Friday, May 29, 2009

«Εφυγε» ο Λάμπρος Παπαντωνίου

Dear friends,
I am sorry to tell you that we today we lost a good friend. Mr Lambros Papantoniou. a friend to all Greeks all around the world. 5 years ago i spoke with him on the phone for the first time, and since then we spoke or emailed each other at least once a week. He constantly was there for our issues , no matter what. Northern Epirus, Macedonia, Cyprus, Costantinople. Thank you Lambro
Demetrios Koutoulas

«Εφυγε» ο Λάμπρος Παπαντωνίου

«Æųµ» ¿ ¬¼ÀÁ¿Â  ±À±½Äɽ¯¿Å
Δύσκολες ώρες για την οικογένεια του Ελεύθερου Τύπου που έχασε τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο Λάμπρο Παπαντωνίου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών το πρωί της Πέμπτης στο νοσοκομείο Georgetown της Ουάσιγκτων όπου νοσηλευόταν εδώ και αρκετό διάστημα.


Ο Λάμπρος Παπαντωνίου, γνωστός στην επίσημη Ουάσιγκτων για δεκαετίες ως «Mr. Lambros», εργάστηκε ως διπλωματικός ανταποκριτής της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και του «Ράδιο Θεσσαλονίκη», καθώς και της ελληνο-αμερικανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας “Greek News”. Ενώ, άρθρα και συνεργασίες του δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες ελληνικά και ξένα έντυπα.


Ο Λάμπρος Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Μάνδρα της Ξάνθης, από Μικρασιάτες γονείς, πρόσφυγες του 1922.


Απόφοιτος της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έφθασε στην Αμερική το 1973, όπου σπούδασε διεθνές δίκαιο και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϋ) στο οποίο και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ.


Το 1975, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα και σύντομα ειδικεύτηκε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια της σημαντικής καριέρας του, ο Λάμπρος Παπαντωνίου δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα και έλαβε μέρος ως ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο και Αυστραλία.


Μέλος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτων, ο Λάμπρος Παπαντωνίου αφήνει πίσω του πέρα από τους συγγενείς και φίλους, ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική δημοσιογραφική παρουσία στην Ουάσιγκτων. Η μεγάλη γνώση, η εμπειρία, η καθολική αποδοχή από τους συνομιλητές του, αλλά και το πάθος του για την Ελλάδα και την ελληνικότητα θα τον κατατάξουν στην μνήμη ως ένα από τους σπουδαίους έλληνες που έζησαν σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.


Το ΔΣ της εταιρείας «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ ΑΕ» εξέδωσε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο:


«Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ ΑΕ», διακατεχόμενο από βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ εξαίρετου δημοσιογράφου και ανταποκριτή της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» στην Ουάσιγκτον, επί σειρά ετών, αποφάσισε: 1. να κατατεθεί στέφανος επί της σορού του μεταστάντος. 2. Να παραβρεθεί στην κηδεία του, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου. 3. Να κατατεθεί το ποσόν των 3.000 ευρώ στη μνήμη του μεταστάντος, σε ίδρυμα καθ’ υπόδειξη της οικογένειας. 4. Να επιδοθεί το παρόν στην οικογένεια του εκλιπόντος».



Συλλυπητήρια μηνύματα


«Για το θάνατο του Λάμπρου Παπαντωνίου που για πάνω από τρεις δεκαετίες υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και τα εθνικά θέματα με απαράμιλλη αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια και επιμονή, εκφράζω τη βαθειά μου θλίψη. Θα μας λείψουν το πάθος και ο λόγος του», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Ευάγγελος Αντώναρος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Λάμπρος Παπαντωνίου υπηρέτησε με αγωνιστικότητα, συνέπεια και πάθος το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Με όπλο την πένα του και την αγάπη του για την πατρίδα έδωσε μάχες για τα δίκαια του Ελληνισμού και τα ζητήματα της Ομογένειας στις ΗΠΑ, όπου έζησε και εργάστηκε για δεκαετίες. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».


Στο μήνυμά της η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη βαθειά θλίψη της για την απώλεια του μαχητικού και ασυμβίβαστου δημοσιογράφου που για δεκαετίες εργάσθηκε ακούραστα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


«Βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Με αφετηρία την αγάπη του για την πατρίδα, υπηρέτησε με πάθος τη δημοσιογραφία και την υπόθεση του Ελληνισμού της Αμερικής, ως γέφυρας φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο Λάμπρος Παπαντωνίου θα μας λείψει στα ταξίδια μας στην Αμερική», σημείωσε η κα Ντόρα Μπακογιάννη.

No comments: