Kush kerkon te largoje bustin e deshmorit te Gjuhes greke Aristotel Guma?

H προτομή του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα

Procedeengs of The III Panhimarjot Conference -

http://www.himara.eu/adver/KHimariot/konferenca3_1.html

Llambro Ruci shvlefteson "argumentat" e Kristo Frasherit, Luan Malltezit, Shaban Sinanit etj

Le të thonë sa të duan Kristo Frasheri, Luan Malltezi, Shaban Sinani etj.se gjuha e parë në Himarë është shqipja dhe më pas greqishtja. E kjo është thënë qartësisht, por vendosmërisht, pa ekuivoke dhe duke e faktuar

Regjistrimi i popullsise-Presidenti Topi: presione nga qarqe ultranacionaliste

“Ndjeshmëria e madhe është sepse nga individë të qarqeve ultranacionaliste tentohet të bëhet një politikë presioni dhe deformacioni të një procesi që duhet të jetë nacional dhe ligjor” Presidenti la të kuptohej se ai ishte ishte edhe për deklarimin e lirë të etnisë dhe fesë

Ivanov: "ende në rajonin tonë qarqet ultranacionaliste veprojnë në dëm të vendeve të tjera".
(Shqip)

In contrast with 52-personality peticion, in the report of Europian Commission it is said that:

There is a lack of accurate data on minorities in Albania. This situation is expected to be addressed by the conduct of a population census in 2011, respecting international standards including the principle of free self-identification. This census will include optional questions on the ethnic origin, religious affiliation and mother tongue of respondents.

Pse nuk i jepet shtetesia shqiptare fortlumturise se tij Anastasios?

Lufta midis civilizimeve ne Shqiperi e gjen shprehjen ne luften frontale te qarqeve ateiste dhe antikrishtere qe perfaqesohen deri ne kupolen e shtetit per 20 vjet rresht dhe kontrollojne totalisht mediat.
S ipas raportimeve te ShIK-ut dhe shtypit, fondametaliste musilmane kane marre shtetesi shqiptare, kurse kryepeshkopi dekorohet nga Presidenti por ende nuk i ploteson kushtet per shtetesi megjthe qendrimin permanent prej 19 vjetesh ne Shqiperi !!!!


Monday, August 30, 2010

Aristotel Gouma: "No one has the right to tell me what I can speak in my own house" (HIMARA)

PANEPIROTIC FEDERATION OFAMERICA P.O. BOX 56046
ASTORIA, N.Y. 11105
www.panepirotic.org
worcepirotiko@aol.com

Recently in the town of Himara in Southern Albania, on the eve of one the most religious holy days, a son of of Himara was brutally killed after an argument with Albanians, because he was speaking Greek, his mother tongue.
The situation happened when Arisotelis Goumas of Himara, was overheard by a group of Albanians speaking Greek. Upset by this, the Albanians began harassing Mr. Goumas and questioning him why he was speaking Greek. Mr. Goumas replied to them that "no one has the right to tell me what I can speak in my own house" (HIMARA). Later on, this group of Albanians followed Mr. Goumas, who was riding a motor bike and ran him over.
This is not the first time something like this has taken place. In the last 20 years, since the fall of communism, there have been numerous aggressive incidents towards the Greek Minority that lives in Albania.
With Albania getting ready for acceptance into the EU, they still disrespect the rights of the Greek minority. Recently, Sali Bersha, admitted after the incident, that "the people of Albania should know that Himara has been a bilingual community for about 200 years." There is a problem with this statement Mr. Berisha. Greek was the only and chosen language in Himara and in Northern Epirus for over 3000 years. Still today everywhere you go in Northern Epirus it is the language of choice, there mother tounge
We call on the Albanian Government to respect the rights that the Greek minority is entitled to. The right to speak in there mother tongue freely. Also to respect all property and religious rights that are due to them.
We ask all Greek American societies and federations to please send out the following form and statement to the state dept, Embassies here, in Greece and in Albania
Thank you and God Bless
Fotis Galitsis Demetrios Koutoulas
President General Secretary

No comments: