Friday, January 29, 2010

Χρεώνει απραξία Κριτική Μπακογιάννη στην κυβέρνηση για τη συμφωνία που ακύρωσε η Αλβανία

Χρεώνει απραξία
Κριτική Μπακογιάννη στην κυβέρνηση για τη συμφωνία που ακύρωσε η Αλβανία

Icon
Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, δηλώνει η Ντ.Μπακογιάννη
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 28/01/10 21:45
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο




Aπραξία χρεώνει η Ντόρα Μπακογιάννη στην κυβέρνηση με φόντο την ακύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, λέγοντας ότι έπρεπε να είχε κυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή για να δημιουργηθεί θετική δυναμική για τη διαφύλαξή της.

Σε δήλωσή της η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «η ακύρωση αυτή έγινε κατόπιν των αντιδράσεων εθνικιστικών οργανώσεων και της προσφυγής του Προέδρου του Αλβανικού Σοσιαλιστικού κόμματος κ. Ράμα, που την ανακοίνωσε στις 15 Οκτωβρίου. Ουδεμία διαδικασία έπασχε και τα πάντα έγιναν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, όπως τους προβλέπει ο ΟΗΕ».

«Δεν γνωρίζω αν το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να ενημερώσει το αδελφό του σοσιαλιστικό κόμμα για τα οφέλη της συμφωνίας όταν πληροφορήθηκε ότι το τελευταίο πρόκειται να την υπονομεύσει» αναφέρει η κ. Μπακογιάννη.

Και υπογραμμίζει: «Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι, ενώ ο κ. Ράμα ανακοίνωσε τις προθέσεις του στα μέσα Οκτωβρίου, ουδεμία σπουδή επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, που άνοιξε λίγες μέρες μετά, ώστε να δημιουργήσει μια θετική δυναμική, για τη διαφύλαξή της, όπως και για τη διαφύλαξη του υψηλού επιπέδου στο οποίο πετύχαμε να φέρουμε τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Αποστάσεις Αβραμόπουλου

Λαμβάνοντας αποστάσεις από τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ για την Εξωτερική Πολιτική Δ.Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «τα διεθνή θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εσωτερικής εκμετάλλευσης, ούτε από τις κυβερνήσεις, ούτε από τα κόμματα, ούτε και από τους πολιτικούς».

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέει: «Αναμένουμε από το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει τα απαραίτητα διαβήματα και να μας ενημερώσει επισήμως για τους λόγους που οδήγησαν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας στην απόφαση αυτή, και για την επίσημη θέση της Αλβανικής κυβέρνησης».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Ακυρώνει η Αλβανία τη συμφωνία με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα

Eurokinissi
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Κ.Καραμανλή στα Τίρανα τον Απρίλιο του 2009
Τίρανα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Θετικό το κλίμα στη συνάντηση Καραμανλή - Μπερίσα στα Τίρανα (27/4/2009)
Επόμενο άρθρο:
Κριτική Μπακογιάννη στην κυβέρνηση για τη συμφωνία που ακύρωσε η Αλβανία (28/1/2010)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, η οποία υπεγράφη στα Τίρανα, το 2009, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, η συμφωνία ακυρώθηκε ομόφωνα από το 9μελές Σώμα, με το επιχείρημα ότι η κατάρτισή της έγινε βάσει λανθασμένων διαδικασιών, για αυτό και προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της.

Ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις διαφόρων εθνικιστικών οργανώσεων και μερίδας βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που χαρακτήρισαν τη συμφωνία ως «ξεπούλημα της θαλάσσιας ζώνης στην Ελλάδα», ο πρόεδρος των Αλβανών Σοσιαλιστών, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε, στις 15 Οκτωβρίου, την προσφυγή του κόμματός του στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμφωνίας.

Μάλιστα, είχε τότε χαρακτηρίσει τη συμφωνία λανθασμένη και είχε τονίσει πως πρέπει να βρεθούν τρόποι για την επαναδιαπραγμάτευσή της. «Αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας να το κάνουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας» είχε πει χαρακτηριστικά.

Για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας ερωτήθηκε από δημοσιογράφους ραδιοφωνικού σταθμού ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Δρούτσας χαρακτήρισε την εξέλιξη αρνητική, αλλά επισήμανε ότι πρόκειται για «θέμα εσωτερικής διαδικασίας στην Αλβανία, την οποία δεν έχουμε και άλλη επιλογή παρά να τη σεβαστούμε». Πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα περιμένει πρώτα απ’ όλα την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των Τιράνων και βεβαίως και τις προτάσεις της αλβανικής κυβέρνησης, για το πώς προτίθεται να χειριστεί το θέμα περαιτέρω.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα, ο Αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης, δόθηκαν όλες οι διαβεβαιώσεις για την σημασία και την προτεραιότητα που αποδίδει η Αλβανία σε αυτήν ακριβώς τη συμφωνία.

Απόψε, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο, ο κ. Δρούτσας θα έχει και την ευκαιρία, όπως ανέφερε, να συζητήσει με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Μέτα, το θέμα αυτό και ν’ ακούσει τις πρώτες του αντιδράσεις.

Newsroom ΔΟΛ



No comments: