Friday, April 03, 2009

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:dperdiki@otenet.gr



Μάρτιος 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 40


Συνάντηση Ομόνοιας - Κ.Ε.Α.Δ. με προέδρους ΒΗπειρωτικών οργανώσεων

(1 Μαρτίου) Ο πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Δ. Βαγγέλης Ντούλες και της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος συναντήθηκαν στην Αθήνα με προέδρους ΒΗπειρωτικών συλλόγων. Στην σύσκεψη εξετάστηκαν οργανωτικά θέματα εν όψει των επικείμενων αλβανικών βουλευτικών εκλογών, δόθηκαν διευκρινήσεις και έγιναν εκτιμήσεις της κατάστασης και της στάσης απέναντι στην αλβανική κυβέρνηση και τον αλβανικό πολιτικό κόσμο γενικότερα. Η σύσκεψη οργανώθηκε από κοινού από ομάδα βορειοηπειρωτικών συλλόγων μεταξύ των οποίων και της «Αναγέννησης».

Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Στις 24 Φεβρουαρίου κατετέθη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προσφυγή κατά των αλβανικών αρχών, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Σχετική ανακοίνωση της «Επιτροπής προσφυγής» μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό συνημμένο.

Ποινή φυλάκισης ζήτησε ο εισαγγελέας για τον Βασίλη Μπολάνο

Ο δήμαρχος της Χειμάρρας και πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος δικάζεται από αλβανικό δικαστήριο της Αυλώνας επειδή αφαίρεσε πινακίδες στην Χειμάρρα που δεν ήσαν και στα ελληνικά γραμμένες, προκειμένου να αντικατασταθούν με άλλες που θα ήσαν και στην ελληνική γλώσσα. Σύμφωνα με την συμφωνία Αλβανίας - Ε.Ε. που υπεγράφη πέρσι, οι πινακίδες στις περιοχές που κατοικεί ελληνικό στοιχείο πρέπει να είναι γραμμένες και στα ελληνικά. Ο δήμαρχος λοιπόν βάσει της συμφωνίας και απηχώντας και το αίσθημα των Χειμαρριωτών ενήργησε σωστά.
Οι Αλβανοί όμως άλλα θέλουν και στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας του δικαστηρίου ζήτησε την καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους και σε χρηματικό πρόστιμο 5 εκατομμυρίων λεκ. Ο εισαγγελέας ανέφερε αστήρικτα επιχειρήματα όπως ότι η αφαίρεση των πινακίδων προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στην Χειμάρρα (!!) και ότι η πράξη αυτή του δημάρχου κόστισε στους Αλβανούς φορολογούμενους 170.000 ευρώ (!!).
Το δικαστήριο δεν έχει ακόμα εκδώσει την απόφασή του.
Όμως αυτή η κατασκευασμένη πολιτική δίκη, όπως και άλλες παρόμοιες που εμφανίστηκαν στην σειρά αυτό τον καιρό έχουν σαν στόχο την τρομοκράτηση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, τον οποίον οι Αλβανοί τον θέλουν φοβισμένο και ακέφαλο ως πρόβατο επί σφαγή. Αυτές όμως οι σπασμωδικές κινήσεις της αλβανικής εξουσίας δείχνουν ποιοι είναι οι πραγματικά τρομοκρατημένοι. Γιατί οι Αλβανοί εξουσιαστές βλέπουν πως οι βορειοηπειρώτες δεν φοβούνται, και βλέπουν το όραμα της δικαίωσής τους όλο και πιο κοντινό. (10/3)

Συμφωνία Ελλάδος - Αλβανίας για την υφαλοκρηπίδα και τα θαλάσσια σύνορα

Η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με την αλβανική με την οποία ρυθμίζεται η υφαλοκρηπίδα και τα θαλάσσια σύνορα των δυο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση μεν θεωρεί εξαιρετική την συμφωνία και ευνοϊκή για την Ελλάδα, χωρίς κανένα από τα προβλήματα που παρουσιάζει η επίτευξη μίας αντίστοιχης ελληνοτουρκικής. Αναλυτές όμως επισημαίνουν ότι η συμφωνία αυτή είναι μία έμμεση αναγνώριση και των χερσαίων συνόρων όταν σύμφωνα με την Monde Diplomatique η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τα ελληνοαλβανικά σύνορα αμφισβητούμενα και το θέμα της Βορείου Ηπείρου εκκρεμές.

Τιμήθηκε ο βουλευτής Μιχάλης Παντούλας από την Ένωση Αδελφοτήτων Λιβαδειάς Β. Ηπείρου

Στις 7 Μαρτίου η Ένωση Αδελφοτήτων Λιβαδειάς Βορείου Ηπείρου πραγματοποίησε την κοπή της πίτας και τον χορό της Ένωσης. Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκε από την Ένωση ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας (ΠΑΣΟΚ) με μία τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην Ένωση και στην επαρχία Λιβαδειάς. Εμείς να συμπληρώσουμε ότι η προσφορά του Μιχάλη Παντούλα στην Βόρειο Ήπειρο είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.

Συγκέντρωση στην Λάρισα για την Βόρειο Ήπειρο

Την Κυριακή 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας συγκέντρωση για την Βόρειο Ήπειρο. Διοργανώθηκε από τον Πατριωτικό Ελληνικό Σύνδεσμο και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ιστορικό του βορειοηπειρωτικού αγώνα, στην σημερινή κατάσταση και ακόμα καταγγέλθηκε η εγκατάλειψη της περιοχής από τις σύγχρονες ελληνικές κυβερνήσεις.

Ημερίδα «Εξελίξεις στα Βαλκάνια και βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός»

Στις 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα, ημερίδα με τίτλο «Εξελίξεις στα Βαλκάνια και βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός». Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός. Παρευρέθησαν και μίλησαν ο υφυπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καθώς και βουλευτές, τέως υπουργοί, ο Έλληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο, και ακόμα πρόεδροι βορειοηπειρωτικών συλλόγων, εκπρόσωπος της «Ομόνοιας» και άλλοι. Σε μία υπερπλήρη αίθουσα κατετέθησαν προβληματισμοί, προτάσεις, σκέψεις και ιδέες. Στην ημερίδα αυτή ετέθησαν οι βάσεις για ένα Πανβορειοηπειρωτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο προσεχές εξάμηνο και σε έναν κεντρικό όργανο των στην Ελλάδα Βορειοηπειρωτών. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από κοινού από ομάδα ΒΗπειρωτικών οργανώσεων, φυσικά και της «Αναγέννησης».

Επίσκεψη Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Τίρανα

Ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισκέφθηκε τα Τίρανα όπου συναντήθηκε με τους Αλβανούς υπουργούς εξωτερικών, οικονομίας εμπορίου και ενέργειας και ευρωπαϊκών υποθέσεων. Ακόμα συναντήθηκε με τον δήμαρχο των Τιράνων Έντυ Ράμα, το αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Με τα μέλη της αλβανικής κυβέρνησης συζήτησε θέματα οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας καθώς και τα έργα που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από την Ελλάδα, ήτοι τον οδικό άξονα Μαυρομάτι - Άγιοι Σαράντα και τον οδικό δακτύλιο του Πωγωνίου. Ακόμα έθεσε στους Αλβανούς συνομιλητές του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα και ζήτησε την επίλυσή τους. Όπως δήλωσε «Θεωρούμε εθνικής σημασίας θέμα την απόδοση των δικαιωμάτων που έχουν οι Έλληνες της περιοχής και θα είμαστε στο πλευρό τους για τις νόμιμες διεκδικήσεις τους». (10/3)

Λαμπρός εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Βόρειο Ήπειρο

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στην Βόρειο Ήπειρο. Στην Δερβιτσάνη έγινε ο κύριος εορτασμός με εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και δοξολογία. Στην συνέχεια ακολούθησε μαθητική παρέλαση και ο εορτασμός έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές των ελληνικών σχολείων της περιοχής. Παρέστησαν πολλοί επίσημοι. Εξαιρετικός ήταν και ο εορτασμός στην Χειμάρρα αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου.

Εκπομπές για την Βόρειο Ήπειρο στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής εκκλησίας

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πειραϊκής εκκλησίας κάλεσε τον πρόεδρο της κίνησής μας Δημήτρη Περδίκη σε μία σειρά τριών εκπομπών αφιερωμένων στην Βόρειο Ήπειρο, το χθες, το σήμερα και το μέλλον. (20 και 27 Μαρτίου και 3 Απριλίου) με παρουσιαστή τον Μανώλη Εγγλέζο - Δεληγιαννάκη.

Συνέδριο Βλάχων στην Μοσχόπολη

(28/3) Πραγματοποιήθηκε συνέδριο Βλάχων στην ιστορική Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου. Σε πνεύμα ενότητας διαπιστώθηκε η ανάγκη συσπείρωσης του ελληνικού στοιχείου. Παρευρέθη η ηγεσία της Ομόνοιας και του Κ.Ε.Α.Δ. καθώς και ο νομάρχης Ιωαννίνων κ. Καχριμάνης ο οποίος απηύθυνε μήνυμα σύμπνοιας.

No comments: