Monday, December 28, 2009

2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 46

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:dperdiki@otenet.gr

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2009
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 46

Σας ευχόμαστε ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και το νέο έτος 2010 να είναι όλο υγεία, ευτυχία και να εκπληρωθεί κάθε προσδοκία.

Η κοπή της βασιλόπιτας της «Αναγέννησης

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου και ώρα 6μμ στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ Σταδίου 22 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας της κίνησής μας. Θα έχουμε λαχειοφόρο αγορά με πλούσια δώρα. Θέλουμε όλοι να βρεθούμε πάλι μαζί, όσο περισσότεροι γίνεται, να ενισχυθεί έτσι το έργο που πραγματοποιούμε στην Βόρειο Ήπειρο.

Έφυγε ο Γιώργος Γκιώνης

Σε ηλικία μόλις 46 ετών μας έφυγε ο Γιώργος Γκιώνης. Η θλίψη για την απώλεια είναι μεγάλη. Γεννημένος στην Αυστραλία από Χειμαρριώτες γονείς, εξαίρετος γιατρός, ευπατρίδης, αγωνιστής σε κάθε προσπάθεια για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου. Ήταν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη στην πρώτη γραμμή, στις εκλογές στην Χειμάρρα, στις διαδηλώσεις, στις συναντήσεις, παντού. Η μετάφραση στα αγγλικά του τουριστικού οδηγού της Χειμάρρας που είχε εκδώσει η «Αναγέννηση» ήταν δική του εργασία. Γιώργο θα σε θυμόμαστε πάντα.

Τιμή στους τέσσερις νεκρούς του Αλύκου

(12/12) Οι τέσσερις δολοφονημένοι από τις δυνάμεις ασφαλείας του Χοτζικού καθεστώτος, όταν είχαν προσπαθήσει να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα, τιμήθηκαν σε τελετή που οργάνωσε η «Ομόνοια» στο ηρώο του Αλύκου, ανήμερα της επετείου του θανάτου τους. Παρευρέθη πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων πολλοί επίσημοι τόσο από τον βορειοηπειρωτικό όσο και από τον ελλαδικό χώρο.

Εισαγγελική δίωξη κατά του Βασίλη Μπολάνου

Εισαγγελέας της Αυλώνος άσκησε δίωξη κατά του δημάρχου της Χειμάρρας και προέδρου της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της πλαστογραφίας. Έτσι, για μία ακόμα φορά, ο κ. Μπολάνος θα οδηγηθεί στα αλβανικά δικαστήρια μετά από αυτήν την καθαρά πολιτική δίωξη με κατασκευασμένες κατηγορίες. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ο Βασίλης Μπολάνος αντιστέκεται στην αλβανική κατάχρηση εξουσίας και στις πλαστογραφίες που προσπαθούν με κάθε τρόπο να υφαρπάξουν την γη των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων, και ιδιαίτερα της περιοχής της Χειμάρρας. Ο δήμαρχος της Χειμάρρας λοιπόν ενοχλεί το αλβανικό κράτος και παρακράτος στις μεθοδεύσεις τους και γι’αυτόν τον λόγο διώκεται. Ψήφισμα συμπαράστασης προς τον διωκόμενο Βασίλη Μπολάνο εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Κουριανίδη. Ακόμα ανακοινώσεις - δελτία τύπου με τα οποία δηλώνεται η συμπαράσταση προς τον κ. Μπολάνο και καταδικάζεται η άσκηση δίωξης εξέδωσαν: Το γραφείο τύπου της «Ομόνοιας», η Ένωση Χειμαρριωτών και η Κίνηση για την Αναγέννηση της Β.Η.

Δεκαπέντε χρόνια χωρίς Σεβαστιανό

(13/12) Συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από την εκδημία εις Κύριον του μεγάλου ιεράρχη και αγωνιστή του βορειοηπειρωτικού αγώνα, του ιδρυτή του ΠΑ.ΣΥ.ΒΑ και της ΣΦΕΒΑ, του ανθρώπου που αναζωπύρωσε το βορειοηπειρωτικό και με πύρινους λόγους σε κάθε βήμα ζητούσε την δικαίωση του βορειοηπερωτικού Ελληνισμού. Ο μακαριστός Σεβαστιανός, μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, εδώ και δεκαπέντε χρόνια έχει εκδημήσει. Ψυχικά όμως είναι κοντά μας και μας καθοδηγεί στον δρόμο που οδηγεί στην εκπλήρωση του οράματος. Στις 13 Δεκεμβρίου ετελέσθησαν μνημόσυνα στην μνήμη του μεγάλου ιεράρχη στην Αθήνα, στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πευκακίων, στην Ι.Μ. Μολυβδοσκέπαστη, στην Κόνιτσα στα Καλογριανά Καρδίτσας, γενέτειρα του μακαριστού ιεράρχη, και αλλού.

Δηλώσεις Βασίλη Μπολάνου σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό

(10/12) Ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κρατικό αλβανικό κανάλι TVSh φιλοξένησε σε σχετική εκπομπή τον Βασίλη Μπολάνο ο οποίος δήλωσε ότι στον νότο της Αλβανίας τα 3/5 του πληθυσμού είναι Έλληνες ενώ στα υπόλοιπα 2/5 υπάρχουν και οι Βλάχοι που και αυτοί Έλληνες είναι. Ακόμα δήλωσε πως η Αλβανία είναι μία περιοχή που κατοικείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα από Έλληνες οι οποίοι έκτισαν και το Δυρράχιο. Ακόμα κάλεσε τα Τίρανα να πραγματοποιήσουν απογραφή πληθυσμού στην οποία να περιέχεται και η εθνική ταυτότητα των απογραφομένων.
Οι δηλώσεις αυτές δημιούργησαν μεγάλη αίσθηση στην Αλβανία. Ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» δέχθηκε φραστικές επιθέσεις από ακραίους αλβανικούς κύκλους.
Επίσης ο πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Δ. Βαγγέλης Ντούλες δήλωσε την ίδια ημέρα πως «Η αλβανική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε καταγραφή της εθνικής ταυτότητας των μειονοτήτων για να ξεκαθαριστεί η πληθυσμιακή πραγματικότητα της Αλβανίας».

Αποχωρεί η αλβανική εταιρία από την Κακομαία

Για πολλές εβδομάδες οι κάτοικοι της Νίβιτσας είχαν αγωνιστεί για να κρατήσουν την Κακομαία, την παραλία του χωριού τους, από την προσπάθεια υφαρπαγής της και απόδοσής της σε αλβανική εταιρία για την κατασκευή τουριστικού χωριού. Οι Νιβιτσιώτες είχαν λυγίσει κάτω από την βία των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας. Μία σειρά από επιθέσεις με εκρηκτικά κατά του εργοταξίου της εταιρίας έδειξαν όμως πως κάποιοι δεν τα είχαν βάλει κάτω. Τελικά η μεγάλη πίεση και η ηρωική στάση των Νιβιτσιωτών ανάγκασαν την εταιρία να σταματήσει τις εργασίες της στην Κακομαία. Όποιος αγωνίζεται τελικά νικά. (SMarkos.blogspot.com)

Νέο διοικητικό συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης

Νέο διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης. Νέος πρόεδρος ο Δρ. Ηλίας Γαλανός, αντιπρόεδρος ο Βορειοηπειρώτης Δημήτρης Ελευθερίου. Ακόμα ο δήμαρχος της Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος εξελέγη ως μέλος και τομεάρχης Βορείου Ηπείρου. Ο απερχόμενος πρόεδρος Χρυσόστομος Δήμου ανεκηρύχθη επίτιμος πρόεδρος και βραβεύθηκε με τιμητική πλακέτα. Ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ. να έχει μία δημιουργική και επιτυχή θητεία.

Συνέδριο του Κ.Ε.Α.Δ. στα Τίρανα

Το Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποίησε στις 19 Δεκεμβρίου έκτακτο συνέδριο στα Τίρανα. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 465 σύνεδροι τόσο από τον ΒΗπειρωτικό χώρο όσο και από τον ελλαδικό. Παρέστησαν και χαιρέτησαν το συνέδριο εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους προς το ΚΕΑΔ. Επίσης χαιρέτησε το συνέδριο ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος Αλβανίας Έντυ Ράμα. Το συνέδριο έκανε απολογισμό του αποτελέσματος στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές της 28.6.09 και επανεξέλεξε τον Βαγγέλη Ντούλε στην θέση του προέδρου του κόμματος με ποσοστό 95%. (πηγή: SMarkos.blogspot.com)
Συνάντηση Βασίλη Μπολάνου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάυντεν

Τον Νοέμβριο ο κ. Μπολάνος πραγματοποίησε επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 5/11 ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάυντεν με τον οποίο είχε μία ολιγόλεπτη αλλά πολύ εγκάρδια συνομιλία. Ο κ. Μπάυντεν διαβεβαίωσε τον κ. Μπολάνο για την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και για το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για σταθερότητα στην Ν.Α. Ευρώπη. Ακόμα ο κ. Μπολάνος έγινε σε διάφορες εκδηλώσεις με θέρμη δεκτός από την ελληνική ομογένεια και ιδιαίτερα από τους Ηπειρώτες ομογενείς μας.

Στο διαδίκτυο το ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας

Το ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας απέκτησε έναν ωραίο χώρο στο διαδίκτυο. Μπορείτε λοιπόν να πληκτρολογήσετε http://omiros-himara.europe.sch.gr και η Ακροκεραύνεια σχολή Χειμάρρας θα παρουσιαστεί στην οθόνη σας. Το σχολείο που ίδρυσε το 1779 ο Κοσμάς ο Αιτωλός, λειτουργεί τώρα σαν ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο κάτω από την επιστασία της «Όμηρος» (όπως και το ελληνικό σχολείο της Κορυτσάς). (nenanews.com)

Συχνές κυβερνητικές συναντήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στα Τίρανα.

Τον τελευταίο διάστημα είχαμε αρκετές κυβερνητικές συναντήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα. Άρχισαν με την επίσκεψη, στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ, του Έλληνα υφυπουργού εξωτερικών κ. Δρούτσα στα Τίρανα. Στην συνέχεια είχαμε την συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδος, της Αλβανίας και της ΤΓΔΜ στις Πρέσπες όπου είχαμε και κατ’ιδίαν συνάντηση των Γιώργου Παπανδρέου και Σαλί Μπερίσα. Ακόμα είχαμε την επίσκεψη του Αλβανού υπουργού εξωτερικών Ιλίρ Μέτα στην Αθήνα. Ο κ. Μέτα έμεινε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του αυτή, γιατί όλα τα αλβανικά αιτήματα βρήκαν από την ελληνική πλευρά θετική ανταπόκριση. Ζήτησε λοιπόν κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Αλβανούς, ελληνική συμπαράσταση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και περισσότερους Αλβανούς εργαζόμενους στην Ελλάδα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αν υπεβλήθησαν ελληνικά αιτήματα προς την αλβανική πλευρά, και εάν ναι, πως αυτά αντιμετωπίστηκαν.

Αρχαιοκάπηλοι έχουν ρημάξει τις εκκλησίες της Βορείου Ηπείρου

Το φαινόμενο έχει πάρει πλέον διαστάσεις πραγματικής μάστιγας. Αρχαιοκάπηλοι λυμαίνονται τις εκκλησίες τις Βορείου Ηπείρου και αφαιρούν ότι βρουν και ότι μπορούν. Από εικόνες και ιερά σκεύη μέχρι καμπάνες και ολόκληρα τέμπλα. Δυστυχώς η αλβανική αστυνομία δεν μπόρεσε να ανακαλύψει ως τώρα το παραμικρό. Αυτό σημαίνει έλλειψη της ανάλογης ικανότητας ή έλλειψη της σχετικής βούλησης ή και τα δύο μαζί.

Καταπέλτης για τις εκκλησιαστικές περιουσίες η έκθεση του STATE DEPARTMENT

(4/11) O Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Τζων Ουίδερς παρουσίασε την ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών σχετικά με τα εκκλησιαστικά και θρησκευτικά δικαιώματα στην Αλβανία. Η έκθεση αναφέρεται στην μη επιστροφή των εκκλησιαστικών περιουσιών που είχαν περιέλθει στο κράτος από το καθεστώς Χότζα. Για την ορθόδοξη εκκλησία αναφέρεται ότι ναι μεν πήρε ένα κεντρικό οικόπεδο στα Τίρανα, όπου ανήγειρε καθεδρικό ναό, δεν υπάρχουν όμως άλλες αντίστοιχες ενέργειες σε όλη την χώρα. Αναφέρεται ακόμα ότι η ορθόδοξη και η καθολική εκκλησία ζητούν να αποζημιωθούν για τις θρησκευτικές εικόνες και τα πολύτιμα χειρόγραφα που παραμένουν στο εθνικό αρχείο. (πηγή: www.neb.gr)

υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Υπεύθυνος Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: