Kush kerkon te largoje bustin e deshmorit te Gjuhes greke Aristotel Guma?

H προτομή του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα

Procedeengs of The III Panhimarjot Conference -

http://www.himara.eu/adver/KHimariot/konferenca3_1.html

Llambro Ruci shvlefteson "argumentat" e Kristo Frasherit, Luan Malltezit, Shaban Sinanit etj

Le të thonë sa të duan Kristo Frasheri, Luan Malltezi, Shaban Sinani etj.se gjuha e parë në Himarë është shqipja dhe më pas greqishtja. E kjo është thënë qartësisht, por vendosmërisht, pa ekuivoke dhe duke e faktuar

Regjistrimi i popullsise-Presidenti Topi: presione nga qarqe ultranacionaliste

“Ndjeshmëria e madhe është sepse nga individë të qarqeve ultranacionaliste tentohet të bëhet një politikë presioni dhe deformacioni të një procesi që duhet të jetë nacional dhe ligjor” Presidenti la të kuptohej se ai ishte ishte edhe për deklarimin e lirë të etnisë dhe fesë

Ivanov: "ende në rajonin tonë qarqet ultranacionaliste veprojnë në dëm të vendeve të tjera".
(Shqip)

In contrast with 52-personality peticion, in the report of Europian Commission it is said that:

There is a lack of accurate data on minorities in Albania. This situation is expected to be addressed by the conduct of a population census in 2011, respecting international standards including the principle of free self-identification. This census will include optional questions on the ethnic origin, religious affiliation and mother tongue of respondents.

Pse nuk i jepet shtetesia shqiptare fortlumturise se tij Anastasios?

Lufta midis civilizimeve ne Shqiperi e gjen shprehjen ne luften frontale te qarqeve ateiste dhe antikrishtere qe perfaqesohen deri ne kupolen e shtetit per 20 vjet rresht dhe kontrollojne totalisht mediat.
S ipas raportimeve te ShIK-ut dhe shtypit, fondametaliste musilmane kane marre shtetesi shqiptare, kurse kryepeshkopi dekorohet nga Presidenti por ende nuk i ploteson kushtet per shtetesi megjthe qendrimin permanent prej 19 vjetesh ne Shqiperi !!!!


Friday, April 03, 2009

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Posted by: internationalaffairs1 Νοεμβρίου 2, 2008
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας , είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους Ελληνες και τους Αλβανούς απο το 1990, και θα τους απασχολήσει για πολλές δεκαετίες ακόμα μέχρις ότου οι σχέσεις εξομαλυνθούν πλήρως ως αναπόφευκτη συνέπεια της Ευρωπαικής ολοκλήρωσης .
Η διαδικασία της εξομάλυνσης, δεν αρχισε κάν.Και δεν θα μπορούσε, διότι υπήρχαν και υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, υπήρχε μιά πολιτική αστάθεια και έλλειψη δημοκρατικών θεσμών απο την πλευρά της Αλβανίας για πολλά χρόνια, και τέλος υπήρχαν και υπάρχουν οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών οι οποίες δεν βοηθούν την εξομάλυνση.Τέλος, υπάρχουν οι εθνικισμοί απο τις 2 πλευρές.Ολα αυτά, δημιουργούν χρονοτριβές και καθυστερήσεις.
Το μόνο σίγουρο για το μέλλον, είναι ότι οι δύο χώρες θα οδηγηθούν σε μιά εξομάλυνση των σχέσεων τους.Αυτό άλλωστε είναι και προς το συμφέρον και των δύο.Το θέμα απλά είναι, πότε θ’αρχίσει η εξομάλυνση και πόσο θα κρατήσει η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Το πότε θ’αρχίσει είναι το κρίσιμο σημείο.Διότι όταν αρχίσει, θα ολοκληρωθεί γρήγορα.Είναι κρίσιμο το σημείο αυτό, διότι πρέπει με κάποιο τρόπο να πεισθούν και οι δύο παράλληλα ότι πρέπει ν’αρχίσει η εξομάλυνση.Μέχρι τότε, ξένοι παράγοντες μπορούν να παίζουν παιχνίδια με τις δύο χώρες και τις σχέσεις τους.
Η Ελλάδα, ακολουθεί εδώ και χρόνια, ορθά, την οδό της συνεργασίας με την Αλβανία, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στον εαυτό της ότι αφού η ίδια θέλει την εξομάλυνση, και κάνει και κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, η άλλη πλευρά θα ακολουθήσει.Ετσι, θεωρεί, ότι έχει αρχίσει η εξομάλυνση, και ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης της εξομάλυνσης, το οποίο θα πάρει κάποιο χρόνο.
Η Αλβανία, δεν ακολουθεί την οδό της συνεργασίας με την Ελλάδα (πάντως δεν δείχνει με σοβαρές ενέργειες ότι το κάνει ), αλλά δεν μπορούμε να πούμε απο την άλλη πλευρά ότι επιδιώκει την ένταση.Αυτό γίνεται, διότι μέχρι τώρα, είχε άλλες προτεραιότητες, αλλά και διότι θεωρεί ότι για ν’αρχίσει η διαδικασία της εξομάλυνσης, πρέπει να πάρει κάτι απο την Ελλάδα.Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής της 9/3/2008, ο Πρόεδρος Μπερίσα δήλωνε ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Αλβανίας για τα επόμενα χρόνια, είναι
-κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου
-ενταξη στην Ευρωπαική Ενωση
-κατοχύρωση της συμφωνίας της Αχρίδας για τα δικαιώματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ
Οπως βλέπουμε, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες της Αλβανίας.
Εδώ που τα λέμε, γιατί να θέλει, και μάλιστα με προτεραιότητα, να εξομαλύνει η Αλβανία τις σχέσεις της με την μεγαλύτερη χώρα με την οποία συνορεύει ;Γιατί να θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την χώρα που φιλοξενεί το 20% του πληθυσμού της και απο την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων ;
Μήπως αυτή η χώρα απειλεί να της επιτεθεί;
Μήπως αυτή χώρα προβάλλει εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της ;
Μήπως αυτή η χώρα θέλει να περιορίσει τον αριθμό των Αλβανών που ζούν στην Ελλάδα ;
Μήπως αυτή η χώρα δίστασε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Αλβανίας για το ΝΑΤΟ ;
Μήπως αυτή η χώρα περιόρισε την οικονομική της βοήθεια προς την Αλβανία ;
Ποιός λοιπόν ο λόγος να εξομαλύνει η Αλβανία τις σχέσεις της με την Ελλάδα ; Η Ελλάδα, τις εξομάλυνε με την Αλβανία χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Η επίλυση των διαφορών, έχει πολλές φορές σχέση και με την σοβαρότητα των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη και απο τις δύο πλευρές να λύσουν τις διαφορές.Εχω την αίσθηση, ότι απο ελληνικής πλευράς οι υπεύθυνοι όποιοι κι’ αν ήταν διαχρονικά, δεν ήταν σοβαροί.Αν ήταν σοβαροί, οι δύο πλευρές θα είχαν ήδη αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης.
Το μέλλον θα δώσει κι άλλες ευκαιρίες για ν’αρχίσει αυτή η διαδικασία.Η πρώτη ευκαιρία, θα δοθεί με την παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία είναι καθ οδόν προς τα Βαλκάνια.
Εχω όμως την αίσθηση ότι η εξομάλυνση δεν θ’αρχίσει σύντομα.Διότι για ν ‘αρχίσει πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνοι απο την πλευρά της Ελλάδας που θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.Πως όμως να κρίνουν την ευκαιρία ως ευκαιρία εξομάλυνσης και να την εκμεταλλευτούν, όταν θεωρούν ότι η εξομάλυνση έχει ήδη αρχίσει ;Δεν τους χρειάζεται να το επιβεβαιώσουν αυτό στην πράξη με χειροπιαστές ενέργειες της Αλβανίας.Τους αρκούν οι ενέργειες τους καλής θέλησης.
Ευτυχώς για την Ελλάδα, που το θέμα αυτό θα λυθεί με καλό τρόπο σε βάθος χρόνου.Είναι όπως η φωτιά που ξέρουμε ότι μιά μέρα θα σβήσει.Αν υπάρχουν εκπαιδευμένοι και σοβαροί πυροσβέστες η φωτιά θα σβήσει με την τέχνη τους.Αν δεν υπάρχουν, η φωτιά θα σβήσει όταν ανταμώσει την θάλασσα.
Στην περίπτωση των Ελληνο-Αλβανικών σχέσεων, αλλά και όλων των Ελληνο-….χ… σχέσεων, ξέρουμε πλέον τώρα, ότι υποχρεωτικά θα περιμένουμε κάθε φορά, η φωτιά ν’ ανταμώσει την θάλασσα.
internationalaffairs1

No comments: