάνουν στην Αλβανία ενώ θα έπρεπε να διανέμονται αναλογικά και ίσως και κατά προτεραιότητα στις περιοχές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών επενδύεται στον κεντρικό άξονα Τιράνων – Δυρραχίου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΟΜΟΝΟΙΑ (η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου), όλες οι πανηπειρωτικές οργανώσεις του κόσμου καθώς και οι κυριότεροι βορειοηπειρωτικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην Αθήνα, απέστειλαν προσφάτως υπόμνημα προς την Βουλή των Ελλήνων με το οποίο ζητούσαν την μη κύρωση του συμφώνου σύνδεσης και σταθερότητας μεταξύ της Αλβανίας και της Ε.Ε. Είναι άξιον αναφοράς ότι μόνο ο ΛΑΟΣ καταψήφισε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το υπόμνημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και υπερασπιζόμενο εντός του κοινοβουλίου τα αιτήματα που ετέθησαν. Στο σημείο αυτό κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά για την μάχη που δώσατε υπέρ των δίκαιων αιτημάτων μας, τον εισηγητή στην εν λόγω συνεδρίαση κύριο Γεωργιάδη για την εμπεριστατωμένη και δυναμική εισήγησή του, όσο και τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος που ήταν παρόντες στην εν λόγω συνεδρίαση της βουλής και έπραξαν ομοίως. Δυστυχώς δεν πέρασαν λίγες μέρες και οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν και αντί οι Αλβανοί να συμμορφωθούν και να οδεύσουν προς μία ευρωπαϊκή πορεία, ξεθάρρεψαν και αποθρασύνθηκαν σε σημείο
α. την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, το συμβούλιο εφετών Αργυροκάστρου να διατάξει την περαιτέρω παράνομη κράτηση των τεσσάρων κατοίκων της Νίβιτσας με τις εξωπραγματικές κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και αντίστασης κατά της αρχής κατά την διαδήλωση που είχαν πραγματοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου για την προστασία της γης των προγόνων τους.
β. την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε την προσφυγή των πέντε καταδικασμένων σε τριετή φυλάκιση από το εφετείο Αυλώνος Χιμαραίων με τις αστήρικτες κατηγορίες:
- προσβολή της Αλβανίας και των συμβόλων της
- Προώθηση εθνικού μίσους
Δυστυχώς για την έκβαση του εθνικού μας θέματος η εξέλιξη αυτή δικαιώνει και την υπεύθυνη στάση του κόμματός σας στην Βουλή ενώ αύριο η Κυρία Μπακογιάννη μαζί με τον υφυπουργό κύριο Κασσίμη θα βρίσκονται στα Τίρανα και ένας θεός ξέρει τι θα συζητήσουν.
Είμαστε, ως Βορειοηπειρώτες οι τελευταίοι οι οποίοι θα θέλαμε να προσθέσουμε ένα ακόμη πρόβλημα στα ήδη πολλά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι γνωστή σε εμάς η περίφημη φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου «Τι μου ζητάτε; Να αφήσω τους εφοπλιστές της Χίου για να πάρω τους γύφτους της Πρεμετής;» Για αυτό και οι διεκδικήσεις μας καθώς και η πίεση προς την ελληνική πολιτεία, δεν είναι όσο έντονη θα έπρεπε, σε σημείο κάποιοι να μας θεωρούν και αδιάφορους. Κατανοούμε αν και δεν συμφωνούμε με το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και πολλά χρόνια που λέει «δεν παραχωρούμε, δεν διεκδικούμε τίποτα» αλλά ακριβώς η υπεράσπιση του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου εν κατακλείδι έχει να κάνει με αυτή καθεαυτή την ασφάλεια του σημερινού ελλαδικού κράτους. Πιστεύω ότι κατανοείτε όλοι την σημασία για την εθνική ασφάλεια του σημερινού ελληνικού κράτους οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας, της Κρυσταλλοπηγής, να συνορεύουν με Βορειοηπειρώτες και όχι με Αλβανούς, Αλβανοτσάμηδες, Σκοπιανούς ή Κοσσοβάρους
Κατανοούμε ότι οι δυνάμεις του κόμματός σας και οι παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδος είναι συγκεκριμένες άρα αντικειμενικά η ευθύνη σας για την έως τώρα έκβαση του ζητήματος είναι σχεδόν ανύπαρκτη Ακριβώς εδώ πιστεύω ότι ξεκινά ο ρόλος σας έτσι ώστε να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του Βορειοηπειρωτικού ως σημαντικού θέματος και θα ήταν μεγάλη ικανοποίηση για εμάς αν καταφέρετε να βάλετε το θέμα στην πολιτική ατζέντα και πείσετε τα άλλα κόμματα έτσι ώστε επιτέλους να χαραχθεί ενιαία εθνική στρατηγική.
Σίγουρα η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν ήταν ο στόχος και το όραμα όσον αγωνίστηκαν διώχθηκαν και εν τέλει πέθαναν για την Βορειο Ήπειρο. Όμως σε μια Αλβανία η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οδεύει ολοταχώς προς την Ε. Ε εμείς οι βορειοηπειρώτες το να έχουμε στην κατοχή μας την περιουσία που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας, να τηρούμε τα ήθη και τα έθιμα μας, να προάγουμε τον πολιτισμό με λίγα λόγια να συνεχίσουμε να ζούμε ως έλληνες με δεδομένο ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι η γεωγραφική συνέχεια του ελληνικού κράτους θα μπορούμε εμείς οι Βορειοηπειρώτες να πούμε ότι πράξαμε το εθνικό μας χρέος στο ακέραιο.
Τελειώνοντας, αφού ευχαριστήσω την Ν.Ε.Ο.Σ. και τον πρόεδρό της κο Παναγιωτακόπολο θα ήθελα να επισημάνω το εξής:
Αφού δεν έχουμε την δύναμη για την τελική επίλυση του Βορειοηπειρωτικού, δεν μπορούμε να γίνουμε και οι νεκροθάφτες του. Για εμάς το Βορειοηπειρωτικό παραμένει ανοικτό και όσο και αν δεν μας αρέσει να το λέμε νοιώθουμε και είμαστε υπόδουλοι. Και μέχρι να σταματήσουμε να νοιώθουμε έτσι, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε.
No comments:
Post a Comment