Tuesday, September 22, 2009

14.9.2009, http://www.alphatv.gr
Οι ομογενείς από την βόρεια Ήπειρο μπροστά από τις κάλπες

Ρεπορτάζ: Β. Χαντζή

Είκοσι επτά χιλιάδες ομογενείς από την βόρεια Ήπειρο που μετανάστευσαν στην Ελλάδα, μεγάλωσαν, σπούδασαν, εργάστηκαν, έκαναν οικογένειες και απέκτησαν την Ελληνική υπηκοότητα ύστερα από χρόνια γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις 4 Οκτωβρίου και κάποιοι απ’ αυτούς έστειλαν μιλώντας στον ALPHA το δικό τους μήνυμα στους πολιτικούς. Ο 24χρονος Θεοφάνης Καλυβιώτης είναι πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων και δηλώνει προβληματισμένος από την διαφθορά και την αδιαφορία για την παιδεία και τη νέα γενιά.

Μιλώντας στον ALPHA δήλωσε αναποφάσιστος λέγοντας ότι «από μικρός έμαθα, πως όλοι "τα παίρνουν", όλοι κάνουν σκάνδαλα. Γίνεται χαμός. Εγώ που είμαι 24 ετών τώρα, ποιόν να ψηφίσω; Κοιτάνε όλοι το συμφέρον τους. Ούτε παιδεία. Ούτε νεολαία». «Θα ψηφίσω το κόμμα, που θα δώσει λύση στην ανεργία» είπε μιλώντας στον ALPHA η νεαρή Ελένη Δήμου που κατάγεται από τους Αγίους Σαράντα και σπούδασε εκπαιδευτικός. Όπως λέει «πασχίζουμε να τελειώσουμε τις σπουδές μας, να μαζέψουμε τα κατάλληλα πτυχία και είμαστε μονίμως στην αναμονή ή θα πρέπει να περιοριστούμε στον μισθό των 600-700 ευρώ.

Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο ηλεκτρονικός στο επάγγελμα Αιμίλιος Πάντος, ο οποίος μιλώντας στον ALPHA είπε ότι «είτε βγει η ΝΔ, είτε βγει το ΠΑΣΟΚ ή γίνει συνασπισμός κομμάτων για να βγει κυβέρνηση, τα προβλήματα δεν θα λυθούν. Θα λυθεί η ανεργία; Τα προβλήματα της υγείας;». «Μας έδωσαν ταυτότητα και δικαίωμα ψήφου, μα η άγνοια και η προκατάληψη των ανθρώπων κάνει τη ζωή μας δύσκολη» λέει η νεαρή Χρυσάνθη απο την Χιμάρα που σπούδασε νομικά και ζει 11 χρόνια στην Ελλάδα. Όπως είπε στον ALPHA «εγώ μεγάλωσα στην Χιμάρα. Από εκεί μας χαρακτηρίζουν "παλιοέλληνες", μας βρίζουν όταν μιλάμε Ελληνικά και εδώ μας χαρακτηρίζουν "Αλβανούς"! Αυτό μας πληγώνει γιατί είμαστε Έλληνες».

Η ίδια πικρία διακρίνει και την Θεοφάνη Καλυβιώτη ο οποίος υποστήριξε ότι «αντιμετωπίζουμε τον ρατσισμό εδώ και 20 χρόνια. Από μικρό παιδί Αλβανό με φωνάζουν στην Ελλάδα και Έλληνα στην Αλβανία! Από που είμαι; Ποιος είμαι; Το ότι πήραμε μια ταυτότητα, δεν φθάνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στην Ελλάδα ζουν 250.000 ομογενείς απο την βόρεια Ήπειρο. Απ’ αυτούς οι 27.000 έχουν αποκτήσει την Ελληνική υπηκοότητα και πρόκειται να ψηφίσουν στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου. Επιθυμία τους είναι, οι αρχηγοί των κομμάτων να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια τους πολιτικούς απ’ την βόρειο Ήπειρο, αλλά και Έλληνες που θα σκύψουν πάνω στα προβλήματα των ομογενών.


No comments: