Thursday, January 28, 2010

Στον «βυθό» συμφωνία με Αλβανία

Ta "nea" on line
ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ακύρωσε την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί στα Τίρανα, και την υπέγραφε ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία ακυρώθηκε ομόφωνα με το επιχείρημα ότι...

...η κατάρτισή της έγινε βάσει λανθασμένων διαδικασιών, γι' αυτό και προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της.
Έκπληξη και οργή προκάλεσε σε πολιτικούς, διπλωματικούς και νομικούς κύκλους στην Αθήνα, η πληροφορία ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει ως ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα της χώρας, τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των λοιπών θαλασσίων ζωνών που τους ανήκουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, στο κείμενο της συμφωνίας «διαπιστώνονται διαδικαστικές και ουσιώδεις παραβάσεις, που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και με την τρίτη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982» -κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η Ελληνο-αλβανική συμφωνία ήταν αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας τους τελευταίους μήνες, με την κυβέρνηση Μπερίσα να υπερασπίζεται τη συμφωνία ως καθ' όλα νόμιμη και επωφελή για τα αλβανικά συμφέροντα. Ωστόσο, δυνάμεις της αντιπολίτευσης (κυρίως του σοσιαλιστικού κόμματος) αντέδρασαν έντονα, και μετά από πολύμηνη προπαγάνδα τα πράγματα οδηγήθηκαν στις σημερινές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και το Συνταγματικό Δικαστήριο βρέθηκε στη δίνη αυτής της αντιπαράθεσης και επηρεάστηκε από την έντασή της, με συνέπεια να πάρει λάθος απόφαση, με βάση πολιτικά και όχι νομικά κίνητρα.

Νομικοί κύκλοι, που γνωρίζουν άριστα τις διαπραγματεύσεις του περασμένου έτους και το περιεχόμενο της συμφωνίας, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία παρατυπία, και σημειώνουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας έγινε σύμφωνα με όλους τους κανόνες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας οφείλει να πει ποιες είναι οι παρατυπίες και όχι να δημιουργεί αδικαιολόγητες εντυπώσεις. Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν ως αστείο το επιχείρημα της αλβανικής αντιπολίτευσης που έγινε δεκτό από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ότι για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις η αλβανική αντιπροσωπεία έπρεπε πρώτα να πάρει τυπικά την άδεια του προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πράγματι η συμφωνία είναι απολύτως δίκαιη.

Νομικοί και διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πολύ σκληρή στάση και να απαιτήσει την άμεση κύρωση της Συμφωνίας από την αλβανική Βουλή -και στο πλαίσιο αυτό προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση (και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών) να αρνηθεί επαναδιαπραγμάτευση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σταλεί ένα αποφασιστικό μήνυμα στα Τίρανα, ώστε να σταματήσουν να εμπλέκουν σημαντικά διακρατικά θέματα στην εσωτερική τους πολιτική αντιπαράθεση, και κυρίως να αποφεύγουν να προκαλούν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.



Το συνταγματικό δικαστήριο της γειτονικής χώρας ακύρωσε την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Του Σταυρου Tζιμα

Δυσφορία προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας να ακυρώσει τη σημαντικότερη διακρατική συμφωνία που υπογράφτηκε τα τελευταία χρόνια και αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια πρώτη κυβερνητική αντίδραση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του μίλησε για «αρνητική εξέλιξη που δεν μας χαροποιεί» και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα Τίρανα για το πώς προτίθεται να χειριστεί περαιτέρω το σοβαρό αυτό θέμα.

Αναφορά επρόκειτο να γίνει και κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον Αλβανό ομόλογό του στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Η αλβανική κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών κ. Ιλίρ Μέτα, δήλωσε πως θα σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Στα Τίρανα, οι εθνικιστές πανηγυρίζουν γιατί με τον θόρυβο που ξεσήκωσαν «έσωσαν τα χωρικά ύδατα», ενώ οι σοσιαλιστές του κ. Εντι Ράμα, που για αντιπολιτευτικούς λόγους ανέλαβαν το βάρος της εκστρατείας και προσέφυγαν στο δικαστήριο, αξιώνουν από τον πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα να ζητήσει συγγνώμη για την «εθνική προδοσία»!

Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως η εξέλιξη φέρνει ένα βήμα πίσω τις άριστες, τα τελευταία χρόνια, ελληνοαλβανικές σχέσεις και ανέφεραν πως αναμένουν με ενδιαφέρον τους χειρισμούς της αλβανικής κυβέρνησης στο πρόβλημα, αλλά και την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και προηγούμενο, και να έχουν την ίδια τύχη και άλλες υπογραφείσες συμφωνίες που περιμένουν επικύρωση από την αλβανική Βουλή, όπως αυτή των δύο στρατιωτικών νεκροταφείων, στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα, για την οποία επίσης αντιδρούν σφόδρα εθνικιστικοί κύκλοι στη γείτονα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, επισήμαινε στην «Κ» Ελληνας διπλωμάτης με μακρά πείρα στα ελληνοαλβανικά, «το ρολόι θα γυρίσει πίσω και αυτό επ’ ουδενί δεν πρέπει να συμβεί».

Αντιδράσεις
Η σύμβαση, που ρυθμίζει τις θαλάσσιες ζώνες από τα στενά της Κέρκυρας μέχρι και την Αδριατική, υπογράφηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στις 27 Απριλίου του 2009 στα Τίρανα από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα, παρουσία και των πρωθυπουργών κ. Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα.

Δεν υπήρξαν τότε αντιδράσεις από καμιά πλευρά του αλβανικού πολιτικού φάσματος, που εκδηλώθηκαν αργότερα και μετά την επικράτηση του κ. Μπερίσα στις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, με πρωτοστάτες εφημερίδες και τηλεοράσεις ιταλικών συμφερόντων και εθνικιστικούς κύκλους.

Προβλήθηκαν ισχυρισμοί ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα καρπώθηκε 354 (τριακόσια πενήντα τέσσερα) τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα αλβανικά χωρικά ύδατα και τη σκυτάλη πήρε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ενέταξε το θέμα στην οξύτατη αντιπαλότητά του με το κυβερνών κόμμα, εμφανίζοντας στους Αλβανούς τον πρωθυπουργό τους ως εθνικό μειοδότη!

Οι αντιμαχόμενοι τη συμφωνία ισχυρίζονταν ότι η οριογραμμή των θαλάσσιων ζωνών που συμφωνήθηκε δεν έχει χαραχθεί ορθά και ουσιαστικά εκχωρείται τμήμα της αλβανικής επικράτειας.



Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε, να ακυρώσει την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, η οποία υπεγράφη, στα Τίρανα, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, στις 27 Απριλίου 2009. Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης έγινε, σήμερα, από εκπρόσωπο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία ακυρώθηκε ομόφωνα από το 9μελές σώμα, με το επιχείρημα ότι η κατάρτισή της έγινε βάσει λανθασμένων διαδικασιών, γι' αυτό και προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της.

Ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις διαφόρων εθνικιστικών οργανώσεων και μερίδας βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως "ξεπούλημα της θαλάσσιας ζώνης στην Ελλάδα", ο πρόεδρος των Αλβανών Σοσιαλιστών, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε, στις 15 Οκτωβρίου, την προσφυγή του κόμματός του στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμφωνίας.
Μάλιστα, είχε τότε χαρακτηρίσει τη συμφωνία λανθασμένη και είχε τονίσει πως πρέπει να βρεθούν τρόποι για την επαναδιαπραγμάτευσή της. "Αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας να το κάνουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας", είχε πει χαρακτηριστικά.

Η αλβανική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά την ελληνοαλβανική συμφωνία για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο, δήλωσε, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για ακύρωση της παραπάνω συμφωνίας. "Σε αντίθεση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, εμείς σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσουν ή όχι. Σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, επειδή είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτα.

"Οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας θα προχωρήσουν μπροστά, ανεξάρτητα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου", πρόσθεσε ο κ. Μέτα.



Θυμίζω τι είχε γίνει τότε που υπέγραψαν την σύμβαση..

πηγή newsblog: http://adonisgeorgiadis.blogspot.com/2010/01/blog-post_1930.html
Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα υπογράφτηκε σήμερα στα Τίρανα η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Τη συμφωνία, η οποία καταρτίστηκε στην βάση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζιμ Μπάσα και σε δηλώσεις τους αμέσως μετά οι δυο πρωθυπουργοί την χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντικήΟι Αλβανοί όμως έχουν άλλη άποψη και προβαίνουν σε απίστευτες καταγγελίες “Το σκάνδαλο του αιώνα. Ο Μπερίσα δώρισε 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ελλάδα, στο Ιόνιο” είναι ο πηχαίος πρωτοσέλιδος τίτλος της έγκυρης και αρχαιότερης αλβανικής εφημερίδας “Gazeta Shqiptare”.

Η Αλβανική εφημερίδα δίνει τεράστια προβολή στο θέμα, στο οποίο αφιερώνει 6 ολόκληρες σελίδες (!) γεμάτες υπονοούμενα, για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, μυστική διπλωματία, εθνική προδοσία και άλλα βαρύτατα! Παρουσιάζει σχετικό χάρτη, με βάση τον οποίο, η χάραξη των θαλάσσιων συνόρων, όπως υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρα Μπακογιάννη και Luzlim Basha, έγινε κατά παράβαση των αρχών του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Τη σκυτάλη παίρνει το πρακτορείο 24ore, το οποίο καταγγέλει επίσης, ότι η Αλβανική εξωτερική πολιτική, γίνεται με ελληνικούς χάρτες! Ο χάρτης που επισυνάπτεται στη συμφωνία είναι αυτός που μας “πάσαραν” οι Έλληνες, διαμαρτύρεται το πρακτορείο.

No comments: