Tuesday, March 30, 2010

Omonia: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (greek and albanian version)

post by [perdikis@otenet.gr]

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “OMONOIA”
BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA”
DEMOCRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA “OMONOIA”
Άγιοι Σαράντα 28/3/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η βεβήλωση της Ελληνικής σημαίας και τα ανθελληνικά συνθήματα που ακούστηκαν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και σε άλλες Αλβανικές πόλεις είναι ενέργειες τόσο παράλογες και σκοταδιστικές, όσο και τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν από μεμονωμένα άτομα κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου στην Αθήνα. Είναι ενέργειες που προκαλούν τα αισθήματα όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, Ελλήνων και Αλβανών. Είναι ενέργειες από ανεύθυνα άτομα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση.
Καταδικάζουμε επίσης την συμμετοχή 2 μελών του Αλβανικού Κοινοβουλίου σε αυτές της εκδηλώσεις. Ενώ στην Ελλάδα τα ρατσιστικά συνθήματα καταδικάστηκαν σύσσωμα από τον πολιτικό κόσμο και οι υπαίτιοι του επεισοδίου απολογούνται στα αρμόδια κρατικά όργανα, στην Αλβανία οι ρατσιστικές-ανθελληνικές εκδηλώσεις οργανώνονται από μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου.
Τα σύμβολα όλων των εθνών είναι ιερά και δεν μπορεί κανείς να τα βεβηλώνει. Καλούμε την Αλβανική δικαιοσύνη να δείξει την ανάλογη ευαισθησία που επιβάλλεται, άλλωστε από το σύνταγμα και τους νόμους ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Përdhosja e flamurit grek dhe parrullat anti-greke që u dëgjuan jashtë ambasadës greke në Tiranë dhe qytetet e tjera shqiptare janë veprime absurde dhe obskurantiste ashtu si dhe dhe parullat raciste prononcuar nga disa individë gjatë festimeve të përvjetorit të pavarësisë në Athinë. Janë veprime që shkaktojnë indinjimin e gjithë qytetarëve me konceptim normal, qofshin grekë apo shqiptarë. Janë veprimet të papërgjegjshme të njerëzve që kërkojnë destabilizim.
Ne gjithashtu dënojnë pjesëmarrjen e 2 anëtarëve të Parlamentit shqiptar në këto ngjarje. Ndërsa në Greqi sloganet raciste u dënuan nga e gjithe sfera politike dhe përgjegjësit e incidentit po japin llogari në organet kompetente, në Shqipëri demonstrimet anti-greke organizohen nga deputetë të parlamentit shqiptar.

Simbolet janë të shenjta për të gjitha kombet dhe askush nuk ti fyejë ato. I kërkojmë drejtësisë shqiptare për të treguar të njëjtën ndjeshmëri si pala greke, në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet, dhe personat përgjegjës të sillen para drejtësisë.
No comments: