Thursday, July 15, 2010

Athina dhe nënshtetësia e emigrantëve

Robert Goro | 15/07/2010 Shekulli on line

Një muaj pas fillimit të zbatimit të ligjit për dhënien e nënshtetësisë fëmijëve të emigrantëve, lideri i opozitës greke, Antonis Samaras, i është rikthyer përsëri me tone të larta kësaj çështjeje, duke mos u ndalur thjesht në kritikën e zakonshme ndaj qeverisë socialiste.


Kreu i Demokracisë së Re ka parashtruar platformën e tij për emigracionin, që në një shikim të parë, konsiston në asimilimin e emigrantëve që duan të integrohen në shoqërinë greke, ndërsa e ka ndërvarur procesin e integrimit me sasinë e emigrantëve që, siç ka theksuar, është në gjendje të durojë shoqëria vendase.


"Çdo politikë emigracioni duhet të krijojë valvula sigurie për integrimin e emigrantëve. Kështu që ky të bëhet normalisht dhe gradualisht, me objektiv final integrimin e emigrantëve që mund të durojë një shoqëri", ka thënë lideri i partisë më të madhe opozitare greke.


Zoti Samaras është ndalur më shumë në procesin e dhënies së nënshtetësisë së fëmijëve të emigrantëve, duke theksuar se kur partia e tij të vijë në pushtet, do ta shfuqizojë ligjin përkatës që u votua në muajin mars.


Nëse fëmijët që do të marrin nënshtetësinë do të zhvillojnë një ndërgjegje komuniteti të ndryshme nga ajo e shoqërisë ku u rritën, këtu ka problem.
"Jemi të detyruar që këtë ligj të PASOK-ut ta ndryshojmë, kur Demokracia e Re të marrë pushtetin. Dhe angazhohemi qartë që tani për këtë.


Fëmijët e emigrantëve të ligjshëm që lindin këtu do ta marrin të drejtën e nënshtetësisë kur të arrijnë moshën madhore. Mirëpo, që të ushtrojnë këtë të drejtë do të duhet të zgjedhin ndërmjet nënshtetësisë greke dhe nënshtetësisë së vendit të prindërve të tyre, dhe së dyti të kenë kryer arsimin nëntëvjeçar, që është i detyrueshëm edhe për grekët".


Lideri i opozitës i ka mëshuar idesë së asimilimit, ndonëse nuk e ka cilësuar shprehimisht kështu. "Nëse fëmijët që do të marrin nënshtetësinë do të zhvillojnë një ndërgjegje komuniteti të ndryshme nga ajo e shoqërisë ku u rritën, këtu ka problem", tha lideri i opozitës.


Por, ministri i Brendshëm, Janis Ragusis, nën drejtimin e të cilit u hartua ligji për nënshtetësinë, e ka quajtur si historik këtë vendim të qeverisë greke.


Në një takim me përfaqësues të komuniteteve të emigrantëve në Athinë, ministri i Brendshëm i Greqisë, ka deklaruar se, me gjithë presionet e së djathtës, qeveria nuk do të bëjë mbrapa në vendimin e vet, i cili po zbatohet që prej një muaji.


"Nuk kemi për të bërë asnjë centimetër prapa. Sepse besojmë vërtetë te kjo që bëmë, besojmë se kjo do të ndihmojë Greqinë dhe të gjithë neve, se do të krijojë vërtetë një shoqëri, e cila do të jetë shumë më e mirë se sa kjo që është sot, ose nga sa do të ishte në të ardhmen, nëse do të vazhdohej ky regjim i papranueshëm i mungesës së rregullave, mungesës së parimeve, një regjim i papranueshëm izolimi i qindra mijë emigrantëve", tha ministri i Brendshëm grek, Janis Ragusis.


Legjislacioni për marrjen e nënshtetësisë greke nga fëmijët e emigrantëve parashikon procedura të thjeshtëzuara dhe të shpejta.


Tre kushtet janë, që fëmijët, ose të kenë lindur në Greqi, ose të kenë kryer gjashtë vjet në sistemin arsimor grek dhe prindërit e tyre duhet të kenë qëndrim të ligjshëm në Greqi.


Në të vërtetë, pozicionimi i liderit të opozitës përbën një përsëritje të tezave që i shpalosi gjatë një debati tepër të ashpër e të gjatë parlamentar, kur po diskutohej projektligji për nënshtetësinë. Por, tashmë, këto teza janë paraqitur më të plota e më të argumentuara, sipas filozofisë së opozitës.


Nga ana tjetër, bën përshtypje momenti kohor që opozita e nxjerr përsëri në skenë këtë çështje, në të njëjtën ditë që përfundoi procesi zgjedhor i organeve drejtuese të Demokracisë së Re, e cila po bën përpjekje të marrë veten nga disfata në zgjedhjet e fundit parlamentare.


Ky moment kohor vlerësohet nga analistët se dëshmon se Demokracia e Re i jep një prioritet të veçantë çështjes së emigracionit, në kohën që problemi më kardinal i Greqisë është përballimi i pasojave të krizës ekonomike financiare.

7 comments:

Kyritsis said...

Έχουμε και στην Χιμάρα γενίτσαρους: Robert Goro


Ο Robert Goro, κατάγεται από την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου. Είναι ένας επιτυχημένος, μπορεί να πει κανείς, δημοσιογράφος ο οποίος έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα όπως το BBC. Σήμερα, διευθύνει την μοναδική αλβανική εφημερίδα που εκδίδεται στην Ελλάδα και απευθύνεται στους Αλβανούς μετανάστες. Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν ήταν γνωστός για τον πατριωτισμό του, ανάμεσα στους Χιμαραίους. Ο ίδιος μάλλον θεωρεί τον εαυτό του Αλβανό και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. H ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι ο πατέρας του έχει πρωτοστατήσει σε κάποιους από τους αγώνες για την δικαίωση του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου μετά το 1990. Ο πατέρας του Goro, έχει αποφοιτήσει από το ελληνικό δημοτικό σχολείο της Χιμάρας (τότε δεν υπήρχε αλβανικό). Ο αδερφός δε του πατέρα του από 15 χρονών υπηρέτησε εθελοντικά τον ελληνικό στρατό. Υπηρέτησε την πατρίδα ως διοικητής καταδρομών (κοινώς κομάντο) του ελληνικού στρατού, υπερασπίστηκε την Κύπρο στο πλευρό του αείμνηστου Τ. Παπαδόπουλου, πολέμησε στην Κορέα και έφερε σε πέρας πολλές "ειδικές" αποστολές που κατά καιρούς ανέλαβε υπηρετώντας πάντα την πατρίδα ως υπέρτατη ιδέα και ανταμείφθηκε από την πολιτεία με αμέτρητα παράσημα. Ο Robert Goro βέβαια είναι κατά καιρούς Έλληνας. Δεν αρνείται το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητος Ομογενούς ούτε κανένα από τα προνόμια που το ελληνικό κράτος προσφέρει στους ελληνικής καταγωγής ξένους πολίτες. Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας που εκδίδει η γυναίκα του και διευθύνει ο ίδιος, γράφει για τον αγώνα της Ελλάδος με την Νιγηρία:
Για την Ελλάδα σε αυτόν των αγώνα έκανε πρεμιέρα σε παγκόσμιο κύπελλο και ο Αλβανός Σοτίρ Νίνι ο οποίος αντικατέστησε τον έλληνα επιθετηκό Γκέκα, στα τελευταία 10 λεπτά του παιχνιδιού.

Πρέπει κάποιος να διδάξει τον κύριο Goro, πως όπως εκείνος έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του Αλβανό (εκτός αν το συμφέρον προστάζει αλλιώς), έχει και ο Σωτήρης το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα αφού κατάγεται από την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου όπου όλοι πλην ελαχίστων γεννιτσάρων αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες. Και ο Νίνης έχει αποδείξει το πόσο Έλληνας είναι και νοιώθει, εντός και εκτός γηπέδου.
Κύριε Goro, όλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη του αλβανικού λαού να επιδείξει επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί με την οικειοποίση ξένων. Αφού αγαπάτε τόσο πολύ την πατρίδα σας Αλβανία ασχολειθήτε με αυτήν και αφήστε μας ήσυχους.

http://akrokeravnia.blogspot.com/

Anonymous said...

Akoma ju me keto biseda rreth identitetit te Himarjoteve?! Kush e mban veten per grek le te jete ashtu, kush per shqiptar le te mbetet po ashtu. Neser mund te dale ndonje himarjot (dhe s'eshte cudi) qe te thote se eshte kinez. Eshte e drejta tij :) Pse me ate do rrime te merremi ne qe ti mbushim mendjen qe s'eshte kinez?! :) Mendje mendje kjo bote. Dhe Himarjotet njihen qe jane koke me vete secili. Pak a shume si shqiptaret dhe greket ;)

Dhermiu

Anonymous said...

Nuk do qe me mire te dikutohej per artikullin e Robertit se sa per biografine e tij? Tek e fundit ai familjarisht ka deltio taftotita homogjenon, dmth ka hedhur nje firme qe deklaron origjine e tij.
Kostandini

Kyritsis said...

E çfare mund te diskutosh per nje artikull te shkruar koke e kembe alla-shqiptarçe? Eshte i gjithi i zhytur ne frymen e "une jam me i miri dhe te gjithe te tjeret me duan te keqen". Nuk behet asnje krahasim me ligjet per nenshtetesine ne vendet e tjera te BE. Do te mjaftonte kjo, per te mare vesh si Roberti, si Ardi Stefa dhe gjithe gazeta e "gazetareve" te frustruar psikologjikisht ku ata shkruajne, qe ligji per nenshtetesine i aprovuar ne Greqi, jep shume here me teper se ligjet analoge ne vendet e tjera te BE. Samaras ka plotesisht te drejte te kundershtoje menyren per marjen e nenshtetesise per femijet dhe arsyet e parashtruara prej tij jane mese objektive. Ne Itali nje femije i lindur nga prinder te huaj, ka te drejte te kerkoje nenshtetesine Italiane ne moshen 18 vjeç, me kusht qe te kete jetuar per te 18-ta vitet ne Itali. Dhe ka 1 vit kohe per ta kerkuar. Pra ka nje vit kohe per te reflektuar dhe vendosur per identitetin qe do ti jape vetes. Nese ben kerkesen brenda ketij viti(nga 18 ne 19), mer nenshtetesine nepermjet nje kanali te privilegjuar dhe ne afatin kohor me te shkurter. Nese brenda ketij viti(nga 18 ne 19) nuk e kerkon nenshtetesine, kjo e drejte i humbet dhe mund te kerkoje nenshtetesine si emigrant normal me mbi 10 vjet rezidence ne Itali, proçedure kjo qe zgjat minimumi 3 vjet dhe me shume kushte te tjera per te permbushur si nga ana ekonomike, ashtu edhe nga ana e integrimit ne shoqeri. Kushte keto qe shumica e emigranteve ne Itali, edhe nga me te paret e ardhur ne fillim te viteve 90, nuk arrijne ti permbushin dot.
Keta lloj gazetaresh qe nuk dine as çfare te drejtash u rezervon dokumenti qe kane ne xhep(e kam pyetur personalisht Robertin se çfare te drejtash ka ai me deltio taftotita homogjenon dhe nuk ka ditur te me thote asnje fjale), nuk mund te bejne as me te voglin arsyetim mbi ligje te tilla se ne rastin me te mire, dalin bllof dhe ne rastin me te keq blejne injorance ne kembim te identitetit te tyre(gazetaresk se ate etnik e kane humbur me kohe).

Anonymous said...

Kiritsi, mendoj se politika e emigracionit e nje force te djathte ndryshon nga ajo e nje force te majte dhe Berti qartazi mbeshtet politiken e majte e cila ne nje fare menyre i ka dhene hapesire dhe gazetes dhe aktiviteteve te tij, keshtu dihet preferenca e Bertit.Por ka dhe nje argument, e majta ka talent per demagogji duke pretenduar se eshte per te drejta te emigranteve por kur vjen puna ne praktike ajo eshte po aq konservatore sa e dhjathta.(sa per mosdijen e tij se c'te drejta jep karta e homogjenit, nuk besoj se Berti nuk e di nje gje te tille, por sigurisht nuk desheron te hyje ne debat ne nje terren pak te rreshqitshem per te dhe prandaj eviton te debatoje publikisht).
Por kjo nuk dmth se politika e emigracionit ne Itali eshte ajo me e drejta. Logjika te con tek ajo qe mbeshtesin dhe gjermanet. Kerkeses se Erdogan per te hapur shkolla turke per 2 milone turqit ne Gjermani, Merkel ju pergjigj se turqit duhet te integrohen ne jeten gjermane, dmth duhet te asimilohen perndryshe ata perbejne rrezik potencial per vendin ku emigrojne. Kjo vlen edhe per emigrantet ne Greqi.

Megjithate ne si himarjote as na ngroh e as na ftoh kjo politike emigracioni e Samarait sepse ne perfshihemi nga nje ligj tjeter per marrjen e shtetesise dhe faktikisht ka muaj qe ky ligj nuk po gjen zbatim edhe nga e majta. Duket sikur eshte "pagosur".

Ne thelb himarjotet qe kane aplikuar per shtetesi do te duhej ta kishin marre ate prej kohesh sepse identiteti i tyre nuk ndryshon nga pjesa tjeter e popullsie greke dhe cdo vonese qe behet nuk ka asnje lloj argumenti vec burokracise se renduar.

Psh ne nje familje ka marre djali ose vajza shtetesine kurse prindet jo ose e kunderta.

Konstandinos

Kyritsis said...

Ok Kosta, dakort arsyetimi mbi qendrimet e majta dhe te djathta per emigracionin. Veçse Greqia nuk ka pasur deri para pak kohe nje ligj te mirefillte per marjen e nenshtetesise dhe ligji i sapoaprovuar eshte tejet naiv edhe i pare ne nje kendveshtrim te majte. Ne emer te te qenit sa me i majte, nuk mund te luhet me ligje qe tek e fundit perplasen tek siguria kombetare. Shembullin e Italise, e mora si nje rast qe e njoh mire dhe jo si nje etalon persosmerie. Ky ligj(pra marja e nenshtetesise per te lindurit) qe eshte ne fuqi prej shume vitesh, nuk u prek as nga ndryshimet qe e djathta arriti te bente per marjen e nenshtetesise per te rriturit(duke shternguar), pra dmth qe ne princip u duket i mire si te majtes dhe te djathtes. Ne asnje vend te europes nuk jepet nenshtetesia automatikisht me lindjen dhe kjo per arsye te thjeshta qe kane te bejne me formimin e ndergjegjes kombetare tek nje i mitur qe rritet ne nje familje te huajsh.
Per sa na perket ne, dakordoj perseri me ty se jemi viktime e politikeberjes demagogjike te majte ne vonesat per nenshtetesine. Edhe une jam ne dijeni te bllokimit pa dhene arsye nga ana e ministrise se brendeshme. Ne analogji me kete menyre demagogjike veprimi, po i rikthehem se majtes italiane. Ligji i marjes se nenshtetesise per te rriturit, ka ekzistuar prej kohesh ne Itali, po rastet e zbatimit ne praktike te tij gjate gjithe kohes qe ne qeveri ishte e majta, ka qene pothuajse zero. E djathta i shterngoi paksa kushtet e marrjes se nenshtetesise, veçse qe kur beri keto ndryshime, filloi te jepte realisht nenshtetesite dhe vetem vitin e fundit kane mare nenshtetesi italiane 6000 shqiptare.
Keto jane konstatime qe nuk duhet te jesh patjeter i djathte per ti bere, ndaj qendrimi i Robertit nuk me duket thjesht nje qendrim i majte, po nje qendrim qe nuk di se çdo ne te vertete dhe aspak i argumentuar nga ana gazetareske. Nderkohe qe jo per ti dhene shume rendesi faktit, po ai nuk i njeh realisht te drejtat qe i jep dokumenti i tij, dhe kjo per faktin qe komunikimi im me te, ishte absolutisht privat, per nje nevojen time personale familjare. Keshtu qe mua me ben te mendoj se firma qe Roberti ka hedhur per marjen e ketij dokumenti, eshte njesoj si firma qe shume tsamides kane hedhur po per kete dokument.

Anonymous said...

Me sa di une R. Goro megjithe panshmerine e tij si gazetar ne Shqiperi mbeshtet te djathten e Berishes, por ne greqi e majta i ben me shume pune...
o barbas