Monday, October 05, 2009

Στον Πρόεδρο για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Γ.Παπανδρέου

Τα πρώτα νομοσχέδια
Οικονομία και εκλογικός νόμος έρχονται σύντομα στη Βουλή

www.in.gr

Αθήνα:

Έτοιμα νομοσχέδια, προσχέδια νόμων, αλλά και τα προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση των νέων υπουργείων βρίσκονται στα συρτάρια του νέου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή θα αφορούν στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στα οικονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένονται προς τα μέσα του μήνα και προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η οικονομία, αλλά και τα μέτρα για τη διαφάνεια.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου θα αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος, με μονοεδρικές περιφέρειες και αύξηση του αριθμού των βουλευτών που θα εκλέγονται με λίστα. Προσχέδιο του νόμου αυτού βρίσκεται ήδη στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι εισηγήσεις για την εφαρμογή των μέτρων διαφάνειας, π.χ. η δημοσίευση των αποφάσεων των υπουργών στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία με τη συνδρομή στελεχών από κάθε υπουργείο θα επεξεργαστεί τα βιογραφικά όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον για θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί στη Βουλή μόνο του. Η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια ώστε θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε στη ΔΕΘ τα πέντε νομοσχέδια των 100 πρώτων ημερών, τα οποία αφορούν τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, την προστασία των δανειοληπτών και την καταπολέμηση της ακρίβειας, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων με την καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου, καθώς και την προστασία της εργασίας.

Επείγει ωστόσο η κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο έλεγχος των στοιχείων που έστειλε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην ΕΕ για την έκδοση των φθινοπωρινών προβλέψεών της και η προετοιμασία για την αξιολόγηση του Συμφώνου Σταθερότητας στις 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.


No comments: