Tuesday, September 22, 2009

Turizmi, pasuria e vetme!-nga Blendi Fejziu (Panorama on line)

.....
Së fundi, por jo më pak e rëndësishmja, Shqipëria duhet të përshtatë një legjislacion të rreptë për administrimin e zonave turistike. Edhe pse jo vetëm për to. Duhet të jemi realist për të kuptuar se grumbujt e plehrave dhe mbeturinave të tjera që lartohen një apo dy kate buzë rrugëve nacionale apo anës plazheve, janë shokuese për këdo. Ato janë më shumë se sa një administrim i keq, një shenjë e qartë e mungesës së dinjitetit të një populli dhe formimit të tij. Largimi dhe sistemi i tyre është detyrë primare, më shumë se sa urgjente jo vetëm për turizmin. Shqipëria duhet të gjejë menjëherë mundësinë që territori i saj të shpëtojë nga invazioni i plehrave dhe që plazhet apo zonat turistike të kenë po atë pastërti, qoftë edhe minimale që ofron çdo vend turistik në çdo cep të globit.
Një legjislacion më i ashpër duhet për muzikën e lartë dhe argëtimet e tjera. Jo pak turistë kanë ikur të tmerruar nga hotelet falë muzikës së lartë dhe torturuese që vjen nga lokalet përballë gjatë gjithë natës, pa asnjë kufizim në kohë. Muzikë live që lë pa gjumë, jo një, dy apo tre hotele rrotull, por një qytet të tërë. Askush s’e di se përse kjo gjë nuk administrohet, por një gjë është e sigurt, as në Afrikë nuk gjen zona të tilla turistike, ku muzika e lartë, shpesh herë mizerabël si cilësi, torturon pothuajse të gjithë pushuesit pa përjashtim deri në orët e herta të mëngjesit. Kjo mund të marrë zgjidhje duke caktuar vende për diskotekat ose lokalet me muzikë, larg zonave të banuara dhe me masa mbrojtëse ndaj zhurmës.
S’ka asnjë dyshim se turizmi është industria jonë kryesore dhe ajo më fitimprurësja. Përmirësimi i saj mund të vijë në dhjetëra mënyra. Nuk ka rëndësi nëse zgjidhen apo jo menjëherë. Rëndësi ka që ne të flasim për të gjatë gjithë vitit dhe jo vetëm në sezonin veror. Siç ka rëndësi të kuptojnë se kjo është pasuria jonë më e madhe, në mos e vetme dhe askujt nuk i lejohet shpërdorimi i saj!

No comments: