Thursday, September 23, 2010

Shekulli vazhdon me brrockulla mbi Himaren (nga nje komment).

komente rreth artikullit te nje Pashai:

Anonymous said(bloger Himara)...

Shekulli vazhdon me brrockulla mbi Himaren. Dje kish shkruar agai, sot ka shkruar pashai. Sipas pashait, fjala Himare nuk vjen nga greqishtja χείμαρρος, por nga shqipja "që i merr era". O Muslim, era ta ka marr ty koken.

Neser do shkruajne se Vuno vjen nga shqipja "u vune", ndersa Palase nga shqipja "pall e larte", kurse Potam po nga shqipja "po thahemi". Edhe Saranda ska lidhje me Aγιοι Σαράντα (dyzet shenjtoret) se vjen nga shqipja "sa rendon".

5:22 AM

2. Bloger Shekulli: Nuk jam historian,por i lexoj me vemendje dhe interes shkrimet per te, vecanrisht kur vijne nga emra autoritare shkencore perendimore, ku vendi i tyre nuk ka pasur interesa per ate cfare shkruajne ata. Ne kete kontekst eshte shume e veshtire ti marresh, per te verteta ate cfare shkruan historiografia greke apo shqiptare per kufijte.

Cfare mund ti besohet Pashes apo Frasherit,keta te pakten i njohim, kur ata kane qene ne majat e larta te regjimit te Hoxhes dhe tani si pa te keq e shajne rendshem ate dhe per te qene ne mode me histerine antigreke, fillojne perseri te bejne histori me slloganet e dikurshme duke i ndryshuar sadopak permbajtjen. Prandaj duhet te heshtin keta g...ot e Enverit ashtu si dhe historianet grek dhe te degjojme cfare thote autoriteti historiografik perendimor.

3. Replike per Ardian Shqiptari nga kosova.Ju lutemi njuve atdhetareve nga KOSOVO te mos perzieni ne kete çeshtje leriani vete Shqiptareve te shqiperise dhe Himarioteve ta zgjidhin sepse ne vend qe te na ndihmoni do te na prishni pune sepse do te dale ndonje nga Himara dhe do te thote "çne ju Adrian dhe shqiptar dhe nga KOSOVO juve jeni kosovar keni dhe shtetin tuaj.Patjeter juve do ti pergjigjeshit qe ne jemi shqiptar se flasim SHQIP (dhe serbisht) dhe atdheu i yne eshte Shqiperia,por himarioti mund te te pergjigjet dhe te thote "Qe neve flasim GREQISHTE (dhe shqipe) ateher perse e kemi te ndaluar te themi qe jemi GREK "


4. Po ndeshemi per dite me interpretime shume larg realitetit dhe te dhenave shkencore.Po te dinte greqisht z. Pasha ......... do te konstatonte fare lehte se gjithe toponimite e zones se Himares, si Akrokeravnoi oroi, Splies, Gonia, Jaliskari, Panormos, Pirgos, Paga, Potam, etj jane fjale te nje greqishteje te paster.Ato gjenden dhe shkrimet e autoreve antike.

Gjithashtu eshte i genjeshtert dhe e thena qe i atribohet P. Markos qe dhermijotet flasin me mire shqip se greqisht. Ka ka akoma plaka 90 vjecare te gjalla, shkoni dhe bisedoni me to per tu bindur qe as sot nuk dine te flasin shqip.
Kjo arradhe te pavertetash nuk ndihmon askend, percese ata qe shesin te tille libra ....

5. Më lejoni vetëm një këshillë, Zoti Pasha:

mos ia cënoni vlerën punës, përpjekjeve dhe rezultateve Tuaja të shkëlqyera, për të cilat Ju falenderoj përzemërsisht, me interpretime etimologjike tejet guximtare, si në rastin e toponimit Himarë. Gjuhësia (në këtë rast etimologjia) është shkencë e saktë, që nuk mund të bazohet mbi opinione apo hamendje, aq më tepër nëse bëhet fjalë pë një çështje (artificialisht) kaq delikate e të përfolur, sa ajo e Himarës.

Linguistikë, jo Fantalinguistikë.

Me respekt.

6. JU lutem SHEKULLI mos e çensuroni komentin. Nuk do te nderhyj ne lidhje se a jane bazuar ne fakte dhe ne dokumenta dhe a eshte logjike se çfar thote prof.PASHA por me beri pershtypje qe prof PASHA mer persiper te shpjegoje nepermjet linguistikes (qe nuk eshte aspak fusha e tij profesionale)ne menyre amatoreske emerin e krahines apo qytetit HIMARA sipas hartes se paraqitur CHIMERA.Zoteria na shpjegon qe CH na u shqiptorkeka K (sipas tij) kur dhe femijet e dine qe shqiptohet CH =K DHE plus akoma me qellim apo pa dashje i shton emrit CHIMERA dhe nje R ne mes dhe e transformon ne CHIME (R)ERA dhe gjithmon sipas tij na del "KI MER ERA" dhe" vazhdon prape me KI (kush ne italisht) na e transformon ne "QE E MER ERA" Perse mos ta shqiptojme pak me thjeshte siç eshte vertete C-HIMERA PRA PA NDERLIKIMET QE NA FUT PROF PASHA .Plus harta siç me duket qenka shkrojtur ne frengjisht se lexoj BOUCHE DU GOLFE DE VENICE dhe me e pabesueshme behet shpjegimi i PASHES se ne frengjisht CH jep SH se ndryshe sipas logjikes se PASHAIT duhet ta lexojme (BOUCHE) shqip buke (DU) dua pra me kete llogjike do te bejme lemsh boten


Kryeveprat e shpikura na Myslim PASHA:

Χίμαιρα, (Chimaira) thuhet se ka sjellë emërin Himarë. Po kësilloj vijohet: se fjala rrjedh prej greqishtes, χείμαρρος (cheimarros), me kuptimin e përroit. Kjo është një hamendje por jo një ngjasim përfundimtar. Në këto harta, që po sjellim, emërtimi shkruhet në shtrirjen krahinore që nga buzëdeti deri më në lindje: CHIMERA ndërsa në veri mban një emërtim të veçantë po të njëjtë që përkon vetëm me pozicionimin e qendrës së banuar. Po edhe malet që i rrinë përsipër, nuk janë ato që në hartat e Ptolemeut quhen "Akrokeraune = malet e Vetëtimës ) por malet e Chimera-s.
Edhe pse në vetvete hartografia e kohës është skematike, prapëseprapë na e shton edhe më shumë përfytyrimin se nuk bëhet fjalë për një Himarë të veçantë si qendër e banuar por si një krahinë e tërë. Kjo ka shumë rëndësi për njëjtësi. Në veriperëndim radhiten emërtimet: Sopot që na del për herë të parë dhe në bregdet, po edhe aq i njohuri gjiri i Gramës (Grammata) .
Shkrimet në hartë janë latinisht: CHIMERA, e cila në shqipen tingullore (KIMERA) që nuk ngjason me "χείμαρρος (cheimarros) = keimaros që thuhet në disa fjalorë dhe enciklopedi si një synim për ta çuar medoemos tek fjala me rrënjë greke : χείμαρρος (cheimarros) = përrua, çka nuk është aspak i drejtë.
Pse të mos kërkohet në buronjë të shqipes? Ka një hamendje që himarjotët kanë një përzierje të re që erdhi nga veriu, nga fiset gege. Kështu: CHIMERA = KI MER ERA= QË i MERR ERA. Ky përfytyrim që na shfaqet, ka përsipër malet e Vetëtimës = Akrokeraune, me erë dhe vetëtima, me një hapësirë detare që sjell erëra mesdhetare. Dhe ja në verilindje, për herë të parë na del: Sopot: që vjen prej "bregore" Në latinisht do të thotë " llaç" në serbokroatisht "brinjë" Kurse "Gramata" kuptueshëm ka lidhje me shkrimet e shumta në atë gji të marinarëve dhe prerësve të gurëve të qyteteve antike themeluar nga kolonitë greke.
No comments: