Tuesday, October 05, 2010

(Ylli me kostum)

Artikulli i meposhtem eshte zgjedhur nga gazeta shqip dhe mund te konsiderohet si unikal per nga shkalla e paditurise dhe dezinformimit qe i sjell opinionit publik shqiptar

Unikal ngelet dhe perqasja e historise me terma konfliktuale. Habia me e madhe eshte se ky narcist i papergjegjshem shkruan nga Britania e madhe ku me se paku do te kish mesuar si te komunikoje me boten intelektuale.


Injoranca nr 1.: autori famekeq, Ylli nga Permeti jep kete perkufizim te termit ostracizem:

Shovinizmi ka forma të ndryshme shfaqjesh. Një ndër to është ostracizmi. Po ç’është ostracizmi? Ostracizëm është një masë e po të njëjtit lloj, i cili vepron duke nxjerrë të paaftë dhe duke ndaluar qytetarin më të spikatur. Pushtetet e mëdha bëjnë të njëjtën gjë në qytetet dhe kombet e tyre, sikurse athiniotët bënë te samiotët, kiosët, dhe lesbiotët. Ata nuk e kishin kuptuar qysh herët perandorinë (e Athinës) dhe i poshtëruan aleatët e tyre kundër marrëveshjes.

Nga nje kerkim ne google (http://en.wikipedia.org/wiki/Ostracism) gjendet ky perkufizim i termit ostracizem:
Ostracism-(Εξωστρακισμός) (Greek: έξω-οστρακισμός - exo (out)-ostrakismos) was a procedure under the Athenian democracy in which any citizen could be expelled from the city-state of Athens for ten years. While some instances clearly expressed popular anger at the victim, ostracism was often used preemptively. It was used as a way of defusing major confrontations between rival politicians (by removing one of them from the scene), neutralizing someone thought to be a threat to the state, or exiling a potential tyrant.

Duket qarte qe Ylli permetar perpiqet te jape nje perkufizim te ri te tijin te ketij termi. Dhe shovinizmi si term nuk ka te beje me perallat qe na tregon ylli permetar.

Injoranca dhe dezinformim Nr. 2 e yllit permetar:
"Greqia filloi sërish asimilimin e saj, me ngritje shkollash në Korçë, Himarë dhe vende të tjera në brendësi të Shqipërisë (autori i referohet viteve 1800-1900)."

Ne te vertete shkollat greke, rreth 1200 te tilla shkolla private, jane hapur e finacuar nga humaniste epirote si Zhapajt nga Labova, familja Zosimea ne nje kohe qe gjuha shqipe ishte vetem nje gjuhe e folur.Dhe territori n ete cilen u hapen shkollat ishte nen sundimin Turk ne te cilen shqiptaret kishin pozita kyce. Shume figura te shquara si Kostandin Kristoforidhi, Naim Frasheri, Sami Frasheri, Ismail Qemali, Qazim Koculi etj kane mesuar ne keto shkolla. Po te ishte e vertete ajo qe thote ylli permetar nuk delnin nga bangat e ketyre shkollave figura te tilla qe udhehoqen rilindjen Shqiptare. Sipas Natali Clayer mund te thuhet krejt e kunderta nga ato qe predikon ylli permetar: ishin pikerisht shkollat greke ne kete territor qe i dhane kulturen e nevojshme shqiptareve per ta kuptuar se ishin dicka e ndryshme nga Turqit . Po te mos ishin keto shkolla greqishte ne kushtet e mungeses deri dhe te alfabetit shqip, tani Shqiperia e jugut do ishte pjese e Anadollit .
Bold
Injoranca nr 3: Sipas yllit permetar ne Janine u hap Universiteti Zosimea, me sa duket nuk arrin te dalloje gjimnazin nga Universiteti.


Injoranca nr 4: Dodona eshte qender ilire (sipas yllit permetar)

Gjithe shkrimet e antikitetit dhe zbulimi i Dodones me amfiteatrin e saj ku luheshin drama (nuk besohet se kane egzistuar drama apo tragjedi apo shkrimtare ilire madje nuk dihet se c'gjuhe kane folur keta ilire) deshmojne per nje vijueshmeri te padiskutueshme qyteterimit grek

Injoranca nr 4: Shteti i ri helen u clirua nga Shqiptaret !

E pse nuk cliruan veten e tyre shqiptaret por e krijuan shtetin e tyre 100 vjet me pas shtetit grek??? Dhe te mos harrojme se krijimi i shtetitshqiptar ishte me shume rezultat i nevojes se fuqive te medha per ekuiliber sesa i luftes se tyre per pavaresi nga Turqia. Madje ne luften ballkanike kur Rumania, Serbia, Bullgaria, Mali i zi e Greqia luftonin kunder Turqise, shqiptaret ju bashkuan forcave turke per te ruajtur statuquone .

Injoranca nr N-2: ylli permetar ben anliza ekonomike, si ajo e exportimit bankar grek me termat e komunizmit. Nderkohe qe ne shqiperi operojne banka gjermane, italiane, kuvaitjane, atij i bejne pershtypje bankat greke. Pa dyshim qe njohurite e siperfaqeshme ne ekonomi i japin te thenave te tij vlera origjinale!!!
Nje nga termat e tij brilante eshte ai i korpokratise (corpocracy =A society dominated politically and economically by large corporations.)

Sipas konceptit te sotem, sa me shume kapitale te importohen ne nje vend , aq me i zhvilluar ekonomikisht eshte ky vend. Amerika (USA) psh në vitin 1995 kishte pak më shumë se 50 miliardë dollarë kapital te huaj, kjo shifër në vitin 2003 i kaloi të 1 trilionë e 400 miliardë dollarëve. Ashtu, si edhe kapitali i huaj në Amerikën e Veriut në vitin 2004 mbërriti në 100 miliardë dollarë, i cili në krahasim me vitin 2003 u rrit mbi 60%.
Pra dilema eshte ne se Shqiperia do jete pjese e globalizmit apo nje projekt i tipit te narcistit permetar, pa borxhe dhe kapitale te huaja si ne kohen e Enverit.

.......Injoranca nr N-1: Dule, mediokri pasanik i Athinës nga Himara, eshte shqiptar !!!!


Dule eshte deputet i zones se Himares, por nuk eshte nga Himara. Sipas yllit permetar Dule na qenka medioker, pasanik i Athines...rralle here mund ti serviren publikut zhevahire te tilla pa pergjegjesi .

Injoranca nr N: ylli permetar vazhdon histerene konfliktuale me Greqine qe eshte pritese e nje milion shqiptareve . Duhet kuraje e madhe qe nje integrim total i nje te tretes se shqiptareve ne Greqi, me martesa te ndersjellta dhe lidhje te tjera kumbarie dhe miqesore, ta kthesh nga fakt pozitiv te padiskutueshem ne te kunderten e vet dhe kete mund ta bejne vetem halucinantet.
Ne vazhde te tradites famekeqe te ekstremisteve Xhufi, Godo, Myftaraj me shoke, ylli yne permetar merret dhe me Himaren.

Evidentimin e marrezive te tjera ja leme lexuesve te artikullit qe vijon.

Helenizmi: “Ostracizëm” politik i Athinës? (nga Ylli Permeti-gazeta shqip)

1. Paradoksi “Asimilues” i Athinës dhe “Kuajt” shqiptarë me “Veshoret” e tyre!

Më bën përshtypje jashtëzakonisht të madhe qëndrimi i kryetarit të PBDNJ-së, Vangjel Dule, i cili vazhdon të tregojë mediokritetin e vet, qoftë lidhur me origjinën e tij, qoftë me atë pro heleno-europiane. Gjithashtu më bën përshtypje, se me paturpësinë më të madhe hedh poshtë ekzistencën e një populli mjaft të lashtë historik: Çamërisë. Pikënisje e kësaj analize është shfaqja e tij në TV “Klan”, ku debaton me kundërshtarë mjaft ineficentë, gjithnjë lidhur me debatin ksenofob apo incidentet etnike që shfaqen herë pas here në vende të ndryshme territoriale, sikurse janë ato greko-shqiptare. Konsideroj ineficentë “kundërshtarët” e dogmës Dule, sepse asnjëri nga kundërshtarët ― pavarësisht jetës së tyre librike dhe historike ― nuk e bindin me argumente historiko-shkencore kundërshtarin apo audiencën, e cila është mbartëse e dezinformimit të vazhdueshëm mediatik. Ky lloj dezinformim ndodh sepse pikërisht personat në fjalë nuk janë mjaftueshëm të pajisur me argumente shkencore për të goditur mediokritetin e një pasaniku të Athinës nga Himara. Për këtë arsye, po i bëj një hyrje shfaqjes së kombit grek, si fillim, në historinë njerëzore dhe pas kësaj do të citoj disa pasazhe të Aristotelit, për të kuptuar se cilën politikë ndjek Greqia, ose më saktë Athina. Dhe së fundmi do t’u bëj një përkufizim “minoritarëve” grekë në Shqipëri. Nëse dikush e lexon me vëmendje këtë tekst, atëherë do të kuptojë përse Dule, bashkë me bandën e vet neoliberale, e cila i shërben korpokracisë helenike në Shqipëri, dhe kundërshtarët e tij bien në qorrsokak logjik.

Kështu, si fillim dua t’i bëj një përcaktim emërimit të një sendi, subjekti apo njeriu, pra gjenezës emërore të tij. Dihet që emrat njerëzorë i vendosin pararendësit tanë te fëmijët e tyre, pra është tjetri që na quan disi. Në të njëjtën mënyrë quhen edhe sendet, subjektet apo popujt. Nuk mund të vetëquhet dikush që nga momenti që nuk përbën subjekt orientimi për dikë tjetër; por quhet nga tjetri, sepse për tjetrin përbën subjekt orientimi. Për shembull, nëse unë si përmetar dua të shkoj në Janinë, më parë më duhet t’i vendos emrin, sepse më duhet që t’u them njerëzve të tjerë, ose vetes sime, se do shkoj diku; dhe kështu njeriu filloi t’i quajë vendet, qytetet etj., dhe t’i trashëgojë. Në të njëjtën mënyrë, emërimi Ellinas është shfaqur si fillim te banorët e Greqisë Qendrore, në Ftias të Thesalisë, sipas Herodotit. Ndërkohë, Aristoteli, si pasrendës i Herodotit, këtë emërim ia korrespondon fisit të grekëve në Dodonë të Janinës: këtu shfaqet si fillim emri grek. Pra, është periudha kur shteti modern nuk njihej si nocion. Në të njëjtën periudhë u shfaq edhe emërimi Pan-Ellines, sipas Hesiodit. Kjo është periudha ku helenizmi shkëlqeu. Por nuk shkëlqeu në të gjithë hapësirën e vet, por në disa pjesë dhe qytete. Qendra e helenizmit ishte Athina. Athina më vonë u kritikua ashpër edhe nga Aristoteli; kjo sepse ajo ndiqte një rrugë shoviniste për të trashëguar shkëlqimin e saj. Madje vetë Aleksandri, biri i Princeshës së Molosëve, fis ky referues për Aristotelin përgjatë analizës së tij politike, ku citon të mirat e kësaj mbretërie, në krahasim me mbretëritë e tjera ndoqi një rrugë shoviniste për të gllabëruar qytetërime të tjera të asaj periudhe. Në atë periudhë, gjeografia ballkanike përbëhej nga qytet-shtete, ndaj edhe qytetet kishin emrat e tyre, të cilët i trashëgonin si pasojë ose falë rëndësisë që i jepnin fqinjët qytetit të tyre, për arsye orientimi. Më vonë, me shfaqjen e perandorive Romake e Bizantine, grekët u quajtën edhe romë, nga vetë romakët; kjo për arsye se ishin pjesë përbërëse e Perandorisë Romake. Përgjatë Mesjetës, helenizmi u venit dhe mbas çlirimit të tyre nga Perandoria Otomane, në vitin 1821, çlirim ky që ishte kontribut i çlirimtarëve shqiptarë, sikurse ishin Boçari, Griva, Xhavella, Picari, Andhruço, Kollokotroni etj., Greqia adaptoi po të njëjtin emër, pra Hellas. Pas kësaj periudhe filloi edhe shfaqja e iluminizmit helenik në Greqi, që u shoqërua me “grande republikën” si koncept shtetformues. Është pikërisht kjo periudhë ku helenizmi filloi të asimilonte pjesën e Çamërisë, me ngritjen e universitetit të parë në Janinë, atë të Zosimesë. Aty u shkolluan edhe shumë rilindës shqiptarë, sikurse ishte Naim Frashëri. Që nga ajo kohë, ky territor ilir u asimilua gradualisht. Sot popullsia është e përmbysur: nëse para 1821-shit shqipfolësit ishin mbi 70%, kjo shifër është përmbysur në favor të greqishtes. Në këtë mënyrë filloi asimilimi gradual i Jugut të Shqipërisë. Ky asimilim ndaloi përgjatë periudhës diktatoriale në Shqipëri, nga faktorë të ndryshëm, ku njëri nga këta faktorë ishte njëjtësimi i vlerave kombëtare i shoqëruar nga një “quasi” barazi sociale. Me hyrjen e vendit tonë në dogmën e re, pra atë të neo-liberalizmit, Greqia filloi sërish asimilimin e saj, me ngritje shkollash në Korçë, Himarë dhe vende të tjera në brendësi të Shqipërisë. Ky invazion asimilues është shoqëruar edhe nga konkurrentët e saj: Turqia dhe Italia. Tashmë Shqipëria është e shitur totalisht nga ana arsimore, sepse ajo ka licencuar operimin e shumë shkollave teknike në territorin shqiptar, me pasoja vdekjeprurëse për ndërgjegjen e popullit. Kjo është në pak fjalë historia e helenizmit. Por ç’na mëson Aristoteli për shovinizmin e Athinës?

2. Ostracizmi: Pjesë e shovinizmit të Athinës

Shovinizmi ka forma të ndryshme shfaqjesh. Një ndër to është ostracizmi. Po ç’është ostracizmi? Ostracizëm është një masë e po të njëjtit lloj, i cili vepron duke nxjerrë të paaftë dhe duke ndaluar qytetarin më të spikatur. Pushtetet e mëdha bëjnë të njëjtën gjë në qytetet dhe kombet e tyre, sikurse athiniotët bënë te samiotët, kiosët, dhe lesbiotët. Ata nuk e kishin kuptuar qysh herët perandorinë (e Athinës) dhe i poshtëruan aleatët e tyre kundër marrëveshjes. Gjithashtu Mbreti pers kishte shtrydhur pa ndalesë medesët, babilonët dhe kombe të tjerë, kur shpirti i tyre u përzje nga ripërzgjedhja e madhështisë së mëparshme të tyre.

Problemi është universal dhe shqetëson njësoj të gjitha llojet e qeverive, të vërtetën dhe gjithashtu falsen; prandaj, megjithëse forma të zvetënuara mund ta adaptojnë këtë politikë për interesin e tyre, ata që kërkojnë interesin e përbashkët bëjnë po të njëjtën gjë. E njëjta gjë mund të observohet tek arti dhe shkencat. Për këtë arsye, piktori nuk do lejojë një këmbë e cila megjithëse e bukur nuk është në përpjesëtim me dëshirat e tij; as edhe ndërtuesi i anijeve nuk do të lejojë bashin ose pjesë të ndryshme të jenë shumë të mëdha, as edhe mjeshtri i korit nuk do të lejojë ndonjë që këndon më fort ose më mirë se të tjerët. Monarkët, gjithashtu, mund të praktikojnë shtrëngim dhe të vazhdojnë të jetojnë në harmoni me qytetet e tyre, nëse qeveria e tyre është në interes të shtetit. Prandaj, kur atje është një fuqi pushtetare e përnjohur, argumenti në favor të ostracizmit është i bazuar mbi këtë lloj të drejtë politike. Do të ishte sigurisht më mirë që ligjvënësi që në fillim të rregullojë shtetin e tij, që mos të ketë nevojë për një ndreqje të tillë. Por nëse paraqitet nevoja, gjëja e parë që duhet të bëjë është të mundohet me qëllim që të ndreqë dallimin me ostracizëm ose me masa të njëjta. Principi, sidoqoftë, nuk është aplikuar drejt në shtete. Për këtë arsye, në vend që të kërkojnë për të mirën e Kushtetutës së tyre, ata kanë përdorur ostracizëm për arsye fraksioniste. Është e vërtetë që nën forma pushtetare të zvetënuara dhe nga pika e tyre e fushëshikimit, një masë e tillë është e drejtë dhe e përshtatshme, por është gjithashtu e qartë që nuk është absolutisht e drejtë. Në shtetet e përkryera do të kishte shumë dyshime për përdorimin e tij, jo kur zbatohet në tejmasën e forcës, pasurisë, popullaritetit, ose të tjera si këto, por kur përdoret kundrejt dikujt që është i paraspikatur në virtyt — çfarë duhet të bëjmë me këtë njeri? Njeriu i zakonshëm nuk do të thotë se një njeri i tillë duhet të përjashtohet ose dëbohet; në anën tjetër ai nuk duhet të jetë një subjekt - që do të ishte sikur njeriu i zakonshëm të rivendikonte të pushtetonte Zeusin, duke ndarë ofiqet e tij midis tyre. E vetmja alternativë është që të gjithë duhet me plot gaz t’i binden këtij pushtetari, sipas asaj që duket se është radha e natyrës, dhe njerëzit si ai duhet të jenë mbretër në shtetin e tyre për gjithë jetën... (Theksi u shtua).

Sikurse shihet qartë nga analiza e Aristotelit, në atë periudhë, shumë ishuj dhe krahina ishin jashtë distriktit të Athinës, por pavarësisht këtij fakti historik, këto krahina në kohë u asimiluan dhe tashmë përbëjnë pjesë të ostracizmit athiniot. Pra kemi një ekspansion athiniot jo grek. Grekët janë sipas Aristotelit populli i Dodonës ose i Epirit të sotëm, pra fise ilire. Në fakt, po të shkojë dikush dhe të analizojë tekstet më të vjetra të historisë, sikurse janë ato të Herodotit, aty do vërejë se Herodoti shkruan një gjuhë të përzier: iliroko-helenike, ose pellazgjike. Por, këtu nuk na intereson shumë gjuha, se cila është më e vjetër apo më e re, por na intereson politika ekspansioniste athinoite, e cila me paturpësinë më të madhe vazhdon ekspansionin e saj politiko-ekonomik në dëm të Shqipërisë apo edhe më tej. Kështu, tashmë ajo ka instrumentin më të mirë në duart e saj: neoliberalizmin ose pushtimin e vendeve fqinje nëpërmjet korpokracisë, ku tashmë ajo ka më shumë se 8000 ndërmarrje që aktivizohen në Ballkan, nga të cilat më shumë se 270 janë në Shqipëri. Madje Greqia menaxhon edhe sistemin bankar nëpërmjet bankave të saj, ku në fakt ndërsa ajo gllabëron Ballkanin, atë e gllabërojnë shtete më të mëdha, sikurse është Gjermania. Pra kemi një lloj korpokracie e cila është e llojit të mëposhtëm: “Peshkaqeni i madh ha të voglin”, për qëllime ekspansioniste. Në këtë pazëll ekspansionist, pseudopatriotët shqiptarë qëllojnë këmbët, jo kokën, sepse ndonëse e dinë shumë mirë se ekonomia jonë, strukturat tona institucionalo-politike, arsimi dhe shumë si këto menaxhohen nga politika e Athinës, ata vazhdojnë të gjuajnë Dulen, i cili s’është tjetër veçse mbështetës i korpokracisë athiniote. Bashkë me Dulen, janë edhe pseudo-patriotët shqiptarë, të cilët, për fat të keq nuk shohin dhe nuk mund të kundrojnë dëmet që shkaktojnë korporatat globale në Shqipëri, por i duartrokasin ato dhe herë pas here bëjnë patriotin; madje edhe nacionalistin. Por duket se Dule dhe “kundërshtarët” e tij nuk janë shkolluar nga Aristoteli, por nga Blair-i, me gjithë shokët e tij të juntës globale. Këta pra janë mjeranët e këmbëve dhe jo të kokës; këta njerëz i shërbejnë mbretërisë së korpokracisë dhe jo demokracisë. Këta janë të gjithë ostracistë, disa me vetëdije dhe disa pa vetëdije; kjo sepse jo të gjitha i shohin në terren.

Kështu, nëse Athina është ostraciste, Dule duhet të jetë ostracist, pavarësisht mbiemrit të tij, që është dyrrokësh dhe ka origjinë ilire, ose të paktën nuk është mbiemër neogrek, të cilët karakterizohen nga më shumë se dy rrokje; dhe nëse Dule është himarjot, atëherë për fat të keq për të ai mbështet politikën e tradhtisë, atë që mbështetën të parët e tij, pra tradhtinë e gjuhës amtare, e cila ka lindur përpara se Dule të lindte dhe që Dule përton ta hulumtojë, sepse më shumë se asgjë tjetër i intereson ofiqi mbretëror dhe ekspansionist i një qyteti tjetër, Athinës. Personalisht jam produkt i shkollave athinase dhe kam ndjerë përgjatë 14 vjetëve në këtë vend se si diskriminimi dhe shovinizmi grek nuk lejon askënd të pipëtijë rreth origjinës së vet, sepse bankierët, multibilionerët dhe neokorpokracistët grekë kanë dhënë urdhër: Asnjë shqiptar nuk duhet të depërtojë në elitën greke, për arsye se nëse ndodh diçka e tillë, ata (shqiptarët) ta heqin kokën. Prandaj, nëse duam me të vërtetë të eliminojmë konfliktet etnike, duhet të praktikojmë demokracinë dhe jo korpokracinë; atë demokraci që Thales i çoi Athinës përmes Heraklitus, nga Aidini i Turqisë së sotme. Të gjitha të tjerat janë gjepura të ostracistëve.

55 comments:

Anonymous said...

Artikull i kristo frasherit

http://www.balkanweb.com/gazetav5/artikull.php?id=86378

Anonymous said...

Katapliktiko ksegymnwma ston Permetari

Anonymous said...

Ki ylli i ben faktet corap. Ishin perandorite e huaja qe perdornin terma "romaiko" apo "graeko". Ndersa greket gjithmone e kane quajtur veten e tire ellines. Kurse shqiptaret thone se ne lashtesi quhenin ilir, ne mesjete arber, e tani na quhen shqiptare. S'me duket se jane greket ate qe kane ndrishuar.
Pastaj ki me duket se ka nostalgji per xhaxhin kur shkruan se Greqia, Turqia, e Italia jane ne konkurence per te asimiluar shqiptaret. Duket qe Ylli i Permetit eshte akoma i mbillur ne bunker e s'eshte gati te dali e te shohi boten ku qeveri,banka,firma,apo individe te ndrishme investojne ne vende te ndrishme te botes.

Anonymous said...

Po ne nje gazete ky kryeredaktor eshte Aleksander Cipa, çfare mund te presesh per nivelin e Yllit si rrota e fundit e karros?

Ylli Permeti said...
This comment has been removed by the author.
Ylli Permeti said...

Ju rekomandoj t'a lexoni serish tekstin, ne formatin pdf, ne krahun e majte, te blogu (linku me poshte), ku ka edhe referencat te cilat gazeta s'i ka publikuar. Tre referenca jane shquar ne tekst: Babinjoti, profesor etimologjik dhe gjuhesise ne greqishte, ne Pantio Panepistimio; dhe Aritoteli, i cili detajon ostracizmin rreth shovinzmit te Athines dhe asimilimit Athiniot, kundrejte popujve fqinje. Kujdes! referenca e Aristotelit eshte nje tekst i tere, jo nje paragraf. Ne anen tjeter, nese keto fakte te ketyre autoreve nuk ju pelqejne dhe ju pelqen t'i perceptoni gjerat nga burimet tuaja historike dhe irredentuese, s'kam se c'shtoj gje tjeter, vecse, mbaresi ne asimilimin tuaj te vazhdueshem dhe demonstrimit te fakteve ne menyre imbecile....

Gjithashtu, Zosimea apo te gjitha ato shkolla qe promovojne irredentizem, nuk jane shkolla objektive por subjektive; ne fjale te tjera: Ato ndryshojne identitetin e njeriut dhe i rrenjosin nje identitet tjeter. Psh, nese Naimi u shkollua aty dhe nuk ndryshoi identitetin e tij kjo eshte pjeserisht e mire; ne anen tjeter, nese une u shkollova ne Athine, dhe per mos t'u perbuzuar ose diskriminuar nga shoqeria, institucionet dhe qytetari me duhesh qe te asimilohesha artificialisht, duke nderruar emrin, duke u denuar gjate gjithe kohes nga shoqeria greke per prejardhjen time, duke u denuar nga shoqeria greke, per mos-perdorimin e gjuhes time, ose duke degjuar Cam te pershperisin nga regjimi fashist i Athines, etj, si keto, atehere, keto nuk jane shkollat qe Aristoteli themeloi, por barbarizem. Shkolla jane te gjithe ato impakte qe individin e cenojne; qe nga shoqeria deri te shkolla specifike. Pra, Zosimea, erdhi me nje mision te qarte: Te shtremberonte natyrren e njeriut, qe nga momenti, qe ju dhe shume shqiptare te tjere ndryshoni identitetin per arsye ekonomike, interesi te ngushte personal, etj, ne dem, te origjines suaj. Gjithsesi, cdo njeri ka per detyre, te hulumtoi origjinen e vete, dhe kete gje, e kane bere edhe Himariotet, te paten ata, qe kerkojne te jene pak me objektiv.

http://phroneticanddemocracy.blogspot.com/

Ylli Permeti said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Komente rreth komentit te z. Ylli:

Konceptet qe parashtrohen nga z. Ylli jane pergjithesisht jo koherente. Po komentoj psh njerin prej tyre:

Zosimea dhe shkolla te tjera ne Ioannina ne periudhen 1800-1900 jane konsideruar si shkollat me te mira ne territorin e perandorise turke ku kane dhene mesim figura te shqura iluministe si Jani Vilara dhe Psalidha.
Atributi qe i jepet ketyre shkollave si irredentiste eshte padyshim i gabuar

Irredentizem po ti rreferohemi prape nje perkufizimi te ketij termi lidhet me pozicionin qe kontribon ne shkeputjen e territoreve qe administrohen nga nje shtet tjeter bazuar ne origjinen etnike.
(analitikisht : Irredentism is any position advocating annexation of territories administered by another state on the grounds of common ethnicity or prior historical possession, actual or alleged).
Sic njihet historikisht territoret rreth Joannines me gjithe Joanninen ne kete periudhe jane administruar nga turqit dhe ashtu si dhe territoret serbe apo bullgare dhe rumune kane zhvilluar lufte per largim te pushtuesit shekullor turk qe u realizua ne 1913. Pra termi irredentizem ketu eshte jashte hapesires dhe kohes.
Gjithashtu i genjeshtert eshte dhe pohimi qe shkolla ne athine perpiqet te ndryshoje identitetin e shqiptareve. Shembull klasik per kete mund te sherbeje shkrimtari Gazmend Kapllani i cili as emer ska ndryshuar dhe as deklaron se eshte grek, perkundrazi eshte bere i njohur pikerisht si intelektual shqiptar dhe ka kolonen e tij ne gazeten "Ta Nea". Dhe si ai ka mijera te shqiptare te tille .

Ne shkollat greke ka nje program europian mesimi. Jam kurioz te di se nepermjet ciles lende predikohet dhe u kerkohet te huajve te ndryshojne identitet?
Ne vertete identiteti nuk eshte dicka e lindur, nje femije shqiptar qe fillon klasen e pare ne Greqi apo ne Gjermani ose USA ne menyre te natyreshme do te zgjeroje horizontin e tij nepermjet gjuhes qe mesohen shkencat ne shkolle dhe pas disa vitesh shkollimi ai do te ndjehet si pjese e se njejtes mase nxenesish greke apo amerikane apo gjermane.
Pra identiteti nuk ndryshon por formohet. Po te rritej psh ne pyll me majmunet, identiteti i tij do te ishte i njejte me ate te majmuneve te tjere. Dmth rrethanat sociale jane ato qe krijojne nje identitet. Te njejten gje kane ndjere dhe emigrantet greke ne gjermani dhe USA, emigrantet e brezit te dyte e flasin dobet gjuhen e prindeve te tyre, kurse tek emigrantet e brezit te trete thuajse zhduket.
Gjithashtu as pakistanezet e as kurdet e as ruset e as moldavet e as bullgaret nuk kane ndryshuar as emrat e as emrin e tyre. Po vihet re ne nje pjese shqiptaresh te cilet jane shume afer mentalitetit grek, nuk kane dallime fizike raciale me greket (s'jane as te zinj e as kineze), mendojne se mund te cajne me mire ne tregun e punes duke deklaruar emra kristiane .

Kurse Himarjotet nuk kane ndryshuar as emrat, as fene , as gjuhen.

Kyritsis said...

E moret vesh? Ylli na rekomandon... Ylli na rekomandon... :)
Me pergjigjet qe jep Ylli tregon vetem nje gje, qe eshte djale me kurajo se do me te vertete kurajo te kapesh me presh ne dore duke vjedhur naten ne nje dyqan me xhamin e thyer dhe te mundohesh te justifikohesh duke thene nuk ishte presh po jane qepe te njoma.
Ti jo vetem qe nuk je produkt i shkollave te Athines, po nuk je fare produkt. Te jesh produkt duhet te kesh materie gri, jo kostum te bardhe.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Ne te vertete deklarimi me emra kristiane i shqiptareve musulmane ka lidhje me nje kujtese popullore ne greqi kur shqiptaret musilmane qeverisnin ne emer te turqise dhe krimet e tyre mizore nuk jane shuar ne kujtesen e popullsise se thjeshte greke sot e dyqind vjet. Te ashtuquajturit turk-allvani kane epopene e tyre dhe prandaj grate shqiptare ne vend qe te thone emrin e tyre shefkie, nazmie etj prezantohen si maria sofia duke siguruar keshtu nje vend pune si ndihmese shtepiake.
A mund akuzohen amvisat greke se grate dhe burrat shqiptare ju vjen turp te prezantohen si shqiptare?
Shqiptaret le ta kerkojne gjekte mungesen e krenarise kombetare dhe jo te fajesojne te tjeret.
Stefanel

Kyritsis said...

Kur eshte hapur universiteti ku ka studiuar Qirici, te paret e tu dhe te Yllit Permetar kacavirreshin pemeve. Te kishin mbetur Qirici dhe himariotet ti mesoje Illi pej Permeti, do ishin shuar si fare.

Anonymous said...

Με σιγχοριτε, ομοσ ασχολουμαστε με ενα πραγματικο βλακα. Αυτος ουτε καν ξερει οτι υπαρει μια ελληνικη μιωνοτητα σην αλβανια... αστω να καβγιζει το καιμενο αστερι

Anonymous said...

Cuna, keni te drejte t'a coni biseden ku te doni dhe t'a degjeroni si te doni, por As Babinjotin as Aristotelin s'e hidhni dot poshte, sepse fundja, Aristoteli thote: O Platon kalos einai alla i aleitheia einai kalyteri. Per kete arsye, keni liri absolute per te spekuluar me te kaluaren tuaj deri atehere kur permes nje asambleje popullore dhe demokratike te kerkoni ndergjegjjen e humbur...

Anonymous said...

Artikull me te felliqur se ai i yllit permetar veshtire se gjen. Merremi kot me te. Vlen thenia e fan nolit "prane dijes i panxene".

Kushdo qe ka kaluar ne bangat e shkolles greke eshte dashuruar me kulturen qe rrezaton greqia prej shekujsh dhe eshte bere filelinas. Kurse ky idi..t (me falni per shprehjen), pasi ka studjuar fals ne shkollat greke ne te gjitha nivelet tani vjen e i kthen gjerat me nje llogjike te mbrapesht... Po jane gjera qe ndodhin, prane bimeve me fruta dalin dhe kalbesira.

kosta

Anonymous said...

Domosdo qe ylli eshte nje i deshtuar se te talentuarit nuk i largon askush. Po si mendon z. ylli do te futej ne institucionet shkencore greke, me ate lloj bagazhi qe i prezanton publikut? Po cfare publikimesh ka bere dhe ne cfare revistash nderkombetare? ? Ri e shkruan llogje ne nje blog personal dhe artikujt e tij ja botojne gjithe gazetat anti greke ne shqiperi. Le te vere kandidaturen prane partise per unitet kombetar e te merret me llogje se nuk ka kellqe pr shkence

Ana

Anonymous said...

Artikulli i Yllit eshte skandaloz. Vecoj nje fraze te tij:
" Që nga ajo kohë, ky territor Ilirë u asimilua gradualisht. Sot popullsia është e përmbysur: Nëse para 1821 shqipfolësit ishin mbi 70%, kjo shifër është përmbysur në favor të greqishtes."
Nuk mund te permbahem dot kur shoh te tilla genjeshtra qe jane me shumice ne gazeten shqiptare. Keta lloj njerezish nuk mund te sjellin vec konflikte. Ne kohen qe greqia e lashte ishte e shtire deri ne shkumbin dhe nuk dihet ne se shqiptaret e sotem jane pasardhes te ilireve, ky torollak na publikon prralla

martiko

Anonymous said...

Oxi koritsaki mou oxi, o Ylli exei dikio, dioti ayti i perioxi legetai Tsamouria, kai oi ellines simera, (pou symfona me to arthro einai perioxi tis Thesalias, epomenos, Iliriki), exoun dyo tautotites: Mia pane-elladiki kai mia Tsamouriki, pou simenei, pws, xorevoun, ntinontai kai trone (merikos) Tzamika. Epomenos, den mporeis na peis oti eimai ellinas kai xorevw tsamika, ntinomai tsamika i miazw tsamis. Anthrwpologika, oi Ximariote, moiazoun me tous Tsamides para me kapoies ellinike filles tou Notou. Gia ayto, orthlogite!

Anonymous said...

Ju shkruani e lexoni cfare te doni, por une di ate qe ju nuk shifni dot, per momentin.Termi Grek eshte nje keqperdorim latin i fjales Geg= gegrit-grekrit sa afer eee, ju me siguro do thoni se kjo nuk ka baze, por ja qe ka, sepse e gjitha gjuha Gege(greke) eshte nje dialekt i perpunuar i Yllirishtes se motshme.

Anonymous said...

Po ngrihen te marret dhe alicunatet te na mesojne... Dikush thote Thesalia duke e ngateruar me Thesprotine, dikush ngateron geg me Greqi ... Dikush ngateron viset e ilireve emer ky teper i pergjithshem qe perfshin fise me gjuhe dhe kulture te ndryshme nga Danubi e gjer ne shkumbin.
Te mjeret, faljua o zot paditurine !!!
ksanthipi

edrus said...

Autori niset që të bëjë një artikull ku kërkon të kritikojë Yllin për mungesë aftësie në komunikimin në një botë intelektuale dhe... realizon një artikull (të ndjekur nga komente) me një gjuhë të folur nga peshkatarët.

Nëse do të bënit një debat të vlefshëm intelektual, atëhere duhet të përpiqeshit që argumentet e tjetrit, sado të shtrembërta apo të gabuar, që na pëlqejnë apo jo, duhet që fillimisht, të mos i emërtonit si injoranca numër n.
Vetë kjo mënyrë të shkruari, me një tendencë që bije në sy hapur, nuk lë vend për një diskutim intelektual të hapur, të drejtë dhe të shëndoshë, por që çon, pothuajse domosdoshmërisht, në marrjen e pozicioneve të mirpërcaktuara (o me ne, o kundra nesh, p.sh) që sjell pastaj "natyrshëm" hyrjen në debat si të atyre që nxjerrin gjithçka të së shkuarës si shqiptare (por, siç lexohet nga komentet këtu, nuk qënkan të paktë edhe ata që e konsiderojnë gjithçka me prejardhje eskluzive greke).

Anonymous said...

Termi ostrakismos ne fjaloret e botes ka njekuptim te ndryshem nga sa pretendon ylli.
por puna eshte e thjeshte, le ta sjelle te plote tekstin ku analizohet nga babinjoti. Gjithashtu le te sjelle edhe komentin e aristotelit. Por te lexosh nje tekst te aristotelit dhe ta interpretosh sipas deshires tende jane dy gjera te ndryshme

vangjelis

Anonymous said...

"Në fakt, po të shkojë dikush dhe të analizojë tekstet më të vjetra të historisë, sikurse janë ato të Herodotit, aty do vërejë se Herodoti shkruan

një gjuhë të përzier: iliroko-helenike, ose pellazgjike."

Une nuk di qe arkeolloget te kene zbuluar ndonje liber te shkruar ne ilirisht qe ne t'ia dime fjalet apo gramatiken kesaj gjuhe. Jane zbuluar

mbishkrime neper gura apo varre por kjo eshte shume pak per te bere nje studim te mirefillte. Ne keto rrethana, nuk e di se si shkruan me aq siguri

se Herodoti na paska shkruar ilirisht, apo gjuhe iliriko-helenike sic e quan ti. Nuk po them se je njeri qe dizinformon, por po them se je nje

njeri shume i papergjegjshem qe pjell ide pa asnje fakt konkret. Ose ndoshta s'e ke idene per cfare po shkruan, sic thashe me pare.

Ja ku ke nje citim te Herodotit nga libri i tij The Histories (?st???a? ne greqishte te lashte):
Ἡροδότου Ἁλικαρνησσέος ἱστορίης ἀπόδεξις ἥδε, ὡς μήτε τὰ γενόμενα ἐξ ἀνθρώπων τῷ χρόνῳ ἐξίτηλα γένηται, μήτε ἔργα μεγάλα τε καὶ θωμαστά, τὰ μὲν Ἕλλησι,

τὰ δὲ βαρβάροισι ἀποδεχθέντα, ἀκλεᾶ γένηται, τὰ τε ἄλλα καὶ δι' ἣν αἰτίην ἐπολέμησαν ἀλλήλοισι.

Nuk mund te them se eshte ilirisht pasi bota akademike s'ka gjetur shume informacione mbi ate gjuhe por mund te them me siguri te plote qe nuk

ngjason aspak me shqipen dhe nese di greqisht, mund ti nxjerresh kuptimin. Po te ve edhe nje website ku mund te lexosh ca paragrafe te Herodotit ne

greqishte te lashte dhe perkthimi ne anglisht http://www.foundalis.com/lan/c/HerodotusEn.htm
Faqja eshte edhe ne greqisht (behet click flamuri grek).

Pra o Yll Permeti, kur flet rreth "demonstrimit te fakteve ne menyre imbecile", lexuesi kupton se po i referohesh vetes tende.

Anonymous said...

Po o Yll i Permetit, megjithese e dija qe do ishte nje humbje kohe, e lexova edhe njehere artikullin tuaj. Une me te vertete mendoj se jeni nje djale shume inteligjent, por fatkeqsisht keni zhvilluar disa ide per tema qe as s'ia kini idene. Materiale (dmth brrockulla) ka plot, por po vecoj vetem di se pastaj i bie te shkruaj me dite te tera. Te paren e postova pak me siper. Tani po ve dhe te diten:

"Kështu, nëse Athina është ostraciste, Dule duhet të jetë ostracist, pavarësisht mbiemrit të tij, që është dyrrokësh dhe ka origjinë ilire, ose të paktën nuk është mbiemër neogrek, të cilët karakterizohen nga më shumë se dy rrokje; dhe nëse Dule është himarjot, atëherë për fat të keq për të ai mbështet politikën e tradhtisë, atë që mbështetën të parët e tij, pra tradhtinë e gjuhës amtare, e cila ka lindur përpara se Dule të lindte..."

Shiko o Yll, nuk mund ta akuzosh tjatrin per tradheti ndaj atdheut apo edhe per "trashegim te tradhetise" pa qene i sigurte ose pa ditur jeten dhe origjinen e individit. S'mund te behen thirrje te tilla sic ke bere ti ne rreshtat me larte se te kujtojne paksa shprehje te tipit "ki eshte kolaboracionist, spiun i poshter". Pra, nuk mund ta akuzosh Dulen kur ti nuk di as nga eshte Dule. Ai nuk eshte nga Himara dhe nuk ka asnje ne fis qe te jete nga Himara. Lidhja e tij e vetme me himariotet eshte se ne mbeshtesim partine e tij dhe ne pergjithesi pajtohemi me idete e tija. Dule, qe ta dish, eshte nga Goranxia, nje nga fshatrat e Dropullit. Ne Goranxi, ashtu si ne Himare, femijet nisin ta flasin shqipen ne shkolle. Nese s'me beson, shko atje se te thone vet banoret. Madje ndrishe nga Himara, banorve te Goranxise i eshte njohur etnia greke nga qeveria shqiptare. Tani, c'faj kam une se gjuha qe fisi im ka trasheguar eshte greqishtja? T'i shkoj une tani gjisherve e stergjisherve te varri e t'i them "pse na kini folur greqisht?". Ta akuzosh tjatrin per tradheti vetem se ne shtepi flet nje gjuhe tjater nga e itja...kjo po qe tingellon nje ide paksa fashiste.
Sa per Dulen, nuk po shoh c'ka te keqe nga nje politikan shqiptar me kombesi greke qe mbron te drejtat e qitetarve shqiptare me kombesi greke, gjithmone pa fier apo kercenuar shqiptaret apo Shqiperine.

Anonymous said...

Dhe sa per ti o Cami, himariotet gjithmone kane ruajtur fene, gjuhen, dhe traditat e tire ne shekuj. Dhe qe ta dish ti, himariote me shkolle te larte e mastera ka sa te duash ne Greqi, France, e SHBA.
Ne fund te fundit, mjafton te te permend se jo me shume se 10 vite me pare nje amerikan me origjine nga Himara ulej ne te njejten trieze me presidentin e Amerikes dhe senatore e keshilltare te ndrishme, dhe ai merrte pjese ne takime qe hartoheshin strategji per fatet e botes. Nje post te tille shqiptaro-amerikanet ndoshta ndoshta ndoshta do ta arrine pas tri shekujsh. Sahanlepirsa keni qene ju dhe kete e deshmon historia e 500 vitete te fundit.

Anonymous said...

Do ju ftoja te tereve per nje debat pa çensure(meqenese ketu qenka disi e veshtire te shkruash) ne Forumin e meposhtem:

http://www.arberiaonline.com/

E verteta nuk ka frike asnjehere.

Anonymous said...

Pergjigjja...ne facebook, nga vete autori...

Anonymous said...

Ylli Permeti
http://www.facebook.com/note.php?created&&note_id=480940618419

Anonymous said...

Menyra si po kerkoni ta sulmoni zoterine me siper (Yllin) me duket jo burrerore,pasi diskutime te tilla nuk kane aspak nje status quo (juve po kerkoni ta demonizoni apo ta sulmoni ne shtepine tuaj) dhe kjo nuk eshte aspak e ndershme.

Perseris edhe njehere kete ftese per himarjotet qe nuk kane frike nga e verteta qe le te hyjne ne kete Forum (ku patjeter ju jap fjalen dhe Besen qe nuk do jeni te çensuruar,ku ne te kunderten behet ketu) e le te debatojme.Nuk duhet te kemi frike nga debati konstruktiv apo jo?

Nga Admin. i http://www.arberiaonline.com/

Mallakastrioti.

Adriano said...

Himariotet ne masen 50 %jane ne nje grup me arvanitet .Dmth gjak shqiptari e ndergjegje greke e futur mjeshterisht nga Ortodoksia Greke pas viteve 1850.Meqenese Greqia kish triumfuar ekonomikisht harta e fshatrave te Himares u zgjerua nga nacionalistat himariote dhe greke .
Disponoj dokument ku shkruhat se |Spiro Milo vinte nga nje familje shume e mire por jo greqisht-folese.me behet qejfi qe dialogu eshte pergjithesisht i pranueshem dhe pa shume fyerje te cilat demtojne dialogun .Kaq paradhenie.

Kyritsis said...

Debatet serioze behen me persona qe shkruajne ne menyre serioze. Shkrimi dhe komentet e sjella ne blog vertetuan ne menyre kategorike qe kemi te bejme me nje sharlatan qe shkruan jo te verteta te te gjitha niveleve. Qe nga fakti qe Dule nuk eshte nga Himara e deri tek perrallat me Ilire e Pellazge duke kaluar ne citime autoresh pa dhene as fjalen e plote te tyre as se nga cila veper jane mare citimet, madje arrin edhe ne pozicionime individuale "shkencore" pa pasur tagrin as te ghuhetarit dhe as te historianit. Me pak fjale, as per sharje e as per ofendim, Ylli eshte sharlatan i mirefillte, nje nga te shumtet e shkolles gazetareske shqiptaro-moderne. Kush do pastaj te kapet neper pasqyra me shprehje foshnjore "hajde te lozim tek lagjia ime", nuk ben gje tjeter vecse kompleton mentalitetin e te shkruarit siç shkruan Ylli, pra qe jashte shtepise se tyre jane te pasigurte dhe normale se jane te pabesueshem.

Adriano said...

Anonymous said...
Ai himarioti eshte i njohur .Eshte i CIA dhe drejtori i saj .Ceshtje eshte sepse antishqiptari Berisha pranoi 4 mislimane te cilet ishin ne ndjekje nga CIA .Berisha me Gazideden e vdekur tashme nga kanceri (!!!!) jo vetem qe i pranuan mislimanet te cilet afronin ndihma per Kosoven por dhe i kthyen pergjigje se nuk ka mislimane ne Shqiperi .te nesermen nje gazete e porositur zvicerane botoi fotografi te stervitjes se tyre ne malin e Dajtit duke diskretituar Berishen .
pas kesaj marrdheniet e berishes me ShBA u fohen shume dhe pas votimeve 96 Amerika e cilesoi si diktator te rrezikshem qe duhej rrezuar .Duhej rrezuar Berisha por jo shqipetaret dhe Shqiperia e cila per shkak te qendrimeve konstante anti ruse ishte futur ne listen e kandidateve me rendesi strategjike .Himarioti luajti rol te dores se pare per rrezimin e Berishes por ai shkoi shume me tej nga kompetencat e tij duke shkaterruar Shqiperine ne v 97 .
Kjo ngjalli dyshime ne CIA dhe pak me vone i kerkuan te dorehiqej ,gje qe ndodhi realisht

Anonymous said...

@Kyritsis.Me duket se je ti i nderuar qe po kapesh mbas fjaleve p.sh qe Dule eshte himarjot etj...ka pak rendesi si thelb i temes kjo,pasi njerezit mund te kene edhe ate te quajtur "lapsus".
Persa i perket atyre "perrallave" Iliro-Pellazge,meqenese neper Blogje eshte disi e veshtire te publikosh fakte apo citime, personalisht po ta ribeje kete ftese ne Forumin e lartpermendur ku mund te mesojme shume nga njeri-tjetri apo jo?Blogu juaj ngelet "topi eshte i imi e penalltine do e gjuaj vete", pasi ketu ju vet vendosni ate qe doni.Une ju kerkoj thjesht te hapim nje debat konstruktiv apo frytdhenes diku tjeter dhe duke ju dhene edhe mundesite e medha te sillni fakte te pakundershtueshme ne gjerat qe mbeshtesni.Persa i perket "lagjes time" mos ngurro te hysh te lozesh pasi ka diçka qe nuk gjendet gjithandej e quhet liri e fjales.

Mospranimi i fteses do e quaja dobesi.

Mallakastrioti.

Adriano said...

Kerkoj falje per mungesen e etikes ,sepse vetem une po shkruaj por koha me detyron
Z.Kirici !
Kete e ke ne greqisht nga nje arvanit i madh nga Preveza me banim ne Gjermani .Fakte te pellasgjishtes .
ketu eshte vetem maja e ajzbergut sepse 10000 mbishkrime jane ne Etruria te I-Talë-Janit(Talë-janë)
Arvaniti del me perfundime te pakundershtueshme se greket jane shqiptare si sundues te Afrikes (dhe duhej te ishin zeshkane ose melakrinoi sti gllosa sou)


Nikos Stylos / Arxaia-Arvanitika-Keimena

http://www.scribd.com/doc/33225941/Arxaia-Arvanitika-Keimena

Anonymous said...

Dua te theksoj diçka qe mos te lindin keqinterpretime.Ftesen blogistave himarjot ketu per te debatuar ne Forumin http://www.arberiaonline.com/
e ben Mallakastrioti dhe nuk ka lidhje me z.Ylli Permetari,pasi zoterija ne fjale (Ylli) nuk ka kerkuar asgje te tille qe ky debat te kalohet ne Forumin e siperpermendur.Iniciativa e shkrimit dhe fteses ngelet thjesht personale e Mallakastrioti.

akroqeravnos said...

Falenderoj diskutantet rreth artikullit te z. Ylli i cili u paraqit i plote dhe vecoj ketu komentet e z. Qiritsi qe ne njefare menyre nuk kam ctju shtoj vec shkurtazi aty tregohet se
1. z. Ylli sulmon pa asnje lloj llogjike te pranueshme nga njerez normale nje perfaqesues te komuniteit grek ne shqiperi

2. Z. Ylli sulmon himarjotet dhe identitetin e tyre qe ne dallim nga ai i shqiptareve ka nje vijueshmeri nga antikiteti e deri ne ditet e sotme. Nuk ja vlen te merrem me perrallat rreth Spiro Milos, heroi i revolucionit grek te 1921

3. erreson rolin e shkollave greke qe ne epirin e veriut te pushtuar nga turqit, ndonse keto shkolla kane qene burim i lindjes se nacionalizmit shqiptar. Akuzon shkollat greke per asimilim ne njekohe qe shkolla shqiptare dhe alfabet shqiptar nuk egzistonte
Nuk arrin te shpjegoje sepse shkollat turke ne te njejten numur nuk asimiluan dot shqiptaret kurse greket po. Nuk shpjegon se si shkollat greke asimiluan himarjotet qe ndodhehin shume me larg ne veri kurse camet jo.

Gjithashtu konsideron qe shkolla shqiptare eshte nen sundimin e shkollave greke fakt ky i pa vertete qe e dine te gjithe.

4. Z ylli nuk arriti te na binde per permbajtjen e fjales ostrakismos.

5. Nuk ka nje lidhje llogjike midis analizes ekonomike te kapitalit grek te shekullit 21 dhe Aristotelit ose te ashtuquajturit ostracizem dhe kjo eshte pika me e rendesishme. Sigurisht ai ka pikepamjet e tij per globalizmin dhe kapitalin, por aresimimi i tij ne shkollen e gazetarise nuk e ben ate as historian e as ekonomist.

Do te duhej te mbaroje te pakten nje shkolle filosofie, historie apo sociologjie qe te mund te trajtoje tema te tilla. Por edhe modeli se si fillon artikulli nuk deshmon se kemi te bejme me nje pervoje gazetari.

6. Pikepamjet pellasgo-ilire te mbeshtetura nga Ylli apo ndonje tjeter deri tani kane mbeshtetje vetem nga paretimologet (dmh ata qe operojne me kritere jo shkencore). Te pakten edhe ne shqiperi kjo nuk eshte mbeshtetur as nga Korkuti e as nga Ceka babe e bir. Madje as politologo-historiani Kristo Frasheri nuk ka te dhena se e mbeshtet nje teze te tille.

Konkluzioni eshte i qarte, shume lexues ashtu si dhe une kane bindjen se perballe nuk kane nje figure shkencore por nje person qe duke perdorur karten e nacionalizmit mendon se do tju imponohet te gjitheve.

Anonymous said...

Vetem hijenat kur behen sebashku ne Savane kane trimeri perball mbretit te vet xhungles.

Me kaq sa po lexoj ketu,me vjen me te vertet keq se beni vetem disa shkrime qyqare more djema Himare.
Nga ato shkrime qe kerkoni te fundosni kundershtarin,por asnjehere pa fakte dhe asnjehere duke kerkuar ti jepni "viktimes2 se perzgjedhur mundesine te mund te thote te tijen.
Une ju sfidova duke ju bere nje ftese qe te kalonim ne nje stad disi me te zhvilluar,duke kerkuar te kalonit kete stad diskutimi amatoresk qe beni ketu....por me sa shoh çdo gje mund te thoni dhe beni mes jush,por kur vjen puna midis te tjereve keni mangesi komunikimi,poasi ndoshta nuk jeni mesuar ende me ate menyre qe quhet perballim faktesh dhe te vertetash.

Sot keni zgjedhur z.Ylli...me perpara shoh me disa figura te tjera shqiptare ...neser mund te jete dikush tjeter,por ngelet fakti qe zeri juaj eshte teje i ngjirur te mund te kendoje kengen e mrekullueshme Labe Himarjote.

Mallakastrioti.


---vazhdon tju sfidoje ne Arberiaonline.com----himarjotet e vertet nuk kane frike asgjeje apo jo ore?

Anonymous said...

Personalisht doja te dija etnikisht cilet jane greke ne te keshtuquajtur Epir te Veriut.

Kemi Tosket me nengrupet Labe dhe Came.
Kemi nje pakice Vllehe si dhe kemi nje pakice Zinzare (Romet apo Egjyptianet)...pastaj na dalin "greket" e Dropullit dhe te Vurgut,ajme nje zot e di si na qenkeshin shnderruar vllehet ne greke te lashte ne Dropull dhe Vurg.Kemi te keshtuquajtur greke te Himares me mbiemra nga Kurveleshi dhe Vidhkuqi i Korçes apo mbiemra gegesh...ajme ndoshta kane ngaterruar qitapet e Turkut regjistrimet e shek 15-16----ndoshta Kurveleshi nuk eshte Laberi por kane qene "grek" idhtare te helenizmit bizantin qe kerkoi te shkaterroje çdo gje te ndritur Pellazge?!

Anonymous said...

@Adriano:
Ai himarioti ishte ne postin DD/CIA (Deputy Director of the CIA). Ki eshte posti me i lart i inteligjences amerikane. Ne shtipin shqiptar jane hedhur teza se gjoja ki na paska hedhur Berishen e na paska shkaktuar 97en, dhe per kete arsie dha doreheqjen. Keto jane llafet e zakonshme te lokaleve ne Shqiperi. E verteta eshte teresisht e ndrishme pasi ai s'kishte fare lidhje me Shqiperine dhe i vetmi rast qe u perfshi ne Ballkan ishte me 1999 kur tha se bombardimi i Serbise eshte i nevojshem sepse eshte e vetmja menire per te sjelle stabilizim politik ne Ballkan, nje gje qe Amerika deshironte.
Ai u emerua DD/CIA ne 1995 dhe dha doreheqjen ne 2004 (7 vite pas 97es, pra skishte fare lidhje me Shqiperine) kur mbas nje vit lufte ne Irak nuk u zbulua asnje WMD nderkohe qe informacioni qe kishte marre thonte se kishte. Shkurt muhabeti, ke shkruar nje tjater trillim te mediave shqiptare e cila krijon vazhdimisht dizinformacion.

Anonymous said...

Ne blogun himara nuk diskutohen aspak shqiptaret, por ata shqiptare qe kane marre persiper te asgjesojne trashegimine kulturore te himarjoteve qofshin keta laber apo malsore

Jorgos

Anonymous said...

@Mallakastrioti,

shkrime qe nuk permbajne fierje jane lene ketu. Une ne pergjigjen time me fakte nga vet libri i Herodotit nuk bera asnje fierje ndaj Ylli Permetit. Per sa i perket "hijenave" apo "penalltive", po te them se kam shkruar deri para nje muaji ne di website shqiptare, BalkanWeb dhe Shekulli. E para kurre nuk mi ka postuar shkrimet, pavarsisht se asnjehere nuk ofendoja. E dita me ka edituar 90% te shkrimeve. Une jam ai qe kam shkruar me nofkat "Himarioti" dhe "Himara ska nevoje per leksione". Shkrimet e mia qe sillnin fakte historike me emra e data rreth shqiptarve qe kane bashkepunuar me turqit jane edituar, ndersa komente nga me banale nga shqiptaret qe fienin me paturpsi himariotet lejoheshin pa asnje editim. Ne keto rrethana, bera nje shkrim te fundit ku bera thirrje per nje census me vetdeklarim etnik ne Himare qe tu mbushet mendja shqiptarve, dhe e mbellita me aq. Por editimet e tire ne lidhje me faktet historike qe une postoja, rreth fisit Vrioni, Ballaban Baderes, Ilaz Mirahorit, fisit kuciot Gjoleka qe bashkepunonte me turqit ne dem te Himares, Ismail Efendiut e shume personazheve te tjere, dhe ne pergjithesi ekspeditave ushtarake turke plot me ushtare shqiptare qe luftonin kunder autonomise se Himares, keto te gjitha mi editonin, mi hiqnin, pavarsisht se ishin te verteta historike dhe nuk permbanin fierje. Me lejuan vetem disia citime nga anglezi Edward Lear dhe nje prift arberesh me mbiemer Schiro qe kish shkruar ne vitet 1720, te di qe thonin se himariotet jane grek dhe per kete mu leshuan me te vertet si hiena nja 10 veta kriesisht me ofendime te tipit "sahanlepires i grekve", "injorant s'di cfar je", "himariotet burra e gra jane prostituta", "himariotet ndirsira", "ik o maskara shko merr pensionin". Dhe keto publikoheshin pa asnje censure. U pergjigja duke thene me kunje se nga mijra prostituta qe Republika e Shqiperise ka ekpsortuar ne Evrope, asnje s'eshte nga Himara, dhe se prostitucion kini bere ju ne kohen e turkut, dhe se himariotet nuk merrnin pension nga greku ne vitet 1720, dhe se jam shume i ri per te dale ne pension. Ishte e kot, se ki shkrim s'u postua fare. Ne keto kushte, kerkova ne internet dhe gjeta nje blog himariot ku shkruhet shume me lirisht ne krahasim me faqet shqiptare qe gjoja pretendojne se jane tolerant per mendimin e tjatrit.

Tani ti na ben neve ftesa ne website shqiptar nderkohe qe une mbas asaj qe pashe, as kam ndermend te debatoj me ne faqe shqiptare.

Dhe sa per "mospranimi do e quaja dobesi", eshte bere nje ftese nga shoqata himariote per debat te hapur ne Tirane dhe dolen Kristo Frasherat qe thirren per bojkot. Edhe vet me sa pashe ne internet shumica e lexuesve shqiptare thirrnin per bojkot. Nga ana tjater vetem shkruajne artikuj dhe editoriale per Himaren ne gazetat shqiptare dhe kur vjen mundesia per debat te hapur, o burra bojkotoheni se ka qellime politike.

Anonymous said...

@ Anonymous shqiptar:
Nese ne shikemi "gri apo me syze te erreta", ti qenke verbuar fare. Etnia greke e banorve te Dropullit eshte kaq e pamohueshme sa qe e njeh dhe qeveria shqiptare dhe historianet shqiptare. Pietja eshte: a do kene shqiptaret di gram objektivizem qe te pranojne zirtarisht se himariotet jane etni greke? Ne fund te fundit, nofka e cdo himarioti ne pune e shkolle qe nga koha e Zogut ka qene "greku", pra, jo-zirtarisht e kini pranuar me kohe...

Anonymous said...

@Anonymous shqiptar-pseudo grek himarjot me siper.

Jo vetem qe nuk ka grek ne Jug te Shqiperise por ata zor ti gjesh edhe ca me poshte dhe per kete ka fakte me bollek e leri ca ka deklaruar shteti shqiptar apo presionet e Athines qe u bene per te njohur zona te keshtuquajtura minoritare ne Jug te Shqiperise.Ne se vllehet e Dropullit e te Vurgut si dhe Zinzaret qe banojne aty perreth jane grek etnik----ju jo vetem qe jeni grek por jeni italian e spanjolle!

Siç i dini ju i di edhe une qe jam nga Mallakastra rrenjet e Himarjoteve----hidhjani ndonje te padituri ato ore file trendafile!

Anonymous said...

@Anonymous

Me nofken "Himarioti" qe ka publikuar neper faqe te gazetave shqiptare.Tani meqenese shkrova diçka tjeter ne adresen tende ketu dhe siç duket ndokujt nuk i pelqeu dhe e fshiu (te me kuptosh nuk ishte aspak fyerese) une as nuk po te lutem dhe as nuk po te ftoj te zihem e grihem me ty dhe te tjeret.Ne se ti ke fakte dhe dokumente qe kerkon te mbeshtetesh idete dhe opinionet e tua---urdhero e mirese te vish ne ate Forum,pasi aty ke edhe njerez te tjere qe e mendojne ndryshe nga une dhe shoket e mi dhe nuk u eshte prere fjala.Por Debati gjithmone duhet te kete ne bosht respektin si dhe vertetesine e gjerave qe thuhen.
Megjithate merreni si ftese ku mund te diskutojme me fakte dhe te kerkojme te verteten te tere.

Anonymous said...

@Anonymous nga Mallakastra pasardhes i sherbetorve te sulltanit:

Grek ne jug te Shqiperise ka sa te duash. Etnia greke e Dropullit eshte kaq e pamohueshme sa qe dhe vet qeveria shqiptare s'mund te bente gje tjater vec ta pranonte. "Presionet e Athines" s'kane pune fare ketu, ajo eshte nje realitet i pamohueshem, ashtu si dhe etnia greke e himariotve eshte e pamohueshme. Vall lind pietja: nese nuk jemi greke, perse shqiptaret qe nga koha Zogut na quanin greke?

Ne s'jemi aspak italian e spanjoll, megjithese Himara ka patur marredhenie edhe me spanjollet, edhe me francezet, edhe me venedikasit, edhe me napolitanet, madje edhe me caricat e Rusise. Ndrishe nga shumica e shqiptarve qe marredheniet i kishin me sulltan Selimin apo Karamahmut pashen.

Nese na e njeh kaq mire Himaren, do e dish mire se atje toponomite e sterlashta te fshatrave dhe gjitoneve jane gati 100% greke. Po ti s'di asgje per Himaren dhe himariotet ore file karafile, ose i di por mohon realitetin, sic e mohon me Dropullin

edrus said...

Po kjo pikë e zezë?!
Juve e keni inatin me osmanllinjtë dhe ju hakërreheni shqiptarëve?!
Me Osmanllinjtë, edhe mund ta kuptoj se pse e kanë inatin grekët...ndoshta nga mbiemrat "greke" te ish-zoterimeve te Ali Pashe Tepelenes.
Ky per here te pare ndermorri nje regjistrim te popullsise se vilajetit te Janines diku nga 1810-a, dhe meqenese i rezultonin me shume se 200 Jorgo Marangozi dhe me shume se 500 Jani Cobani, shpiku nje sistem te tere mbiemrash ku thuhet se ka vene ne pune nje fantazi fare perverse prej ish-cuni lagjeje shqiptare. Mbiemra si Karapidhis, Bithapulas, Karadyzenis, Kokaris apo Mamaqiris jane edhe sot e kesaj dite te perhapur ne ate zone. Mbiemra te tjere TE MIREFILLTE, domethene qe lidhen me nje situate te caktuar qe regjistruesit e dallonin si karakteristike te personit te cilit ia caktonin si mbiemer perfshijne dhe emra personazhesh te njohur te politikes greke qe vijne nga ajo zone apo zona te tjera si psh: Papulias (pa pula) (Karolos Papulias), Dhimja (Piros Dhimas), Karamanlis, Karagunis, Bol-lano apo Gaxhojani - Mbiemri i vertete i Nicholas Gage (gaxhiu Jani). (pjesa e mbiemrave është marrë nga një koment tek peshku pa ujë: http://m.peshkupauje.com/2010/09/pa-mbiemra-deri-ne-1912-n

Anonymous said...

@Anonymous pasardhes i sherbetorit turko-ortodoks (pasi mendoj se e di qe ortodoksia lindi ne zemer te turqise apo jo?)

Tani se i kujt jam une pasardhes e tregon zona nga vij,por si gjithmone nervozizmi i te paftitit ne rastin tend duket pasi si gjithmone do kerkosh te nxjerresh si mburoje fete qe linden ne Lindjen e Mesme,pra deri aty shkon hapesira jote dhe jo me tu.
Une bera nje konstatim qe kam fakte lidhur te keshtuquajturve grek ne Dropull dhe Vurg ku perkatesia e gjakut (pra etnia) eshte vllehe dhe jo vetem kaq por deri ne Janine as nuk flitej te kish pasur grek etnikisht te paster apo te lashte.perkundrazi historianet dhe etnologet u kane veshur shqiptareve kete term,pra shqiptaret=Ancient Hellenes.Tani une ketu nuk kam mundesi te sjell gjerat qe jam duke thene,pra provat e thenieve te mia,pasi nje Blog nuk i lejon.Ti po pate burreri eja dhe me sill gjithe ato toponime greke ne Himare,me fakte dhe ne linguistike,pasi paske gjuhen e memes greqishten.Une do te te sfidoje me homerishten per ato toponime qe thua...
Ndryshe jeni vetem fjale boshe.Eshte si puna e asaj shprehjes---per inat te sime vjerre shkova e fjeta me millonane edhe puna jote!

Po pres pergjigje te me thuash etnikisht cilet jane greket ne Jg te Shqiperise.

Nisu qe nga Tosket e perfundo ku te te doje zemra.

Mallakastrioti

Anonymous said...

@Anonymous nga Mallakastra pasardhes i sherbetorve te sulltanit:

Kur ka lindur Orthodhoksia, Turqia apo Perandoria Osmane as nuk ekzistonin. Dhe ti ke nje kompleks se te vjen inat qe paraardhesi it nderroi fene dhe ndoshta dhe mbiemrin e tij te vjeter per di pare taksa me shume e per te marre ndonje titull, dhe per kete arsie e quan tjatrin "nervoz" apo "te paafte". Ore zoteri, ajo eshte e vertete historike, s'e mohon dot. Perkundrazi, ne Himare ka nje vazhdimesi kulture, mbiemrash, gjuhe, dhe po, edhe feje se dhe ajo ka rendesi. Ate shprehjen "per inat te sime vjerre shkova e fjeta me millonane" aplikoje per shqiptaret, si psh ushtarakun osman Haki Gjoleka (paraardhes i Shefqet Gjolekes qe ia ktheu shpinen Turqise kur pa se se shpejti do kapitullonte) qe thoshte "nese himariotet nuk i nenshtrohen Portes se Larte dhe deshirojne te mbeten kaur, ne do ti pjekim ne hell". Pra, me te tjeret keni shkuar e kini fjetur ju shqiptaret, asnjehere ne himariotet.

Pastaj, ku na dolen shqiptaret Ancient Hellenes nderkohe qe gjuha e tire s'ka asnje ngjashmeri me helenishten e lashte. Postova me siper nje fragment nga Herodoti dhe nuk dallova asnje fjale shqipe. Po Homeri nuk shkruante ne helenishte te lashte? Apo shkruante me dialekt dibran me duket.
Pastaj ma sqaro pak cfare jini se s'po e kuptoj: s'mund te jini edhe ilir edhe ancient hellenes, o jini ilir o jini helen, ndajeni mendjen.

Ne Shqiperi shqiptare jane ata qe ndihen shqiptare dhe qe jane kulturalisht shqiptare, grek jane ata qe ndihen grek dhe jane kulturalisht grek, sllav jane ata qe ndihen sllav dhe jane kulturalisht etj. Kjo vlen per cdo shtet. Pra, mos u merr me origjinat. Ia thashe dhe Ylli Permetit se ajo eshte pune me zarar per shqiptaret se pastaj i bie qe shqiptaret me mbiemer Tartari te jene tartar me origjine.
Kuptohet qe ne Shqiperi ka nje problem, kjo s'mund te mohohet. Psh, vjet takova nje musliman nga Memaliaj qe kishte marre taftotita greke. Emrin e kish bere Marko, ne te vertet e kishte Mehmet me duket. Tani, nese ti ke frike se ki fenomen eshte perhapur, une s'kam c'te bej nese shqiptaret dje ishin kristian shqiptare, pastaj u bene musliman turq, e tani po na dalin te tjere qe jane bere grek kristian. Ketu s'ka faj as Himara, as Athina, as Ankaraja, as Beogradi, as Roma, as Parisi, eshte thjesht mentaliteti i cuditshem shqiptar qe nderron fe dhe etni sa here ti teket. Kete krize identiteti zgjidheni ju. Ne himariotet per vete e dime shume mire cfare jemi, s'kemi nevoje per teorirat e mallakastriotve apo tepelenasve.

Do ti toponomi greke? Ne rregull. Nje nga vendet qe u pelqen shume shqiptarve ne vere eshte Potami. Cfare do te thote shqip Potam? Nje tjater vend i frekuentuar nga shqiptaret eshte Jali? Cfare do te thote Jale ne shqip? Po te postoj keto te dijat si fillim, qe te qeshim avash avash me shpjegimet e tua.

Anonymous said...

@Anonymous nga Vithkuqi i Korçes dhe banues ne Himare.

Tani se kur lindi dhe ku lindi Ortodoksia e di edhe une se ju kemi ju qe po na ndriçoni me pishtarin e Fanarit.
Sa per fene nuk do lodhem ketu me ty se ti ate pune di dhe ngaterron gjakun me fene...sipas llogjikes tende nuk ndryshon shume me ato qe predikojne krahu tjeter mysylman.....vellezer te tere thoni si ju edhe ata.
Nejse para se te pergjigjem per dy toponimet meqenese je njohes i mire i homerishtes ja po te jap une nje tekst te shkurter e ma zberthe pak:

"βῆ δὲ παρὰ Κπουνοὺς καὶ Χαλκίδα καὶ παρὰ Δύμην
ἠδὲ παρ᾽ Ἤλιδα δῖαν, ὅθι κρατέουσιν Ἐπειοί."


...ja po te ndihmoj disi e po i ve shkronjat latine se kam frike mos me behesh konfuz:

"bë dhe para q'punus që kalkida qe para dumën
edhe par elida dian hodhi kratë ushin epejoi"

Shkeputur nga Iliada e Homerit.

Sa per Potamin mos kujto se eshte fjale greke moderne sepse ne mes rrenja e fjales ka "UJE" dhe si eshte shkruar ne kohe te lashta nuk besoj se e di zotrote.Pra vend i "ujtem"

Anonymous said...

Ore ti mallakstriot musliman, nga e di qe qenkam nga Vithkuqi i Korces qe e thua me kaq siguri? Ke ndonje fakt konkret? Nje studiues himariot me vendbanim ne Tirane qe s'po ia them emrin ka analizuar origjinen e shume prej fiseve te Himares. Me arkiva historike vertetoi se fisi im ka qene ne Himare qe nga viti 1430 dhe beri nje genealogiko dentro qe nxjerr tere paraardhesit. 90% te fiseve qe ishin atje jane edhe sot ne Himare dhe asnje prej tire s'ishte nga Vithkuqi apo nga Kurveleshi. Keto jane thjesht pjese te propagandes shqiptare per te mohuar identitetin grek te himariotve. Pra, une 580 vjet ne Himare e kam te dokumentuar, me fakt konkret. Vet propappou im (i cili dinte te numeronte shqip deri ne 10 dhe asgje me teper ne kete gjuhe) na thoshte se jemi ne Himare me dhjetra shekuj, ama per kete nuk kam nje dokument konkret qe ta vertetoj, por ndoshta edhe mund te kete te drejte. Gjithsesi zotrote, mos flit me shume siguri se del huq pastaj. Ti vet ke ndonje fakt konkret per origjinen tende? Ke ndonje dokument qe te nxjerresh ku ishin te paret e tu para 600 vitesh? Nese po, urime, por kjo s'te jep te drejte te hedhesh dizinformacion mbi origjinen e himariotve, nje krahine qe s'e lidh asgje me Mallakastren tende, jo me kot s'di asgje rreth Himares, jo me te na japesh "mesime" rreth saj.
Ta thashe edhe me pare: vet shqiptaret qe nga koha e Zogut na quanin grek? Perse na quanin dhe vazhdojne te na quajne grek nese jemi shqiptare? Ndoshta sepse s'jemi shqiptar dhe ju kete e dini mire, vetem zirtarisht s'e pranoni sepse fatkeqsisht vazhdoni te trashegoni ate mentalitetin e imponimit dhe veshtire ta ndrishoni kete mentalitet te mbrapsht.

Sa per pietjen tende, sic ishin dardanet dhe dalmatet ilir, ashtu dhe doret e jonet ishin helen. Meqenese merresh shume me doret, mjafton te shohesh gjuhen e tire dhe menjehere e kupton se ka qene dialekt grek. Kete e pranojne pjesa derrmuese e studiusve. Psh, doret thonin ikati, greket thone eikosi, doret thonin voikos, greket thone oikos, doret thonin pratos, greket thone protos, doret thonin bryketos, greket thone brygmos. Pra, doret flisnin nje dialekt grek, gje qe hedh poshte tezen tende se na paskan qene ilir.

Dhe une s'e ngaterroj fare fene me gjakun. Psh, me serbet, bullgaret, apo rumunet kemi te perbashket fene dhe asgje tjater. Himariotet keta nuk i konsiderojne vellezer. Ne nuk jemi si shqiptaret (sidomos ata te ish-jugosllavise) qe bejne video ne youtube te tipit "Albanian-Bosnian Brotherhood" ose "Albanian-Turkish brotherhood". Ose jane keta qe ngaterojne fene me etnine, ose me te vertete kane edhe nje fe dhe nje etni. C'te thom une, s'do rri te merrem me vellazerite turko-shqiptaro-bosnjake, beni c'te doni, ne s'ju imponojme por ama s'duam te na vini ne shtepine tone e te na impononi gjuhen tuaj dhe etnine tuaj. Kete s'e pranojme! Te pelqen a s'te pelqen, himariotet do vazhdojne te flasin greqisht se kjo eshte gjuha qe na trasheguan te paret tane.

Nuk e di se nga i gjen ti tekstet e lashta. Gjithsesi, te ki website qe postova me pare e ke dhe Homerin http://www.foundalis.com/lan/c/HerodotusGr.htm
Mund ta gjesh edhe te ki website ketu http://www.mikrosapoplous.gr/homer/odm1.htm

Une nuk shoh ndonje ngjashmeri me shqipen. Hidhi nje si dhe ti e na be ndonje nga ato zberthimet e tua, nje tjater perle sic ishte Potam me "vend i ujtem". Harrove te zbertheje etimollogjine e Jalit. Si mund te shpjegohet me shqipen? Mos ka lidhje me fjalen "djal"? Apo ndoshta me fjalen "mal"?

akroqeravnos said...

Njoftohen gjithe te interesuarit se mesazhe qe pergjithesisht jane larg konceptimeve shkencore ashtu sic i pranon historiografia boterore do te fshihen. Ata qe kujtojne se kane shpikur vezen e kolombit le te shkruajne ne bloge ku ju shkojne idiotizmat dhe injoranca.
Konsiderohen si jo shkencore gjithe pikepamjet e ashtuquajtura pelsago iliriane dhe shqiptaro centriste. Do te pranohen postime qe bazohen ne literaturen boterore te afirmuar si shkencore nga revistat e mirefillta shkencore.

Ju falemnderit per mirekuptimin

Anonymous said...

@akroqeravnos nuk shoh arsye qe fshin komentet apo mesazhet ne kete teme.Perveòse kerkeses se thjeshte qe po bej qe debati te kaloje ne nje Forum ku mund te diskutohet lirisht dhe pa çensure dhe fshirje postesh,nuk besoj se ju jep bezdi apo jo?

Edhe njehere ju ftoj te gjithe "Djemte e Himares2 te diskutojme ne kete teme:

http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=38&t=3537&p=20669#p20669

Forumi http://www.arberiaonline.com/


Personalisht nuk shoh ndonje te keqe apo kerkoj ndonje gje te pa mundur.Thjesht opinioni juaj ballafaqohet me ate tonin.Meqenese jemi dy popuj "te ndryshem" ne shqiptaret kundrejt ju himarioteve, lke te ballafaqohemi ne menyre shkencore siç e parashtron edhe ti i nderuar akroqeravne.A nuk kerkoni debate te njohim te vertetat?Si Admin. i forumit te siperpermendur ju jap fjalen qe mund te diskutoni te tere lirshem dhe pa çensure.Mos pranimi i fteses do e shihja personalisht si nje dobesi.

Ne nje pergjigjen tuaj pozitive te fteses time,ju falenderoj per mirekuptimin.


Mallakastrioti.

akroqeravnos said...

Diskutimet zhvillohen ne baze te nje back- roundi te nevojshem dhe kritereve shkencore.
Kur propagandohen teori te tilla mbi kulturen greke ne pergjithesi dhe ate himarjote ne vecanti qe jane ne kundershtim me ato qe mbizoterojne ne historiografine, anthropologjine dhe ne teresi sociologjine boterore nuk egziston mundesia per tu marre vesh.

Psh shpjegime qe ne himare i di dhe nje femije i kopeshtit (potamos=lume, vuno=mal etj)ne blogjet tuaja i shpjegojne me demek me fjale shqipe


Kur pretendohen te mohoen gjera evidente per himarjotet nuk ka se c'diskutohet
Blogjet antihimarjote jane kaq e shumte sa personalisht preferoj te mos merrem me to. Kush e quan me vlere nje komunikim ne blogjet shqiptare, nuk ka asnje pengese nga ky blog.
Megjithate kur dikush paraqet nje ese me nje baze logjike, blogu himara nuk do ta refuzonte ne formen e artikullit pamvaresisht nga sa pretendohet aty.
Prandaj nqs juve si administrator i blogut arberia desheroni te paraqisni nje studim tuajin ne blog, ai do te publikohet. Por deri tani shumica e diskutimeve jane jashte ketij kuadri qe do desherohej.

E quaj te mbyllur kete diskutim, por theksoj edhenjehere se blogu eshte i hapur per artikuj studimore
Ju falemnderit per mirekuptimin

akroqeravnos@yahoo.gr

Anonymous said...

Se pari, ti qe na thua se "ju jap fjalen dhe Besen qe nuk do jeni te çensuruar" (megjithese ne faqet shqiptare vetem censure behet). Meqenese po na flet per bese, ndoshta e di qe fjala shqipe e vjeter per "fe" eshte fjala "bese" dhe historia tregon qe ju jini te pabese, keshtu qe kot mundohesh te na genjesh.
Une personalisht te thashe me pare se s'kam ndermend te debatoj prap ne nje faqe shqiptare ku para nje muaji mu edituan 90% te shkrimeve dhe me fienin pa pushim. Ndoshta ndonje shkrim atehere mund te kete bere edhe ndonje "cun Arberie" qe shkruan ne forumin tend. Ne debat me shqiptaret pashe se kishte njerez qe besonin se Shqiperia eshte djepi i Evropes dhe kishte te tjere qe besonin se tere gjuhet e Evropes bazoheshin te shqipja dhe po te mos ishe dakort me mendimin e tire, ishe nje "maskara", "idiot", apo "plak i rrjedhur qe merr pension nga greku".

Ne forumin tend, psh pashe qe ka njerez qe shkruajne se "vigilente" apo "αυπνος" rrjedhin nga shqipja. Jipen shpjegime qesharake te tipit: "gr. αυπνος < αυ “ai” si αυ te gr. αυτός + πν "vjen" + ος “është”"

apo edhe: "Italishtja vigilente ka lidhje me italishten vigilia “vigjilje”, dhe vigilia ka lidhje me shqipen Ungjill.
it. vigilente “vigjilent” është ai që pret të ngjallet i Marrosuri Krisht"

Me citimin e pare s'do mirrem fare se eshte shpjegim qesharak qe s'ka asnje kuptim. Ndersa per sa i perket fjales "vigile", qe ta dine miqte e tu, Vigiles ishte astinomia e Romes se lashte dhe ki term nisi te perdorej ne kohen e Augustit. Keta fiknin zjarret dhe siguronin rendin ne qitet, sidomos naten. Ne fjalorin etimollogjik te latinishtes, "vigilem" do te thote "te vemendshmit qe nuk flene". Kjo fjale eshte ruajtur ne italishten e sotme dhe lidhet edhe me fjale te tjera, si psh "vegliare", apo "svegliare", apo edhe "sveltire".

Ndersa fjala shqipe "ungjill" eshte huazuar nga greqishtja ευαγγέλιο (evangelio). Ne greqishte te lashte "ευαγγέλιο" do te thote "lajm i mire" ose "mesazh i mire".

Tani, edhe sikur ti ta mbash besen e te mos fshish asnje shkrim, do duhen me muaj te tera qe te korrigjohen qindra faqe shtremberime qe kini shkruar ju atje.

Po ju ndoshta besoni se jeni djepi i qiteterimit perendimor, besoni se ne Shqiperi nuk ka asnje grek, madje vini ne pikpietje edhe nese ka grek ne Greqi. C'te thom une, vazhdoni me idete tuaja, ne s'ju imponojme. Gjithsesi, une personalisht ne perendim kam degjuar lektura nga profesora historie qe e nisin lekturen me "Greece is the cradle of Western Civilization" dhe besoj me shume argumentat e tire se sa ju cunat e Arberise.

Anonymous said...

Pavaresisht nga cfare besoni apo ju intereson te besoni, ju nuk duhet te shmangeni nga ballafaqimi i ideve. Ne fund te fundit, gjithkush e ka te qarte, qe jane interesat ato qe drejtojne sjelljen tone dhe kjo ju ben te besoni dhe originen tuaj.
Dhe sikur ju te jeni greke, ka me shume gjera qe na bashkojne se sa ndajne dhe sikur te na duhet ta vendosim kete cast, se cfare etnie I perket krahina e Himares. Himara sot eshte ne Shqiperi dhe per 200 vjetet e fundit, rrethanat politike dhe fetare, nuk kane qene ne favor te shqiptareve, per ta aneksuar ate nese do te ishte sadopak greke. Perkundrazi, ka qene Greqia ajo, e inkuarajuar nga Fuqite e medha te Krishtera, qe zgjeroi kufijte gati 4 here, duke inkuadruar dhe krahina, qe vetem ne librat mitologjike ishin helenike.