Monday, March 01, 2010

Ομιλία του Ρένου Θ. Κυριακίδη, την 21.2.2010 στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, στην Αθήνα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Αυτονομίας στην Β. Ήπειρο

post by [dperdiki@otenet.gr]
Ομιλία του Ρένου Θ. Κυριακίδη, την 21.2.2010
στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση, στην Αθήνα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Αυτονομίας στην Β. Ήπειρο στις 17.2.1914
_____________________________________
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα, στον Ιερό τούτο χώρο, αντιπρόσωποι απ’ όλα τα μέρη του Ελληνισμού, ελεύθερα και σκλαβωμένα, για να τιμήσουμε την ένδοξη επέτειο της Ανακήρυξης της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914.
Πριν από 96 χρόνια, μια τέτοια μέρα, ο επαναστατημένος Β. Ηπειρώτικος Ελληνισμός, μνήμονας του ενδόξου παρελθόντος του, ξεδιπλώνει τις Ελληνικές σημαίες και τις υψώνει από τη μια άκρη της Β. Ηπείρου ως την άλλη και με το προγονικό σύνθημα «ή ταν ή επί τας» οργανώνεται και μετατρέπεται ο καθ’ ένας τους σε στρατιώτη της πατρίδας. Τοποθετούν άξιους Β. Ηπειρώτες επικεφαλής, ορίζουν προσωρινή Κυβέρνηση και διεκδικούν να ισχύσουν και γι’ αυτούς οι αρχές της ισοπολιτείας και δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της συνειδήσεως και προστασίας της ζωής, της τιμής και της περιουσίας των πολιτών.
Τη Διακήρυξη υπογράφουν οι:
Γεώργιος Ζωγράφος, Πρόεδρος
και Μέλη οι Δεσποτάδες
Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων,
Κορυτσάς Γερμανός,
Δρυϊνοπόλεως Βασίλειος.
Οι Αλβανοί αντιδρούν και ακολουθεί ένοπλος αγώνας. Οι Β. Ηπειρώτες συγκροτούν Ιερούς Λόχους και υπό τας διαταγάς του Αντισυνταγματάρχη Δημήτριου Δούλη, του Σπυρομήλιου και άλλων, κατανικούν τους Τουρκαλβανούς και τους υποχρεώνουν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας στις 17 Μαΐου 1914. Βάσει τούτου, οι Έλληνες της Β. Ηπείρου θα είχαν:
- Δική τους Χωροφυλακή
- Δική τους Εκπαίδευση
- Εξάσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η ικανοποίηση αυτών των δικαιωμάτων γίνεται μέσα στα πλαίσια του Αλβανικού κράτους. Οι Β. Ηπειρώτες απαίτησαν μερικά από τα δικαιώματά τους. Τα άλλα τα άφησαν για να τα διεκδικήσουν όταν θα το επέτρεπαν οι καιροί, χωρίς ποτέ να τα αποκηρύξουν. Γι’ αυτό και τα δικαιούνται.
Ένα χρόνο πριν από την Ανακήρυξη της Αυτονομίας, τα Ελληνικά στρατεύματα ελευθέρωσαν όλη την Ήπειρο. Για λίγο όμως χρόνο οι αδελφοί μας χάρηκαν την ελεύθερη ζωή. Την 31η του Γενάρη 1914, η Ελλάς υποχρεώθηκε από τις ξένες Δυνάμεις να εγκαταλείψει τη Β. Ήπειρο έναντι της προσφοράς μερικών Νήσων του Αιγαίου, υπό τον όρο όμως να παραμείνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Β. Ηπειρωτών.
Γι’ αυτά τα δικαιώματα έγινε ο Αυτονομιακός Αγώνας και γι’ αυτά τα δικαιώματα οι Β. Ηπειρώτες αγωνίζονται μέχρι σήμερα.
Παρ’ όλο που τον Οκτώβρη του 1914 όταν άρχισε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και υπήρξε αναρχία στην Αλβανία, ο Ελληνικός στρατός, ξαναμπήκε στην Β. Ήπειρο και κινήθηκε η διαδικασία της Ένωσης της με την Ελλάδα. Τούτο όμως με την επέμβαση των Ξένων ματαιώθηκε, παρόλο που τον Ιούλιο του 1916 ο Ελευθέριος Βενιζέλος συμφώνησε με τους Ιταλούς την ενσωμάτωση της Β. Ηπείρου με την Ελλάδα. Και τούτο όμως στη συνέχεια δεν το επέτρεψαν οι ξένοι να πραγματοποιηθεί. Η ιστορική πορεία των αδελφών Β. Ηπειρωτών από τότε ως σήμερα είτε με τον Φαν Νόλι, τον Αχμέτ Ζώγου, είτε με τους Τούρκους και τον Εμβέρ Χότζια, είναι μια πορεία γεμάτη βάσανα, εξευτελισμούς, ταπείνωση και θάνατο. Ρίχτηκαν οι Β. Ηπειρώτες στο κατώτερο σκαλί του κακού. Υφίσταντο τα πάνδεινα και δεν είχαν πού να πουν τον πόνο τους και το παράπονό τους.
Βάσει αυτών των δεδομένων ο Β. Ηπειρώτικος Ελληνισμός έπρεπε να μην υπάρχει και να σβηστεί από τον χάρτη του κόσμου. Εις πείσμα όμως αυτών που θέλουν τον αφανισμό του υπάρχει, πρώτα γιατί είναι απόγονος ενδόξων προγόνων και δεύτερο γιατί δεν αποκήρυξαν τον εθνικό τους πόθο, την Ένωση τους δηλαδή με τη Μητέρα Ελλάδα.
Αδελφοί Β. Ηπειρώτες,
Είναι χρέος μας να τιμούμε όλους εκείνους, τους άξιους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για το καλό της Β. Ηπείρου. Η ανάμησή τους είναι αιώνιο σήμα ότι η Β. Ήπειρος είναι ένας τόπος ελληνικός και τιμώντας αυτούς, τιμούμε τη Β. Ήπειρο και δίνουμε νόημα στην ύπαρξή τους. Αν δεν τιμούμε την ιστορία μας, αν δεν έχουμε μνήμη, τότε δεν θα έχουμε και μέλλον. Το νου μας να μη ξεκόψουμε από τις ρίζες μας.
Ποτέ να μη σας επηρεάζουν οι κακές συμπεριφορές μερικών συμπατριωτών μας που ευτυχώς είναι ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτοί οι λίγοι που σας εκμεταλλεύονται και σας αδικούν είναι αυτοί που δεν αγαπούν την πατρίδα. Είναι αυτοί που προσβάλλουν το όνομα της Ελλάδας.
Είναι αυτοί που ακολουθούν τη γραμμή του Χένρυ Κίσινγκερ, τέως Υπουργού των Εξωτερικών των Η.Π.Α., Εβραϊκής καταγωγής, που είπε: ‘‘Για να σβήσουμε την Ελλάδα από το χάρτη του κόσμου πρέπει να εξαλείψουμε την ιστορία και την παράδοσή της, τη γλώσσα και τη θρησκεία της’’. Αγνοούν οι ανόητοι ότι η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει.
Ελλάδα για σας πρέπει να είναι οι πολλοί Έλληνες που σας συμπαραστάθηκαν ενεργά στις δύσκολές σας ώρες. Να είναι αυτοί που ζουν το δράμα σας και κάνουν τα πάντα να βρίσκονται δίπλα σας, να είναι οι αδελφοί σας Κύπριοι που παρά τη δύσκολη ζωή που περνούν, στάθηκαν δίπλα σας όσο κανένας άλλος, όντας πάντα έτοιμοι και τη ζωή τους ακόμη να δώσουν αν τους το ζητούσατε.
Μια και μου κάνατε την τιμή να είμαι ομιλητής στη σημερινή επέτειο της Αυτονομίας, θα ’θελα να σας κάμω μια παράκληση:
Παραμείνετε στη γη σας, στη γη του Πύρρου και του Καστριώτη, του Σπυρομήλιου και του Ζωγράφου, την ευλογημένη από τον Δεσπότη Σπυρίδωνα και τον Πάτρο Κοσμά. Εγκατάλειψη της γης σας σημαίνει και εγκατάλειψη της ιστορίας σας.
Ευλογημένοι όσοι μένουν εκεί και φυλάγουν τις Θερμοπύλες.
Ευλογημένοι όσοι φύγαν μα η ψυχή τους είναι στη Β. Ήπειρο και την επισκέπτονται συχνά, προσμένοντας την ώρα του γυρισμού.
Σε σας τους ευλογημένους του Ελληνικού Έθνους έχω να πω τούτα τα λόγια:
Η συμπεριφορά των Αλβανών απέναντί σας όλο και θα καλυτερεύει, γιατί η Αλβανία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρεωμένη να σέβεται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χωρίς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καμιά χώρα δεν γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπομονή λοιπόν, γιατί καλύτερες μέρες σας περιμένουν.
Να προσέχετε μόνο:
Πρώτο, να είσαστε ενωμένοι. Μια μόνο δυνατή Οργάνωση να έχετε. Μια μόνο δυνατή ΒορειοΗπειρώτικη φωνή να ακούγεται. Τη μια φωνή την παίρνει ο κόσμος στα σοβαρά. Τις πολλές φωνές κανείς δεν τις ακούει, ούτε τις λαμβάνει υπόψη. Υπάρχει χώρος για όλους σε μια δυναμική μεγάλη οργάνωση. Όχι διχόνοιες. Αντίπαλός σας είναι ο Αλβανικός σωβινισμός.
Δεύτερο, να καταγγέλλετε στους Διεθνείς Οργανισμούς κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων σας, γιατί μόνο έτσι θα σας συμπεριφέρονται καλά οι Αλβανοί.
Τρίτο, να βοηθά ο ένας τον άλλο για να είναι λιγότερο σκληρή του καθ’ ενός η βιοπάλη. Να κάνετε παιδιά. Η Β. Ήπειρος να έχει νέους. Χωρίς τη Νεολαία, η Ελληνική της ταυτότητα θα σβήσει.
Τέταρτο, να παραμείνετε πιστοί στο Θεό και την Ελλάδα.
Υπομονή Β. Ηπειρώτες αδελφοί, συνεχίστε τον ειρηνικό σας αγώνα και οι μεγάλοι πρόγονοί σας θα σας καμαρώνουν και θα ενδυναμώνουν την αγωνιστική σας πορεία.
Ευχόμαστε όπως ο Θεός των Ελλήνων, ο Κύριος των Δυνάμεων να είναι πάντα μαζί σας, γεμίζοντάς σας με υπομονή και ελπίδα, ώσπου να έλθουν οι ευλογημένες μέρες.
Και τώρα σας καλώ ν’ αναφωνήσουμε όλοι μαζί:
Ζήτω η Β. Ήπειρος
Ζήτω η Ελλάς.
Ρένος Θ. Κυριακίδης
Omilia210210

No comments: