Tuesday, June 30, 2009

Δυσφορία Ε.Ε. για τις εκλογές στην Αλβανία Τρεις ή τέσσερις ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι φέρονται να εκλέγονται στη νέα αλβανική Βουλή. Ήπια η γραμμή

Σύγχυση και πολλά ερωτηματικά επικρατούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ για τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία. Παρά το γεγονός ότι η εφορευτική επιτροπή είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε στη δημοσιότητα το επίσημο ανακοινωθέν στις 5 το απόγευμα, αυτό δεν συνέβη, τροφοδοτώντας σενάρια για επανάληψη των σοβαρών παρατυπιών του παρελθόντος.

Ετσι, αν και αρχικά οι πάντες - πολιτικά κόμματα και οι 500 και πλέον παρατηρητές του ΟΑΣΕ- είχαν δηλώσει ότι η αναμέτρηση ήταν σε γενικές γραμμές δίκαιη, το απόγευμα το κλίμα άλλαξε.

«Οι εκλογές αυτές υπογραμμίζουν σαφώς την ανάγκη η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να εργαστεί σκληρά, ώστε στο μέλλον να οργανώσει εκλογές που θα ανταποκρίνονται πλήρως στα διεθνή πρότυπα και θα έχουν την εμπιστοσύνη των Αλβανών ψηφοφόρων», δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν, εκφράζοντας έτσι τη δυσφορία των Βρυξελλών για τα τεκταινόμενα στη χώρα που τον Απρίλιο υπέβαλε και επισήμως αίτηση ένταξης στην Ε.Ε.

Εχιτ polls
Τόσο τα exit polls όσο και τα ανεπίσημα αποτελέσματα, τα οποία προέρχονταν από το 35% περίπου των εκλογικών τμημάτων, έδιναν τη νίκη και 72 έδρες στο Δημοκρατικό Κόμμα, του Σαλί Μπερίσα. Σύμφωνα όμως με το αμερικανικό ινστιτούτο Zogby International, το κόμμα του παλαίμαχου νυν πρωθυπουργού θα συγκεντρώσει τελικώς 69 έδρες στην 140μελή Βουλή, δηλαδή δεν θα «πιάσει» την απόλυτη πλειοψηφία των 71 εδρών.

Ο Έντι Ράμα
Οι Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα, δημάρχου των Τιράνων, φέρονταν να διασφαλίζουν 55 έδρες. Πάντως, οι πληροφορίες τούς έφερναν να επικρατούν στην περιφέρεια της αλβανικής πρωτεύουσας, αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Νότου, όπου στηρίχτηκε από μεγάλο μέρος της ελληνικής μειονότητας.

Οι ίδιες πηγές ήθελαν να εκλέγεται ο υποψήφιος της ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, καθώς και δύο ή τρεις ακόμη ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι: ο Σπύρος Ξέρρας με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Βαγγέλης Τάβος με το Σοσιαλιστικό και, ενδεχομένως, η Λουίζα Τζουβάνη (επίσης με το Σοσιαλιστικό).

Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι σε αυτές τις εκλογές, από ελληνικής πλευράς επιδείχθηκε (δημοσίως τουλάχιστον) λιγότερο ενδιαφέρον σε σχέση με το παρελθόν για τον νικητή και τους μετεκλογικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Μάλιστα, ακόμη και δικαστικές διώξεις σε βάρος μελών της μειονότητας ?με σημαντικότερη την υπόθεση του δημάρχου της Χιμάρας, Βασίλη Μπολάνου? που σε άλλες περιόδους θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο τριβής, αντιμετωπίστηκαν με ιδιαιτέρως χαμηλούς τόνους.

Μήνυμα
Αλλωστε, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Τίρανα, στα τέλη Απριλίου, είχε στείλει το μήνυμα ότι η Αθήνα ενδιαφέρεται πρωτίστως για την καλή γειτονία και το μέλλον των ελληνικών επενδύσεων - οι οποίες έχουν ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, καθιστώντας την Ελλάδα τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αλβανίας, μετά την Ιταλία.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να έχει υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική προσέγγιση έναντι των Τιράνων, η οποία δεν αλλάζει ουσιαστικά αναλόγως του προσώπου που βρίσκεται στην πρωθυπουργία.

Η προσέλευση στις κάλπες ωστόσο δεν ξεπέρασε το 52% των εγγεγραμμένων, γεγονός το οποίο αποδίδεται και στη μη παραλαβή από δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους των νέων ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Το ποσοστό αυτό, πάντως, είναι μεγαλύτερο από το 49% που είχε καταγραφεί το 2005.

No comments: