Thursday, December 02, 2010

Νέες αποκαλύψεις από τη Wikileaks


http://news.kathimerini.gr/
Συνεχίζεται η δημοσίευση περίπου 250.000 τηλεγραφημάτων

A.P., AFP, Reuters

Τη συνεργασία ανώτατων δικαστικών αρχών της Ισπανίας με την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη, προκειμένου να μην προχωρήσουν οι δικαστικές έρευνες του Ισπανού δικαστή Γκαρθόν για βασανιστήρια στη φυλακή του Γκουαντάναμο, καθώς και να μην προσαχθούν σε δίκη οι Αμερικανοί στρατιώτες που ευθύνονται για τη δολοφονία Ισπανού εικονολήπτη στη Βαγδάτη το 2003, αποκαλύπτουν αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα Wikileaks. Οι διαρροές αποκαλύπτουν επίσης την αυξανόμενη ανησυχία αμερικανικών και βρετανικών αρχών για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν και την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας την κυβέρνηση της χώρας του.

Η σταδιακή δημοσίευση των περίπου 250.000 τηλεγραφημάτων εξακολούθησε χθες από τις εφημερίδες New York Times, The Guardian, El Pais, Le Monde και από το περιοδικό Der Spiegel, αν και όχι από τις ιστοσελίδες wikileaks. org και cablegate.wikileaks.org, οι οποίες δέχθηκαν επίθεση χάκερ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συζήτησε χθες το θέμα των διαρροών με ξένους ομολόγους της σε σύνοδο στο Καζαχστάν και τόνισε ότι οι διαρροές δεν θα βλάψουν την αμερικανική διπλωματία. Ο σύζυγός της, πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί «αν κάποιοι χάσουν τη ζωή τους» εξαιτίας των αποκαλύψεων, ενώ «ποιος ξέρει πόσοι άλλοι θα χάσουν τις καριέρες τους».

Εκ των αξιωματούχων των οποίων η καριέρα πλήττεται είναι ο Ισπανός επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου, Θαραγόθα, ο οποίος εμφανίζεται στα αμερικανικά τηλεγραφήματα να καθησυχάζει τον δικαστικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας σχετικά με ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Εχω μια στρατηγική για να στρίψω το χέρι του Γκαρθόν πίσω από τον αγκώνα», εμφανίζεται να λέει. Με αφορμή τον βασανισμό Ισπανού κρατουμένου στη φυλακή του Γκουαντάναμο, ο Βαλτασάρ Γκαρθόν είχε απαγγείλει κατηγορίες για βασανιστήρια εναντίον έξι αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους, περιλαμβανομένου και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες. Η υπόθεση έκλεισε και ο Γκαρθόν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης δήλωση άλλου Ισπανού δικαστή σε Αμερικανό διπλωμάτη ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βάλει στο αρχείο την υπόθεση της δολοφονίας του εικονολήπτη Κούζο στη Βαγδάτη.

Επίσης, χθες, ήρθε στο φως το τηλεγράφημα της Αμερικανίδας πρέσβεως στο Πακιστάν, στο οποίο εξέφραζε την ανησυχία της για την πιθανή διαρροή πυρηνικού υλικού από πακιστανικά πυρηνικά εργαστήρια. Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ερντογάν απείλησε με μηνύσεις εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, διαψεύδοντας το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων σύμφωνα με τα οποία διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και έχει δεχθεί προϊόντα διαφθοράς. Στην Αγγλία, τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μέρβιν Κιγκ, είχε συναντηθεί κατ’ επανάληψιν με τους Ντέιβιντ Κάμερον και Τζορτζ Οζμπορν, πριν ανέλθουν στην εξουσία, και τους είχε πιέσει να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών. Ενημερώνοντας Αμερικανούς διπλωμάτες για τις συναντήσεις, ο Κιγκ είχε δηλώσει ότι το ηγετικό δίδυμο «δεν έχει κατανόηση των θεμάτων σε βάθος».

No comments: