http://www.pasok.gr/portal/
ημ. Δημοσίευσης : 03/06/2009 15:39
ΑΘΗΝΑΙΩΝ , 3/6/2009
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , Ομιλία, Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με εκπροσώπους Ομογενών Βορειοηπειρωτών, στους οποίους απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Αγαπητοί συμπατριώτες, συμπατριώτισσες.
Φίλες και φίλοι.
Ευχαριστώ τον Κώστα Αλεξίου, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας για τη φιλοξενία και την πρόσκληση. Τον Γιώργο Τζουμάκα, τον Άρη Κατσαλίδα, τον Αντιπρόεδρο της Νεολαίας των Βορειοηπειρωτών. Και με την ευκαιρία, να στείλουμε ένα μήνυμα στη νεολαία.
Είναι κρίσιμη η ψήφος της Κυριακής και, η νέα γενιά έχει το δικαίωμα της επιλογής. Επιλογής για μια νέα πορεία για την Ελλάδα. Μια νέα πορεία, όπου συμμετέχουμε όλοι για να διαμορφώσουμε μια άλλη Ευρώπη που θέλουμε και στην οποία αποφασίζουμε για την Ελλάδα.
Αποτελεί χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας, σε ανθρώπους που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα τους οι αξίες του Ελληνισμού. Αξίες, τις οποίες εσείς διαφυλάξατε, και σε πολύ δύσκολους καιρούς. Με υψηλό φρόνημα πορευτήκατε, με αξιοπρέπεια. Διασώσατε την ελληνικότητα. Κερδίσατε μάχες ζωής.
Βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, για να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε μαζί αυτούς τους αγώνες. Θα δίνουμε αγώνες που θα τους κερδίζουμε γιατί έχουμε όραμα και πίστη στις δυνάμεις του Ελληνισμού. Και όπως σας είπε και ο Κώστας Αλεξίου, οι ρίζες οι δικές μου είναι και από την Ήπειρο. Και όχι μόνο από το Καλέντζι της Ηπείρου, το οποίο λέγεται ότι έγινε μετά το Καλέντζι της Αχαΐας, αλλά ο προπάππους μου, που ήταν τότε εξόριστος από την Πολωνία, εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα. Παντρεύτηκε Γιαννιώτισσα, την κόρη του Μανάρη, που ήταν τότε Διευθυντής της Ζωσιμαίας Σχολής. Ο ίδιος, ως μηχανικός, μαζί με τον Καραπάνο, ανακάλυψαν τη Δωδώνη και, στους Βαλκανικούς Πολέμους, είχε τα σχέδια του Μπιζανίου και, ως επαναστάτης, θέλοντας να βοηθήσει στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, έδωσε τα σχέδια στον ελληνικό στρατό, για να μπορέσει να απελευθερώσει την πόλη των Ιωαννίνων. Έτσι όταν λέω, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, το εννοώ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών με τον Κάρολο Παπούλια, αργότερα με το Θόδωρο Πάγκαλο, και, μετά, κι εγώ ο ίδιος, πάντα με τις πράξεις μας, ενισχύσαμε την Ομογένεια. Στηρίξαμε με αποφασιστικότητα τους αγώνες σας για ανθρώπινα δικαιώματα. Για την τήρηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία.
Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε σημαντικές πολιτικές στήριξης ένταξης των Βορειοηπειρωτών στην ελληνική κοινωνία, με την δωρεάν, όπως είπατε κι εσείς, χορήγηση ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τα κρατικά μας νοσοκομεία. Με τη θεσμοθέτηση του ειδικού δελτίου ταυτότητας Ομογενών. Με τη χορήγηση επιδόματος στους σπουδαστές για τέσσερα χρόνια. Με τη διευκόλυνση της πρόσληψής τους στο δημόσιο τομέα. Με τη χορήγηση σύνταξης του ΟΓΑ στους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες.
Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία πολιτογράφησης των Βορειοηπειρωτών, αλλά και ρύθμισης του θέματος της στρατιωτικής θητείας. Όταν προσπαθήσαμε, το 2003, να υλοποιήσουμε την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, αντιμετωπίσαμε την κατηγορηματική αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας. Και αν αργήσαμε μέχρι το 2003, ήταν διότι, όπως ξέρετε πολύ καλά, υπήρχε πολλή συζήτηση γύρω από το ζήτημα της διπλής ιθαγένειας. Όμως, αμέσως, και ως αντιπολίτευση, καταθέσαμε δύο προτάσεις νόμου, στηρίζοντας το δικό σας αίτημα, και μαζί αναγκάσαμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το αίτημα για την απονομή της ιθαγένειας. Γιατί υπάρχει διαφορετικό πρόταγμα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Η δική μας θέση, μέσα από αρχές και αξίες, είναι ότι θεωρούμε πως είναι υποχρέωση του κράτους, ενός κράτους Δικαίου, να ληφθεί ένα μέτρο, μέσω του οποίου οι Βορειοηπειρώτες θα ενταχθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία και έτσι θα ορίζουν την τύχη τους. Αυτή είναι η απονομή της ιθαγένειας. Κράτος Δικαίου σημαίνει ίσα δικαιώματα για όλους. Αυτή είναι η βάση της Δημοκρατίας. Είναι η βάση της συνοχής της κοινωνίας. Είναι η βάση μιας κοινωνίας ευημερούσας, που έχει προοπτική και δημιουργικότητα. Είναι η βάση τού να αισθανθεί ο κάθε πολίτης και, βεβαίως, ο Βορειοηπειρώτης, και την ελευθερία της Δημοκρατίας και τη σιγουριά της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.
Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία έχει μια άλλη αντίληψή, η οποία, δυστυχώς, έχουμε ξαναδεί τα τελευταία πέντε χρόνια ότι, αυτή η αντίληψη παραμένει και θα έλεγα ότι είναι και ενισχυμένη από τη λογική με την οποία κυβερνά τη χώρα. Είναι η λογική η πελατειακή, η σχέση η πελατειακή. Που θέλει την εξάρτηση, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία του πολίτη. Εκμεταλλευόμενη την αδυναμία, την ανάγκη και το πρόβλημα. Ουσιαστικά, μέσα από την αδυναμία, θέλει να ελέγξει και να εξαρτήσει. Γι' αυτό υπάρχει διαφορά.
Εμείς θέλουμε την ελευθερία, τη συμμετοχή, τη σιγουριά Η Νέα Δημοκρατία την εξάρτηση, την ανασφάλεια, τον έλεγχο. Εμείς λέμε δικαιώματα σε όλους. Αυτοί λένε προνόμια στους «ημέτερους», στους δικούς μας.
Γι' αυτό παλεύουμε για μια κοινωνία Δικαίου. Ένα κράτος Δικαίου, που θα διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων. Και είναι κρίμα που διαπιστώνω πως τα περισσότερα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών παραμένουν εκκρεμή και δεν βρίσκουν λύσεις.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα αντιμετώπισε περιστασιακά, χωρίς συνολική πολιτική. Αδυναμία στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες, αστοχίες, καθυστερήσεις στην κοινωνική ένταξή τους.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι πίσω απ' τις υποσχέσεις, κρύβεται μια επικίνδυνη για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς μικροκομματική νοοτροπία στην αντιμετώπιση των ζητημάτων του Ελληνισμού.
Δείτε τι γίνεται με το θέμα της ιθαγένειας. Εκεί όπου η Νέα Δημοκρατία αρνιόταν την ιθαγένεια, μετέτρεψε αυτό το δικαίωμα της πολιτογράφησης, σε μια πελατειακή σχέση, λειτουργώντας και επιλεκτικά, και με αργούς ρυθμούς. Επιχειρεί δηλαδή να κρατήσει τους Βορειοηπειρώτες σε ομηρία. Ενώ εμείς λέμε, είναι δικαίωμά σας να έχετε την ιθαγένεια. Είναι θέμα που θα πρέπει να λυθεί με διαφάνεια, να αποδίδεται άμεσα, και χωρίς καμία γραφειοκρατική ή άλλη ρουσφετολογική καθυστέρηση.
Δυστυχώς, σήμερα, τα 2/3 των συμπατριωτών μας εξακολουθούν να στερούνται της ελληνικής ιθαγένειας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη σύνταξη του ΟΓΑ των ηλικιωμένων. Σήμερα, όμως, απαιτείται με βάση τις εμπειρίες που αποκομίσαμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, τις δεσμεύσεις μας, και να εξαλείψουμε κάθε διάκριση εις βάρος των Βορειοηπειρωτών.
Για μας, είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας μας η οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα και, βεβαίως, η στήριξη της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες, με συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία δεσμευόμαστε.
Πρώτον. Για άμεση, χωρίς διακρίσεις και με διαφάνεια, απόδοση της ιθαγένειας σε όλους τους Ομογενείς που τη δικαιούνται.
Δεύτερον. Για την εξέταση των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων όλων των Ομογενών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, για την λήψη σύνταξης του ΟΓΑ.
Τρίτον. Για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και επενδύσεων, στις περιοχές όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, με έμφαση στις κοινωνικές υποδομές, τον πολιτισμό, το ειδικό δίκτυο, την ύδρευση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Όπως έχω πει και σε πολλές πόλεις της Ηπείρου, και αυτό αφορά βεβαίως και τις περιοχές της Αλβανίας, των Βορειοηπειρωτών, η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα, στο οποίο μπορεί να πρωτοπορήσει η Ήπειρος και, βεβαίως, θα μπορέσουν να πρωτοπορήσουν και οι Βορειοηπειρώτες, γιατί η πράσινη ανάπτυξη συνδυάζει το παρθένο περιβάλλον, την ομορφιά, με τον πολιτισμό και τα προϊόντα αξίας.
Αυτό θα θέλαμε να δούμε και στις δικές μας κοινότητες που υπάρχουν στην Αλβανία, στην Βόρειο Ήπειρο, ώστε να μπορεί να υπάρξει πραγματικά αυτή η επιχειρηματικότητα, που θα αναδείξει την αξία και του πολιτισμού μας και, βεβαίως, την αξία των προϊόντων και της επιχειρηματικότητας των νέων Βορειοηπειρωτών.
Τέταρτον. Την αποτελεσματική προστασία της ιδιοκτησίας των Βορειοηπειρωτών.
Και πέμπτον, την τόνωση της παιδείας, με την ανέγερση σχολικών μονάδων, την παραγωγή σχολικών βιβλίων, ώστε να διδάσκονται τα παιδιά και την ιστορία, και τον πολιτισμό, και τη γεωγραφία.
Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία δυνατοτήτων σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Δεσμευόμαστε για την επιμορφωτική και οικονομική στήριξη των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αλβανία.
Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι, εμάς, μας βρίσκει παντελώς αντίθετους η απουσία θέσης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τις διώξεις των Ομογενών. Σιγή για την αμετάκλητη, ερήμην καταδίκη σε πολυετείς φυλακίσεις πέντε Ομογενών, καθώς και για την καταδίκη του Προέδρου της Ομόνοιας, του Δημάρχου Χειμάρας, του κ. Μπολάνο. Είναι απαράδεκτη η σιγή της σημερινής κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ, απ' τις αρχές της δεκαετίας του '90, εργάστηκε συστηματικά και για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία. Την προσέγγιση της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, πάντα όμως με την υποχρέωση και της γείτονος χώρας, της Αλβανίας, να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋποθέσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα ιδιαίτερα δικαιώματα που έχει και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Είναι απαραίτητο να αντιλαμβάνεται και η άλλη πλευρά τις δικές της υποχρεώσεις. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερης σημασίας υπό το πρίσμα των Ευρωεκλογών, διότι στις 7 Ιουνίου αποφασίζουμε και για το ποια Ευρώπη θέλουμε και, βεβαίως, και για μια νέα αρχή για την Ελλάδα.
Διεκδικούμε εμείς, οι σοσιαλιστές, πολύ συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες. Πρώτα απ' όλα, οι σοσιαλιστές της Ευρώπης, έχουμε θέσεις στο πρόγραμμά μας για συστηματικές δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας, για χρηματοδότηση σοβαρών και άμεσων προγραμμάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Διεκδικούμε ένα Σύμφωνο Απασχόλησης Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, για την εργασία, για δουλειές στην Ευρώπη. Μια ευρωπαϊκή πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη. Διαφάνεια στη λειτουργία όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και στη διαχείριση των αποθεματικών τους.
Διότι και εκεί, υπήρξε τεράστια οικονομική κρίση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη, όπως παραλίγο και στην Ελλάδα, όπου κοντέψαμε να χάσουμε τεράστια ποσά από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία πήγαιναν σε τοξικά ομόλογα. Εάν δεν είχε αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ, τότε που μας κατηγορούσαν, σήμερα, τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία θα ήταν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.
Ζητάμε επίσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα απ' την πρόσβασή τους σε όλες τις πιστωτικές υπηρεσίες και δυνατότητες. Και βέβαια, διεκδικούμε και μια αλλαγή πορείας της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια.
Θέλουμε την Ελλάδα να πρωτοπορεί, όπως πρωτοπορούσε επί των ημερών μας, για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαιτεί βεβαίως να εκπληρώσουν και οι χώρες αυτές τις προϋποθέσεις του σεβασμού των κανόνων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά απαιτεί απ' την άλλη πλευρά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει σε αυτή την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για να τους βοηθήσει να φτάσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο, για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, δυστυχώς, η κυβέρνηση απουσιάζει απ' αυτή την προσπάθεια της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ εμείς θα βάλουμε το θέμα αυτό ως κύρια προτεραιότητά της εξωτερικής μας πολιτικής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι' αυτό θα προχωρήσουμε, λαού θέλοντος, αύριο, ως κυβέρνηση, σε πέντε εθνικές προτεραιότητες.
Ισχυρή φωνή της Ελλάδας και πάλι στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική.
Δεύτερον. Πράσινη ανάπτυξη, με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου που παράγεται.
Τρίτον. Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδείας για όλους.
Τέταρτον. Κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει σε όλους δικαιώματα υγείας, ποιοτικής υγείας, πρόνοιας, αξιοπρεπούς σύνταξης.
Και πέμπτον. Ένα κράτος Δικαίου. Την αναδόμηση του κράτους, που βάζει πρώτα τον πολίτη.
Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, προχωράμε μπροστά με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με σιγουριά, ότι ήρθε η ώρα του πολίτη. Να πιστέψουμε και πάλι στις δυνάμεις μας.
Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός, το ξέρετε πολύ καλά, το ξέρω και εγώ, και εγώ είμαι παιδί της διασποράς, η διασπορά έχει σε κάθε γωνιά της γης διαφορετική ιστορία, και η δική σας ήταν έντονη και δύσκολη τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω τι σημαίνει να είναι κανείς μέρος της διασποράς, γνωρίζω την περηφάνια που έχουμε για το ότι είμαστε Έλληνες, που την αισθανόμαστε πολύ περισσότερο όταν είμαστε στη διασπορά, διότι μας βλέπουν ως Έλληνες, και κατανοούμε ποιες είναι οι δικές μας ρίζες, ποιες είναι οι δικές μας παραδόσεις. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτές τις ρίζες και γι' αυτές τις παραδόσεις.
Και βεβαίως, ξέρουμε ότι ο Ελληνισμός μπορεί να κάνει θαύματα. Ξέρουμε ότι και σήμερα εμείς, οι Έλληνες της διασποράς, εσείς οι Βορειοηπειρώτες, ξέρετε ότι όταν θέλει ο Έλληνας, η Ελληνίδα, μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Και αυτό θα καταφέρουμε αύριο, ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να ξαναφέρουμε την εμπιστοσύνη, τη σιγουριά, το όραμα, την ελπίδα, την πράξη μιας άλλης πορείας, μιας άλλης Ελλάδας, την οποία όλοι μας θα αξίζουμε.
Για να αισθάνονται πράγματι και οι Βορειοηπειρώτες, ως ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, αυτής της κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ημ. Δημοσίευσης : 03/06/2009 15:39
ΑΘΗΝΑΙΩΝ , 3/6/2009
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , Ομιλία, Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με εκπροσώπους Ομογενών Βορειοηπειρωτών, στους οποίους απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Αγαπητοί συμπατριώτες, συμπατριώτισσες.
Φίλες και φίλοι.
Ευχαριστώ τον Κώστα Αλεξίου, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας για τη φιλοξενία και την πρόσκληση. Τον Γιώργο Τζουμάκα, τον Άρη Κατσαλίδα, τον Αντιπρόεδρο της Νεολαίας των Βορειοηπειρωτών. Και με την ευκαιρία, να στείλουμε ένα μήνυμα στη νεολαία.
Είναι κρίσιμη η ψήφος της Κυριακής και, η νέα γενιά έχει το δικαίωμα της επιλογής. Επιλογής για μια νέα πορεία για την Ελλάδα. Μια νέα πορεία, όπου συμμετέχουμε όλοι για να διαμορφώσουμε μια άλλη Ευρώπη που θέλουμε και στην οποία αποφασίζουμε για την Ελλάδα.
Αποτελεί χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας, σε ανθρώπους που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα τους οι αξίες του Ελληνισμού. Αξίες, τις οποίες εσείς διαφυλάξατε, και σε πολύ δύσκολους καιρούς. Με υψηλό φρόνημα πορευτήκατε, με αξιοπρέπεια. Διασώσατε την ελληνικότητα. Κερδίσατε μάχες ζωής.
Βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, για να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε μαζί αυτούς τους αγώνες. Θα δίνουμε αγώνες που θα τους κερδίζουμε γιατί έχουμε όραμα και πίστη στις δυνάμεις του Ελληνισμού. Και όπως σας είπε και ο Κώστας Αλεξίου, οι ρίζες οι δικές μου είναι και από την Ήπειρο. Και όχι μόνο από το Καλέντζι της Ηπείρου, το οποίο λέγεται ότι έγινε μετά το Καλέντζι της Αχαΐας, αλλά ο προπάππους μου, που ήταν τότε εξόριστος από την Πολωνία, εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα. Παντρεύτηκε Γιαννιώτισσα, την κόρη του Μανάρη, που ήταν τότε Διευθυντής της Ζωσιμαίας Σχολής. Ο ίδιος, ως μηχανικός, μαζί με τον Καραπάνο, ανακάλυψαν τη Δωδώνη και, στους Βαλκανικούς Πολέμους, είχε τα σχέδια του Μπιζανίου και, ως επαναστάτης, θέλοντας να βοηθήσει στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, έδωσε τα σχέδια στον ελληνικό στρατό, για να μπορέσει να απελευθερώσει την πόλη των Ιωαννίνων. Έτσι όταν λέω, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, το εννοώ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών με τον Κάρολο Παπούλια, αργότερα με το Θόδωρο Πάγκαλο, και, μετά, κι εγώ ο ίδιος, πάντα με τις πράξεις μας, ενισχύσαμε την Ομογένεια. Στηρίξαμε με αποφασιστικότητα τους αγώνες σας για ανθρώπινα δικαιώματα. Για την τήρηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία.
Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε σημαντικές πολιτικές στήριξης ένταξης των Βορειοηπειρωτών στην ελληνική κοινωνία, με την δωρεάν, όπως είπατε κι εσείς, χορήγηση ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τα κρατικά μας νοσοκομεία. Με τη θεσμοθέτηση του ειδικού δελτίου ταυτότητας Ομογενών. Με τη χορήγηση επιδόματος στους σπουδαστές για τέσσερα χρόνια. Με τη διευκόλυνση της πρόσληψής τους στο δημόσιο τομέα. Με τη χορήγηση σύνταξης του ΟΓΑ στους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες.
Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία πολιτογράφησης των Βορειοηπειρωτών, αλλά και ρύθμισης του θέματος της στρατιωτικής θητείας. Όταν προσπαθήσαμε, το 2003, να υλοποιήσουμε την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, αντιμετωπίσαμε την κατηγορηματική αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας. Και αν αργήσαμε μέχρι το 2003, ήταν διότι, όπως ξέρετε πολύ καλά, υπήρχε πολλή συζήτηση γύρω από το ζήτημα της διπλής ιθαγένειας. Όμως, αμέσως, και ως αντιπολίτευση, καταθέσαμε δύο προτάσεις νόμου, στηρίζοντας το δικό σας αίτημα, και μαζί αναγκάσαμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το αίτημα για την απονομή της ιθαγένειας. Γιατί υπάρχει διαφορετικό πρόταγμα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Η δική μας θέση, μέσα από αρχές και αξίες, είναι ότι θεωρούμε πως είναι υποχρέωση του κράτους, ενός κράτους Δικαίου, να ληφθεί ένα μέτρο, μέσω του οποίου οι Βορειοηπειρώτες θα ενταχθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία και έτσι θα ορίζουν την τύχη τους. Αυτή είναι η απονομή της ιθαγένειας. Κράτος Δικαίου σημαίνει ίσα δικαιώματα για όλους. Αυτή είναι η βάση της Δημοκρατίας. Είναι η βάση της συνοχής της κοινωνίας. Είναι η βάση μιας κοινωνίας ευημερούσας, που έχει προοπτική και δημιουργικότητα. Είναι η βάση τού να αισθανθεί ο κάθε πολίτης και, βεβαίως, ο Βορειοηπειρώτης, και την ελευθερία της Δημοκρατίας και τη σιγουριά της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.
Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία έχει μια άλλη αντίληψή, η οποία, δυστυχώς, έχουμε ξαναδεί τα τελευταία πέντε χρόνια ότι, αυτή η αντίληψη παραμένει και θα έλεγα ότι είναι και ενισχυμένη από τη λογική με την οποία κυβερνά τη χώρα. Είναι η λογική η πελατειακή, η σχέση η πελατειακή. Που θέλει την εξάρτηση, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία του πολίτη. Εκμεταλλευόμενη την αδυναμία, την ανάγκη και το πρόβλημα. Ουσιαστικά, μέσα από την αδυναμία, θέλει να ελέγξει και να εξαρτήσει. Γι' αυτό υπάρχει διαφορά.
Εμείς θέλουμε την ελευθερία, τη συμμετοχή, τη σιγουριά Η Νέα Δημοκρατία την εξάρτηση, την ανασφάλεια, τον έλεγχο. Εμείς λέμε δικαιώματα σε όλους. Αυτοί λένε προνόμια στους «ημέτερους», στους δικούς μας.
Γι' αυτό παλεύουμε για μια κοινωνία Δικαίου. Ένα κράτος Δικαίου, που θα διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων. Και είναι κρίμα που διαπιστώνω πως τα περισσότερα ζητήματα των Βορειοηπειρωτών παραμένουν εκκρεμή και δεν βρίσκουν λύσεις.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα αντιμετώπισε περιστασιακά, χωρίς συνολική πολιτική. Αδυναμία στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες, αστοχίες, καθυστερήσεις στην κοινωνική ένταξή τους.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι πίσω απ' τις υποσχέσεις, κρύβεται μια επικίνδυνη για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς μικροκομματική νοοτροπία στην αντιμετώπιση των ζητημάτων του Ελληνισμού.
Δείτε τι γίνεται με το θέμα της ιθαγένειας. Εκεί όπου η Νέα Δημοκρατία αρνιόταν την ιθαγένεια, μετέτρεψε αυτό το δικαίωμα της πολιτογράφησης, σε μια πελατειακή σχέση, λειτουργώντας και επιλεκτικά, και με αργούς ρυθμούς. Επιχειρεί δηλαδή να κρατήσει τους Βορειοηπειρώτες σε ομηρία. Ενώ εμείς λέμε, είναι δικαίωμά σας να έχετε την ιθαγένεια. Είναι θέμα που θα πρέπει να λυθεί με διαφάνεια, να αποδίδεται άμεσα, και χωρίς καμία γραφειοκρατική ή άλλη ρουσφετολογική καθυστέρηση.
Δυστυχώς, σήμερα, τα 2/3 των συμπατριωτών μας εξακολουθούν να στερούνται της ελληνικής ιθαγένειας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη σύνταξη του ΟΓΑ των ηλικιωμένων. Σήμερα, όμως, απαιτείται με βάση τις εμπειρίες που αποκομίσαμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, τις δεσμεύσεις μας, και να εξαλείψουμε κάθε διάκριση εις βάρος των Βορειοηπειρωτών.
Για μας, είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας μας η οριστική αποκατάσταση των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα και, βεβαίως, η στήριξη της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες, με συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία δεσμευόμαστε.
Πρώτον. Για άμεση, χωρίς διακρίσεις και με διαφάνεια, απόδοση της ιθαγένειας σε όλους τους Ομογενείς που τη δικαιούνται.
Δεύτερον. Για την εξέταση των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων όλων των Ομογενών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, για την λήψη σύνταξης του ΟΓΑ.
Τρίτον. Για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης και επενδύσεων, στις περιοχές όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, με έμφαση στις κοινωνικές υποδομές, τον πολιτισμό, το ειδικό δίκτυο, την ύδρευση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Όπως έχω πει και σε πολλές πόλεις της Ηπείρου, και αυτό αφορά βεβαίως και τις περιοχές της Αλβανίας, των Βορειοηπειρωτών, η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα, στο οποίο μπορεί να πρωτοπορήσει η Ήπειρος και, βεβαίως, θα μπορέσουν να πρωτοπορήσουν και οι Βορειοηπειρώτες, γιατί η πράσινη ανάπτυξη συνδυάζει το παρθένο περιβάλλον, την ομορφιά, με τον πολιτισμό και τα προϊόντα αξίας.
Αυτό θα θέλαμε να δούμε και στις δικές μας κοινότητες που υπάρχουν στην Αλβανία, στην Βόρειο Ήπειρο, ώστε να μπορεί να υπάρξει πραγματικά αυτή η επιχειρηματικότητα, που θα αναδείξει την αξία και του πολιτισμού μας και, βεβαίως, την αξία των προϊόντων και της επιχειρηματικότητας των νέων Βορειοηπειρωτών.
Τέταρτον. Την αποτελεσματική προστασία της ιδιοκτησίας των Βορειοηπειρωτών.
Και πέμπτον, την τόνωση της παιδείας, με την ανέγερση σχολικών μονάδων, την παραγωγή σχολικών βιβλίων, ώστε να διδάσκονται τα παιδιά και την ιστορία, και τον πολιτισμό, και τη γεωγραφία.
Δεσμευόμαστε για τη δημιουργία δυνατοτήτων σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Δεσμευόμαστε για την επιμορφωτική και οικονομική στήριξη των Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αλβανία.
Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι, εμάς, μας βρίσκει παντελώς αντίθετους η απουσία θέσης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τις διώξεις των Ομογενών. Σιγή για την αμετάκλητη, ερήμην καταδίκη σε πολυετείς φυλακίσεις πέντε Ομογενών, καθώς και για την καταδίκη του Προέδρου της Ομόνοιας, του Δημάρχου Χειμάρας, του κ. Μπολάνο. Είναι απαράδεκτη η σιγή της σημερινής κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ, απ' τις αρχές της δεκαετίας του '90, εργάστηκε συστηματικά και για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία. Την προσέγγιση της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, πάντα όμως με την υποχρέωση και της γείτονος χώρας, της Αλβανίας, να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋποθέσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα ιδιαίτερα δικαιώματα που έχει και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Είναι απαραίτητο να αντιλαμβάνεται και η άλλη πλευρά τις δικές της υποχρεώσεις. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερης σημασίας υπό το πρίσμα των Ευρωεκλογών, διότι στις 7 Ιουνίου αποφασίζουμε και για το ποια Ευρώπη θέλουμε και, βεβαίως, και για μια νέα αρχή για την Ελλάδα.
Διεκδικούμε εμείς, οι σοσιαλιστές, πολύ συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες. Πρώτα απ' όλα, οι σοσιαλιστές της Ευρώπης, έχουμε θέσεις στο πρόγραμμά μας για συστηματικές δράσεις καταπολέμησης της φτώχειας, για χρηματοδότηση σοβαρών και άμεσων προγραμμάτων για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Διεκδικούμε ένα Σύμφωνο Απασχόλησης Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, για την εργασία, για δουλειές στην Ευρώπη. Μια ευρωπαϊκή πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη. Διαφάνεια στη λειτουργία όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και στη διαχείριση των αποθεματικών τους.
Διότι και εκεί, υπήρξε τεράστια οικονομική κρίση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη, όπως παραλίγο και στην Ελλάδα, όπου κοντέψαμε να χάσουμε τεράστια ποσά από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία πήγαιναν σε τοξικά ομόλογα. Εάν δεν είχε αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ, τότε που μας κατηγορούσαν, σήμερα, τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία θα ήταν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.
Ζητάμε επίσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα απ' την πρόσβασή τους σε όλες τις πιστωτικές υπηρεσίες και δυνατότητες. Και βέβαια, διεκδικούμε και μια αλλαγή πορείας της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια.
Θέλουμε την Ελλάδα να πρωτοπορεί, όπως πρωτοπορούσε επί των ημερών μας, για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαιτεί βεβαίως να εκπληρώσουν και οι χώρες αυτές τις προϋποθέσεις του σεβασμού των κανόνων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά απαιτεί απ' την άλλη πλευρά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει σε αυτή την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για να τους βοηθήσει να φτάσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο, για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα, δυστυχώς, η κυβέρνηση απουσιάζει απ' αυτή την προσπάθεια της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ εμείς θα βάλουμε το θέμα αυτό ως κύρια προτεραιότητά της εξωτερικής μας πολιτικής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι' αυτό θα προχωρήσουμε, λαού θέλοντος, αύριο, ως κυβέρνηση, σε πέντε εθνικές προτεραιότητες.
Ισχυρή φωνή της Ελλάδας και πάλι στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική.
Δεύτερον. Πράσινη ανάπτυξη, με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου που παράγεται.
Τρίτον. Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδείας για όλους.
Τέταρτον. Κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει σε όλους δικαιώματα υγείας, ποιοτικής υγείας, πρόνοιας, αξιοπρεπούς σύνταξης.
Και πέμπτον. Ένα κράτος Δικαίου. Την αναδόμηση του κράτους, που βάζει πρώτα τον πολίτη.
Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, προχωράμε μπροστά με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με σιγουριά, ότι ήρθε η ώρα του πολίτη. Να πιστέψουμε και πάλι στις δυνάμεις μας.
Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός, το ξέρετε πολύ καλά, το ξέρω και εγώ, και εγώ είμαι παιδί της διασποράς, η διασπορά έχει σε κάθε γωνιά της γης διαφορετική ιστορία, και η δική σας ήταν έντονη και δύσκολη τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω τι σημαίνει να είναι κανείς μέρος της διασποράς, γνωρίζω την περηφάνια που έχουμε για το ότι είμαστε Έλληνες, που την αισθανόμαστε πολύ περισσότερο όταν είμαστε στη διασπορά, διότι μας βλέπουν ως Έλληνες, και κατανοούμε ποιες είναι οι δικές μας ρίζες, ποιες είναι οι δικές μας παραδόσεις. Και είμαστε περήφανοι γι' αυτές τις ρίζες και γι' αυτές τις παραδόσεις.
Και βεβαίως, ξέρουμε ότι ο Ελληνισμός μπορεί να κάνει θαύματα. Ξέρουμε ότι και σήμερα εμείς, οι Έλληνες της διασποράς, εσείς οι Βορειοηπειρώτες, ξέρετε ότι όταν θέλει ο Έλληνας, η Ελληνίδα, μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Και αυτό θα καταφέρουμε αύριο, ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να ξαναφέρουμε την εμπιστοσύνη, τη σιγουριά, το όραμα, την ελπίδα, την πράξη μιας άλλης πορείας, μιας άλλης Ελλάδας, την οποία όλοι μας θα αξίζουμε.
Για να αισθάνονται πράγματι και οι Βορειοηπειρώτες, ως ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, αυτής της κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
No comments:
Post a Comment