Sunday, June 07, 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 42-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:[dperdiki@otenet.gr]

Μαϊος 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 42

Ο εορτασμός της επετείου του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας

Την Κυριακή 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στο Δελβινάκι, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν Θεία λειτουργία και δοξολογία για τους αγωνιστές του Αυτονομιακού Αγώνα, χοροστατούντος του μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου. Τρισάγιο στον τάφο του μητροπολίτη Βασιλείου, υπουργού της κυβέρνησης της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον σεβασμιώτατο κ.κ. Ανδρέα. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Ηρώο όπου έγινε κατάθεση στεφάνου, ανάγνωση ψηφίσματος και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Επίσκεψη Θεόδωρου Κασσίμη στην Βόρειο Ήπειρο

Ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Κασσίμης περιόδευσε στην Βόρειο Ήπειρο (25-27 Μαΐου).

Στην περιοδεία του ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε πάμπολλα χωριά και πόλεις της Βορείου Ηπείρου όπου εγκαινίασε αναρίθμητα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία και εκτελέσθηκαν με επίβλεψη του ελληνικού προξενείου Αργυροκάστρου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κασσίμης εγκαινίασε έργα οδοποιείας στην Κακαβιά, Βοδίνο, Φράστανη, Κελέζι, Μεσοπόταμο, Κρανιά, Φοινίκη και Βρυώνη, γέφυρα στο Βρωμερό, αντλιοστάσιο στην Γορίτσα και την πλατεία του χωριού στην Τσούκα. Συνολικά εκτελέσθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση 36 έργα στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Πρεμετής, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά την ζωή των Βορειοηπειρωτών. Ακόμα ο κ, Κασσίμης, τον οποίον παντού τον υποδέχθηκαν με ανείπωτη χαρά, με τραγούδια, χορούς και δώρα, επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριο και το εκκλησιαστικό λύκειο στην ίδια πόλη. Στην συνέχεια ανεχώρησε για την Χειμάρρα όπου τον υποδέχθηκε στο δημαρχείο ο δήμαρχος και πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλης Μπολάνος. Έχουμε χάσει πλέον τον λογαριασμό πόσες επισκέψεις έχει πραγματοποιήσει στην Βόρειο Ήπειρο ο κ. Κασσίμης. Σίγουρα αυτό δείχνει ένα έμπρακτο ενδιαφέρον και μία συμπαράσταση που βρίσκεται επιτέλους στην σωστή κατεύθυνση. Να σημειώσουμε ακόμα δύο σημαντικά σημεία από τις δηλώσεις του Έλληνα υφυπουργού. «Ο Ελληνισμός πρέπει να στηριχθεί στις εστίες του» και ακόμα «Διανοίγονται ευοίωνες προοπτικές».

Επίσκεψη της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ - Κ.Ε.Α.Δ. στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλης Μπολάνος και ο πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Δ. Βαγγέλης Ντούλες έφθασαν στην Αθήνα, όπου είχαν μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις. Επισκέφθηκαν την κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο εξωτερικών. Ακόμα συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο. Στην συνέχεια συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Καρατζαφέρη. Επίσης πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση με τους προέδρους βορειοηπειρωτικών συλλόγων, αδελφοτήτων, και άλλων ασχολουμένων ενεργά με το ΒΗπειρωτικό.

Οι κ. Ντούλες και Μπολάνος ανέλυσαν την πολιτική κατάσταση μετά τον νέο εκλογικό νόμο. Ακόμα εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους κατέστη αναγκαία η εκλογική συνεργασία με το Σ.Κ.Α.

Χάσαμε τον Λάμπρο Παπαντωνίου

Στις 28 Μαΐου έφυγε από την ζωή ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, διαπιστευμένος στην Ουάσιγκτων και ανταποκριτής του Ελεύθερου Τύπου και άλλων ελληνικών ΜΜΕ. Τα τελευταία 35 χρόνια υπερασπιζόταν με τεράστιο σθένος τα ελληνικά εθνικά θέματα και ιδιαίτερα το ΒΗπειρωτικό. Στις συνεντεύξεις τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ μόνιμα ρωτούσε τον εκπρόσωπο τύπου για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου. Η φράση “yes Mr. Lambros, Albania again” έμεινε πια στην ιστορία. Αιώνια η μνήμη σου Λάμπρο.

Προσφορά βιβλίων από την βουλή των Ελλήνων

Ο πρόεδρος της βουλής κ. Σιούφας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημά μας, μας διέθεσε ποσότητα βιβλίων από τις εκδόσεις της βουλής. Οι εκδόσεις αυτές είναι ιδιαίτερα καλαίσθητες, επιμελημένες και πολυτελείς με θέματα από την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Τα βιβλία αυτά παρελήφθησαν ήδη και σύντομα θα αρχίσουμε την διανομή τους σε βιβλιοθήκες, σχολεία και πολιτιστικά κέντρα της Βορείου Ηπείρου. Θα δοθούν ακόμα σε μαθητές σαν επιβράβευση για τις μαθητικές τους επιδόσεις.

Βορειοηπειρώτες υποψήφιοι στις ευρωεκλογές

Στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, δυο κόμματα περιέλαβαν στα ψηφοδέλτιά τους και Βορειοηπειρώτες υποψήφιους Η Νέα Δημοκρατία τον Λευτέρη Δημητρίου, πρόεδρο της Παγκύπριας Ένωσης Βορειοηπειρωτών. Ο ΛΑ.Ο.Σ. τον Μπάμπη Καραθάνο, πρόεδρο του συλλόγου Βορειοηπειρωτών και ασχολούμενο επί δεκαετίες ενεργά με το βορειοηπειρωτικό. Επίσης την Αθηνά Κρεμμύδα, γραμματέα της ΝΕ.Ο.Σ. (νεολαίας του ΛΑ.Ο.Σ.)

Εγκαινιάσθηκε το εκλογικό κέντρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ - Κ.Ε.Α.Δ.» στην Αθήνα

Στις 28 Ιουνίου πραγματοποιούνται οι αλβανικές βουλευτικές εκλογές. Στην Ομόνοια, Πειραιώς 6 4ος όροφος, εγκαινιάσθηκε το εκλογικό κέντρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ - Κ.Ε.Α.Δ.» από τον πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλη Μπολάνο. Η προσπάθεια είναι μεγάλη, η κινητοποίηση των ετεροδημοτών ΒΗπειρωτών, για να πάνε στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να ψηφίσουν

Θεόδωρος Φαλτσέτας και Ηλέκτρα Κίκη ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου

Την Κυριακή 31 Μαΐου ο πρόεδρος της Σ.Φ.Ε.Β.Α. Θεόδωρος Φαλτσέτας (και μέλος της «Αναγέννησης») και η Ηλέκτρα Κίκη, Γ. Γραμματεύς της ομοσπονδίας αδελφοτήτων Άνω Δρόπολης «Οι Σελλοί» τέλεσαν τους γάμους των, στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντος, στου Ζωγράφου. Την γαμήλια τελετή παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος και πολλοί πρόεδροι ΒΗπειρωτικών συλλόγων. Ευχόμαστε στο νέο ζευγάρι ζωή ευτυχισμένη και με πολλούς απογόνους. Ακόμα ελπίζουμε πως οι υποχρεώσεις του γάμου δεν θα ανακόψουν την αγωνιστικότητα στο ΒΗπειρωτικό, η οποία τους διακρίνει.

Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Σε συνέχεια της ενημέρωσής σας (ενημ. δελτίο 40), για την υπόθεση αυτή σας πληροφορούμε ότι στις 14 Μαΐου έγινε νέα κατάθεση ντοκουμέντων και υπογραφών και από άλλους ΒΗπειρώτες. Η διαδικασία αυτή θα συνεχισθεί, μέχρι ότου το I.C.C. αποφασίσει για την παραπέρα πορεία.

Σας γνωστοποιούμε ότι, άρχισε η «συγκομιδή» υπογραφών και από Έλληνες «απανταχού της Γης» και βέβαια, περιμένουμε και τη δική σας συμμετοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθύνεσθε στο e-mail: epitrophprosfyghs@yahoo.gr ή στην ταχυδρομική διεύθυνση ΤΘ 3740, 102 10 Αθήνα.

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: