Thursday, December 02, 2010

Η αποκάλυψη των εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας από τον ιστότοπο WikiLeaks είναι απολύτως νόμιμη, υποστήριξε εκπρόσωπος του WikiLe


Ο Κριστίν Χράφνσον δήλωσε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν οι αξιωματούχοι εξ΄ονόματος του λαού και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η δημοσίευση των εγγράφων αυτών μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις διμερείς σχέσεις διαφόρων κρατών.
"Εάν η διεθνής σταθερότητα βασίζεται σε απάτες και ψέματα, ίσως χρειάζεται λίγο ταρακούνημα", δήλωσε στην τηλεόραση του Ρόιτερ ο εκπρόσωπος του WikiLeaks.
"Νομίζω γενικώς ότι όλες οι επικοινωνίες θα έπρεπε να είναι όσο γίνεται περισσότερο δημόσιες. Μπορεί να υπάρχει κάποια δικαιολογία για τη μυστικότητα, αλλά γενικώς μιλούμε για αξιωματούχους που λειτουργούν στο όνομα του λαού και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ιστοτόπου που έχει προκαλέσει αίσθηση διεθνώς με τα έγγραφα που αποκαλύπτει.
"Κάνουμε κάτι καλό. Αυτό που κάνουμε είναι για το ευρύ κοινό. Νομίζω ότι είναι απολύτως νόμιμο. Δεν έχουμε ακούσει καμία δικαιολογία ή αναφορά σε νομοθεσία την οποία υποτίθεται ότι έχουμε παραβιάσει, άρα δεν νομίζουμε ότι παραβιάζουμε κάποιο νόμο", επισήμανε ο εκπρόσωπος του ιστοτόπου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι μέχρι τώρα έχουν δημοσιευθεί μερικές εκατοντάδες από τα χιλιάδες έγγραφα που έχει στην κατοχή της η WikiLeaks και ίσως χρειαστούν μήνες για να αποκαλυφθούν όλα.
"Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια είναι η βαση μίας υγειούς δημοκρατίας", πρόσθεσε .
Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ χαρακτήρισε "χονδροειδώς ανεύθυνη" την --συνεχιζόμενη-- δημοσιοποίηση από την οργάνωση WikiLeaks χιλιάδων εμπιστευτικών και απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του ιδρυτή της, Τζούλιαν Ασάντζ.
"Είναι ένα χονδροειδώς ανεύθυνο πράγμα να κάνει κανείς και παράνομο", είπε η Γκίλαρντ.
Ο Ασάντζ, Αυστραλός υπήκοος, πιστεύεται ότι κρύβεται στην Ευρώπη μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Η Σουηδική κυβέρνηση τον καταζητεί για να προσαχθεί στην δικαιοσύνη για μια υπόθεση βιασμού--που ο ίδιος διαψεύδει.
Είναι ασαφές εάν ο 39χρονος παραβίασε κάποιο νόμο στην Αυστραλία δημοσιοποιώντας μέσω του Διαδικτύου την διπλωματική αλληλογραφία των Αμερικανών.

No comments: